Отидете към основна версия

14 985 130

Украйна и Русия спират войната, Зеленски слиза от власт, след 3 години Путин извършва нова инвазия

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • валерий пекар-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • нато

Експерт начерта три сценария за войната в Украйна. Изгледите за Киев към този момент не са розови.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Коментар за УНИАН на Валерий Пекар, предприемач, общественик, публицист и преподавател в Киевско-Могилянското бизнес училище:

Възможните бъдещи сценарии за войната в Украйна трябва да се разбират поне в общи линии. Някои може да не ни харесат, но някой трябва да го каже. Ако предпочитате невежеството (авторът се обръща към украинската публика), спрете четенето.

И така, сценариите за развитие на събитията в момента според мен изглеждат по следния начин. Входните данни (това, което знаем до момента), са следните... Позиционната война не води до съществена промяна на линията на съприкосновение. Отбранителните способности на всяка страна надвишават офанзивните възможности на другата. И второ, Западът към момента не смята за приемлив сценария поражение на Украйна от Русия. Заради произтичащите от това последици. От това следват 3 сценария за Украйна:

1. Продължаване на войната на изтощение

Най-лошият сценарий и засега всичко се движи по тази траектория. Смяната на властта в западните страни ще доведе до намаляване на подкрепата до степен, в която Украйна няма да може да продължи войната и ще бъде принудена да преговаря за мир при условията на Русия. Всъщност този сценарий означава поражение на Украйна, което не оставя шанс за икономическо възстановяване. Във вътрешната политика Украйна също ще има проблеми, защото е невъзможно да се проведат избори по време на безкрайно военно положение. Съществува риск при този сценарий Западът окончателно да изостави Украйна като недемократична страна.

2. Замразяване на войната

При този сценарий съюзниците поддържат постоянна подкрепа за Украйна на приблизително сегашните нива, за да предотвратят поражението на Украйна и Русия. Отбелязвайки невъзможността за постигане на успех, западните съюзници убеждават Украйна да преговаря за замразяване на конфликта. Инициатор на преговорите може да е Байдън или следващият президент на САЩ (ако има нов). След подписването на мирно споразумение и двете страни (Украйна с помощта на Запада, Русия с помощта на Китай) започват интензивна подготовка за следващата война, която ще се случи след минимум 3 години (максимум 7). Тъй като мирното споразумение води до края на военното положение, се провеждат демократични избори, в които печелят нови лица, представящи курс на цялостна модернизация, докато Зеленски е синоним на поражението и напуска политическата сцена. По време на подготовката Русия има шанс да се поучи от грешките от 2022 г., а Украйна има шанс значително да се модернизира. В най-добрия случай Украйна се модернизира толкова добре, че Русия се страхува от нападение. В най-лошия сценарий Украйна е зле подготвена и повторно нахлуване води до пълно поражение и установяване на проруски режим (за справка: Чеченските войни).

3. Победа

Третият сценарий е победа за Украйна, но той е най-малко вероятен. При него помощта се увеличава рязко до ниво, което позволява успешно пролетно-лятно контранастъпление и последващо освобождаване на Крим. След подписването на мира Украйна се присъединява към НАТО и получава много пари за възстановяване и модернизация на икономиката. Зеленски лесно печели демократични избори като победител във война. Междувременно руското поражение води до натрупване на фактори, водещи до политически промени, както винаги се е случвало в нейната история след военни поражения. Тези промени правят следващата руска инвазия невъзможна.

Заключителни забележки: възможно е да се случат събития извън начертаните рамки. Едно такова е смъртта на Путин. Но залагането на такова събитие е безсмислено. Възможно е също така Тръмп, тъй като е ексцентричен и напълно непредсказуем като характер, поради определени фактори внезапно да се насочи към максимална подкрепа за Украйна. Но е очевидно, че залагането на това също е безсмислено.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 76 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: