Last news in Fakti

1 Ноември, 2023 13:51 2 849 17

Военизиран терор: какво се знае за бригадите "Ал Касам"

  • хамас-
  • ал касам-
  • газа-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • палестина-
  • иран-
  • ливан-
  • хизб-
  • терор-
  • оръжия

Въоръженото крило на Хамас изпълнява централната роля в ударите срещу Израел

Военизиран терор: какво се знае за бригадите "Ал Касам" - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Заместник-ръководителят на Хамас Салех ал Арури наскоро описа терористичното нападение на организацията срещу Израел на седми октомври по начин, който изцяло противоречи на всички свидетелства на очевидците: "Военният план на бригадите „Изедин Ал Касам“ бе да се нападнат дивизията в Газа на окупационната армия, войниците окупатори. Имахме информации, че те планират нападение срещу нас след еврейските празници", заяви той.

От интервю, дадено от него за катарската телевизия „Ал Джазира“, става ясно още, че на израелска територия са навлезли общо 1200 бойци на „Ал Касам“. Ал Арури твърди още, че те изобщо не били избивали израелски цивилни граждани, които загинали при последвалите престрелки с "цивилни" от Газа. По този начин Ал Арури се опитва да отклони отговорността от военизираното крило на Хамас, обявено от САЩ, ЕС, Германия и други за терористична организация. Върховният ръководител на бригадите Мохамед Дейф до момента успява да се изплъзне на израелските сили за сигурност. Той отдавна е смятан за идеолог на множество смъртоносни атаки срещу Израел.

Патронът Изедин ал Касам

Бригадите са създадени през 1992 година. По данни на ЦРУ те разполагат с между 20 000 и 25 000 бойци. Името на терористичните милиции е свързано със сирийския проповедник Изедин ал Касам (1882-1935), борил се навремето срещу британската колониална власт в Палестина. Членове на създадените от него военни клетки избиват през 1930-те години много евреи. Ал Касам умира при престрелка с британската полиция.

Нападения под земята и по море

По данни на сайта Long War Journal, който се занимава с борбата срещу тероризма, бригадите „Ал Касам“ имат редица „проекти" за терор и борба срещу Израел. Сред тях е мрежата от тунели на Хамас, част от които служат и за извършването на нападения. Същевременно бригадите нееднократно са нападали Израел и по море. Такъв е например случаят от 2014 година, когато терористи проникнаха почти до южния израелски град Ашкелон, но бяха избити от израелската армия. В контекста на обстоятелството, че ивицата Газа е изолирана от почти 15 години и е под блокада, военните способности и ресурсите на бригадите „Ал Касам“ наистина изглеждат забележителни, отбелязва Long War Journal.

Подкрепата от Иран

Бригадите от години получават подкрепа от Иран, което Хамас признава. „Ислямска република Иран е допринесла много за получаването на знания и ноухау от една страна, и от друга – за осигуряването на ракети“, призна през 2021 година представителят на Хамас Халед ал Кадуми. Така Иран е помогнал на Хамас да развие способностите си и да се сдобие с модерни технологии. През последните 10 години тази подкрепа нарасна значително, казва Михаел Милщайн, бивш член на израелското военно разузнаване. Иран например осигурява военното обучение на бойците от бригадите: „Обучават снайперисти и парашутисти, показват им как се залагат бомби, т.е. всичко онова, което на седми октомври бе използвано при нападението срещу Израел“, посочва Милщайн в интервю за ДВ.

Биткойни и банки

Механизмът на финансирането на бригадите „Ал Касам“ не е докрай ясен. Но Иран и тук изпълнява водещата роля, смята Михаел Милщайн. "Говорим за огромни суми, които Иран предоставя най-вече на военизираното крило на Хамас. Само през последните две до три години тази сума е възлязла на около 100 милиона долара." През август 2020 година израелското министерство на правосъдието съобщи, че е успяло да задържи дарения за Хамас в биткойни. Бригадите били призовали да им се правят дарения през страницата си в социалните медии. Година по-рано американското министерство на финансите оповести имената на лица, свързани с трансфера на „десетки милиони долари“ между Ислямската революционна гвардия и бригадите „Ал Касам“ в Газа. Парите били преминали през Хамас, централна роля изиграла банка, свързана с ливанската милиця „Хизбула“.

Контрабандно оръжие

Количеството и разнообразието на използваните при нападението на седми октомври оръжия – ракети, бомби, дронове и стрелково оръжие, както и при последвалите атаки срещу Израел, свидетелстват за това с какъв сериозен арсенал разполагат Хамас и неговото военизирано крило. По-голямата част от оръжията очевидно са внесени в ивицата Газа контрабандно. Това става по различни пътища, посочва Милщайн. Най-важни са иранските доставки през Сирия и Ливан, където групировката Хизбула помага при транспортирането.

Йерусалимският Институт за стратегия и сигурност цитира на сайта си интервю, дадено през 2020 година от Зиад ал Накала, ръководител на палестинските милиции „Ислямски джихад“, също подкрепяни от Иран: „Всички конвенционални оръжия достигат до Газа през „Хизбула“ и Сирия“. Освен това в Сирия имало лагери за обучение, в които бойците от Хамас получавали специални познания за това как се произвеждат ракети, се казва още в интервюто. Два са основните маршрути, по които преминава контрабандата: през границата между Египет и ивицата Газа (по суша или под земята) и по море.

В Центъра за стратегически изследвания "Бегин-Садат" смятат, че тактиката на използване на цивилни граждани в Газа като човешки щит срещу израелските нападения също нъси почерка на Техеран – и конкретно на Иранската революционна гвардия. Целта на тази тактика е чрез смъртта на много цивилни граждани да се създаде в международен план впечатлението, че врагът действа непропорционално и целенасочено атакува цивилното население.

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт си е

    24 16 Отговор
    Това са нещо като путлерасте. Ама верват в алах а не в путлер

    Коментиран от #10

  • 2 ха ха хааа

    21 8 Отговор
    И сега , пустите "московци " , станали "хамасци " ...🤭😁
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Алкасамците

    6 3 Отговор
    добри, ще свирят на собствените си флейти...
  • 5 да де

    12 8 Отговор
    Абе мисирките хайде поне един път пишете кой, кога и защо създаде и финансира Хамас когато Хизбула още го е нямало и после пишете за всичко останало.

    Коментиран от #13

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Факт си е

    4 3 Отговор
    Тоя путлерастиновски псевдо журналист. Дето го подгониха. Затръка половината профили тука.
  • 8 реру

    20 4 Отговор
    На 11.10.2023 год. сайтът на вoйнственoтo крилo на Хaмaс се е преместил на руски IP-aдрес и хoстинг на кoмпaнията VDSina "Ноsting-technоlоgies", който офис се намира в Москва.

    Това повдига важни въпроси относно сътрудничеството на руски компании с терористични организации и доколко са защитени данните и информацията, съхранявани на сървърите на такива хостинг доставчици.
  • 9 Всичките бойци

    6 6 Отговор
    от Ал касам, съвсем скоро ще се превърнат в диетичен салам. Ще си храня кучето със тоз салам и ще се кефя до следващата заран...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 реру

    22 1 Отговор
    "... в които бойците от Хамас получавали специални познания за това как се произвеждат ракети..."


    Хайде да помагаме с цивилни проекти...

  • 12 Избивайте ги тея

    1 11 Отговор
    Разпънаха собствения си Господ Христос,който им беше пратен свише.Такива НИЩО добро не заслужават.
  • 13 Калпазанин

    5 18 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    Само какво заглавие пак от дз, а ционистите са свобода за мир. Повръща ми се от вашата лицемерна пропаганда

    Коментиран от #14

  • 14 Тов. Членин

    10 2 Отговор

    До коментар #13 от "Калпазанин":

    Успакойсья , таваришч..

    Коментиран от #15

  • 15 дончичо

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тов. Членин":

    Товариш,ето правилно слово
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Дейф

    1 1 Отговор
    Може и да загинат до един, ама бая дъл боко проникнаха в дупа рите на чифу тите.