Отидете към основна версия

2 232 30

Затворено! Русия засилва мерките за сигурност по границата с Финландия

  • русия-
  • финландия-
  • граница-
  • мигранти

Финландия, която се присъедини към НАТО през април в отговор на инвазията на Русия в Украйна, обвини Москва, че позволява на мигранти без валидни документи да преминават общата им граница

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти обявиха днес, че са засилили мерките за сигурност в северозападната Мурманската област, която граничи с Финландия, след решението на Хелзинки да остави отворен само един граничен пункт с Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Взето е решение в Мурманска област да се въведе режим на повишена тревога и да се вземат редица допълнителни мерки, насочени към гарантиране на сигурността на нейните жители", заяви в Tелеграм областният губернатор Андрей Чибис.

Това съобщение последва решението на Финландия от вчера да остави отворен само един граничен пункт с Русия - "Рая-Йосепи", на границата с Мурманска област в руската част на Арктика.

В събота Финландия вече беше затворила четири от осемте си гранични пункта с Русия в югоизточната част на страната, за да спре притока на нелегални мигранти.

"Това означава, че броят на чуждестранните граждани, желаещи да преминат в натовската държава през наша територия, ще се увеличи значително", казва Чибис.

По думите му вчера на граничния пункт "Сала", в северната част на границата между двете държави, са се събрали около 400 чужди граждани, като финландските граничари са пропуснали само 50 от тях.

Финландия, която се присъедини към НАТО през април в отговор на инвазията на Русия в Украйна, обвини Москва, че позволява на мигранти без валидни документи да преминават общата им граница.

Страната, която има обща граница с Русия с дължина 1340 км, съобщава, че от края на август насам се наблюдава наплив на нелегални мигранти от Близкия изток и Африка, по-специално от Ирак, Сомалия и Йемен.

В събота Хелзинки затвори четири гранични контролно-пропускателни пункта с Русия в югоизточната част на Финландия до 18 февруари 2024 г., а други четири в северната част на страната останаха тогава отворени.

Европейската комисия подкрепи решението на Хелзинки, като осъди "срамното използване" на мигрантите от страна на Москва - обвинения, които в понеделник Кремъл отхвърли.

Междувременно Европейската агенция за брегова и гранична охрана "Фронтекс" обяви днес предстоящото изпращане на 50 нейни служители на финландската граница, след като Хелзинки обвини Русия в организиране на миграционна криза.

"Фронтекс" съобщи, че "планира да разположи 50 гранични служители и друг персонал, както и оборудване като патрулни автомобили, за да засили дейностите по граничен контрол на Финландия", като добави, че разполагането трябва да започне "още през следващата седмица".

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания