Отидете към основна версия

31 Октомври, 2023 14:38, обновена 31 Октомври, 2023 14:38 6 093 60

Израелската армия започна настъпление в Газа, влезе в тунелите на Хамас

  • израел-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • палестина-
  • хамас-
  • офанзива-
  • инвазия-
  • ярон финкелман-
  • цахал

Водят се ожесточени сражения между израелските сили и бойците на Хамас

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ръководителят на Южното командване на израелските сили (ЦАХАЛ) генерал-майор Ярон Финкелман заяви в обръщение към войските, действащи в ивицата Газа, че армията преминава в настъпление.

„Започваме настъпление срещу Хамас и терористичните групировки в ивицата Газа. Имаме една цел – победа“, каза той. „Ще се бием в тунелите и където е необходимо, за да нанесем удар срещу врага, който стои пред нас“, заяви Финкелман. „Ройтерс“ съобщава, позовавайки се на израелските сили, че армията е влязла в огромната мрежа от тунели на Хамас. Именно тунелите са основната цел на наземната инвазия. Израелската армия казва, че боевете в Газа са изключително интензивни.

След нападенията на 7 октомври Израел обяви състояние на война. Оттогава израелските въоръжени сили се готвят за сухопътна инвазия в ивицата. През последните дни имаше ограничени набези на израелските сили. Вече се смята обаче, че армията е преминала към „втората фаза“ на войната и започва по-мащабно настъпление към вътрешността на ивицата.

Израелските сили са изправени пред почти непосилна задача, защото бойците на Хамас са изградили километрична мрежа от тунели, в които се укриват, а освен това в ивицата живеят над 2 милиона цивилни граждани. При мащабна сухопътна инвазия броят на жертвите ще е катастрофален.

НАТО призова израелските нашественици в Газа да спазват международното право. „Ние осъждаме терористичните атаки на Хамас срещу Израел. В същото време е важно отговорът на Израел да се проведе в рамките на международното право, животът на цивилните да бъде защитен и хуманитарната помощ да достигне до Газа“, каза генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Коментарът му бе направен на фона на обвиненията на норвежкото външно министерство, че Израел нарушава международните норми с бомбардировките в Газа.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че Израел продължава умишлено да атакува болници и медицински центрове в ивицата. Израелските окупатори продължават умишлено да удрят лечебни заведения, което е военно престъпление. По данни на палестинците от 7 октомври насам израелската армия е убила 8525 палестинци, включително 3542 деца. Израел освен това не допуска хуманитарна помощ към цивилните в ивицата, предизвиквайки хуманитарна катастрофа и остри критики от международната общност. Израел разчита на политическата подкрепа най-вече на Съединените щати, но убийството на хиляди деца в Газа показва на света ужасяващата реалност на израелската окупация. УНИЦЕФ обяви, че ивицата Газа се е превърнала в „гробище за деца“.

Агенция „Ал Джазира“ съобщи, че израелски танкове напредват в северната част на ивицата, но са били атакувани и спрени от въоръженото крило на Хамас. Анализатори посочват, че израелската армия не може да прави разлика между цивилни и въоръжени бойци в гъсто населената ивица, което ще доведе до още по-голям брой убити цивилни. От това най-вече се тревожат и международните наблюдатели. Израел няма ясна военна стратегия, а единствено слогани да унищожи Хамас. Не е ясно обаче как ще се случи това. Израелските въоръжени сили обявиха, че през последните часове са „унищожили терористичен пост на Хамас в северната част на ивицата Газа“, предаде Би Би Си. Те съобщават и за „десетки убити терористи“.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 31 гласа.

Свързани новини