Отидете към основна версия

1 299 37

Украйна: Липсата на зелена светлина за преговори за членство в ЕС би била "опустошителна"

  • украйна-
  • зелена светлина-
  • преговори-
  • ес-
  • членство-
  • европейски съюз-
  • среща-
  • лидери-
  • виктор орбан

Лидерите се срещат в четвъртък и петък, за да решат дали да започнат преговори за членство с Киев

Снимка: Shutterstock

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в понеделник, че ще бъде "опустошително" за Киев и Европейския съюз, ако лидерите на ЕС не дадат на страната му зелена светлина за преговори за членство на срещата на върха тази седмица, предава AFP.

Лидерите се срещат в четвъртък и петък, за да решат дали да започнат преговори за членство с Киев и да предоставят 50 милиарда евро икономическа подкрепа и как да продължат военната помощ за отбраната на Украйна срещу нахлуването на Русия, цитирана от Ройтерс.

"Майката на всички решения, най-важното решение, разбира се, е решението за започване на преговори за присъединяване", каза Кулеба, пристигайки за среща с външните министри на ЕС в Брюксел.

"Не мога да си представя, дори не искам да говоря за опустошителните последици, които ще настъпят, ако (Европейският) съвет не успее да вземе това решение", каза той на английски език.

Подобно решение би показало, че ЕС не е в състояние да изпълни историческите си ангажименти, каза той.

Осигуряването на нова финансова помощ от Европа е от решаващо значение, тъй като нарастват съмненията относно бъдещата подкрепа на САЩ за Киев, който разчита до голяма степен на западната финансова помощ. Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Вашингтон тази седмица.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин, заплаши да наложи вето на преговорите за помощ и разширяване на срещата на върха на 14-15 декември.

Всички тези решения - както и друго за това какъв би бил 12-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия след пълномащабната инвазия на Москва през февруари 2022 г. - изискват единодушната подкрепа на всички 27 страни от блока.

Унгария вече смекчи санкциите срещу Русия и миналия декември наложи вето на сделката за предоставяне на Украйна на 18 милиарда евро през 2023 година.

Будапеща в крайна сметка позволи тази помощ да мине, след като дни наред се пазареше за помощта на ЕС за Унгария, която беше блокирана поради опасения за демократично отстъпление при управлението на Орбан.

Тъй като ЕС отново се стреми да спечели подкрепата на Орбан за Украйна, се очаква тази седмица изпълнителната Европейска комисия да отключи достъпа на Будапеща до 10 милиарда евро.

Противопоставяйки се на започването на преговори за членство с Киев, Орбан първоначално се оплака от отношението на Украйна към унгарското малцинство в Украйна. Оттогава той заяви, че Украйна е твърде корумпирана и не е готова да се присъедини към ЕС.

Вместо да вземе решение за нова помощ за Украйна, той поиска блокът да проведе "стратегическа дискусия" за подкрепата си за Киев.

"Написахме си домашното", каза Кулеба, посочвайки реформите в съдебната и образователната система, изисквани от ЕС. "Очакваме Европейският съюз да си напише домашното".

Дипломати заявиха, че свързаните с това опити на Грузия и Босна да засилят надеждите си за присъединяване към ЕС - подкрепени от Орбан - ще пропаднат, ако Унгария наложи вето на Украйна. Един от тях предположил, че "той ще знае точно кога е време да слезе от дървото".

Онези, които очакват Орбан да отстъпи, описаха евентуален компромис, който хвърля началото на преговорите с Украйна до март, след като бъдат изпълнени окончателните условия.

Други се притесняват, че Орбан може да не бъде убеден. Той ще се изправи срещу германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че Берлин подкрепя започването на преговори за присъединяване на Киев към ЕС някой ден.

Решение на Конституционния съд на Германия от миналия месец допълнително усложни преговорите с ЕС, като отвори голяма дупка в бюджета на най-богатата страна-членка.

Ако Унгария наложи вето на отпускането на 50 милиарда евро на Украйна чрез общия бюджет на блока, останалите страни от ЕС могат да разширят вноските си двустранно до Киев - по-скъп вариант.

Несигурността е надвиснала и над бъдещето на военната помощ на ЕС за Украйна, където Русия контролира почти една пета от територията.

Предложението за използване на управляван от ЕС военен фонд – Европейския механизъм за подкрепа на мира (EPF) – за предоставяне на Украйна на 20 милиарда евро под формата на оръжие и друга подкрепа през следващите четири години среща съпротивата на Германия.

Някои държави от ЕС искат срещата на върха да обещае най-малко пет милиарда евро на Украйна чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира през следващата година, план, който външните министри на ЕС ще обсъдят с Кулеба.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: