Отидете към основна версия

7 360 114

The Washington Post: Загубата на Украйна ще е ужасна за САЩ. Но не толкова, че да влязат във война с Путин

  • украйна-
  • сащ-
  • ядрена война-
  • русия-
  • война-
  • джо байдън-
  • владимир путин

В момента е важно Украйна да не претърпи съкрушително поражение

Снимка: БГНЕС/ EPA

Съединените щати никога не трябва да признават незаконните завоевания на Путин. Но може да се наложи да се сбогуват с мечтата за победа на Украйна на фронта. На практика няма апетит в Съединените щати за пряка война с Русия. Руска победа в Украйна би била ужасен удар върху интересите на САЩ, но не толкова ужасен, че да се рискува ядрена война, пише американският вестник The Washington Post.

Авторът посочва, че във Вашингтон трябва да променят очакванията си към войната, защото на фронта, както посочи самият Залужни, се е стигнало до патова ситуация и украинската армия на практика не може да направи голям пробив. Ако администрацията на Джо Байдън формулира постижима крайна цел и план за постигането ѝ, съпротивата на Конгреса срещу помощта за Украйна може да спре да нараства.

Прозорецът за споразумение чрез преговори, благоприятно за Украйна – ако изобщо е имало такова – със сигурност се затвори, тъй като Русия вижда бойното поле в застой, от който има ползва. Путин все пак не е безсмъртен. За Украйна обаче ситуацията се промени. В момента е важно Украйна да не претърпи съкрушително поражение, защото победата на фронта изглежда невъзможна към този момент.

Стратегическата неспособност да се победи Русия на настоящия етап е основната причина за съпротивата на някои републиканци срещу по-нататъшни доставки на оръжия за Украйна. Време е администрацията на президента на САЩ Джо Байдън и други поддръжници на Украйна във Вашингтон да преосмислят целта на военната подкрепа за Киев и да приведат нови аргументи за това, за да убедят скептиците.

Украйна днес се намира в по-лоша ситуация, отколкото беше миналия ноември. Нейните войски са изтощени, запасите от оръжия са на изчерпване, а западните общества са поляризирани относно предоставянето на допълнителна подкрепа. Освен това САЩ не действат решително по отношение на военната подкрепа. Залужни сподели, че ракетите с голям обсег и танковете са били получени година по-късно от нужното.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: