Last news in Fakti

22 Ноември, 2023 11:20 3 723 23

"Работим ден и нощ": Турция изнася оръжия в 170 страни

  • байрактар-
  • турция-
  • оръжия-
  • производство-
  • дронове-
  • армия-
  • износ-
  • самолети

Турската оръжейна индустрия изживява истински бум

"Работим ден и нощ": Турция изнася оръжия в 170 страни - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Истанбулският офис на турската фирма "Байкар" напомня на университетски кампус: млади хора, модерни сгради, приветливи работни пространства зад стъклени стени, служители, които в почивката си играят тенис на маса, разказва германската обществена медия АРД в свой репортаж.

Средната възраст на служителите, които са общо 4000, е 29 години, а в действителност обстановката съвсем не е толкова небрежна, колкото изглежда на пръв поглед - забранено е да се правят всякакви записи и интервюта. Дронът в двора е ясен сигнал за всички, които още не са разбрали - "Байкар" е една от водещите оръжейни компании в Турция. В модерен рекламен клип "Байкар" представя своя най-хитов модел - дроновете "Байрактар", които Украйна използва в отбраната си срещу Русия.

Турция изнася оръжия и боеприпаси в 170 държави

В офиса на оръжейната компания TAI в Анкара екипът на АРД е приет с широко отворени обятия. Изпълнителният директор Темел Котил казва пред германските журналисти, че е изключително доволен от младите хора, които работят за него. "Моят екип работи ден и нощ", разказва той и добавя: "За да им се отблагодаря и да ги мотивирам, им нося баклава, когато работят извънредно".

Около 15 хиляди души работят тук, половината от тях са инженери. Те произвеждат хеликоптери, самолети и дронове за военни цели. Фирмата TAI привлича млади таланти директно от университетите, с които си сътрудничи. Няма друг начин да се отговори на голямото търсене на кадри, казва директорът на компанията.

Младите инженери изкарват добри пари в оръжейните компании, но нито TAI, нито "Байкар" посочват точна сума. За мнозина мотивацията да работят в тази сфера обаче е друга, обяснява Темел Котил. Млад служител му разказал веднъж, че го прави за внуците си. "Той е млад, все още няма внуци, вероятно дори не е женен. Но разчита, че един ден проектите в областта на отбраната ще са от полза за него и близките му. Младите хора са добре запознати със случващото се по света. А след 50 години този свят вероятно няма да бъде по-сигурен от днешния."

"Трябва да си силен, за да стоиш настрана от войната"

Според информация от бранша Турция изнася оръжия и боеприпаси в 170 държави, сред които страни като Германия, Саудитска Арабия, Катар. Йозгюр Гюлерюз, директор на отбранителната компания STM в Анкара, не разкрива дали например Ливан и други кризисни региони в Близкия изток получават турско въоръжение. "Ние доставяме нашите системи на нашите клиенти. През 2018 година например въведохме дрона "Каргу" в турските въоръжени сили. Оттогава го изнасяме в десет държави по света. Но не знам дали те го използват в момента."

Министерството на индустрията и технологиите също не разкрива информация относно критериите за износ. Заместник-министърът Ахмед Йозгатлигил формулира основната цел така - възможно най-много първокласни турски оръжия да се експортират във възможно най-много страни. Той не смята, че това би могло да представлява заплаха за сигурността на страната. "Искаме да помагаме на нашите съюзници. Отбранителните технологии трябва да се използват за мирни цели. Трябва да си силен, за да стоиш настрана от войната", казва той.

Междувременно край офиса на оръжейната компания "Байкар" в Истанбул се изгражда училище - компанията иска да има контакт с най-младите таланти. 12-годишни посещават "Байкар", за да се запознаят с научните проекти, разказва говорителят на компанията. В залата с тенис масите има и рафтове с книги. В почти всички от тях се разказва за Османската империя...

Автор: Карин Зенц (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми...

    7 30 Отговор
    изнасяите още... земетресения бол.
    Явно някой балансира нещата.
  • 2 Облъчен

    23 2 Отговор
    Щото пък ние не произвеждаме и изнасяме, тъй ли? Заводите ни работят на макс, камионите изнасят денонощно. Или това е държавна тайна?
  • 3 Глупаците

    19 2 Отговор
    се трепят. Умните печелят от тях.
  • 4 Третото очо

    18 5 Отговор
    Нашите изнасят за Литва, Латвия, Естония и оттам директно в Украйна. Затова сме в черния списък на Русия.
  • 5 ВсиЧкиПомним

    17 2 Отговор
    Всички помним това беше първата вълна реклама на продукт "който променял войната и който го има ще спечели" - после се изредиха немски, френски, американски продукти, които променят войната ... и накрая войната остана непроменена. А пък и вестниците заглъхнаха да ги рекламират .... явно е, че всички статии са поръчкови, сега явно има нова програма за увсояване и пак се почва колко велико нещо е да направих хвърчило с бомба - за справка България за първи път (в света) качва бомба на самолет и я ползва във война ... и над 200 предприятия за авиоиндустрия се закриват в България след като губим войната ... (разбира се ние 2 пъти заставахме на грешната страна, сега го правим за 3-ти път на същата страна) ... та ще поживеем и ще видим после пак друг ще е виновен, че сме избрали да участваме във война и сме на страната на губещите. Три пъти да направиш една и съща грешка си е кандидатура за световна титла.
  • 6 Дмитрий 🐶-ков 🐾

    4 1 Отговор
    А вие не можете само за Украйна да изнесете това, което го имате от нас. Смeшници.
  • 7 12233344445

    3 3 Отговор
    По официални данни в света има 206 страна а тези изнасяли за 170.

    Това ще рече че Турция Hе продава само на 17.4% от света
  • 8 Харон

    10 4 Отговор
    Колко Байрактара сме правили на времето. От бъзови пръчки, паус хартия. С двигател от гумени ластици. Цели войски можеше да въоръжим с тях. Голямо производство имаше по пионерските домове, лагери.....:-))))

    Коментиран от #10

  • 9 Кога ще стигнем НРБ ?

    6 20 Отговор
    Праз соца страната ни бе в световната десетка по износ на оръжия. А турците не знаеха да различават куршум от патрон.

    Слава на Евроатлантическа България !

    Коментиран от #23

  • 10 ХариЗАН

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Харон":

    Ми да прав си османците за да превземат Константинопол са отлели грамадни за времето си топове нали?
    Пък ние се освонодихме от тях с черешови топчета.
    Защо пък не хубава ви е идеята.
    Прав ви път.
    Дерзаи.

    Коментиран от #15

  • 11 Душмана корку доста гювен

    18 0 Отговор
    Такива новини вкарват и малкото останали туркофоби в психиатриите и кардиологиите🤭🤭🤭

    Коментиран от #12

  • 12 МанДАЛИна

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Душмана корку доста гювен":

    Едва ли останалите са със студени сърца и закостенял мозък....
  • 13 А ние в колко държави

    17 0 Отговор
    Изнасяме чушкопеци, дървени каручки и опинци?
  • 14 пояснение

    10 2 Отговор
    При "диктаторите " е така . Пълно е с работещи млади хора.
  • 15 някой

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "ХариЗАН":

    Католиците пращат най-добрият си специалист в тази област . Унгареца Урбан . Под негово ръководство се отливат тези огромни за времето си оръдия . С помощта на тези оръдия се разрушават непревземаемите стени на Константинопол . Генуезкият флот отрязва пътя по море . Римокатолическата църква , елиминира своя вековен опонент константинополската източно православна .

    Коментиран от #16, #17, #19

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Калкулатор

    9 0 Отговор
    Един основен резултат от Атлантическия еднополярен Световен ред е, че днес всяка държава гледа да се въоръжи "до зъби". Такъв свят създаде Западната хегемония, утвърдила се след Студената война
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: