Отидете към основна версия

5 934 49

100 пъти повече дронове: изненадващият успех на Украйна

  • байрактар-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • дронове-
  • шахед-
  • иран-
  • безпилотни самолети

Украинците предлагат и редица собствени модерни разработки

Снимка: Shutterstock

От началото на войната, водена от Русия срещу Украйна, използването на безпилотни летателни апарати стана неотменима част от бойните действия и търсенето им от украинските военни нарасна стремително. В отговор десетки – ако не и стотици – украински големи и малки предприятия започнаха собствени разработки.

Един от най-популярните дронове в украинската армия - SHARK, който може да лети на разстояние 80 километра, поддържайки връзка, също се появи след 24 февруари 2022 година. За една година производството на тези дронове е нараснало стотици пъти, казват за ДВ от компанията Ukrspecsystems, чийто продукт е безпилотният самолет. По сходен начин се развиват нещата и с много други украински разработки.

Как се произвеждат дронове в Украйна?

В един от цеховете на частната авиационно-производствена компания "Скаетон" работата не спира дори нощем, установиха репортерите на ДВ. Най-големият проблем, който безпокои всички служители, е сигурността. Поради това производството е разпръснато на различни места. Апаратите на тази компания - Raybird-3 - са на въоръжение в украинската армия от 2018 година.

Дроновете, произвеждани от "Скаетон", могат да летят на разстояние 100-120 километра, което позволява да се провеждат разузнавателни мисии в дълбокия тил на противника. Директорът на компанията Андрей Фиалковски обяснява, че се произвежда по един комплекс седмично. Той включва три самолета, катапулт, две наземни станции, блок от антени и комплект резервни части. Фиалковски изтъква, че това, което преди 2022 година се е разработвало в продължение на цяла година, сега трябва да се направи за няколко седмици.

Украинските разузнавателни дронове и дроновете-камикадзе

Сред разузнавателните дронове, произвеждани в Украйна, наред с SHARK и Raybird-3 популярни сред военните са безпилотните комплекси "Аист-100" („Щъркел-100“), "Фурия", "Валкюра", PD-2 (People's Drone или "Народен дрон"). От дроновете, чиято технология позволява да се види това, което дронът „вижда“ по време на полета, експертите обръщат внимание на апаратите „Пегас“, „Буцефал“, „Кажан“ и „Вампир“, които могат и да хвърлят боеприпаси.

Една от най-загадъчните украински разработки е дронът-камикадзе "Бобър" на частната фирма UkrJet. По данни от медиите, той може да лети и на 1000 километра разстояние, но официална информация по въпроса няма. Предполага се, че именно "Бобрите" вече нееднократно са атакували цели в Москва. Друг украински дрон-камикадзе е "РУБАКА", но и за него не се знае много. Според авиационния експерт Валери Романенко дроновете-камикадзе са слабата страна на Украйна. Той е убеден, че производството им трябва да бъде увеличено. "Количеството "Бобри" и "РУБАКИ", с което разполагаме сега, е колкото да напълни чаена лъжичка. А трябва да се леят като из ведро."

Колко безпилотници произвежда Украйна?

"Увеличихме производството на дронове сто пъти, може би дори 150 пъти, а в някои случаи - и повече", казва пред ДВ Гиорги Цхакая, съветник на министъра по въпросите на дигитализирането и един от архитектите на проекта "Армия от дронове", в рамките на който се купуват украински и чуждестранни дронове за украинската армия. Същевременно Цхакая признава: "Те никога няма да бъдат достатъчно. Дроновете никога не достигат, защото има нужда от много". По думите му, в началото на войната в страната е имало седем производители на дронове, а година и половина по-късно те вече са 150. Става дума предимно за частни компании. Авиационният експерт Валерий Романенко определя прогреса на Украйна в производството на дронове за последната година и половина като истински скок: "Започнахме войната само с турските "Байрактар". А от лятото на 2023 година официално на въоръжение са взети 28 модела дронове, от които девет са дронове-камикадзе". Но по неговото мнение това не е достатъчно.

Украинският аналог на "Шахед"

Романенко смята, че имайки достъп до западните компоненти, Украйна е успяла да изкопира дроновете "Шахед 136", произвеждани от Иран, и сега под названието "Геран-2" атакува с тях Русия. Те се състоят в по-голямата си част от западни компоненти. "Аеродинамиката на този дрон можеше да се подобри безпроблемно и да се направи същият или дори с по-добри параметри", посочва експертът. По темата за "Шахед" обаче изказванията са пределно предпазливи - преобладават предположенията, че в Украйна този вид дрон се произвежда серийно, както и някои "по-мощни модели". Подробностите и названията на тези разработки не се разкриват.

Унификация или разнообразие?

Валерий Романенко предполага, че количеството на произвежданите в Украйна ударни дронове би могло да се увеличи, ако различните компании, работещи в тази сфера, се обединят и използват сходни компоненти. "Засега не успяваме да изберем един-два дрона и да започнем да ги произвеждаме масово - затова не можем да произвеждаме толкова големи количества, каквито пускат руснаците." Представителят на "Армия от дронове" Гиорги Цхакая изтъква, че властите ще продължат да се придържат към философията на открития пазар и свободната конкуренция – защото колкото повече са производителите, толкова по-интензивни са изследванията и разработките на нови изделия. "Не можем да победим Русия по традиционен начин - трябва да бъдем по-иновативни, а иновациите се раждат от конкуренцията", казва Цхикая. Той признава, че Русия има повече възможности да произвежда разузнавателни дронове и по-конкретно "Орланов", защото се занимава с това вече десет години. Но украинците още имат шанс да настигнат противника, убеден е Цхикая.

Какви са проблемите при производството на украински дронове?

Ръководителят на компанията "Скаетон" Андрей Фиалковски казва, че неговото предприятие произвежда самостоятелно по-голямата част от елементите за безпилотниците - започвайки от смолите, от които се формира корпусът, и завършвайки с програмното оборудване. "Засега купуваме американски системи за връзка, двигатели, различни сензори. Но от следващата година ще минем на наши, украински сензори".

Той отбелязва, че вносът на елементи от чужбина е труден. Изработката на повечето компоненти трае дълго, затова те трябва да се поръчват година по-рано, а държавата сключва договори за изпълнение със срокове от 3-4 месеца. Фиалковски е на мнението, че на Украйна не ѝ достига стратегическото мислене по отношение на производството на дронове.

Още един проблем, за който споменават производителите, е недостигът на квалифицирани кадри. Много специалисти-инженери са заминали в чужбина, отишли са в армията или се занимават с други, по-дребни проекти по разработката на дронове, които в Украйна са десетки, ако не и стотици.

Автор: Анна Пшемиская

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 69 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: