Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Октомври, 2023 17:01 3 375 17

Тайните на "Райнметал": как Германия въоръжава Украйна

  • германия-
  • украйна-
  • оръжие-
  • райнметал

"Райнметал" е един от най-големите оръжейни концерни в Европа, поради своята специфика той е затворено предприятие и журналистите рядко получават достъп до него

Тайните на "Райнметал": как Германия въоръжава Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският концерн "Райнметал" е важен доставчик на бронетехника и боеприпаси за Украйна. Журналисти от АРД са получили ексклузивен достъп до производствените цехове на компанията. Ето какво са видели там:

Първото тежко въоръжение, което Германия предостави на Киев след началото на пълномащабната война, беше съвременната самоходна гаубица 2000. През юни 2022 първите военни машини бяха предадени на украинската армия и бяха от голямо значение за отбраната на Украйна. Тези гаубици се произвеждат от концерна "Райнметал" в Дюселдорф и от "Краус Мафай Вегман" в Мюнхен.

Още новини от Украйна

Какво изпраща "Райнметал" на Украйна?

"Райнметал" е един от най-големите оръжейни концерни в Европа. Поради своята специфика той е затворено предприятие и журналистите рядко получават достъп до него. Екип на обществената телевизия АРД е успял да направи това и е прекарал шест месеца, през което време е заснел производството и тестовете на оръжия в заводите на "Райнметал" в Германия.

За Украйна "Райнметал" се превърна в основен доставчик на западни бронирани превозни средства и снаряди. След гаубиците украинската армия получи първите самоходни зенитни установки "Гепард", които станаха част от противовъздушната отбрана на Украйна и бяха особено успешни при свалянето на безпилотни самолети. Тази зенитна система отдавна вече не е на въоръжение в Бундесвера, макар някои експерти да смятат това решение за грешка, защото "Гепард" са една от най-добрите самоходни зенитни установки в света.

Още през 2023 г. Германия и редица други държави предадоха на Украйна бронирани пехотни машини "Мардер", модерни танкове "Леопард" 2 и по-стари танкове "Леопард" 1. В средата на октомври "Райнметал" и държавното предприятие "Украинска отбранителна промишленост" са подписали и споразумение за създаване на съвместна компания. В началния етап тя ще се занимава с ремонт на доставените бронирани машини, но, както се казва на уебсайта на германската фирма, скоро ще започне и съвместното производство на украинска територия.

Снаряди от Долна Саксония

Специалността на "Райнметал" са оръжията. Производството на едно оръдие с калибър 120 мм отнема шест месеца - и това е само обработката. Говорейки за танковете "Леопард", на които те са монтирани, един от служителите на "Райнметал" отбелязва, че не се притеснява от това, че в Украйна има унищожени германски танкове. Смисълът е в тяхната бойна ефективност и в това, че на екипажа се дава голям шанс да оцелее - за разлика от руските танкове.

35-милиметровите снаряди за "Гепард" е трябвало да се произведат в завода на "Райнметал" в Швейцария. Заради неутралния си статут обаче страната отказва да произвежда оръжия за Украйна на своя територия. Компоненти се транспортират към Германия и снарядите започват да се произвеждат в друг завод на концерна - в Долна Саксония.

Украинският списък с желания

Един от бронетранспортьорите на "Райнметал" - "Фукс 2" - обаче не достига до Украйна. В своя документален филм журналистите от АРД показват и среща между ръководството на германския концерн и украинския посланик в Германия Олексий Макеев. В кабинета на посланика се вижда списък с желания - снимки на германски бронирани машини, някои от които вече са изпратени на украинската армия.

Макеев и шефът на "Райнметал" Армен Папергер обсъждат колко боеприпаси се използват в Украйна и украинският дипломат разяснява с началника на германския концерн нуждите на Киев.

Филмът засяга и факта, че "Райнметал" някога е оборудвал център за обучение на руската армия. Договорът е отменен - малко преди работата да бъде завършена - след анексирането на Крим през 2014 г. Концернът съди правителството за обезщетение. Папергер обяснява пред АРД, че сделката с Москва е била законна, искането на компенсация е негов дълг към акционерите му, но той е готов на компромис.

В Унгария ли ще се сглобява новият "Пантер"?

Във филма се отделя внимание и на новата разработка на "Райнметал" - танка "Пантер", който концернът е разработил сам и иска да произвежда без партньори вместо "Леопард 2" - въпреки че има конкурентен германско-френски проект. Армин Папергер показва на унгарския министър на отбраната прототипа на танка. Гостът от Будапеща се съгласява да разговаря с журналистите, но когато го питат защо страната му няма да арестува руския президент Владимир Путин въз основа на заповед на Международния наказателен съд, той само се усмихва.

Папергер нарича Унгария "много важен клиент". Именно там "Райнметал" може да започне производството на новия си танк. Според АРД правителството на Виктор Орбан ще финансира завършването на разработката на "Пантер" до серийно производство и може да получи първите произведени бройки. По-рано се говореше и за изграждане на завод за тези танкове в Украйна. Папергер не отхвърля такава възможност, но не дава други подробности.

Ръководителят на "Райнметал" очаква търсенето да остане високо и след края на войната в Украйна. Запасите от боеприпаси в Европа и САЩ са намалели дотам, че за попълването им ще е необходимо да се работи и през следващото десетилетие, уверява той.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    30 12 Отговор
    От кога старите консерви са оръжие?
  • 2 Шолц !

    34 13 Отговор
    Фашистите се потдържат!
  • 3 БгТопИдиот🇧🇬

    39 16 Отговор
    леопардите са красиви и горят превъзходно!
  • 4 Урюрвкос

    29 13 Отговор
    украинските танкисти нямат особенно желание да се возят на немски танкове защото има руски специализирани групи "ловци на грантове" които дебнат вносния скрап и го унищожават документирано с цел да получат високо платена награда. Съветските не се ценят силно защото трудно се елиминират и наградата е по скромна.
  • 5 Бесен-_ Язовец

    27 12 Отговор
    Руснаците изтеглиха цялата скрап кръстена Леопард в момента я стопяват
  • 6 чиче

    27 9 Отговор
    едните фашисти продават стари оръжия за милиарди и ще загубят войната.американските тарикати продават същото оръжие.и УКРАЙНА ще изчезне от картата на ЕВРОПА. ТОВА Е ЦЕЛТА.
  • 7 Цитат

    0 5 Отговор
    Днес 25.10 - 2!
  • 8 червен

    23 8 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ще изтрие УКРАЙНА ОТ КАРТАТА.НО СТАНА МИЛИАРДЕР.

    Коментиран от #12

  • 9 Гръч

    17 7 Отговор
    Голяма тайна нема що..не бях виждал метал да гори като факла
  • 10 брей

    9 0 Отговор
    Какъв е този Т-55? М2 ли е, или М3?
  • 11 горящ леопард на барбекю

    17 10 Отговор
    Доставят пресни леопарди за барбекюто на руснаците, цър пър!
  • 12 ...

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "червен":

    Може да даде някоя рубла назаем на путлер,че човека бедства,не знам как изобщо свързва двата края...
  • 13 Калпазанин

    9 4 Отговор
    Дойче зелето, изкара на показ не една голема тайна а едни големо @@@@@
  • 14 007

    8 4 Отговор
    Кви са тия бараки брат? Не е ли нещо антично като Т55 или някой калашник от 1965г леко клеясал с благородна патина, хич не ми го хвали!!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 15 Баце ЕООД

    9 7 Отговор
    Не знам как, ама тия ламарини се доказаха като за нищо не ставащи. Западът ако ще да се до-о-фашисти до 11та степен.. Няма нито войници, нито, оръжия, нито железен характер.

    Коментиран от #17

  • 16 Дедо ви...

    9 4 Отговор
    Новината от днес е че Райнметал продава 155 мм снаряди на окрайнината на двойно завишени цени
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 3 Отговор

    До коментар #15 от "Баце ЕООД":

    Германците от време оно правят най-добрите оръжия,но ганчооо-омца казва ,че те не струват......и се качва на Мелцедес,бмв или аЛуди,защото опел е под важноста му на държавен служител в бг...
Новини по държави: