Last news in Fakti

3 Януари, 2024 15:21 2 831 93

Има ли допълнителни изисквания към България за Шенген

  • шенген-
  • австрия-
  • българия-
  • румъния-
  • мигранти-
  • граница-
  • ес-
  • фронтекс

Австрия може да блокира дори и "олекотения" Шенген за България и Румъния

Има ли допълнителни изисквания към България за Шенген - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Като пример за подобни условия към България австрийският "Дер Щандарт" отбелязва изискването на българо-турската граница да бъдат изпратени поне три пъти повече служители на Европейската агенция за защита на границите "Фронтекс". Броят им следва да се увеличи и на сръбско-българската граница. За тези условия става дума в съвместната декларация на Австрия, България и Румъния от 29 декември.

България и Румъния трябва да приемат обратно мигранти, влезли през тяхна територия

"Дер Щандарт" припомня и друго: постигнато е споразумение София и Букурещ да приемат обратно всички кандидати за убежище, които са били за първи път регистрирани на териториите на двете държави, а впоследствие са се озовали в Австрия. В Дъблинския регламент е предвидено, че кандидатите за убежище нямат право да избират страната от ЕС, която им предоставя защита.

Австрийското издание сега отбелязва, че това трябва да става в рамките на един месец, както е предвидено по регламент. Това означава, че значително повече мигранти, за чиито процедури двете държави отговарят, ще бъдат връщани в по-кратки срокове, коментира австрийското издание. Австрия желае и да изпрати консултанти на летищата в България и Румъния, които да извършват проверки на място. Германия от години е разположила подобни служители на някои от летищата в Гърция.

Ангажименти и за ЕК

Европейската комисия също пое ангажимент по въпроса и уточни, че може да се използват и ресурси на Европейския корпус за гранична и брегова охрана, особено на границите между България и Турция и между България и Сърбия. Предвидено е също отпускането на европейски средства за високопроходими автомобили, дронове, системи за електронно наблюдение и за изграждането на ограда.

"Дер Щандарт" припомня, че продължителни дипломатически усилия от страна на правителствата в България и Румъния са довели до разглабването на австрийското вето за присъединяване на двете страни към Шенген. От 31 март 2024 г. паспортният контрол на летищата и морските граници предстои да бъде отменен.

Премахване на граничния контрол на двустранна основа не е възможно

Не е възможно да се премахне граничният контрол между отделните членове на Шенген на двустранна основа, обяснява експертът по европейско право Валтер Обвексер пред австрийското издание. Според договорите за присъединяване към ЕС отмяната на паспортните проверки е приложима само ако Европейският съвет приеме единодушно съответното решение. "Без одобрението на австрийския представител в Европейския съвет пълното присъединяване на Румъния и България към Шенген не е юридически възможно", посочва Обвексер. Казано по друг начин – Австрия може да продължи да блокира.

Виена е поела ангажимент в рамките на споразумението да "обсъди дата през 2024 г. за евентуална отмяна на контрола и по сухопътните граници". Това ще зависи и от това доколко успешно се прилагат мерките, както и дали миграционната ситуация в Австрия се е подобрила.

По вътрешнополитически причини?

Германският ТАЦ припомня, че през есента на 2024 г. в Австрия предстоят парламентарни избори. Австрийската народна партия вероятно ще се опита да изпревари дяснопопулистката Партия на свободата на Австрия, която според всички социологически проучвания води сред десните партии. Твърдата линия по въпроса за Шенген би могла да помогне за това, коментира изданието. Поради това и мнозина подозират, че е малко вероятно правителството във Виена да смекчи своето "не" за за пълноправното приемане на България и Румъния преди вота. Австрийският кабинет обаче съобщи, че преговорите с двете страни продължават.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 честен ционист

    39 0 Отговор
    Само да спазва Дъблинските съглашения и да пусне крокодили по р. Дунав.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    54 4 Отговор
    СГЛОБКАТА ПАК ПРОДАДЕ И ПРЕДАДЕ БЪЛГАРИТЕ
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Няма Шенген вече никъде

    52 3 Отговор
    Стига с глупости само са ни занимавали. Почити всички страни възстановиха митническият контрол, а от януари още 3 страни. Само Денко, Фенко, Тагаренко и Кретинел ли не са го разбрали още ?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Джо

    54 3 Отговор
    Забравете историята си, съборете всички паметници, сменете си нац. празник, приемете мюсюлмани. Подменете генофона си.Тази земя не е за вас християни... Това беше. Край!

    И дядо Иван няма да ви помогне вече.

    Коментиран от #41

  • 10 Почваме яко да ставаме

    46 3 Отговор
    Приемаща страна за емигранти експулсирани от Европа. Всичко друго е бля-бля

    Коментиран от #12, #92

  • 11 Вервайте ми!

    39 1 Отговор
    Меркел ги покани, ние ще ги пазим,няма логика! Меркел в затвора ли е за злените с мигрантите, донесли до загиване на ЕС?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 200000 афганистанци

    12 4 Отговор
    ако може във Асеновград да ги пратят. Хората обичат камъни, баири и чукари

    Коментиран от #18

  • 14 ЕС,НАТО се борят за световно величие САЩ

    17 0 Отговор
    Меркел да си пази границите!!!
  • 15 Мдаа

    17 0 Отговор
    "Имаме около 3600 места за бежанци и мигранти в центрове за настаняване, но ни трябват поне 5000. Имахме 5000 в разгара на мигрантската криза в Европа. Това заяви председателят на Агенцията за бежанците в България (ДАБ) Мариана Тошева, докато дискутираше темата Шенган в сутрешното предаване по БНТ. Същевременно Тошева смята, че центърът в "Овча купел", в София, трябва да бъде затворен, защото е много стар и амортизиран. Смятам, че трябва да има адекватна помощ от ЕС, за да отговаряме на изискванията за условията за прием по съответната европейска директива, каза още Тошева пред БНТ. И увери, че ще има техническа помощ"- край на цитата.
  • 16 Мдаа

    13 1 Отговор
    15 Мдаа
    40ОТГОВОР
    "Два бежански центъра в България - тези в Овча купел и Възраждане, вече са препълнени над 100 процента. Това стана ясно от интервю пред БНТ на председателя на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Във въпросните центрове има предимно млади мъже и тийнейджъри. По нейни думи общата запълняемост в центровете вече е 72%, което е сериозна и притеснителна цифра. Конфликти има всяка седмица, затова има стриктни правила, уточни Тошева. ДАБ има 3600 места по принцип, преди имахме 5000 места, тези 3600 места са крайно недостатъчни, трябва да подобрим условията в съществуващите центрове, каза още тя. Тошева коментира и темата с Австрия и връщането на бежанци. 6000 е ориентировъчна бройка на лица, които са минали през България вече и са заминали за Австрия. Тези 6000 лица, условно подлежат на връщане по сега действащия регламент. Регламентът се изпълнява от България през всичките години, заяви Тошева"- край на цитата..
  • 17 защо

    34 0 Отговор
    досега не можеха да ги връщат защото не сме в шенген - сега ще изсипват с хиляди и ще трябва да се правят лагери и - ще се напълни страната с бежанци - за капак тоя шенген е само за да ни ги връщат
    - през летищата нищо не се променая - пак проверки - а по море които иска да пътува - през босфора ли през румъния ли - смех - само минуси ни набиха - за сметка на това тея хиляди бежанци ще ги издържаме
    - преди ходеха до първата страна от шенген за регистрация - сега от границата направо ще се предават - нали сме първи - и в централна европа да отидат ще им имат данните и обратно тука
    - вече няма да са преминаващи

    Коментиран от #20

  • 18 Хан Аспарух

    25 1 Отговор

    До коментар #13 от "200000 афганистанци":

    И като плъпнат и се размножат джамии им направете!
  • 19 мммм

    27 1 Отговор
    Заклевам се, тоя Шенген ще ни излезе през носа на всички особено на софиянци с стотици хиляди и милиони араби и негрй само за няколко години!
  • 20 Хммм

    32 1 Отговор

    До коментар #17 от "защо":

    Така е, държавата ще стане мигрантски пограничен Шенгенске лагер. Данъкоплатец ще плаща, Коледни добавки пенсионерите да забравят. Сега по Коледа нямаше добавка нали? Няма и да има. Всичко ще отива за мигрантите. 6000 мигранги Австрия по договор ще ни ги върне. Другото е приказки.

    Коментиран от #29

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Копейка

    13 6 Отговор
    Ние чакаме руснаците след един месец да дойдат да си ни приберат!Ако останем тук еничарите ще ни турят у Белене.На прасетата.
  • 23 Денков ще се окаже

    27 0 Отговор
    Най големият талибан ми се струва
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тъп жълтопаветник

    22 1 Отговор
    Европейския съюз ще ни връща мигранти от всякъде и няма да изпълни нито един ангажимент.
    За политици и журналисти трета категория това е.
  • 26 50000

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Шахматист":

    +++++
  • 27 Отново гащи сваляме

    15 1 Отговор
    И на празни обещания се надяваме вместо да почнем да блокираме всяко решение на ЕС докато разум не се появи в ЕК
  • 28 България е нападната с цел унищожение

    25 0 Отговор
    С една дума, имаме група доказани лъжци и негодници, имитиращи управление. ДАНС, кого чакате?
  • 29 защо

    18 1 Отговор

    До коментар #20 от "Хммм":

    проблема не е за 6000 от австрия - гук минават между 500 и 1000 на ден и веднага ще се регистриат - за седмици тея от авсрия ще ни се струват малка групичка
    - за капак испания внесла предложение да се намалят парите на буфепа турция - вече ще си имат ново гето - а в турция са милиони - засега като цяло не ги пускат ама и те са на капака

    Коментиран от #47

  • 30 Отново гащи сваляме

    16 1 Отговор
    И като подлоги гнусни се доказваме
  • 31 Шахматист

    3 14 Отговор

    До коментар #24 от "Последния Софиянец":

    Радвай се тогава, нали са ви "братушки". Ние ще ги превъзпитаме и ще станат по-големи украински патриоти от западните украинци. Но, руснаците от кочината русия-вън.

    Коментиран от #37

  • 32 С думи прости

    21 0 Отговор
    само негативи за България постигнаха предателите
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Алооо "шенгенците"

    25 0 Отговор
    Поемайте го целия сега ! Над 50000 души ще приемем за 3 месеца. Австрия ви приветства....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 В статията, за жалост

    20 0 Отговор
    Нищо позитивно за България не виждам ! Поредният слугинаж на управляващите ни кретени.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Шахматист

    3 15 Отговор

    До коментар #37 от "Последния Софиянец":

    То и в русия имаше протести против войната и даже един опит за преврат. По-важното е, че русофилията в България умря. Никакви ви няма русофилите. Нито като бутнахме МОЧА, нито на изборите. Никъде. А и Копейкин се покри някъде-"голямата надежда".

    Коментиран от #53

  • 41 Хи Хи Хи

    2 17 Отговор

    До коментар #9 от "Джо":

    Че то на дедо ти Иван нема кой да помогне вече.. В Масква са джамия до джамия, а на Красная са брадати само

    Коментиран от #86

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Хи хи хи

    16 0 Отговор
    Бъгария скоро ще я кръстят ивицата Гъзъ
  • 44 Перо

    3 2 Отговор
    С или без Шенген, може да им променим идентитета и езика и за няколко месеца да проговорят и да пропишат на арабски, ако формално транзитираме приматите!
  • 45 Какъв е този морски Шенген

    12 0 Отговор
    Като ние кораби нямаме. Ще плуваме ли или що или гърци вече спокойно ще могат да идват и да тралят за бяла мида. Наши корабчета и лодки дали в гръцки води индустриален риболов ще могат а? Дали ?

    Коментиран от #48

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Да ти кажа..

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "защо":

    Ами пич...елементарно е.. затяга се контрола по границите и проблема е решен Остават само тези с редовни документи и нормално преминали КППтата.. и тогава няма да имаш никакъв проблем.. Ама от гранична поли ция дали ще се лишат от едни 10-15 000 допълнително към заплатката. Нали не си мислиш, че трафикът на мигранти става без тяхно участие? Ако е така.. ще си голям наивник..

    Коментиран от #66

  • 48 По важен е не морският а речният Шенген

    8 0 Отговор

    До коментар #45 от "Какъв е този морски Шенген":

    По Дунав дали го има ? Нещо не се споменава ...
  • 49 Да ти кажа..

    1 13 Отговор

    До коментар #39 от "Тапа Нар":

    И да се пениш и да се не пениш - тва е положението. МОЧА та си отиде, напролет си отива и Гальошата..хаирлия да е

    Коментиран от #50, #52, #62

  • 50 Г Бар

    4 5 Отговор

    До коментар #49 от "Да ти кажа..":

    Сто процента! следва ги и България...за един по-добър свят без гъбари. Да бъде!
  • 51 Поредният провал за България

    12 0 Отговор
    Опакован като "частичен успех". Чист провал си е хора на 100%, успех и ползи категорично липсват.....че и дори и по лошо се получи от колкото преди беше. Стана точно: Ту у ляво, ту у дясно ....право у лааайното прясно.....
  • 52 Генерал Гъби Гъбев

    14 1 Отговор

    До коментар #49 от "Да ти кажа..":

    вие сте ясни - на вас и да решат да демонтират главите на децата и родителите ви, пак ще се радвате. Тук говорим да нормалните, социално-отговорни хора, не за тинята

    Коментиран от #64

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 провинциалист

    5 3 Отговор

    До коментар #42 от "Шахматист":

    "Напротив. България продължава напред,..." Виц от началото на т.нар. "преход" - преди 10-ти бяхме на ръба на пропастта, след това направихме крачка напред.

    Коментиран от #59

  • 56 Горди шенгенци

    13 1 Отговор
    Вече можете да летите свободно с балони с горещ въздух до Европата, ама само през Гърция. Че само да не ви духне вятъра некъде другаде. Може и колети да мятате на д Солун даже без митническа проверка....
  • 57 Шахматист

    2 6 Отговор

    До коментар #53 от "провинциалист":

    Не бе, измряхте като вид. Демография. И Митрофанова го разбра, колко сте безполезни.

    Коментиран от #60

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Шахматист

    3 8 Отговор

    До коментар #55 от "провинциалист":

    Е, 45 години "строиха комунизъма" и баламосваха народа със "светлото бъдеще", но накрая Бай Тошо отсече-"социализъма е едно недоносче". А 10 ноември си беше най-обикновен дворцов преврат, както и "решителната крачка". Ако имаш някакви претенции, обърнисе към комунетата.
  • 60 провинциалист

    4 2 Отговор

    До коментар #57 от "Шахматист":

    Не сме измряли, аз съм антиваксър.
  • 61 Шахматист

    0 9 Отговор

    До коментар #58 от "Вилица Гладнишка":

    Е, защо се притесняваш тогава, копейко избушена?
  • 62 Какво веселие

    12 1 Отговор

    До коментар #49 от "Да ти кажа..":

    Талибански радости и забавления.
    Бутане и събаряне на паметници.

    След "приемането" в Шенген ще ти дойдат на гости, за постоянно специалистите и инструкторите по взривяване на паметници от Афганистан.

    Коментиран от #67

  • 63 Потрошенко

    4 0 Отговор
    липсва само прасето мирчев да отрече, въпреки че го има австриеца на видео, и гротеската ще е пълна
  • 64 Хи Хи Хи

    0 6 Отговор

    До коментар #52 от "Генерал Гъби Гъбев":

    Ти от тия социалните ли си бе Гъбев??? Ако беше такъв, щеше да си на избори, а не за гъби..
  • 65 Надървен материал

    4 0 Отговор
    нашего брата козека и фес налупва, само да направи мръсно на Русия. Е това е народ, народ от смегма
  • 66 защо

    3 1 Отговор

    До коментар #47 от "Да ти кажа..":

    няма такъв вариант да се опазиш да не преминават - затягане на границите казваш - виж гърция за милиарди направиха бетонни ровове по 8 метра и стени и телове над тях - пак минават - ходи я опази ти
    - няма такъв вариант в света - тук дори мн се пази

    Коментиран от #70, #75

  • 67 Да питам..

    0 7 Отговор

    До коментар #62 от "Какво веселие":

    Паметникът съхранява костите на някой починал човек или загиналвоин. Винаги на него са изписани имената на почиващите.. кое име е изписано на тва грозилище? ЗА Будапеща са дали живота си над 11000 асвабадителя, в битката за Виена са паднали над 20 000.. в битката за София колко са загиналите..мм?

    Коментиран от #69

  • 68 Анонимен

    7 0 Отговор

    До коментар #21 от "Шахматист":

    Шефката на ДАБ госпожа Мариана Тошева по БНТ каза. 6000 мигранти по договор ще приемем обратно от Австрия.

    Коментиран от #74

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Шахматист

    2 3 Отговор

    До коментар #68 от "Анонимен":

    Спокойно, те пак ще избягат.
  • 75 Да ти кажа..

    2 4 Отговор

    До коментар #66 от "защо":

    Тия ги разправяй на шапката ми. Аз в момента живея в Гърция и мигрантите отдавна са решен проблем. Няма грък , дето да е паднал до там, че да пуска да извозват мигранти с автобуси направо от браздата., опорката ти е невалидна, измисли нещо друго.

    Коментиран от #76

  • 76 Гарга Мел

    4 0 Отговор

    До коментар #75 от "Да ти кажа..":

    повервах ти бро...имам приятелка гъркиня, работи в Солун и Атина, и я е страх да излиза вечер, та пробутвай си лъжите някъде другаде :))))))))))))))

    Коментиран от #78, #80

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Хи Хи Хи

    2 2 Отговор

    До коментар #76 от "Гарга Мел":

    Хахсахаха..повервах ти бро.. гъркиня да се върже с голтак оттатък баира..а стига бе.. асе ме ..

    Коментиран от #82

  • 79 Лапунцел

    4 0 Отговор
    нова година - нови българи, малко чернички, ама ганчо не е претензиоцен. Да благодарим на денката за подаръка
  • 80 Хи Хи Хи

    1 1 Отговор

    До коментар #76 от "Гарга Мел":

    вевеа милас...плака ехис.еси..поли плака.
  • 81 Папа Люга

    4 0 Отговор
    щом и трола не смогва да замаже, явно издънката е грандиозна...а толкова надежди имаше за промяна
  • 82 Хи Хи Хи

    0 0 Отговор

    До коментар #78 от "Хи Хи Хи":

    Барем сигански научи ли те тая гъркиня.
  • 83 Фекален проектил

    3 0 Отговор
    да погледнем от добрата страна - това долно племе най-накрая ще изчезне. На никой няма да липсва
  • 84 ТеслАта

    9 0 Отговор
    Парите, следете ПАРИТЕ. Е сега изскочи малка част защо подписаха това безумие. "Предвидено е също отпускането на европейски средства за високопроходими автомобили, дронове, системи за електронно наблюдение и за изграждането на ограда." Иде яка лапачка и корупция .
  • 85 Ти си

    9 0 Отговор
    Дъбленският регламент е направен за страни от Централна и Северна Европа които не са външна граница на ЕС. С този регламент държат мигрантите далеч от собственият си двор а в същото време превръщат Южна Европа в гето за мигранти ....
  • 86 Мммда

    7 0 Отговор

    До коментар #41 от "Хи Хи Хи":

    За брадатите в Германия, Франция, Холандия, Белгия ли говориш? Вече коренното население в тия страни е малцинство.
  • 87 Българин

    8 0 Отговор
    Този въздушно-капков шенген е абсолютна глупост.Някои взеха политическо решение за да може да се отървът от вмирисаните авганистанци и сирийци и да ни ги тропнат на нас. Нашите продажни балъци подписват и се бият в гърдите като и те не знаят защо.Малоумности отвсякъде, но на следващите избори пилетата ще се броят по друг начин и тези продажници ще скимтят.
  • 88 Чантайши

    9 0 Отговор
    Да са ви честити новите 6000 мигранти, които Австрия с радост ще ви предаде на отговорно пазене.
  • 89 Истината

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Шахматист":

    Ще ти кажа какво точно ще стане , в близко бъдеще България ще се разцепи на две като корейците на източна България която ще принадлежи на русофилите и западна България на рософобите . Таке всеки ще си живее както му харесва най добре ,робите който искат в евро гетото да заповядат в София . Който иска да е свободен и да не е на колене да отива на морето.
  • 90 хаха

    8 0 Отговор

    До коментар #21 от "Шахматист":

    Приятелю в много голяма заблуда си.
    1 - погледни процентите на минусите който си получил и ще ти стане ясно ,че това за което фантазираш няма как да се случи.
    2 - в България има страшно много смесени бракове между руснаци и българи който раждат и деца. По вероятно е вие рософобите да изчезнете , защото сте някакъв жалък процент от населението на България. Това ,че за момента ни управялва някакво проамериканско правителство не значи ,че ще успеете да промените мисленето на българите. Българите винаги сме си били с Русия и така ще бъде винаги.
  • 91 Хи хи хи

    1 0 Отговор
    ДЪЛБОКО ВИЖДАЩИ-я
    е приел исляма се е прекръстил на
    Шахматист
  • 92 Яяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Почваме яко да ставаме":

    Ето ви пълна демокрация и европейски ценности, честито
  • 93 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Като български, шаран от блатото България нямам нищо против Шенген. За евро-то съм малко по-скептичен. Никой не обяснява, защо някой "по-прости " от нас не го приемат, че и нямат намерение да го приемат.
    Като истински евроатлантик съм напълно изумен ! КАК ТАКА ОНЕЗИ ЧИСТИ, СПРЕТНАТИ, ЛЪСКАВИ ДЪРЖАВИ ЩЕ НИ ПРИЕМАТ В ТЯХНОТО СЕМЕЙСТВО !??
    Не бива да си мислите, че съм "българоубиец" ! Посетете което искате селище в родната страна, излезте по който път искате и.....на излизане се огледайте...... Не, не се шашкаййте !! Камарите от боклуци, мебели, електоника всякаква са отвратителни. И ако наоколо има гори ......Майко мила ...та там също е задръстено от тоновее боклуци !!!
    Аз , като българин , истински се срамувам от това безобразие и безхаберие на държавните органи. От Партийното събрание, през всичките други държавни инстанции и се стигне до последния човек на края , на кюшето,на страната. Навсякъде по Европата, шенгенската – към която бленуваме да се вмъкнем, има пунктове за най-различни отпадъци изхвърлени от употреба от домакинствата и хората. Никой не ти позволява пепел от цигара даа изтръскаш къде да е , на асфалт петно от моторно масло няма да видиш, и прочие и прочие. Разбира се и там някъде има изключения, но чистотата се поддържа на изключително високо ниво !!
    Вероятно ни управляват БЕЗСРАМНИЦИ !!
Новини по държави: