Last news in Fakti

23 Ноември, 2023 19:44 3 423 34

Приятел на Русия? В Кремъл се радват на победата на Герт Вилдерс

  • русия-
  • украйна-
  • кремъл-
  • герт вилдерс-
  • нидерландия

Въпреки че предизборният манифест на партията на Вилдерс описва Русия като "агресор", а нахлуването й в Украйна като "нелегитимно", не се споменават санкции или други наказателни мерки

Приятел на Русия? В Кремъл се радват на победата на Герт Вилдерс - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Крайнодесният нидерландски депутат Герт Вилдерс обикновено се определя с неприязънта си към исляма и Европейския съюз. Но от основните претенденти на парламентарните избори в Нидерландия, той беше и най-приятелски настроеният към Русия, факт, който бързо беше подчертан от руските медии след шокиращата му победа, пише европейската редакция на "Политико".

Ултранационалистическото руско издание "Царьград" в четвъртък сутринта противопостави Вилдерс, когото направо описа като "поддръжник на Русия", с премиера в оставка Марк Рюте, "фанатичен поддръжник на Украйна".

Няколко прокремълски публикации и т. нар. Z-канали в Telegram също се върнаха назад, преглеждайки досегашния опит на Вилдерс по отношение на Русия.

Един канал изрови редица снимки и туитове, публикувани през 2018 г. около посещението на Вилдерс в Москва, по време на което той се срещна с няколко парламентаристи и официални лица. Сред тях беше шефът на комисията по външни работи на Думата Леонид Слуцки, санкциониран от Запада заради анексирането на Крим от Русия.

Посещението беше посрещнато силно противоречиво в Нидерландия, идвайки в най-ниската точка в руско-холандските отношения след анексирането и в разгара на международно разследване на ролята на подкрепяните от Москва сепаратисти в свалянето на полет MH17, което отне живота на 196 нидерландци.

Един стар туит, публикуван от Вилдерс, циркулира в руските платформи в четвъртък. На него беше показана снимка на значка за приятелство с руското и нидерландското знаме. "Нося това с гордост", написа той тогава.

На друг Вилдерс се вижда да стои пред руския герб и знаме в Държавната дума, със съпътстващ надпис: "Спрете русофобията. Време е за Realpolitik. Партньорство вместо вражда!"

Докато избягваше западните медии по време на посещението, Вилдерс даде интервю на руската държавна медия RT, в което похвали президента Владимир Путин като лидер, който се застъпва за "руския народ".

Пропагандистът на Кремъл Владимир Соловьов в своя канал в Telegram в четвъртък сутринта публикува отново екранна снимка на туит на Виктор Орбан, в който унгарският лидер празнува победата на Вилдерс като знак, че "ветровете на промяната са тук".

Под ръководството на Вилдерс Партията на свободата (PVV) последователно насърчаваше политика на умиротворяване спрямо Русия.

След анексията на Крим неговата партия се обяви против въвеждането на санкции и в полза на избягването на "конфронтация" с Путин. Пълномащабното нападение на Москва срещу Украйна през февруари 2022 г. изглежда не е направило много, за да промени тази линия на мислене.

Вилдерс повдигна вежди през май тази година, когато той беше един от тримата политици, които отхвърлиха посещение в нидерландския парламент на украинския президент Володимир Зеленски. Вилдерс твърди, че посещението е отклонило вниманието от годишното възпоменание на жертвите от Втората световна война същия ден.

Въпреки че предизборният манифест на партията на Вилдерс описва Русия като "агресор", а нахлуването ѝ в Украйна като "нелегитимно", не се споменават санкции или други наказателни мерки.

Вместо това обещава да намали "оскъдните" военни и финансови ресурси за Украйна, за да укрепи националната сигурност на Нидерландия. "Собствената ни страна е на първо място", гласи манифестът.

В отговор на коментар на журналист от Bild в X, бивш Twitter, че "още една държава от НАТО се обърна към Русия", "Царьград" цитира политически анализатор, който казва, че дори при Вилдерс политиката на Нидерландия спрямо Москва е малко вероятно да се промени.

"Защото не Нидерландия решава това, а ЕС", обобщава думите му изданието. "Така че изборите в Нидерландия трябва (предимно) да се разглеждат като още един симптом на болестта, която засяга Европа."

Нито Кремъл, нито руското външно министерство са коментирали победата на Вилдерс към момента на публикацията.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    23 1 Отговор
    Моля в Грешка Сте Няма Вечни Приятели а Има Вечни Интереси

    Коментиран от #5

  • 2 Русия най-могъщата

    39 14 Отговор
    Който има очи вижда - Европа вече е на Русия, ръчичките на кравите окъсяха, удавиха се в собствената си алчност.
  • 3 Русофил

    12 20 Отговор
    Те и на Мелони се радваха.....

    Коментиран от #12, #28

  • 4 Вечният истински Козльохуй

    34 7 Отговор
    Европа се връща в първобитнообщинния строй. Матушката отново ще спаси континента от кафявата чума и мизерията.

    Коментиран от #13, #22, #29

  • 5 Русофил

    9 16 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Дали някой иска да го тъпче руският ботуш, да му продава на ниска цена, апосле да му врътне
    кранчето?
  • 6 ЕРВРОФЕН

    30 7 Отговор
    Дреме му на Путин за малка Холандия. Соросоидите получиха силен шамар.
  • 7 Отец Дионисий

    14 5 Отговор
    Господ да ги благослови!
  • 8 дддд

    2 2 Отговор
    Грешка!!
  • 9 ТрампЛин

    7 20 Отговор
    Както казахме, вчерашното Ляво е днешното Дясно! Болшевишкия лозунг-Колкото по зле, толкоз по-добре!-вече е в действие. Болшевиките обаче не са чували поговорката-Вола като рие, на гърба му пада! Нещо от рода на-Който сее ветрове, ще жъне бури!

    Коментиран от #19

  • 10 ТрампЛин

    3 12 Отговор
    Който се радва последен, се радва….последен! БоГжинов!
  • 11 ПРЕЖИВЯЛ ПРЕХОДА

    29 6 Отговор
    На соросоидите в задния двор пак нещо не е наред. В Холандия идва традиционното, а на соросоидите пак Путин им е виновен.
  • 12 А бе

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Гладна кокошка просо сънува! Руснаците нали бяха големи приятели на исляма? Какво ще кажат ислямските приятели на Русия, за антиислямистът Вилдерс!
  • 13 Хахахаха

    12 18 Отговор

    До коментар #4 от "Вечният истински Козльохуй":

    Че то по-голяма мизерия от русия, няма! Достатъчно е да видите, как живеят руснаците, ама не руските олигарси.

    Коментиран от #24

  • 14 Хорхе Сантер

    2 9 Отговор
    Вилдерс е креатура на Израел. Радва се Нетаняху.
    Ако се радва и Путин, значи човекът не е в час.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Е к'во от това

    5 12 Отговор
    Ами те в москва боготворят и Хитлер ама какво от това.
  • 17 Станислав

    12 3 Отговор
    Всички крайно десни дет не пасват западната демокрация са с Русия!
    Яко аааа!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 оня

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "ТрампЛин":

    Прав си, краварите си ги посяха по целия свят:))
  • 20 оня

    8 3 Отговор
    Тя г.е.йр.оп.ата ще се освести само да не е късно:))
  • 21 .Zет.Zет

    5 1 Отговор
    ЗАЩО В Кремъл се радват на победата на Герт Вилдерс...???

    Нали , Вилдерс описва Русия като "агресор", а нахлуването й в Украйна като "нелегитимно" и за Путин Нидерландия бе най третополовата и джендърска държава в Европа..!
  • 22 Рейс

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Вечният истински Козльохуй":

    Матушката никога нищо не е спасявала. Обикновено носи само злини. Само морални развалини твърдят обратното.Да не говорим че в руската провинция все още са във феодалния строй.
  • 23 На снимката

    5 5 Отговор
    Тримата глупаци от цирк масква ахахахахаха
  • 24 Ахахаха

    6 7 Отговор

    До коментар #13 от "Хахахаха":

    Нашите родни Фили си мислят че в Русия са само олигарси сяхти и самолети а хахахаха наскоро един избягал го каза, намерете си го в интернет :

    Ахмед Ахмедов каза и каква е болестта, от която страдат руснаците: „бият се в гърдите колко са велики, но в същото време живеят в бедност, крадат тоалетни и перални“.
  • 25 От холандия

    12 2 Отговор
    Не лъжете хората Вилдерс е радикален противник на мюсюлманите а чрез това и на мюсюлманските имигранти Нищо повече!!! Русофил като нашия копейкин никога не е бил Такъв политик няма шанс да бъде избран в цивилизована холандия Той е радикал който по някакви негови причини ненавижда исляма .Но е предан Европеец и родолюбец Руснаците ако се радват за Герт е за това че се надяват да създава безпокойство на либералните бюрократи в брюксел

    Коментиран от #33

  • 26 Глей сига

    8 4 Отговор
    НА ТАЯ ПОБЕДА СЕ РАДВА ХОЛАНДСКИЯ НАРОД А КРЕМЪЛ СЕ РАДВА НА РАДОСТТА НА НАРОДА
    АМИ ДЕМОКРАТИ СА ГЛАС НАРОДЕН ГЛАС БОЖЙЙЙЙЙ СОРОСОИДИ МАЛОУМНИ БИЖЙЙЙЙ И НИКОЙ НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ МАЗНИТЕ ВИ НЕЧИСТОПЛЪТНИ КОМЕНТАРИ
  • 27 Мира

    2 1 Отговор
    В Кремъл се радвали... Ама не били коментирали.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Истински заблуден

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Вечният истински Козльохуй":

    Блажени са вярващите
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Сандо

    3 1 Отговор
    И защо да не се радват,ако човека провежда политика,която да не е против руските интереси?Не виждам нищо по-нормално от това.Впрочем това важи и за други случаи с други народи,напр. радва ли се Посолството от политиката провеждана от правителството и народното събрание на България?
  • 32 Рефе

    3 0 Отговор
    Цитат: След анексията на Крим ....

    Трябва да напишете: След всенародното одобрение с 95% референдум....
  • 33 ми то

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "От холандия":

    нашия копейки, както си го нарекъл тук си изглежда повече като родолюбец и мислещ повече за интереса на българина, отколкото на някой друг, ама на вън, явно не изглежда така. Е, тогава защо се чудиш, че Вилдерс
    изглежда като русофил извън Нидерландия.
    Май забравяш, че се налага безумна цензура и отричане на хората, които не вият с гласа на САЩ. Ако не анатемосваш Русия, ще те обявят за ненормален и за руски агент, дори да ти е все тая за политиката и световните въпроси да не те вълнуват. Този абсурд спрямо свободата на словото чука на вратата - скоро свободата ще бъде блян и отдавна забравена ценност. То и при соца имаше ограничения, ама чак такива дето ни чакат, не е имало.
  • 34 Швейк

    0 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания