26 Август, 2024 15:46 1 385 27

Индонезия и Малайзия се превърнаха в големи купувачи на дронове и ракети от Турция

  • байрактар-
  • дрон-
  • дронове-
  • ракети-
  • турция-
  • малайзия-
  • индонезия

Турция се превръща в основен световен играч във военната индустрия

Индонезия и Малайзия се превърнаха в големи купувачи на дронове и ракети от Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само за две години Индонезия и Малайзия са се превърнали в големи вносители на турски оръжейни системи, поръчвайки усъвършенствани безпилотни летателни апарати, противокорабни ракети и дори военни кораби, пише сп. "Форбс", цитирано от БТА.

Изданието припомня за посещението на турския министър на отбраната Яшар Гюлер по-рано този месец в Индонезия, където той изрази надежда, че броят на съвместните учения и маневри, провеждани от въоръжени сили на двете държави, ще бъде увеличен.

"Основната ни цел е да издигнем нашето приятелство и сътрудничество на много по-високо равнище във всяка област", каза той, цитиран от "Форбс".

Индонезийските военноморски сили се интересуват от придобиването на безпилотни самолети "Байрактар Акънджъ" и "Анка", произведени от държавната компания Турската аерокосмическа индустрия (TAI), а Байкар (Baykar) и TAI са готови да сътрудничат и с индонезийската аерокосмическа фирма "Диргантара Индонезия" (Dirgantara Indonesia).

Джакарта вече е поръчала 12 безпилотни самолета "Анка" за своята армия, военновъздушни и военноморски сили в рамките на сделка на стойност 300 млн. долара с TAI през 2023 г., като очаква пълната им доставка преди ноември 2025 г., напомня списанието.

През юни Министерството на отбраната на Индонезия предложи въоръжаването на бъдещите фрегати „Червено бяло“ с турски ракети, като преразгледа предишния план за внос на оръжия от други доставчици за тези военни кораби.

Този ход идва, след като Индонезия реши да закупи 45 турски противокорабни управляеми ракети "Атмаджа", разработени в страната, превръщайки Джакарта в първия чуждестранен клиент за тази турска ракета земя-въздух, посочва "Форбс". Турция създаде "Атмаджа", за да замени американските AGM-84 Harpoons.

"Атмаджа" не е единствената разработена в Турция ракета, която Индонезия е купила преди всички останали чуждестранни държави, изтъква още "Форбс". През ноември 2022 г. турският производител на ракети Рокетсан (Roketsan) подписа договор с Индонезия за доставка на балистичната ракета с малък обсег на действие "Кан" (Khan), експортна версия на турската Bora-1, с което Джакарта ще стане първият чуждестранен оператор на турската балистична ракета с малък обсег.

Индонезия подписа този договор заедно с друг договор за разработване на многопластова система за противовъздушна отбрана от Турция, но не са известни публично подробностите по този втори договор.

През същия период Турция сключи няколко значими договора за отбрана и със съседката на Индонезия - Малайзия, пише още в публикацията.

Министърът на отбраната Яшар Гюлер посети Малайзия миналата седмица и се срещна с малайзийския си колега и министър-председателя на страната, с които обсъди двустранното сътрудничество в областта на отбраната.

През юни Малайзия подписа в Турция договор за построяване на три кораба за крайбрежни мисии за Кралските малайзийски военноморски сили. Според "Дифенс нюз" ("Defense News") договорът "бележи първия път, когато Малайзия подписва междуправителствено споразумение за закупуване на отбранително оборудване".

Турция очаква да започне строителството на бойните кораби тази година и да ги достави за по-малко от четири години. Корабите ще бъдат оборудвани с турски сензори и ракети "Атмаджа".

Малайзийската компания "Даятех Мерин" (Dayatech Merin) също планира да придобие турски противокорабни ракети "Кузгун" (Kuzgun) за корветите на малайзийските военноморски сили и катери, пише "Форбс".

През май 2023 г. Малайзия обяви, че е подписала договор с TAI за три безпилотни летателни апарата "Анка" за подпомагане на операциите на военновъздушните сили и полицията в рамките на договор на стойност 91,6 млн. долара.

С толкова много проекти в ход е ясно, че до края на това десетилетие въоръжените сили на Индонезия и Малайзия най-вероятно ще разполагат с различни системи, произведени в Турция, за наблюдение и защита на съответните въздушни пространства и териториални води, заключава "Форбс".


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хрисо

    19 2 Отговор
    Дк скоро Турция беше по-изостанала от Бългаия. Как успяха да дръпнат толко бързо?

    Коментиран от #3, #4, #5, #12, #17, #26, #27

  • 3 Турчин

    28 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хрисо":

    Ми не крадем колкото вас 😉

    Коментиран от #14

  • 4 Програмист

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хрисо":

    Не са дръпнали.. просто вие вървите назад 😉 децата ви са чалгари и друсат бело ежедневно с вашите пари или въртят геврека в чужбина
  • 5 Софиянец

    18 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хрисо":

    Продължавайте да гласувате за бойко българоубиеца, киро и кокоро и костя доларкин и ще има още много да се чудите 😉🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 6 голям смях

    14 1 Отговор
    а ганьо може да направи само тор , друго не може, преди можеше и чушкопек ама вече китайците ги правят чушкопеците
  • 7 СТАМАТ МАГАPЕТО

    8 2 Отговор
    още 1986 година имаше работещ ГАПС и произвеждаше модерни неща за които запада ни завиждашеи след89 година с кеф разсипаха и си отдухнаха от наща промишленност

    когато от никия дойдоха и видяха завода ДЗУ във стара загора казали: там където вие сте били ние сега стигаме до там а вие вече всичко сте развалили защо?

    масово турците изкупуваха бг машини стругове всичко което имахме сега що са толкова напред? а къде да са? работятхората не спят по цял ден
  • 8 Българин

    12 5 Отговор
    бай тошо ви беше направил модерна държава да произвеждате всичко сами бяхме 5 във света, ама вие скачахте по площадите и ревахте за банани и за демокрация, ето ви и бананите и демокрацията сега ще търпите

    от 89 година насам само рушите и нищо не правите в тая държава

    Коментиран от #22

  • 9 СТАМАТ МАГАPЕТО

    1 10 Отговор
    спокойно в костенец също правим дронове само че не се хвалим като турците
  • 10 кога ще стигнем НРБ ?

    4 14 Отговор
    Праз соца страната ни бе в световната десетка по износ на оръжия. А турците не знаеха да различават куршум от патрон.

    Слава на Евроатлантическа България ! яжте сега бананите и мълчете овце

    Коментиран от #15, #20

  • 11 Гориил

    13 0 Отговор
    Ислямският свят става все по-единен.Трябва да побързате, за да станете негов приятел.Например Малайзия е най-големият световен доставчик на микроелектроника за Русия и отхвърля всякакъв натиск от ваша страна. Може би сте забелязали, че нито един американски сенатор не е посещавал Куала Лумпур.
  • 12 Kaлпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хрисо":

    Сигурно заради гьо@@@@@@@@в бг .ДЗ и лбгт феновете
  • 13 А от нас малайзия

    3 2 Отговор
    Ще закупи чушкопеци за да може малайзийските войници да си пекат чушки в джунглата
  • 14 Рошко

    2 6 Отговор

    До коментар #3 от "Турчин":

    А защо не крадете 😉май ви е яд ,сигурно заради лошия Ердоган дето бие през ръцете много яко

    Коментиран от #24, #25

  • 15 А като е така

    13 1 Отговор

    До коментар #10 от "кога ще стигнем НРБ ?":

    Коя е българската дума за куршум? Защо използваш турската 😂😂😂
  • 16 Гориил

    6 2 Отговор
    Губиш всичко: историята си, настоящето и бъдещето си. Европа все още е силна, но също така губи бъдещето си. Миграцията ще бъде първата, която ще довърши вашия съюз.Вие не знаете как да живеете в расово, религиозно и културно интегрирани страни. В мигрантите все още виждате само роб. Единственото изключение е велика Русия.

    Коментиран от #18

  • 17 Ами дръпнаха

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хрисо":

    Откакто се освободиха от нас 😉
  • 18 Да, там все още

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    На робите им викат крепостни.

    Коментиран от #19

  • 19 Гориил

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Да, там все още":

    В противен случай би било невъзможно да се обедини, защити и запази огромната държава от Варшава до Сеул.

    Коментиран от #21

  • 20 Гориил

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "кога ще стигнем НРБ ?":

    Благодарение на СССР.
  • 21 Значи имаме държава

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гориил":

    На робите , пардон на крепостниците. А опричниците от кое съсловие се избират?
  • 22 ооооо

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българин":

    как бе от 89 до сега знаеш ли колко завода се продадоха и със парите се построиха депутатски дворци за хотели. Демократично сме по добре като курортни прислуги от колкото земеделци, инженери, промишленици, животновъди или каквито и да е индустриални иноватори и очевидно ГМО е за предпочитане от самоизхранване, Така каза мащеха Европа
  • 23 Програмист

    4 3 Отговор
    Трябва да възстановим съветската дружба! Американската дружба ни убива!
  • 24 Турчин

    8 1 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Щото не сме крадци като вас, а вие скоро ще сте под турско робство пак дпс станаха втори догодина ще са първи 😉
  • 25 Исторически парк

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Рошко":

    Тебе май те е яд,че крадеш малко
  • 26 Мехмед

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хрисо":

    булгарията винаги е била назад от Турция.
  • 27 Галин

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хрисо":

    Освободиха се от колониално робство. Докато управляваха тези, които Западът иска да ги види на власт,не се разрешаваше на Турция да произвежда това или онова,камо ли оръжия .
Новини по държави: