Отидете към основна версия

3 632 53

Борис Джонсън разубедил Киев да подпише мирно споразумение с Русия

  • украйна русия-
  • давид арахамия-
  • борис джонсън-
  • война

Войната можеше да приключи още миналата пролет, заяви депутатът в Радата и лидер на "Слуга на народа" Давид Арахамия

Снимка: liga.net

Военните действия в Украйна можеха да приключат миналата пролет, но бившият британски премиер Борис Джонсън разубеди Киев да подпише всякакви мирни споразумения с Русия.

Това заяви Давид Арахамия, ръководител на партията Слуга на народа и член на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване, в интервю телевизионен канал "1+1", предаде РИА Новости.

"Руснаците бяха готови да сложат край на войната, ако приемем неутралитет като Финландия и поемем ангажимент, че няма да влизаме в НАТО. Това беше ключовият момент. Когато се върнахме от Истанбул, в Киев дойде Борис Джонсън и каза: „Няма да подписваме нищо с тях и нека просто да се бием“, каза той.

В същото време, според депутата, Украйна също не се е съгласила на прекратяване на огъня, тъй като „това противоречи на нейната конституция, която разписва блоковия статут“ на страната.

В края на февруари миналата година започнаха руско-украинските консултации: делегациите проведоха две срещи очи в очи в Беларус, след което беше решено те да продължават ежедневно чрез видеоконферентна връзка.

В края на март страните проведоха нов кръг от преговори в Истанбул. След резултатите от него помощникът на руския президент Владимир Медински заяви, че Украйна е представила своите писмени предложения за бъдещо споразумение. Тогава Москва сметна това за стъпка напред и като цяло режимът в Киев демонстрира желание за преговори за първи път от много време.

Русия отговори, като направи две стъпки към Украйна. Първо, беше решено значително да се намалят военните операции в посоките на Киев и Чернигов. Второ, Москва предложи да се проведе среща между Владимир Путин и Владимир Зеленски едновременно с парафирането на споразумението от външните министри.

По-късно обаче външният министър Сергей Лавров каза, че Украйна отхвърля собствените си предложения и създава множество провокации, за да забави преговорния процес. По-специално, според министъра, проектът на споразумение с Москва съдържа отклонение от разпоредбите, записани на срещата в Истанбул, които се отнасят до Крим. Освен това Украйна променила правилата за провеждане на военни учения, без да споменава необходимостта от получаване на съгласие от Русия.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: