Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 19:01 1 647 21

Конфликтът в Близкия изток дава възможност на Русия и Китай да придвижват напред собствените си интереси

  • русия-
  • украйна-
  • близък изток-
  • китай-
  • сащ

В коментари, вероятно насочени към арабския свят, Русия обвини САЩ, че изострят конфликта, като засилват военното си присъствие в Близкия изток, а Китай осъди американското вето

Конфликтът в Близкия изток дава възможност на Русия и Китай да придвижват напред собствените си интереси - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Като се нагърбват с безусловната защита на Израел във войната му срещу "Хамас" и като го въоръжават, САЩ рискуват да отблъснат свои поддръжници в арабския свят. Загуба на влияние, която според експертите може да бъде от полза за Русия и най-вече за Китай.

Вашингтон се беше заел да изолира Москва, а донякъде и Пекин, поемайки водеща роля в широката международна коалиция в защита на Украйна, но конфликтът между Израел и палестинското ислямистко движение много прилича на капан за американската дипломация. Точно като невъзможния консенсус в Съвета за сигурност на ООН, където миналата седмица САЩ наложиха вето на проекторезолюция, внесена от Бразилия, критикувайки липсата на изрично позоваване на "правото на Израел да се защитава".

По-късно САЩ разпространиха друга проекторезолюция, която потвърждава "правото на самозащита на всички държави", а не само на Израел.

От нападението на "Хамас" на 7 октомври досега в Израел бяха убити повече от 1400 души, а местните власти са съобщили за отвличането на около 220 заложници - израелци, чужденци и хора с двойно гражданство.

Вчера организацията "Хамас", която контролира Газа, огласи нови данни за броя на жертвите - 5791, включително 2360 деца - от началото на неспирните бомбардировки на Израел над ивицата Газа в рамките на ответните удари (след атаката на 7 октомври - бел.ред.).

"Непоколебима" подкрепа

В коментари, вероятно насочени към арабския свят, Русия обвини САЩ, че изострят конфликта, като засилват военното си присъствие в Близкия изток, а Китай осъди американското вето.

Представители на САЩ отхвърлиха китайските и руските упреци, като се усъмниха, че Москва и Пекин ще се ангажират със същата интензивна дипломация като държавния секретар Антъни Блинкън, който извърши светкавична обиколка на 11 държави в региона.

САЩ обаче исторически винаги са били относително изолирани в подкрепата си за Израел, макар че засега европейските им съюзници като цяло се присъединяват към президента на САЩ Джо Байдън в неговата "непоколебима" подкрепа за израелския съюзник.

В началото на своя мандат Джо Байдън пренебрегна сложната ситуация в Близкия изток, разглеждайки Китай като най-голямото дългосрочно предизвикателство за САЩ.

"Това не е регион, в който САЩ са искали да имат силен отпечатък и да бъдат активно ангажирани. В същото време този президент в частност е дълбоко ангажиран с Израел", казва Лесли Винджамури от лондонския мозъчен тръст "Чатъм хаус".

Китай "е готов да види как вниманието на САЩ се отклонява от основната им стратегическа грижа", се казва в доклада.

"Печелене на точки"

"Никой не очаква Русия да постигне резултати, независимо дали става въпрос за прекратяване на огъня или за участие в преговорите за освобождаване на заложниците", казва Юджийн Румър, който оглавява програмата за Русия на Фондация "Карнеги" за международен мир.

"От 2022 г. насам всичко се върти около Украйна, така че когато се случи тази трагедия, това беше подарък за (руския президент Владимир) Путин, защото изведнъж вниманието се отклони", добавя той.

Джо Байдън свърза Русия на Владимир Путин с палестинското ислямистко движение, като в речта си миналата седмица заяви, че и двете страни се стремят да "унищожат напълно една съседна демокрация".

Русия осъди тези изявления. В Съвета за сигурност на ООН руският представител Василий Небензя обвини САЩ, че не са отговорили на международните искания за прекратяване на огъня.

Междувременно Китай и САЩ се опитват да извлекат полза от кризата в дипломатически план и се очаква темата да бъде в центъра на разговорите между Антъни Блинкен и китайския външен министър Ван И по време на посещението му в Съединените щати в края на седмицата.

По-специално, САЩ призоваха Китай да използва влиянието си върху Иран, съюзник на "Хамас".

Пекин, който не осъди изрично нападението на "Хамас", изпрати пратеник в региона, който потвърди историческата подкрепа на Китай за палестинската кауза.

Според Джонатан Фултън от мозъчния тръст "Атлантически съвет" Пекин вижда в конфликта "възможност да натрупа точки срещу САЩ", вероятно надявайки се да спечели подкрепата на арабския свят, докато Китай е изправен пред обвинения в геноцид срещу уйгурите мюсюлмани.

Той смята обаче, че основният интерес на Пекин в Близкия изток остава икономически, тъй като втората по големина икономика в света е силно зависима от вноса на петрол.

"За Китай очевидно е за предпочитане САЩ да затънат в Близкия изток и Персийския залив", обяснява Фултън.

превод: Асен Георгиев, БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шмъркан не знае къде му е капата

    19 5 Отговор
    Това е само едно леко шахче с пешката и ЕС се тресе като попарен.Като дойде истинската игра пиши го бегал ЕСто.
  • 2 Сикрет сървис

    20 6 Отговор
    Бай Дън не може да играе шах, може само "Не се сърди човече" и съответно се сърди на всички!
  • 3 Някой

    23 4 Отговор
    И какво от това? Нима до сега конфликтите на устройваха САЩ, Англия, Франция и т.н.? Тогава ревахте ли? Не? Ми, мълчете си и сега!
  • 4 Урюрвкос

    13 4 Отговор
    представител на Хамас сега е в Москва на преговори

    Коментиран от #18

  • 5 РАЗБИРАЩ

    21 3 Отговор
    По справедливите налагат политиката си. Англосаксите вият и злобеят.
  • 6 КГБ

    7 10 Отговор
    Нещата са зловещи! Европа гъмжи от стотици спящи ислямски клетки. Тяхното активиране ще доведе реки от кръв в центъра на континента. Но за туй са виновни комисарите от ЕС! Трепането на жени и деца го видяхме. Фашистите от ХАМАС направиха класическо показно. На 10 октомври сутринта света видя кои са, какви са и на какво способни фашистите. ХАМАС нападна вероломно държавата Израел. Убийства на 1400 мирни мъже, жени и деца.в кибуци и такива отишле да се веселят на концерт. Картината е зловеща, грозни изнасилвания на млади жени и отвличане на 224 души в момента държани в подземията на Газа. Преди това ХАМАС проведе ракетна атака с 2500 ракети изстреляни по кибуци, села и градове на Израел. ХАМАСките терористи, стратегически са взели примерът от ВЕРМАХТА, нападнал подло СССР на 22 юни 1941г. На 5 май 1945г., ВЕРМАХТА беше унищожен. Сега предстои операцията по унищожението на фашистката терористична групировка ХАМАС. Те трябва да бъдат изтрити от лицето на света. Това не са хора, а палачи, носители на смъртта.

    Коментиран от #12

  • 7 Колко е прав проф. Иво Христов:

    2 12 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“
  • 8 Къса памет!

    5 20 Отговор
    Какво стана? В началото на разпада на СССР Горбачов продаде ГДР за 15 милиарда долара, за да купи салам, за да не изпукат руснаците от глад! Тогава руснаците нямаха друг избор и казаха на Запада: „Давайте дружить“! И Западът повярва! Започнаха инвестиции, дадоха им технологии, търговия, газ и т.н. Веднага щом руснаците имаха в ръцете си айфон и мерцедес, се помислиха, че са станали велики и решиха пак да нападат своите съседи!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Хммм

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Къса памет!":

    Що за глупости.?И кой дефакто е излъгания?
  • 11 Мдаа

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Защо? Защо? Защо?":

    Другарю, глупостите които си написал сочат, че си издънка на някоя комунистическа фамилия. Като например кандидат кмета комсомолеца Терзиев. На времето видни комсомолци отраснали по станциите на ЦК и ДС, днес яростни "антикомунисти". Петолъчките ви издават...Ярко светят на челото.
  • 12 Хммм

    13 3 Отговор

    До коментар #6 от "КГБ":

    Повтаряш едно и също навсякъде. Каквито и да са палестинците немога да не нарека израелците варвари. За две седмици да избиеш над 6000 цивилни половината от които деца си е жестокост и диващина. Израел са избили повече деца отколкото терористи. Аз немога да нарека това борба с тероризма.
  • 13 Артилерист

    12 1 Отговор
    Хегемонизмът на американците е сериозно заплашен и това е добра новина за човечеството, извън тяхното влияние. Разбира се американците няма да сдадат властта си без бой. Те ще продължават с различни провокации, но дано не се стигне до световна война, щото тогава някой може да натисне червеното копче и да погине, ако не цялото, то поне половината свят...
  • 14 шопендар

    3 2 Отговор
    и докато израел доунищожава лошите палестици,ХОЛИВУД ЗАПОЧВА СНИМКИТЕ НА ФИЛМ ,,НЕПОКОЛЕБИМИТЕ,,С ДЖО БАЙДЪН В ГЛАВНАТА РОЛЯ,КОЙТО РАЗМАХВА ПРЪСТ В ВСИЧКИ ПОСОКИ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Малко факти :

    4 2 Отговор
    Как САЩ използва правото си на вето в ООН в подкрепа на Израел
    САЩ са използвали правото си на вето най-малко 34 пъти, за да блокират резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които са критични към Израел. От 1945 г. насам общо 36 проекторезолюции на Съвета за сигурност на ООН, свързани с Израел-Палестина, са били наложени вето от един от петте постоянни членки – САЩ, Русия, Китай, Обединеното кралство и Франция. От тях 34 бяха с вето от САЩ и две от Русия и Китай.САЩ са наложили вето на резолюции за Израел общо 46 пъти, включително за нахлуването на Израел в Южен Ливан, както и за анексирането от Израел на сирийските Голански възвишения, които остават под израелска окупация. Вашингтон официално призна израелския суверенитет през 2019 г. над Голанските възвишения, обръщайки десетилетия политика на САЩ.Проекторезолюцията от 1972 г. – единственият път, когато САЩ не наложиха вето – беше кратка и обща, призовавайки всички страни „незабавно да прекратят всички военни операции и да упражняват най-голяма сдържаност в интерес на международния мир и сигурност“.
  • 17 Ключови резолюции, блокирани от САЩ

    1 1 Отговор
    .Резолюцията от 18 октомври 2023 г., призоваваща за „хуманитарни паузи“ и Израел да отмени заповедта си за евакуация на Северна Газа, беше блокирана. Посланикът на САЩ в ООН каза: „Да, резолюциите са важни и да, този Съвет трябва да се изкаже. Но действията, които предприемаме, трябва да бъдат информирани от фактите на място и да подкрепят пряка дипломация, която може да спаси животи.
    След Великия марш на завръщането, през 2018 г. , Съветът за сигурност на ООН изготви резолюция, осъждаща „използването на всякаква прекомерна, непропорционална и безразборна сила от израелските сили срещу палестински цивилни“ и призоваваща за „траен, всеобхватен мир“ с „две демократични държави, Израел и Палестина”. САЩ наложиха вето на резолюцията, като тогавашният посланик на САЩ в ООН Ники Хейли каза, че тя представя „доста едностранчив поглед върху това, което се случи в Газа през последните седмици
    ...След като САЩ признаха Йерусалим за столица на Израел през 2017 г. , в проекторезолюция се казва, че „действия, които имат за цел да променят характера, статута или демографския състав на Свещения град Йерусалим, нямат правно действие, са нищожни“. Той поиска статутът на Йерусалим да бъде определен в съответствие с разпоредбите на ООН. Всички 15 членове на Съвета за сигурност на ООН гласуваха в подкрепа, с изключение на САЩ, които наложиха вето.След втората интифада или въстание, което започна през 2000 г. , резолюция на Съвета за сигурност на ООН изрази „сериозна загриже
  • 18 Ксаниба

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Урюрвкос":

    И какво като е?Ще ставаш джихадист наред с кадиров и путлер ли?
  • 19 Кво

    0 0 Отговор
    Да рискуват ли! Те влязоха в капана и го отблъснаха! вече няма връщане назад
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Матей преображенски

    0 0 Отговор
    Русия и Китай имат блестящата възможност да изпъкнат като страни на справедливостта и равнопоставеността между страните,за разлика от завоевателната политика на щатите и израел,които не се посвениха да нападнат два милиона палестинци за да ги избият.