Отидете към основна версия

5 925 27

Президентът на Австрия: Моето мнение за България е различно

  • шенген-
  • австрия-
  • българия-
  • александър ван дер белен-
  • ес-
  • румъния

Знаете, че моето мнение се различава от това на правителството, каза президентът

Снимка: БГНЕС

Президентът на Австрия заяви, че според него България трябва да бъде приета в Шенген. Неговото мнение се различава от това на австрийското правителство, което към момента без причина блокира страната ни, както и Румъния.

Австрийският президент Александър ван дер Белен покани на среща днес в своята официална резиденция - двореца Хофбург във Виена, представителите на Съюза на международния печат в страната, предаде БТА.

Той отговори на въпроси, отнасящи се до актуални международни проблеми, свързани с войната в Украйна, войната в Близкия изток след терористичното нападение на "Хамас" срещу Израел, европейската политика и вътрешнополитически теми.

На въпрос за мнението на австрийския президент за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния, той отговори: "Знаете, че моето мнение се различава от това на правителството, което наложи вето, и въпреки препоръката на Европейската комисия за приемане на България и Румъния не остъпва. И аргументира своето решение с мигрантите, които пристигат в Австрия, но те идват не от България и Румъния, а от Унгария. Мисля, че правителството трябва да пази по-добре и своите инвестиционни интереси и то не само във финансовия сектор. Австрия е инвеститор и в двете държави. Нека добавя, че десетки хиляди болногледачки от Румъния работят в нашата страна, като денонощно се грижат за възрастни и болни хора."

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: