Last news in Fakti

11 Декември, 2023 12:45 1 291 37

Украйна: Липсата на зелена светлина за преговори за членство в ЕС би била "опустошителна"

  • украйна-
  • зелена светлина-
  • преговори-
  • ес-
  • членство-
  • европейски съюз-
  • среща-
  • лидери-
  • виктор орбан

Лидерите се срещат в четвъртък и петък, за да решат дали да започнат преговори за членство с Киев

Украйна: Липсата на зелена светлина за преговори за членство в ЕС би била "опустошителна" - 1
Снимка: Shutterstock

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви в понеделник, че ще бъде "опустошително" за Киев и Европейския съюз, ако лидерите на ЕС не дадат на страната му зелена светлина за преговори за членство на срещата на върха тази седмица, предава AFP.

Лидерите се срещат в четвъртък и петък, за да решат дали да започнат преговори за членство с Киев и да предоставят 50 милиарда евро икономическа подкрепа и как да продължат военната помощ за отбраната на Украйна срещу нахлуването на Русия, цитирана от Ройтерс.

"Майката на всички решения, най-важното решение, разбира се, е решението за започване на преговори за присъединяване", каза Кулеба, пристигайки за среща с външните министри на ЕС в Брюксел.

"Не мога да си представя, дори не искам да говоря за опустошителните последици, които ще настъпят, ако (Европейският) съвет не успее да вземе това решение", каза той на английски език.

Подобно решение би показало, че ЕС не е в състояние да изпълни историческите си ангажименти, каза той.

Осигуряването на нова финансова помощ от Европа е от решаващо значение, тъй като нарастват съмненията относно бъдещата подкрепа на САЩ за Киев, който разчита до голяма степен на западната финансова помощ. Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Вашингтон тази седмица.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който се хвали с връзките си с руския президент Владимир Путин, заплаши да наложи вето на преговорите за помощ и разширяване на срещата на върха на 14-15 декември.

Всички тези решения - както и друго за това какъв би бил 12-ият пакет от санкции на ЕС срещу Русия след пълномащабната инвазия на Москва през февруари 2022 г. - изискват единодушната подкрепа на всички 27 страни от блока.

Унгария вече смекчи санкциите срещу Русия и миналия декември наложи вето на сделката за предоставяне на Украйна на 18 милиарда евро през 2023 година.

Будапеща в крайна сметка позволи тази помощ да мине, след като дни наред се пазареше за помощта на ЕС за Унгария, която беше блокирана поради опасения за демократично отстъпление при управлението на Орбан.

Тъй като ЕС отново се стреми да спечели подкрепата на Орбан за Украйна, се очаква тази седмица изпълнителната Европейска комисия да отключи достъпа на Будапеща до 10 милиарда евро.

Противопоставяйки се на започването на преговори за членство с Киев, Орбан първоначално се оплака от отношението на Украйна към унгарското малцинство в Украйна. Оттогава той заяви, че Украйна е твърде корумпирана и не е готова да се присъедини към ЕС.

Вместо да вземе решение за нова помощ за Украйна, той поиска блокът да проведе "стратегическа дискусия" за подкрепата си за Киев.

"Написахме си домашното", каза Кулеба, посочвайки реформите в съдебната и образователната система, изисквани от ЕС. "Очакваме Европейският съюз да си напише домашното".

Дипломати заявиха, че свързаните с това опити на Грузия и Босна да засилят надеждите си за присъединяване към ЕС - подкрепени от Орбан - ще пропаднат, ако Унгария наложи вето на Украйна. Един от тях предположил, че "той ще знае точно кога е време да слезе от дървото".

Онези, които очакват Орбан да отстъпи, описаха евентуален компромис, който хвърля началото на преговорите с Украйна до март, след като бъдат изпълнени окончателните условия.

Други се притесняват, че Орбан може да не бъде убеден. Той ще се изправи срещу германския канцлер Олаф Шолц, който заяви, че Берлин подкрепя започването на преговори за присъединяване на Киев към ЕС някой ден.

Решение на Конституционния съд на Германия от миналия месец допълнително усложни преговорите с ЕС, като отвори голяма дупка в бюджета на най-богатата страна-членка.

Ако Унгария наложи вето на отпускането на 50 милиарда евро на Украйна чрез общия бюджет на блока, останалите страни от ЕС могат да разширят вноските си двустранно до Киев - по-скъп вариант.

Несигурността е надвиснала и над бъдещето на военната помощ на ЕС за Украйна, където Русия контролира почти една пета от територията.

Предложението за използване на управляван от ЕС военен фонд – Европейския механизъм за подкрепа на мира (EPF) – за предоставяне на Украйна на 20 милиарда евро под формата на оръжие и друга подкрепа през следващите четири години среща съпротивата на Германия.

Някои държави от ЕС искат срещата на върха да обещае най-малко пет милиарда евро на Украйна чрез Европейския механизъм за подкрепа на мира през следващата година, план, който външните министри на ЕС ще обсъдят с Кулеба.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ебрееее

    34 1 Отговор
    нали в европата си немаме просяци и червени фенери
  • 2 Цял Свят Прозря,усрите не

    30 1 Отговор
    могат.......изнесохме ви 40
  • 3 Галин

    6 25 Отговор
    Защо свръх печалбите от оръжейните заводи у нас не отиват за Украйна ?!

    Коментиран от #12, #24, #26

  • 4 К О Т а р А К

    10 18 Отговор
    проблема с Украина , е , че половината са руснаци-тия дето плъзнаха по ЕС , а всички са корумпирани/ ония Кличко са най-големите б ок л у ци

    Коментиран от #5, #22

  • 5 а бе мачока

    30 1 Отговор

    До коментар #4 от "К О Т а р А К":

    я кажи зе пеевески и тиквунчо какви са

    Коментиран от #7

  • 6 ами

    30 1 Отговор
    абе европо на славната украина й трябват 50 милиарда само за 2024 инъче няма да ви се бие с русия повече, я бързо да развръзвате кесийките
  • 7 К О Т а р А К

    5 6 Отговор

    До коментар #5 от "а бе мачока":

    същите б о к лу ци/ но във война вече тва е опасно
  • 8 Така де

    7 20 Отговор
    Крайно време е руският ботуш отново да се поразходи по улиците на Будапеща както през 56 година.
  • 9 Ех Укри...!

    23 0 Отговор
    А ние,като сме членове на ЕС,държавата ни също е...опустошена...!
  • 10 Бонев

    25 1 Отговор
    Влезе ли Украйна, това ще е краят на ЕС. Любимите субсидии ще заминат натам.
  • 11 Мара да го побара

    24 1 Отговор
    Вън България от нато и ес
  • 12 Онуфрий

    11 2 Отговор

    До коментар #3 от "Галин":

    Предлагам и заплатите ни да се обложат с 20% данък Украйна. Вуйна ми е украинка, та за туй предлагам 😆
  • 13 Българка

    3 33 Отговор
    Според мен от ЕС да окажат натиск над Унгария да се определи с Кремъл или с ЕС е страната .И справедливо решение би било да се организира международен съд, който да осъди военнопрестъпшленията, разрухата ,която Русия предизвика в Украйна. А тези огромни престъпления са за стотици милиарди, които е редно Русия да заплати като репарации. Има 500 милиарда блокирани руски активи. Ако тези активи бъдат присъдени като репарация на Украйна, то тя ще има средства да закупува военна техника, да произвежда сама боеприпааси, иборудване. Така икономиките на ЕС ще се стабилизират. А Украйна справедливо ще може да се въоръжи за прогонване на окупаторите от земята си

    Коментиран от #20, #21, #28, #34

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    17 0 Отговор
    Не само нямате ЗЕЛЕНА светлина, ами направо ви светнаха ЧЕТВЕНАТА светлина за ЕССР и за НАТьО ‼️

    Коментиран от #15

  • 15 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    ЧЕРВЕНАТА светлина‼️
    /изв./
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 0 Отговор
    US.ра(й)на, прелъстена и ... изоставена 🤔🤔🤔
  • 17 Верно ли

    16 0 Отговор
    "останалите страни от ЕС могат да разширят вноските си двустранно до Киев", мммм, нашите натегачи тук само това чакат! Нали се сещате - имаме "вноска Украйна", както стана ясно и от записа на ППтата! Цяла Европа плаща за тази война срещу Русия!
  • 18 КУКУРУКУ

    10 0 Отговор
    КУЛЕБАААААА
    АБЕ МОЙ ТИ НАЛИ НАПРАЙ КИНТИ ЗА КВО ТИ Е ЕС ТАМ БЯЛОТО Е СКЪПО БЕ МОЙ
  • 19 Объркано Атлантиче

    15 0 Отговор
    Какво не ви казват:
    Унгария изброи поне четири причини, които пречат на Украйна да се присъедини към Европейския съюз-

    -Първата и основна причина: „Украйна е в състояние на война и следователно нито нейните граници, нито нейното население могат да бъдат точно определени.
    -Втора причина: през последните две години Украйна е получила повече пари от ЕС, отколкото Унгария, Словения и Хърватия взети заедно през последните седем години.
    -Третата причина: ако Украйна се присъедини към Европейския съюз, тогава всички останали членове „ще станат чисти донори“.
    -И последното нещо. Унгария трябваше да чака десет години за присъединяване след подаване на молбата си, а средно процесът на присъединяване отнема 6-8 години.
  • 20 Олекна много вече

    17 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Галя да ти смени листчето. Вчера го копира 5 пъти това. Умните ти обясниха как стоят фактите, но който няма капацитет, не може да схване. Като развален грамофон си.
  • 21 Бай Ставри

    16 1 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Ти направо си за икономически съветник на урсула. Двете ще си лика прилика - карате я на гръбначен мозък.
  • 22 Мацка

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "К О Т а р А К":

    Проблема е , че украинките ни взеха хляба !
  • 23 Механик

    10 1 Отговор
    Спокойно, укри. Скоро някои от вас ще имат щастието, автоматично да се присъединят към ЕС и НАТО.
    Полша, Унгария и Румъния са в тия организации. Като си вземат техните територии, ще бъдете щастливи членове на тия организаци, даже и без преговори по присъединяване.
  • 24 наблюдател

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Галин":

    Никой не плаща днес нищо!Утре....
  • 25 От страни

    1 0 Отговор
    Ми то опустошително ако не им дадем 50 милиарда. Разбирам ги. Фейлед стейт живее на систми - а спря неква система а отиде у моргата.
  • 26 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Галин":

    Мигар има свърхпечалби? Дали има и печалби щото как платихме самолетите на картинка така ще получим и обещания за оръжията дето са купени за Украйна. Само не ми казвай че са платени.
  • 27 вето

    2 0 Отговор
    то и ние трябва да пернем едно вето като Орбан, щото според австрийци и холандци Българите са втора ръка европейци и ни държат извън Шенген... щом е така да си взимат решенията другите, както искат, ние трябва да сме против
  • 28 От страни

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Ты с Урала? Кой ще даде на Украйна некви пари ма? Ти да не мислш че всичките тия уж помощи са дадени на Украйна? Всичко това не минава и границата и се дели между военните и демократите, а го водат като за Украйна та да има после кой да плаща версиите. Знаех че си глупава ама па чак дотолкова....
    Както има блокирани 500 милиарда руски пари в Европа и САЩ така има и 600 милиарда западни пари в Русия дадени на банки и всекви промишлени активи - аре сметни в чия полза ще е размяната. Ей, мани тия политики - оди та виж на кухнята боба да не е подгорял.
  • 29 От страни

    2 0 Отговор
    Единствен начин по който Украйна може да влезе в Европа вече е реализиран - на части. Защо е целия укр на Европа? Достаточно само некой от органите му. То затова беха мъже па после жени а най на края ще лашнат и децата на фронта. Погледнете статистиката по пресаждане на органи - не я крият. Ама как се покачи бройката след войната в Украина? Почти както след войната в Сърбия. А кво беше там го помним - жълтата къща, касапина Тачи, и т.н.
  • 30 Чайковски

    3 0 Отговор
    Какво домашно ? Къде са европейските ценности ?
    Права на малцинствата , забрана на езика , глобиха кметът на Харков че говорил на руски . Забрана на
    религията , опозицията , забрана на литература
    композитори . Хунтата е най мракобесната администрация . Какво ще даде на Европа ?
  • 31 Бай Дън

    2 0 Отговор
    Вие малоумни ли сте бе няма кой да присъедини държава във време на война. Напънете се да постигнете мир, явно е че ще загубите тези области поне не давайте повече жертви. Скоро американците ще ви отрежат и тогава ще се хванете за палците.
  • 32 Оги

    3 0 Отговор
    Опустошителна за Украйна и зверски оздравителна и полезна за ЕС. Или да закопаем още 50 милиарда е по-добре? Само клиничен кукувец може да си мисли, че Украйна ще победи Русия на бойното поле.
  • 33 А наличието на зелена светлина

    0 0 Отговор
    би било опустошително за ЕС. Така твърдят множество западни икономисти и анализатори.
  • 34 инфо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българка":

    Вие сте впечатляващо посредствена!
  • 35 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Зеленски трябва да обвини някого за това, че плановете му като върховен главнокомандващ постоянно водят до катастрофа. Той не разбира мъдростта на краля от Малкия принц „Ако заповядам на моя генерал да се превърне в чайка и ако генералът не изпълни заповедта, вината няма да е негова, а моя“ или „Това е много по-трудно да съдиш себе си, отколкото другите. Ако можеш да съдиш себе си правилно, това означава, че си наистина мъдър." Зеленски не може нито да дава адекватни заповеди, нито да съди себе си. За всичките му проблеми всеки е виновен, но не и той. Ще има изненада, когато той престане да бъде президент на Украйна. Благодарните съграждани ще запомнят всичко с него
  • 36 Стършели

    0 0 Отговор
    Четете между редовете и ще видите целта на щатските агенти Урсула и Столберг, барабар със Зеленото чудовище.
    Да, ако лидерите на ЕС дадат на Украйна зелена светлина за преговори за членство на срещата на върха тази седмица, това ще бъде "опустошително" за Европейския съюз.
    Американска (произведена в Украйна) ГМО пшеница ще залее Европа и ще занули нашто селско стопанство!
  • 37 Стършели

    0 0 Отговор
    ЕС договори и закони в кошчето за боклук.
    Няма параграф по който Украйна да отговаря за да започне преговори!
    Пулна анархия има в Брюксел! Орбан е прав, че ЕС на спазва собствените си закони!
Новини по държави: