Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 17:01 2 215 30

Затворено! Русия засилва мерките за сигурност по границата с Финландия

  • русия-
  • финландия-
  • граница-
  • мигранти

Финландия, която се присъедини към НАТО през април в отговор на инвазията на Русия в Украйна, обвини Москва, че позволява на мигранти без валидни документи да преминават общата им граница

Затворено! Русия засилва мерките за сигурност по границата с Финландия  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руските власти обявиха днес, че са засилили мерките за сигурност в северозападната Мурманската област, която граничи с Финландия, след решението на Хелзинки да остави отворен само един граничен пункт с Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Взето е решение в Мурманска област да се въведе режим на повишена тревога и да се вземат редица допълнителни мерки, насочени към гарантиране на сигурността на нейните жители", заяви в Tелеграм областният губернатор Андрей Чибис.

Това съобщение последва решението на Финландия от вчера да остави отворен само един граничен пункт с Русия - "Рая-Йосепи", на границата с Мурманска област в руската част на Арктика.

В събота Финландия вече беше затворила четири от осемте си гранични пункта с Русия в югоизточната част на страната, за да спре притока на нелегални мигранти.

"Това означава, че броят на чуждестранните граждани, желаещи да преминат в натовската държава през наша територия, ще се увеличи значително", казва Чибис.

По думите му вчера на граничния пункт "Сала", в северната част на границата между двете държави, са се събрали около 400 чужди граждани, като финландските граничари са пропуснали само 50 от тях.

Финландия, която се присъедини към НАТО през април в отговор на инвазията на Русия в Украйна, обвини Москва, че позволява на мигранти без валидни документи да преминават общата им граница.

Страната, която има обща граница с Русия с дължина 1340 км, съобщава, че от края на август насам се наблюдава наплив на нелегални мигранти от Близкия изток и Африка, по-специално от Ирак, Сомалия и Йемен.

В събота Хелзинки затвори четири гранични контролно-пропускателни пункта с Русия в югоизточната част на Финландия до 18 февруари 2024 г., а други четири в северната част на страната останаха тогава отворени.

Европейската комисия подкрепи решението на Хелзинки, като осъди "срамното използване" на мигрантите от страна на Москва - обвинения, които в понеделник Кремъл отхвърли.

Междувременно Европейската агенция за брегова и гранична охрана "Фронтекс" обяви днес предстоящото изпращане на 50 нейни служители на финландската граница, след като Хелзинки обвини Русия в организиране на миграционна криза.

"Фронтекс" съобщи, че "планира да разположи 50 гранични служители и друг персонал, както и оборудване като патрулни автомобили, за да засили дейностите по граничен контрол на Финландия", като добави, че разполагането трябва да започне "още през следващата седмица".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер!

    17 0 Отговор
    Ще си приберат ли велосипедистите?
  • 2 Целият ЕС затвори границите!

    17 1 Отговор
    Само в кочинката си влизат свободно!
  • 3 Рускините го измислиха!

    15 5 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки, ресторанчики и докладват на путин!

    Коментиран от #5

  • 4 Странен народ са руснаците!

    31 9 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. Но иначе развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“!
    Някаква руска умствена перверзия!

    Коментиран от #10, #13, #16

  • 5 Много българи работеха в СССР!

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "Рускините го измислиха!":

    Рускините мечтаеха да дойдат на топло в България. Хванаха си бг цигани. Изпожениха се. Народиха деца. Затова сега има толкова много русофили!
  • 6 Българин

    15 5 Отговор
    Защо американците ще изпращат още един HIMARS, когато Украйна вече има 38 HIMARS-а плюс 23 подобни M270 пускови установки? Руската федерация смята, че разполага с достатъчно ресурси (военно-технически, икономически и човешки) за военни действия срещу Украйна на сегашното ниво за дълъг период. В същото време Кремъл е убеден, че вътрешните ресурси на Украйна уж "се доближават до пълно изтощение". Но една възможност е вълнуваща за защитниците на свободна Украйна. Възможно е американците да предоставят точно един допълнителен HIMARS, защото са модифицирали пусковата установка, за да изстрелва нов боеприпас с голям обсег. Наземна бомба с малък диаметър. Рядко наземно оръжие, което е толкова гъвкаво, колкото и въздушно-изстреляното оръжие. В същото време подрастващи руснаци се редят на опашка, за да си купят тениски с антиукраински цитати на Владимир Путин.

    Коментиран от #17

  • 7 оня с коня

    15 2 Отговор
    ЗАЩО русия досега не засили Мерките си за сигурност за да възпрепятства преминаването на "Менте-мигранти" във Финландия,а го прави след като Търпението на Финландия свърши и тя почти затвори цялата си граница с руснаците?

    Коментиран от #15

  • 8 По повод на този въпрос радио

    20 5 Отговор
    Ереван казва:
    Не е далеч времето, когато на китайско-финландската граница всичко ще бъде спокойно!
  • 9 аНАТОли

    10 13 Отговор
    Моето момче,пускате тази новина днес за трети път.А за аварията във финландската АЕЦ ,защо не пишеш.Преди 3 дни реакторът се изключи автоматично,поради техническа авария,1600 мегавата,мисля че е.Авария,не зависимо в коя АЕЦ е опасен прецедент.
  • 10 Човека си го каза баш както си е

    18 7 Отговор

    До коментар #4 от "Странен народ са руснаците!":

    Ахмед Ахмедов каза и каква е болестта, от която страдат руснаците: „бият се в гърдите колко са велики, но в същото време живеят в бедност, крадат тоалетни и перални“.

    Коментиран от #14

  • 11 ей,четвърти коментар

    5 14 Отговор
    Пумпал,този коментар го четохме вече.Тъ по е да пускаш едно и също.Казах ти-немските коли не са немски.Произведени са в Китай и имат двигател от Рено..

    Коментиран от #12

  • 12 Р.К.И.

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "ей,четвърти коментар":

    Умът им е германски.
  • 13 Харон

    7 7 Отговор

    До коментар #4 от "Странен народ са руснаците!":

    Ами онези араби, турци, пакистанци, алжирци които са 3-а генерация в Германия, Франция, Англия? Като викат и крещят за Хамас, исис, и разни други екстремисти?

    Коментиран от #21

  • 14 Руска поговорка:

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Човека си го каза баш както си е":

    Добре се живее там където още не сме ходили.
  • 15 Р.К.И.

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Финландците да внимават за провокации! Мястото (зона на контакт) и субектите (чужденци) са много удобни за провокация.
  • 16 Знаем, че в РФ

    11 6 Отговор

    До коментар #4 от "Странен народ са руснаците!":

    поносимо се живее само в Москва и Питер, навсякъде другаде е мизерия. Тези лоялни към Путин руснаци в Германия и другаде в чужбина се надяват не без основание, че след евентуалната победа ще бъдат заселени в слънчева, с море, плодородна Украйна. Още от сега се строят в Мариупол жилища обещани на руски офицери. Ще има подмяна на населението - украинците в Сибир, а оцелелите войници, строители, връзкари - в Украйна. На това се надяват вече пъдените от всякъде в чужбина руснаци и подкрепят Путин.
  • 17 АУУУУУ

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    ЧАКАЙ, ЧАКАЙ.....НАЛИ ГИ БЯХА УНИЩОЖИЛИ ВСИЧКИТЕ 1000 ХАЙМАРСА......ТОВА САМИЯ КРЕМЪЛ ГО БЕШЕ ОБЯВИЛ ....... ИЛИ В УКРАЙНА Е ИМАЛО 1038 🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 18 В ютюб има

    16 2 Отговор
    много клипове където руснаците се оплакват, че не ги искат за квартиранти, не им дават работа и социални, гонят ги от университети, отнасят се с тях като хора втора ръка. Казвали им: "стойте си в хубавата Русия, какво идвате в джендърския гнил запад, обиждате ни строя и начина на живот, а не можем да се отървем от вас".
  • 19 Струва ми се,

    10 5 Отговор
    че постепенно повечето държави ще спуснат визова стена пред руснаците, особено съседните на РФ страни. Сценарият е един и същ - емигрират, купуват жилища, започват с техните пияни и всякакви други безобразия и когато държавата приеме някакви по-специални закони за тях, те веднага я обявяват за фашистка и Матушка Русь тръгва да ги асвабаждава (заедно с територията на която живеят, разбира се). Така стана с Абхазия, Южна Осетия, Крим, ЛНР и ДНР, заканват се на Казахстан, Прибалтиките, Приднестровието, Молдова. У нас имат купени 400 000 жилища най-вече по морето.
  • 20 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 2 Отговор
    Киев три дня и така до капитулаацията и разпада на алкохолната магучая!
  • 21 Варненец

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Харон":

    Ами и те си го отнасят, както виждаме. Нека крещят, бай ти ердо и той креща, че америкамците си имали долат, а турците алах, ама алах не им помогна с 300% инфлация и днес вдигнаха лихвите до 40%. Та какво искаше да ни споменеш?
  • 22 защо

    3 5 Отговор
    тъпите финландци ако мислят че ще пазат от мигранти така е смях 3200 км граница неохранявана
    - само ще им загубят фирмите детао взимат метали и какво ли не като суровини
    - само краварите излъгаха вс и си купуват вс от русия - при тоя недостиг на метали и др суровини само те и китай си пазаруват
    - европа зле

    Коментиран от #23, #26

  • 23 ТаУмВзе

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "защо":

    Клошар празен и продънен
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Руски въшльовец

    5 0 Отговор
    Пияните нещастници изпадат в пълна изолация, а ботоксовия изрод отваря прозорец
  • 26 БСП на Бунището

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "защо":

    Сомалийци и йеменци не щат да живеят в Русия и бягат към Натовски държави..Що така бе...Никой не бяга към Китай,Русия и Северна Корея....Няма мигранти за там ....няма желаещи ...Да е един милион руснаци избягаха от Русия и войната в Украйна...Не щат да мрат за Родину за Путину....

    Коментиран от #27, #29

  • 27 защо

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "БСП на Бунището":

    бягат защото там не им дават да си правят каквото искат като по европа - за тея няма правила като за нашите ендианци - ама в русия има и за тях и за хубавите роми - дето ни се качват на главите тука

    Коментиран от #30

  • 28 Р.К.И.

    2 1 Отговор
    От Афганистан до Финландия, безпрепятствено праз цялото РФ. Ген. Буданов да чете - в Русия се влиза лесно и там можеш да правиш каквото си искаш.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Верно ли

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "защо":

    Е как в тая страна със страшни правила,преминаваш от Афганистан до Финландия без документи? Погледни картата. И като си такъв любител на невероятния Руски и Северно Корейски ред, никой не те задържа тук
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания