Last news in Fakti

3 Януари, 2024 07:43 6 703 25

България и Румъния в Шенген: коментари в чуждите медии

  • шенген-
  • румъния-
  • българия-
  • австрия-
  • нидерландия-
  • германия-
  • ес

От години двете страни чакат този момент: България и Румъния стават част от Шенгенското пространство

България и Румъния в Шенген: коментари в чуждите медии - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Австрийският "Дер Щандарт" цитира канцлера Карл Нехамер, който написа в X (бивш Туитър) следното: "Това, за което настояваше Австрия, е изпълнено. Мисията на Фронтекс в Румъния и България ще бъде увеличена. Двете страни ще получат повече средства от ЕС за стабилната защита на външните граници (на Общността)".

Германската информационна агенция ДПА разяснява, че проверките по вътрешните въздушни и морски граници ще отпаднат за гражданите на България и Румъния от края на март 2024 година, а по-късно трябва да бъде взето решение за вдигането на контрола и по сухопътните граници.

АРД се спира на реакциите на вицепремиерката и външна министърка Мария Габриел и на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след обявяването на решението. Цитирани са и критичните изказвания на лидерите на проруските опозиционни партии БСП и "Възраждане" Корнелия Нинова и Костадин Костадинов.

Румънското правителство също приветства решението на страните от ЕС да премахнат проверките на хора по въздушните и морските граници със страната, посочва още германската обществено-правна медия. Същевременно президентът Клаус Йоханис и премиерът Марсел Чолаку са подчертали, че вдигането на контрола по сухопътните граници и пълното присъединяване на страната към Шенгенското пространство сега е основен приоритет.

България и Румъния са членки на Европейския съюз от 1 януари 2007 година. След "13 години провал и унижение" в преговорите за присъединяване към Шенген правителството започна необратим процес, е цитиран да казва още румънският премиер. А президентът Йоханис определи постигнатото като "важен нов етап".

Дълго време Виена казваше "не"

Целта на Шенгенското пространство е да гарантира безпрепятственото движение на хора в Европа. До момента към него са се присъединили 23 от 27-те държави членки на ЕС. Освен тях в Шенген членуват Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Приемането на България и Румъния в Шенген се проваляше досега основно заради съпротивата на Австрия. Правителството във Виена оправдаваше отказа си с това, че в страната пристигат прекалено много нерегистрирани мигранти. Нови членове в Шенгенското пространство могат да бъдат приети само с единодушно решение. Румъния и България го очакваха още от 2011 година, припомня ДПА.

Европейската комисия приветства решението на страните от ЕС за разширяването на Шенген. Присъединяването на Румъния и България ще насърчи пътуванията, търговията и туризма, укрепвайки допълнително единния пазар. Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че това представлява важна стъпка напред за двете държави и за Шенгенското пространство като цяло. По думите ѝ това важно постижение е резултат от сериозната работа, ангажираността и упоритостта на двете държави.

Берлин също поздрави България и Румъния

Всяка страна членка на ЕС ще стане пълноправен член също и на Шенгенското пространство веднага, след като е готова за това, посочва на свой ред АРД. "Това е както тяхно право, така и задължение. Въпреки че България и Румъния се присъединиха към ЕС през 2007 г., до септември съдебната система и върховенството на закона се намираха под специалното наблюдение на Европейската комисия заради широко разпространената корупция и организираната престъпност. Тези проблеми бяха допълнителни причини държавните и правителствените ръководители дълго време да не бъдат единодушни в подкрепата си на присъединяването. В средата на септември ЕК официално прекрати мониторинга на София и Букурещ и обяви, че България и Румъния са готови за членството си в Шенген.

Германското външно министерство поздрави в събота вечер двете страни. "Днес Европа се приближава повече към себе си", обяви то. Канцлерът Олаф Шолц окачестви прекратяването на контрола по въздушните и морските граници през пролетта като първа стъпка. "Германия ще продължи да подкрепя пълната интеграция в Шенгенското пространство. Така Европа се сближава", написа Шолц в профила си в X.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шенгене

    52 8 Отговор
    сега гаргите ще летят без бролем
  • 2 Мъдрият

    75 17 Отговор
    Проглушихте ни ушите вече с тоя шенген! - и да влезем - голям праз!

    За обикновеният човек това няма никаво значение - нищо няма да се промени към по-добро!

    Надявам се, че ще се появи политическа партия, която да е за силна и независима България и да мисли и за народа!
    Дай Боже!

    Коментиран от #19

  • 3 ХаЙ честито

    72 7 Отговор
    Досега си пращаха отпадъците
    да ги горим из ТЕЦ-овете
    Сега си правят подбор на бежанците,
    сетете се, кои ще ни пратят обратно.
  • 4 Русоробскu фронт

    50 10 Отговор
    Приеха ни,щото видяха че БРИКС се разширява главомолно и в устава има дребна подробност....,,Всяка страна независимо в крой блок членува може да влезе в БРИКС.....и сега Турция отива натам нищо че е в НАТО....та това са фактите

    Коментиран от #6, #8

  • 5 да де

    38 3 Отговор
    Защо на фотото сте изтипосали военни това ли ни чака в Шенген?
  • 6 Българин

    10 21 Отговор

    До коментар #4 от "Русоробскu фронт":

    Не знаех, че БРИКС е военен блок... 😂
  • 7 Истината му е майката

    2 0 Отговор
    Уж ким
  • 8 А другареТЕ от ЕССР

    20 1 Отговор

    До коментар #4 от "Русоробскu фронт":

    При приемането в EU-то
    са пропуснали да ни забранят,
    да членуваме в други организации
    докато сме членКИ на ЕU !

    Коментиран от #11

  • 9 Какво е общото Шенген и тези

    33 4 Отговор
    безмозъчните на снимката? Какво се намеква, ще видите Шенген, но първо на фронта!? Както стана и с приемането ни в ЕС, първо НАТО и даване на територията ни, и тогава в задният двор на ЕС, където събират офардата. Българино???
  • 10 Оракула от Делфи

    9 13 Отговор
    Само можем да гадаем, защо ни допуснаха , само по въздуха в Шенген!
    ТАМ Е НАЙ-ЛЕСНО, ДА СЕ КОНТРОЛИРА ПОТОКА ОТ ПЪТНИЦИ МИГРАНТИ!
    Асъщо така, ако има такива пропуски, то разхода е за Авио- превозвачите!
    Това което е същественно от икономическа гледна точка е приемането обратно ,
    на всички емигранти влезли в Шенген , през България!
    До сега, бяхме разграден двор, ако ги прехвърлим в ЕО, емигрантите ставаха проблем за
    държавата в която те се укриват ,или се намират! Но това вече свърши!
    Държави като Швеция , въведоха задължителни дговори за влизане в Швеция
    със Шведски работодатели, и то на заплати с минимален праг на 2700 евро!
    И това води до разтоварване на бежанския поток, като цяло, защото знаем ,че тези бежанци са
    хора тръгнали да разчитат на демократическа милостиня, по скоро , от колкото ,
    до нужда от политическо убежище, по мое мнение, тук може би трябва за Руските граждани ,
    да се направи изключение, след като диктатора Путин , доказа арогантната си автокрация,
    чрез войната си , с нападението над суверенната и братска държава Украйна !
    Да влезеш в Шенген е да дадеш , на нуждаещи се ,бедни хора подслон а това не е характерно за България!
  • 11 Русоробскu фронт

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "А другареТЕ от ЕССР":

    Именно,щото са си мислили щом сме малка страна ще сме безобидни.....то и ОАЕ е малка страна ама скочиха във БРИКС,то и четох че и микроскопични държавици ще отидат насам,не само грамадните Бразилия и ЮАР които са вече в кюпа
  • 12 Пак един куп

    23 1 Отговор
    драскачи в коментарите, разводняващи темата. Ако цената е да ни напълнят с цветни, то каква полза от Шенген?
  • 13 Петров

    20 0 Отговор
    Наблюдавали са ни 10 години заради ширещата се корупция и организирана престъпност. Сега корупцията е само с една "нула" отзад в цифрата , а организираната престъпност е с бели якички и масова . Ромейски кланове , " нашите и вашите , безработни милионери парадиращи с имане и трудно виждащи през банкноти политици и закон изпълняващи органи. Накрая остава единствената истинска причина - имигранти . Съвременен резерват от стария Американски тип. Българите по чужбина и празна територия за Онези с чалмите. Шепа недотам бели ,но много богати политици смятащи да управляват в стил "Апартейд" над наведено интегрирано уж население ,докато им резнат зелките.
  • 14 Някой

    18 0 Отговор
    Австрия се дърпаше да каже "да" толкова години ,за да може да изтъргува това "да" по най добрият начин в нейна полза и ето че тя го направи!Вината е в нашите управляващи ,които неистово се бутат да ни вкарат там .Така стана и с влизането ни в ЕС.Синдрома на моркова и заека
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    15 1 Отговор
    Сакаш шенгеня получАваш каска и билет за източнит фрон Т.
  • 16 Какво пишат австрийците

    18 1 Отговор
    Пишат, че България се е съгласила да приеме всички емигранти, които са влезли през България и то в рамките на един месец, също на бг летищата ще има австрийски инспектори контролиращи пътниците

    Коментиран от #18

  • 17 флипп

    17 0 Отговор
    Сглобката ни разглоби.
  • 18 Трябва чужденци да охраняват границата

    4 3 Отговор

    До коментар #16 от "Какво пишат австрийците":

    Само така може би ще бъде пресечена корупцията и няма да има пресекли талибани границата
  • 19 За къв народ да мисли е

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Мъдрият":

    Тои народа е сбирщина отпадъци
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 KАЛИГУЛА

    6 0 Отговор
    1300 години дупедаване на силните на деня
  • 22 Батето

    6 1 Отговор
    Денк0фф,Мара Габрата,цялата свита,която работи за потъването на Територията-незабавно-СЪД и 3атв0р!Такова предателство никога не е имало в българската история за 1342г!Тези ми 6ки са твърде,твърде вредни за Територията.Както и всички с0р0с0идни,атланти и пр.За свещи да не ви стигнат,ей!
  • 23 Пешо

    1 7 Отговор
    Какъв брикс ви тресе бе руски маймуни, с Бразилия на другия край на света ли ще търгуваме

    Коментиран от #24

  • 24 Мотофреза

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пешо":

    Ами да,скоро купувах гуми за мотофрезата си от селскостопанска фирма Крис, гумите както и вътрешните бяха made in Brasil...
  • 25 Будител

    1 0 Отговор
    А ми не е вярно....Днес в германските и австрийските медии , излезе информация ,че зам.главният секретар на МВР е участвал в схеми за извозване на нелегални имигранти..и че щом правителството на Денков е допуснало такъв престъпник на такъв пост, какво остава за редовите гранични полицаи...изводът им е че не сме готови за Шенген...