Last news in Fakti

1 Февруари, 2024 09:51 6 020 37

Румънски евродепутат: От години Европейският съюз унижава нас и българите

  • шенген-
  • австрия-
  • румъния-
  • българия-
  • ес-
  • унижение-
  • еуджен томак-
  • гърция-
  • балкани

Комуникацията между Букурещ и София по този въпрос беше повърхностна, призна депутатът

Румънски евродепутат: От години Европейският съюз унижава нас и българите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Няма риск Австрия да претендира, ако България, Румъния и Гърция решат да сключат тристранно споразумение за премахване на контрола по сухопътните граници между трите държави. Това заяви румънският евродепутат Еуджен Томак в интервю за БТА.

По думите му за подобен ход не е нужно и съгласието на Европейската комисия. “Тя трябва само да бъде уведомена”, обяснява Томак и допълва, че “това е естествено решение, към което нашите правителства могат да прибегнат предвид унижението, на което румънските и българските граждани са били подложени толкова години”.

В отговор на въпрос на БТА евродепутатът от Европейската народна партия изрази мнение, че правителствата на Румъния и България не са имали обща стратегия за Шенген до 2022 г. и комуникацията между Букурещ и София по този въпрос е била “повърхностна”.

Господин Томак, реалистична ли е идеята за премахване на контрола по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния или иначе казано за така наречения регионален, балкански Шенген? Идея, която колегата Ви Дачиан Чолош лансира преди седмица заедно с българския депутат Даниел Лорер, румънския евродепутат Влад Георге и гръцкия - Георгиос Кирцос.

Всъщност това изобщо не е нова идея. Предложението за премахването на границите между нашите държави беше направено веднага след решението на Съвета по правосъдие и вътрешни работи през 2022 г., когато ни беше отказано влизане в Шенгенското пространство. Днес нашите държави вече са в Шенген, но частично. Като се има предвид, че Гърция няма пряка граница с никоя друга държава-членка на ЕС, освен с България, е необходимо само тристранно споразумение между участващите държави. Дори не е необходимо съгласието на Европейската комисия. Тя трябва само да бъде уведомена. Няма риск Австрия да претендира. Не смятам, че такова решение кара някого да се чувства неудобно. Това е естествено решение, към което нашите правителства могат да прибегнат предвид унижението, на което румънските и българските граждани са били подложени толкова години.

Какво могат и трябва да направят Румъния и България оттук нататък по отношение на Шенген?

На първо място трябва да се каже, че правителствата на Румъния и България нямаха обща стратегия за Шенген до 2022 г. и комуникацията между Букурещ и София по този въпрос беше повърхностна. Това е грешка, която трябва да се поправи. Разбира се, обща позиция, обща стратегия за действие може да доведе до по-добри резултати за по-кратко време.

По-добри резултати за по-кратко време означава ли, че ще се присъединим към Шенгенското пространство и със сухопътните граници до края на годината?

Ако Съветът по правосъдие и вътрешни работи не вземе решение за сухопътното влизане на Румъния и България от 1 януари 2025 г., догодина няма да се случи абсолютно нищо. Особено след като Белгия, страната, която председателства Съвета на ЕС, има парламентарни избори в същия ден, в който са изборите за Европейски парламент - на 9 юни. Остава да видим дали тя ще реши да включи през март в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи влизането ни по суша.

На този фон фермерските протести в цяла Европа набират сила. Част от недоволните планират да блокират Брюксел по време на следващия Европейски съвет. Как могат да бъдат решени проблемите им, в частност тези на румънските фермери?

Кризата на фермерите се нуждае от европейски отговор. Войната в Украйна засегна земеделската икономика на всички държави, но Румъния и България са на първа линия. Трябва да се справим с безпрецедентни количества украински продукти, които навлизат на нашия пазар на много по-ниски цени. Тук има два големи проблема - по-скъпата енергия и нелоялната конкуренция. Комисията беше твърде мълчалива. Време е да действаме. Фермерите се нуждаят от по-високи субсидии, безплатна вода за напояване, премахване на акцизите върху дизела за селскостопанска техника. Решения има, нужна е само политическа воля.

Тази политическа воля включва ли и оставка на европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски? Нещо, за което намекна румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Флорин Барбу.

Блокирането идва от Комисията, сегашният комисар не е предприел нищо, затова е естествено да бъде санкциониран.

Навлизаме в година на избори. Какво очаквате от изборите за Европейски парламент?

На първо място се надявам да има масова избирателна активност във всички европейски държави. Надявам се на голямо участие на младите хора, тъй като те са тези, които вземат решенията на утрешния ден. Тези избори идват в много труден контекст и е очевидно, че усилията да се убедят европейските граждани във важността на тези избори са още по-големи. За това е от съществено значение да се борим с дезинформацията, да игнорираме посланията на екстремистките партии, да обясняваме, да говорим с хората, да имаме убедителни проекти и честно да преследваме целите си.

Автор: Мартина Ганчева, кореспондент на БТА


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    63 5 Отговор
    Наш’те подлоги са толкова жалки, че срам да те хване ! От тях идва най вече унижението, после от западняците

    Коментиран от #31

  • 2 Щото ни имаха за Продажни Русофили

    13 47 Отговор
    Но доказахме че Българите се развиваме и вече Мразим Русия и плюем във лицето на Путин

    Коментиран от #3, #10, #25

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ККК

    61 2 Отговор
    Сред Румънските политици поне има хора с топки и достойнство, тук всички са едни ..утки, които гледат само да крадат - народа - кучета го яли! Срам ме е, че съм българин!

    Коментиран от #29

  • 5 алексей алексеевич

    13 34 Отговор
    На Рускиня и на Русия Вяра да нямаш

    Коментиран от #7

  • 6 дом

    36 2 Отговор
    Така е, но ние сме свикнали, защото от години ни управляват сервилни продажници.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Точно така е !

    27 0 Отговор
    От години Европейският съюз унижава Вас и българите. Но българите сме по унижени

    Коментиран от #17

  • 9 Европейският съюз НЕ унижава

    26 3 Отговор
    А унищожава ! Грешка в изказа или цитирането е
  • 10 О. Ч. З

    18 10 Отговор

    До коментар #2 от "Щото ни имаха за Продажни Русофили":

    Всеки мрази предателите няма как да очакваш Европа да ни вярва щом веднъж сме се отказали от Русия значи така можем да се откажем и от Европа
    Но нашите дупедавци са готови на всичко за малко пари
    Това се вижда много ясно през годините на тяхното управление
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 SDEЧЕВ

    5 2 Отговор
    I have a dream- Дунава туристическо езеро със свободен режим на преплуване - сърф ,лодки,малки пътнически фериботи,яхти - съответно подем на икономиката и от двете страни на водоема. Транзитен влак Букурещ - Варна. Букурещ - София
  • 13 С малоумни атлантици

    11 1 Отговор
    Толкова......
  • 14 Вижте кво!

    7 18 Отговор
    Ние сме част от ЕС и НАТО! Русофилите да си ходят в мАсква-а-а-а-а!!!

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сами

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Точно така е !":

    си го постигнахме, по-големи дупедавци от нас в ЕС няма!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Твоята приятелка

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хмхмхмхмхм":

    Щом е стигнала да и показваш това и онова значи сте цъфнали и вързали и двечките😂😂😂😂😂😂😂случайно да имаш картина за 60 милиона евро в приказния си дом😂😂😂😂нали ще го играеш богат сноб😂😂😂😂
  • 25 Ъ?!!!

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Щото ни имаха за Продажни Русофили":

    Ей, галинче, пиши само за себе си, в първо лице, единствено число. Шепа кресливи, продажни жълтопаветковци не сте българския народ. Класически случай сте на стокхолмски синдром.
  • 26 Не и не

    10 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хмхмхмхмхм":

    Не знам какви брандове сервизи и чаши имаш в къщи и колко и какви обувки, но да парадираш с нещо толкова маловажно и несъществено, да парадираш въобще с марки и стандарт показва абсолютна се ле ния и това, че си адски обратното на острото! А след като си такъв индивид, вече се сещам и как си ги изкарала тия доходи! И това не ти го пише бедняк и злобар, а човек, който с честен труд изкарва около 9-10 хил. на месец! Да не кажеш, че храча злоба или завиждам...
  • 27 Ха ха ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #15 от "Аз се чудя как изобщо":

    Така ли си хортувате на прайда и се опивате от величието, и изтънчеността, които излъчвате?
  • 28 !!!?

    5 1 Отговор

    До коментар #23 от "Хмхмхмхмхм":

    Да не би да си изписана преждевременно от психодиспансера и липсата на лекарства, и адекватни грижи са дали рецидив?
  • 29 Селянина с колелото

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "ККК":

    Не е виновен кой яде баницата а кой му я дава. След като Народа дава дупетатите ще го крадат колкото могат повече и ще стават все по нагли.

    Коментиран от #33

  • 30 СМЕХОРИИ

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Вижте кво!":

    Абе и ти за какъв европеец се имаш
  • 31 ФАКТ

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Госあ":

    ЕХО КИТАЕЦА..ТИ ЩОМ НЕ СИ ЕВТОПЕЕЦ КАКЪВ СИ ТОГАВА БЕ ПИЧ..ДА НЕ СИ АЗИАТЕЦ...Я ВЗЕМИ ЕДИН АТЛАС И ВИЖ БЪЛГАРИЯ НА КОЙ КОНТИНЕНТ Е.....ЧЕ САМО КАТО ПЛЮЕТЕ ТУ ЕВРОПА ТУ ЗАПАДА..АМИ НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ТЯХ ОЩЕ ОТ СЪЗДАВАНЕТО СИ...КАКВО РЕВЕТЕ НЕ ЗНАМ...ИСКАТЕ НА ДРУГ КОНТИНЕТ ЛИ ДА СЕ ПРЕМЕСТИТЕ...АМИ НЕ СТАВА..ДЪРЖАВАТА НИ Е ТУК В ЕВРОПА..НЕЗАВИСИМО ДАЛИ ВИ ХАРЕСВА ИЛИ НЕ...И КОЛКОТО ПО БЪРЗО ГО ОСЪЗНАЕТЕ ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ...И ДА ТОВА ЧЕ НИ БРОЯТ ЗА ВТОРА УПОТРЕБА ХОРА Е ВЯРНО...НО ТО СИ ИМА И ПРИЧИНА ЗА ТОВА..ВСЕ ПАК СМЕ БИЛИ РУСКИ СЛУГИ ...80 ГОДИНИ РУСНАЦИТЕ СА НИ МАЧКАЛИ КАТО КУЧЕТА.....И ЕВРОПЕЙЦИТЕ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ ЧЕ И Е МОМЕНТА НИ УПРАВЛЯВАТ РУСКИ СЛУГИ КОИТО СЕ ПИШАТ НА ПИШМАН ЕВРОПЕЙЦИ САМО И САМО ДА КРАДАТ МИЛИОНЧЕТА.....ДА НЕ СИ МИСЛИТЕ ЧЕ ГОЛЕМИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ ЗНАЯТ ТОВА ЧЕ НИЕ СМЕ ЕДНО ПРЕДАТЕЛСКО РУСОФИЛСКО ПЛЕМЕ...ЗНАЯТ НИ И ОЩЕ КАК...

    Коментиран от #34

  • 32 истина ти казвам

    8 2 Отговор
    Балканска федерация,България,Румъния и Сърбия! Тогава ше видим дали нема да се съобразяват и ще се подиграват! За съжаление това никога нема да стане.
  • 33 ККК

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Селянина с колелото":

    Така е, прав си на 100%! Прост народ - Слаба държава! Затова и написах, че ме е срам, че съм българин! Тук на 90% остана само плявата, затова и никога няма да има оправия! Убеден съм в това!
  • 34 Госあ

    9 2 Отговор

    До коментар #31 от "ФАКТ":

    Разбира се, че съм европеец. Източно европеец и предпочитам да работя с Изток - Китай, Япония, Корея. Така както правят чехите, поляците, унгарците, сърбите, а също и боготворените от теб западняци. С Русия също има огромни ползи от сътрудничество, като оставим емоциите, затова и цяла западна Европа търгува с Русия, продължава да го прави. И не ми разтегай лакърдии, моля ти се. Между другото, имаме повече общо с китайците, отколкото с англосаксонците.
  • 35 Абсолютна вярно

    6 0 Отговор
    ЕС не помага за всички членки държаваи
  • 36 Реално е така

    8 2 Отговор
    Ние Българите Обичаме Русия и сме го доказали. Така е било и така ще бъде Завинаги. България е с Русия.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: