Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 19:51 3 922 11

Големият план на Евгений Пригожин! Шефът на "Вагнер" е планирал да завладее Държавната дума

  • евгений пригожин-
  • вагнер-
  • русия-
  • държавна дума-
  • владимир путин

Пригожин е посетил парламента през пролетта, за да поиска разрешение да говори от официалната трибуна

Големият план на Евгений Пригожин! Шефът на "Вагнер" е планирал да завладее Държавната дума  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вечерта на 23 юни основарелят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се готви да даде заповед на бойците си да тръгнат към Москва и да поискат отстраняването на военното ръководство на Русия след месеци на нарастващо напрежение, пише The Moscow Times.

Междувременно във внушителната сталинистка централа на Държавната дума, на няколкостотин метра от Кремъл, се развива на пръв поглед незабележително събитие, което едва не се превърна в безпрецедентен политически скандал.

Около 17:00 ч. московско време няколко десетки души се събрат на кръгла маса в малката зала на Държавната дума.

Сергей Миронов, ръководител на партията "Справедлива Русия" и дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин, открива заседанието с предварително записано видеопослание, което е последвано от изказвания на няколко други депутати и функционери.

В изказванията си депутатите разкритикуват недостатъчната подкрепа на Москва за мобилизираните и доброволните войници, които се сражават в Украйна, като предлагат въвеждането на държавни облигации и държавен монопол върху алкохола, за да се увеличи финансирането на армията.

Пригожин тайно планира да присъства на тази сесия, за да отправи остра критика към руското военно ръководство от трибуната на Държавната дума в последен опит да си върне одобрението на Путин, но плановете му са променени в последния момент, са научили от MT.

Тези планове са разкрити при условие за анонимност от лице, запознато с действията на Пригожин и от източник в Държавната дума. Лице, близко до ръководството на партия "Справедлива Русия", е потвърдило, че "той е щял да изложи целия набор от проблеми със СВО [специалната военна операция], с Министерството на отбраната, реалния брой на жертвите сред нашите бойци и т.н. Цялата скапана работа, всъщност. Неговите помощници подготвяха посещението му."

С началото на пълномащабното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. и засилената роля на "Вагнер" на фронтовата линия, влиянието на Пригожин нарасна бързо и достигна драстичен връх. Скоро той се превърна в една от най-известните публични фигури в Русия.

От началото на 2023 г. на контролираните от Кремъл медии е наредено да ограничат честотата на споменаване на Пригожин, особено след като изявленията му за недостига на боеприпаси за "Вагнер" станаха по-агресивни.

Докато конфликтът му с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов достигна своя връх, неформалното влияние, което винаги е било едно от предимствата му, изчезна. Той е лишен от възможността лично да обсъжда и решава проблеми с Кремъл и правителството и загуби достъпа си до Путин.

"Дори онези офиси, в които той можеше буквално да отвори вратата с ритник, бяха забранени за него", е коментирал правителствен източник пред The ​​Moscow Times.

За да привлече вниманието на президента и да спечели подкрепата му, той ще трябва да предприеме извънредни мерки.

"Думата, въпреки че не взема такива решения, му изглеждаше в известен смисъл възможност да скочи в последния вагон на заминаващия влак“, е коментирал източник, близък до ръководството на партията "Единна Русия".

Пригожин е посетил Държавната дума през пролетта, за да поиска разрешение да говори от трибуната. Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин обаче е отхвърлил молбата му.

"Володин отхвърли това, тъй като имаше забрана от Кремъл за каквато и да е дейност на "готвача на Путин", допълва източник в Думата пред The ​​Moscow Times.

След това е взето решение да се организира представянето на Пригожин с помощта на неговите съюзници от партията "Справедлива Русия".

Покойният вече Евгений Пригожин е трябвало да влезе в Думата по покана на партиен депутат.

Обмисляна е възможността той да бъде придружен от ген. Сергей Суровикин, за да направи обръщението си по-убедително, е допълнил източник, запознат с плановете.

"Пригожин имаше нужда от официална платформа с висок статус с руския герб. Според неговия план в този случай нецензурираните му изявления определено ще бъдат донесени и поставени направо на бюрото на Путин", според източника на МТ.

Кадрите от речта му на кръглата маса с разпознаваем антураж от руския парламент биха били в негова полза. А медийното отразяване на острите му изявления в Думата е щяло да принуди помощниците на Путин да го информират за инцидента.

На 22 юни, ден преди планираната реч участието на Пригожин в срещата на кръглата маса е отменено без обяснение, няколко часа по-късно той обявява своя поход към Москва.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    18 12 Отговор
    Путю изпържи Пирогата.

    Коментиран от #11

  • 2 Таки Брашнаров

    21 13 Отговор
    Всичко било театър викаха путинягите като тръгна към мацква...... е вах ти и театър хаххаха

    Коментиран от #9

  • 3 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 8 Отговор
    Покоиник е Вече Пригожин
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    21 13 Отговор
    Да си беше продължил към Москва и сега щеше да е цар.

    Коментиран от #10

  • 6 Швейк

    13 11 Отговор
    Да беше успял.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Баро

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "Таки Брашнаров":

    Мога да го топна в брашно,па после да ти го от перем у гъъ333оо.
  • 10 що не продължи..

    12 9 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Вова го предупреди,че ако напраи още крачки к столицу..ще бъде изпържен без сливочное масло.
  • 11 Коментар

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Едва ли.В Уикипедията веднага му добавиха крайна дата докато руснаците не вярваха и правиха ДНК анализ.
    Статията си прилича на свободни съчинения.Не звучи достоверно.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания