Отидете към основна версия

3 834 84

"Сибир"! В Украйна сформираха нов боен отряд от руснаци

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • доброволци-
  • войници

За разлика от доброволчески групи като Легиона "Свобода на Русия“, които обявиха подкрепа за Украйна, войниците са част от редовната украинска армия и очакват да бъдат изпратени в битка много скоро

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В редиците на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) е сформиран нов батальон - "Сибир“, който е изцяло съставен от граждани на Руската федерация, съобщава Bloomberg.

Батальонът е събрал десетки руснаци и хора от етническите малцинства в Русия, пътували през трети страни, за да се присъединят към украинската армия, според служители в тренировъчния лагер, където се води обучението на попълненията.

За разлика от доброволчески групи като Легиона "Свобода на Русия“, които обявиха подкрепа за Украйна, войниците са част от редовната украинска армия и очакват да бъдат изпратени в битка много скоро. Те включват представители на групи като якути и буряти от обширния източен сибирски регион на Русия, които твърдят, че искат независимост от Русия и гледат на победата на Украйна във войната като на стъпка към тази цел.

"Ако хората искат да се бият за Украйна, за нашите граници, за разпадането на този руско- съветски режим, защо не?“, пита Батя, техният украински инструктор и командир, журналисти на агенцията, посетили тренировъчната база на "Сибир“.

Украйна рекламира съществуването на батальона на фона на продължаващата близо 21 месеца война. Руските сили, атакуващи близо до град Авдеевка в района на Донецк, понасят "катастрофални загуби“, увери украинският президент Володимир Зеленски в петък.

Миналата седмица Владимир Путин заяви пред репортери, че продължилото месеци контранастъпление на Украйна за възстановяване на окупирани територии се е "провалило напълно“ и че Русия е преминала към "активна отбрана“. "Хиляди руснаци се присъединиха към спорадични протести в градове в цялата страна скоро след началото на войната, въпреки че масова акция по сигурността бързо потисна всяка опозиция срещу войната в страната с население от 143 милиона души. Видни критици на Путин бяха хвърлени в затвора или избягаха от Русия, когато Кремъл отприщи най-жестоката вълна от репресии от десетилетия. Това накара много противници на инвазията да млъкнат, въпреки че проучванията на общественото мнение също показват широка подкрепа за войната сред обикновените руснаци“, коментира агенцията. Украински официални лица заявиха, че очакват да привлекат повече руски граждани, особено от малцинствата в страната, за да се присъединят към войната срещу силите на Москва.

Тези от батальона "Сибир“ са преминали щателни проверки за сигурност, за да се потвърди, че са поддръжници на Украйна, след което са подписали военен договор, приемайки армейски позивни, за да защитят самоличността си.

"Трябва да унищожим кремълския режим“, казва 29-годишен якут с позивна Варган, който признава, че не е имал военен опит, преди да пропътува хиляди километри от сибирския град Иркутск, за да се опита да се присъедини към украинската армия.

Роденият в богатия на диаманти регион Якутия допълва: "Искам Якутия да бъде свободна демократична страна, тя е много богата страна, но хората са толкова бедни. Само държавни служители, които служат на Путин, процъфтяват“. Руснак от Московска област с позивна Ганди разказва, че е напуснал Русия малко след началото на военните действия през февруари 2022 г. и е пътувал до Украйна през Полша, "за да се бори срещу престъпленията, извършени от моята страна“.

Той избира своята позивна, свързана с индийския пацифистки лидер, защото се противопоставя на насилието. Но "имам право да защитавам живота на други хора“, допълва той. "Чувствах, че като руснак съм отговорен за това“, казва 41-годишният мъж, добавяйки, че родителите му и някои други членове на семейството в Русия са поддръжници на Путин.

"Осъзнавам, че може да бъда убит в първата битка, но за мен е много по-страшно да се чувствам съучастник на злото, което идва от моята страна“. Русия е империя, която "трябва да се разпадне“, така че хората в различни части на най-голямата страна в света да могат "сами да определят как да живеят“, заявява на свой ред Мартин, 29-годишен инженер от Москва, който е работил в ИТ сферата преди да дойде в Украйна през лятото. Семейството му няма представа къде е той "заради собствената си безопасност“, казва той.

Всички от 60-членния батальон са доброволци и никой не е набран измежду руски военнопленници, подчерта представител на украинската армия. Военните на Украйна планират да ускорят проверките на миналото, които могат да отнемат до една година, за да насърчат повече руснаци да се присъединят към техните редици, казва още той.

"Удобно е да се работи с тях“, категоричен е Батя, 36-годишният инструктор. "Те са отговорни и тренират добре“.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: