Last news in Fakti

11 Януари, 2024 13:05 4 298 17

Зетят на Ердоган - най-големият турски данъкоплатец

  • байрактар-
  • зет-
  • реджеп ердоган-
  • дронове-
  • турция-
  • данъци-
  • селчук байрактар

За втора поредна година той е първи данъкоплатец на републиката

Зетят на Ердоган - най-големият турски данъкоплатец - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В момента с фирмата си за производство на дронове, която управлява заедно с брат си Халук, Селчук Байрактар осъществява около една четвърт от износа на турската оръжейна индустрия, пише ФАЦ в своя публикация. По официални данни миналата година този износ се е увеличил с 27 процента и е достигнал 5,5 милиарда долара.

Над половин милиард турски лири за хазната

Точно по Нова година се разбра, че 44-годишният Селчук Байрактар отново е най-големият данъкоплатец в страната: турските данъчни власти обявиха, че през 2022 година той е внесъл данък общ доход за 564 милиона лири (около 34 милиона долара) - четири пъти повече от сумата, платена от Байрактар през 2021-а, когато той също бе най-големият данъкоплатец, припомня ФАЦ.

Изданието отбелязва, че това не само показва колко добре печели Байрактар, но и повдига редица въпроси. Например това защо данъчните власти крият кой е вторият най-голям данъкоплатец - преди 93-годишния магнат и основател на едноименния холдинг Рахми Коч. Със състояние от 2,3 милиарда долара той попада едва на седмо място в списъка на най-богатите хора в Турция, в който обаче Байрактар изобщо не фигурира, пише германското издание.

Затова предположенията са, че оповестяването на защитените данъчни данни не е станало без съгласието на засегнатите. Но то определено няма да навреди на президентския зет - щом обществеността го възприема като честен и голям данъкоплатец. Още повече, че не е изключено той да има и политически амбиции. Тъстът Ердоган няма право да се кандидатира още веднъж за президент (според сегашната конституция), а и Селчук Байрактар не би бил първият член на семейството на висок пост - от средата на 2018-а до края на 2020-а зетят Берат Албайрак бе финансов министър на републиката.

Износ в 33 държави по света

Селчук Байрактар, който е роден през 1979 година, е получил инженерното си образование в Турция и в САЩ и още като студент в Масачузетския технически институт започва да се занимава усилено с автономно летящи апарати - дронове и хеликоптери, разказва ФАЦ. През 2007 година се завръща в родината си и поема фирмата на баща си за авточасти.

Служителите на компанията „Байкар" са 4000, средната им възраст е 29 години, а разузнавателните и бойните дронове, които произвеждат, се изнасят в 33 държави - от Украйна до Саудитска Арабия, припомня ФАЦ. По същата тема "Франкфуртер Рундшау" пък пише, че 50 процента от турския оръжеен износ обхваща дронове, както и управляеми и неуправляеми муниции, а Саудитска Арабия е най-големият клиент на „Байкар" за момента - предстои да ѝ бъде доставена продукция за три милиарда долара.

Нови разработки на "Байкар"

В момента Байрактар работи по проект за автономно летящ свръхзвуков изтребител, наречен „Къзълелма". Компанията "Байкар" разработва и космическа ракета, която издава амбициите на компанията в сферата на космическите технологии, посочва ФАЦ. В самата Турция Селчук Байрактар е известна личност. Успехите му с високотехнологичните оръжия изпълват много от сънародниците му с гордост. В платформата Х (бивша Туитър) Байрактар има почти три милиона последователи.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чакаме Дойчовците да напишат

    32 5 Отговор
    Синът на Байдън - най-големият американски данъкоплатец
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Редакторът на зелето спи

    21 5 Отговор
    Как е допуснал положителна новина на Турция? Не мисли ли за фауната от туркофоби?
  • 4 Име

    18 0 Отговор
    "Добър" човек е тоз зет.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Бай Иван - Циганина

    7 17 Отговор
    Да са живи и здрави, само тая хубавица, ако не е с това на главата, светът ли ще спре да се върти??
  • 8 ОСМАН

    27 4 Отговор
    И С ТОВА НА ГЛАВАТА ИЗОБЩО НЕ ИЗГЛЕЖДА НЕЩАСТНА! А ТЕЗИ НАШИТЕ Т ГОЛИТЕ ЗАДНИЦИ И ПАТЕШКИТЕ ДЖУКИ,СА ХЕМ ГРОЗНИ ХЕМ БЕДНИ ХЕМ НЕЩАСТНИ!ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА......
  • 9 Наме100

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Петкан":

    Направете си сметка какво криене на данъци е имало разбира се че такъв като Ердоган и зетят му ще са неудобни за някого.
    За това разбирасе ония си хвалят и искат старата турска система.
    Как ли сега да обяснят че имат толкова малко данъци.
    Ха сега обяснете как става така че с 1 фирма тоя печелипък другите не.

    Коментиран от #15

  • 10 Юсуф

    8 7 Отговор
    супер и на мен да ми дават поръчки за милиарди и аз ще плащам двойни данъци

    Коментиран от #16, #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Изселник

    6 3 Отговор
    Едно не ми е ясно:
    Защо "Факти" БГ пишат новини свързани с Президента Ердоган и обкръжаващите го
    Няма ли някаква новина в Турция да не е свързана с него
  • 14 Изселник

    7 2 Отговор
    Това ,че всички новини,политически, икономически, търговски, външнополитически, вътрешно политически ,културни са свързани с Президента Ердоган трябва да говори нещо нали???
  • 15 Българските турци

    13 1 Отговор

    До коментар #9 от "Наме100":

    Преди 30 години в Турция всяка година най-големият турски данъкоплатец ставаше Матилд Манукйян - собственицата на най крупната и реномирана верига публични домове в Турция !!!... Това е разликата между новата и старата Турция !!!
  • 16 Юрдан

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Юсуф":

    Чушкопеци ли правиш? Аз ги правя по-добри, затова поръчват при мен, а не при теб.
  • 17 Иосиф

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Юсуф":

    До смърта на Матилд Манукян(2001) тя е била първенец по платени данаци в Турция до тогава, дълго време.
    Госпожата е държала голяма част от публичните домове по онова време.
    Според твоята логика тогавашните управници ако не са и били клиенти в този отрасъл то най малко са им ги препоръчвали на някого.
    Смотани логики както мойта така и твоите.
Новини по държави: