Отидете към основна версия

4 305 123

Войната в Украйна: Ами, ако Владимир Путин победи?

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • нато-
  • володимир зеленски

Пентагонът предупреди в понеделник, че парите за нови оръжия за Украйна ще свършат на 30 декември, освен ако законодателите не приемат законодателство, необходимо за продължаване на финансирането

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Патовата ситуация около по-нататъшната помощ от САЩ и Европа кара съюзниците на Украйна да се замислят над нещо, което не искаха да си представят от първите дни на руската инвазия: че руският президент Владимир Путин може да спечели. С тези думи започва анализ на американската агенция Bloomberg.

С повече от 110 милиарда долара помощ, затънала в политически спорове във Вашингтон и Брюксел, става все по-несигурно, колко дълго Киев може да задържи руските войски и да защити градове, електроцентрали и пристанища от атаки с ракети и дронове.

Европейските съюзници също така разглеждат рисковете, които "окуражената Русия" може да представлява за членовете на НАТО в Източна Европа, казват събеседниците на агенцията. Твърди се, че те също така се съмняват колко надеждни ще бъдат гаранциите за отбрана от страна на Вашингтон.

И всичко това дори не отчита факта, че Доналд Тръмп може да спечели президентските избори в САЩ догодина и да изпълни публичните си обещания да се оттегли от големите съюзи и да сключи сделка с Путин по отношение на Украйна, припомнят авторите на статията.

Нарастващото чувство на безпокойство проникна в публичните изявления на лидерите. Те придобиват все по-груб тон. "Ако Украйна не получи подкрепа от ЕС и САЩ, тогава Путин ще спечели", каза ирландският премиер Лео Варадкар миналата седмица на среща на върха на ЕС. Срещата на върха не успя да реши въпроса за отпускането на помощ на стойност 50 милиарда евро.

Пентагонът предупреди в понеделник, че парите за нови оръжия за Украйна ще свършат на 30 декември, освен ако законодателите не приемат законодателство, необходимо за продължаване на финансирането.

Разочароващите резултати от контранастъплението на Киев това лято, твърди Bloomberg, също повдигат въпроса доколко реалистична е заявената цел на Украйна да си върне всички окупирани от Русия територии.

Европейски служители казват, че Русия вероятно ще се стреми да завземе още повече територия и да унищожи повече инфраструктура, освен ако Украйна не получи оръжията, от които се нуждае, за да се защити.

Без способност да се защити, казват те, Украйна може да бъде принудена да приеме прекратяване на огъня при условията на Русия.

Съюзниците на Украйна - както ЕС, така и САЩ - казват, че помощта вероятно ще бъде одобрена под някаква форма в началото на следващата година. Но това едва ли ще доведе до голям пробив на бойното поле, коментират служители, пише Bloomberg. Става все по-ясно, че войната може да продължи дълги години, споделят песимизма си авторите на материала.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: