Last news in Fakti

18 Декември, 2023 12:03 3 042 46

Най-голямата схема за прехвърляния на активи след разпадането на Съветския съюз

  • русия-
  • владимир путин-
  • кремъл-
  • санкции

Огромни части от промишлеността - асансьори, гуми, индустриални покрития и други - сега са в ръцете на все по-доминиращи руски играчи

Най-голямата схема за прехвърляния на активи след разпадането на Съветския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Когато през февруари 2022 г. Москва започна мащабна инвазия в Украйна, западните сили наложиха строги санкции, а западните компании започнаха да се изтеглят от Русия. Руският президент Владимир Путин успя да превърне санкциите в най-мащабната схема за забогатяване след разпадането на Съветския съюз, показва разследване на New York Times.

В цяла Русия Krispy Kreme се превърна в "Кранчи дрим", Starbucks вече е Stars Coffee, McDonald's се превърна във "Вкусно и точка", западните компании бяха пренастроени за руските потребители.

Но това масово напускане на западните предприятия даде възможност на Русия да нахлуе в активите им, като блокира изхода и определи условията за оттегляне, за да превърне "бойкота в печалба", според разследване, публикувано от New York Times.

Резултатът е "едно от най-големите прехвърляния на богатство в Русия след разпадането на Съветския съюз".

Владимир Путин превърна напускането на големи западни компании в неочаквана печалба за лоялния руски елит и за самата държава. Той принуди компаниите, които желаят да продават, да го направят на цени, които са по-ниски от пазарните. Ограничи продажбите до купувачи, поставени от Москва. Понякога той направо изземва фирмите.

Разследването проследява как Владимир Путин е превърнал очакваното нещастие в схема за обогатяване. Според анализ на финансовите отчети, направен от Times, западните компании, които са обявили напускане, са декларирали загуби за над 103 млрд. долара (186.54 млрд. лева) от началото на войната. "Владимир Путин е изстискал от компаниите възможно най-голяма част от това богатство, като е диктувал условията за тяхното напускане".

Освен това той облага тези напускащи страната фирми с все по-високи данъци, които през изминалата година са донесли поне 1,25 млрд. долара в руския военен фонд.

Нито една частна сделка не е в безопасност. Нидерландската бирена компания Heineken например намери купувач тази пролет и определи цена. Но руското правителство едностранно отхвърли сделката, твърдят близки до преговорите, и предаде руските дялове на компанията в ръцете на титан в областта на опаковането на аерозоли, женен за бивш руски сенатор.

На практика Путин е ръководил едно от най-големите прехвърляния на богатство в Русия след разпадането на Съветския съюз. Огромни части от промишлеността - асансьори, гуми, индустриални покрития и други - сега са в ръцете на все по-доминиращи руски играчи.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А пък Украйна няма пари за пенсии

    45 19 Отговор
    Съветникът на бившия украински президент Леонид Кучма, Олег Соскин, прогнозира началото на гражданска война в Украйна: „Налице е жесток конфликт между народа и правителството. След като властта излови стотици хиляди мъже по улиците на украинските градове, сега тя обяви масова мобилизация и на жените. Ще бъдат пратени на фронта жени на възраст между 27 и 60 години. Страната спря да изплаща пенсиите и милиони пенсионери са на ръба на гладна смърт, в големите градове раздават хляб на хората да не умрат от глад. Мисля, че предстоят масови сблъсъци. Те вече започнаха и нещата ще ескалират, категоричен е той.

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 прехвърля който има какво ,

    23 11 Отговор
    надлъдват се и се създаде паника . борсите полудяха а ддс измамите, битконтаджиите, ружа , ало измамниците забогатяха по 10 000 процента . живей за войната , мисли за зелински, дай за украйна, най-голямата инфлация .
  • 4 Сийка

    11 26 Отговор

    До коментар #1 от "А пък Украйна няма пари за пенсии":

    Олег Соскин се е закачил на руска соска!

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Сиганин

    35 15 Отговор
    То при тях е ясно, разделение на крайно бедни и олигарси окупирали всички сектори, индустрия и ресурси а парата се изнася в лошия запад в офшорки, имения и яхти. Същия корупционен модел беше вкаран в България от комунистическите предатели. Сега в БГ тези дето са "младите" евроатлантици са децата на същите комунисти.

    Коментиран от #43

  • 6 Соскин

    32 15 Отговор

    До коментар #4 от "Сийка":

    „Те (мъжете, които биват гонени да бъдат заловени и пратени на фронта) вече започнаха да стрелят с халостни патрони по военкоматите. Съвсем скоро ще сменят халостните патрони с истински. След това ще започнат да взривяват апартаментите и къщите на военните комисари„, прогнозира известният съветник на бившия украински президент.
    „Всичко в Украйна върви към тотален разпад и разруха. 2023 г. е годината на унищожението на Украйна във всички направления. Така че трябва да кажем: 2023 г. мина под зелените знамена на унищожението на Украйна под ръководството на Зеленски„, твърди още Олег Соскин.

    Коментиран от #9

  • 7 стоян георгиев

    24 33 Отговор
    Да им е за урок.всеки дето прави бизнес с диктатори в един момент завършва така.русия има блокирани над 400 млрд.долара в западни банки както и имущество на запад.те ще покрият руските кражби и ще остане и за украйна.

    Коментиран от #25, #32, #46

  • 8 Соскин

    26 13 Отговор

    До коментар #4 от "Сийка":

    През 2024 г., ако Киев продължи да държи сегашната си генерална линия на конфронтация с Русия и отказ от преговори, украинската държавна и социална система ще се разпадне и ще рухне, допълва експертът и пояснява – тоест в страната ще избухне гражданска война, всичко върви към това.

    „Особено като се има предвид изявлението на Умеров (Рустем Умеров, новият военен министър на Украйна), че много разчита на местните граждански власти по области да му помогнат да хване младежите, които в момента се укриват от мобилизация. Той обяснява как ще ги заведе, как ще им напише призовки и ще ги изпрати на фронта. Ами те ще дойдат с гранати, като случая от онзи ден. Ще хвърлят гранати по председателя на Селския съвет, по кмета или по някой друг. И тогава на кого ще се издават призовки? Тогава ще трябва да издаваме погребални актове“, заключва Олег Соскин.
  • 9 стоян георгиев

    17 25 Отговор

    До коментар #6 от "Соскин":

    В русия е цветя и рози.там добре че путин нападна та да се оправят...хаха.та ще видим къде ще има гражданска война.

    Коментиран от #21, #31, #35

  • 10 читател

    24 1 Отговор
    Проблемът за Русия не е в прехвърлените активи. Проблемът е в непрехвърлените. Във финансово изражение едва 8% от западният капитал е напуснал Русия. Кърлежите които Елцин завъди не са глупави, и са упорити.
  • 11 Соваж бейби

    21 12 Отговор
    краварите не предполагат че как са тръгнали с тези войни и даване на милиарди скоро Русия ще ги купи .Онези затъват в блатото руснаците си върти бизнеса даже ще изплащат репарации на Русия за разрушените фабрики и къщи в окраина .Вторите прецакани са европейците че плащаме социални помощи на окраински мигранти и кой си е дал хотела ,къщата им плаща допълнително разходи и доброволно потъваме в измислена криза ,жалко за фалиралите .Истината на кратко

    Коментиран от #17

  • 12 Оракула от Делфи

    15 22 Отговор
    Путин , явно копира действията на Хитлер ,
    така, както Хитлер отне,
    собствеността на еврейските граждани в Германия и я подари на негови протежета!
    Явно е , че диктатура се учи от диктатор!
    На Кадиров "Гледника", намаза най -много от тази "касапница" на западни активи!

    Коментиран от #13

  • 13 Соваж бейби

    14 1 Отговор

    До коментар #12 от "Оракула от Делфи":

    Мустака е бил прав затова е дошъл на власт.Защото е казал че ереите ще изяде всичко а германците още по бедни ситуацията е била подобна криза и бедност ,после се е самозабравил.
  • 14 Страната на жужетата

    10 13 Отговор
    „Хората често ме питат защо постовете ми в Telegram са толкова остри. Отговорът е, че ги мра зя. Те са копе лета и изр оди.....И докато съм жив, ще правя всичко възможно те да изчезнат“. Това написа заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев в канала си в Telegram, без да уточни кого точно има предвид

    Според анализатори вероятно Медведев визира западния свят и по-специално САЩ. Впечатление прави и че гневният пост идва малко след като стана ясно, че синът му Иля е бил върнат от Калифорния. Неговата виза не е била подновена.

    Младият руснак живееше там през последните няколко години.
  • 15 Накратко

    15 5 Отговор
    Дядя Вова им го отпра!
  • 16 Перо

    20 1 Отговор
    Страна, която не е преживяла капитализма се връща към развит феодализъм! Украйна и БГ са същите, въпреки че БГ е минала през допотопния капитализъм!
  • 17 А хапчетата днеска

    6 8 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Трябва всеки ден да си ги взимаш

    Коментиран от #23

  • 18 хах

    9 10 Отговор
    Наще русороби не искат руски фабрики, искат си руския паметник!
  • 19 руска мафия

    8 12 Отговор
    Адолф путин е и мафиот!
  • 20 Калпазанин

    17 5 Отговор
    Старбукс и макдоналдс не бяха ли еврейски компании 🤔🤔🤔🤔🤔, става все по интересно. Без това и навсякъде ги бойкотират. И Путин нищо не е взел а направи едно много голямо добро руснаците да не се тровят от говеда с гмо
  • 21 Гражданската война

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Ще е за кора с яйца, а познайте къде ?

    Коментиран от #22

  • 22 Как къде

    11 5 Отговор

    До коментар #21 от "Гражданската война":

    В Украйна. Арестович ксза- бият се за яйца в Украйна. /Видео/
  • 23 Соваж бейби

    10 7 Отговор

    До коментар #17 от "А хапчетата днеска":

    Руснаците са по цял свят ,хабер нямаш колко фирми и милиардери върти бизнес .Много ги подценявате укрофилите не са всички пияни мой човек или щом става дума за бизнес мисли на трезва глава руснака.Казвала съм много пъти Русия има много неща виж по география Бог им дал уеш,краварите само са се настанили на една чужда но красива земя без природни ресурси минимално дори и шистовата газ им свършва .Защо според теб с такъв мерак се натискат за окраина да стане американски щат ама през крив макарон

    Коментиран от #27

  • 24 дрън-дрън

    10 4 Отговор
    Печалбата е в оборота, а не в притежаването на материалните активи.

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Както виждаме активите в Русия

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "дрън-дрън":

    Струват колкото кора с яйца или кило пилешки крака

    Коментиран от #29

  • 27 Май всички руснаци са пияни

    6 4 Отговор

    До коментар #23 от "Соваж бейби":

    И няма кой да те начеше, или заради моча си кисела?
  • 28 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "смехурко..":

    Нека си мечтае човека,дори не се замисля защо се запали друга война окраина вече е опощена няма им минат номерата.Онези там едните имат много пари еврейчетата директно ще купува оръжие няма на отложено плащане или с зърно има и газ виждаш ли как нищо не е случайно
  • 29 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Както виждаме активите в Русия":

    Да бе Арестович показа как се бият за яйца в Украйна.
  • 30 браво бе факти

    5 1 Отговор
    а у нас не е ли същото що се правите на неусведомени а в украйна ядат доматите с колците сигорно особено зеления наркоман тоя се нагуши и никой вече и не знае с колко , как и от къде кьорави овци кьорави търговци и ние сме много търпеливи че ни газят отвсякъде ама тия направо са роби...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 вятъра на промяната

    1 5 Отговор
    Смятам, че реципрочните действия парите на руски фирми в Европа да бъдат дадени на Украйна за компенсация за нанесените щети от Русия.

    Коментиран от #44

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Някой

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Стоянчо каква майчица те е раждала чедо , трябва да е американка с английско холандско еврейски коренчета! 😊😊😊
  • 36 666

    3 0 Отговор
    ха ха ха - руски отговор на "Взехме историческо решение, замразените руски активи трябва да се използват за Украйна " има няколко руски приказки "пилета се броят през есента" и "смее се той който се смее последни"
    и както викат руснаците "поживем увидим" кой е късметлията
  • 37 В.В.П.

    5 2 Отговор
    Капиталът си е капитал .Не се влияе от бой и войни..Това са лъжи.Смениха бранда и така ..Стопличная ,стана столи...и такива подобни глупости.Най големите заводи за резервни части са в Рф..Под различни брандове .Ридех,,Камока ,и прочие.Тая РОССИЯ ,НЕе оная на Горби, перестройчика..И друго ,,Ако Денко и тагаренко обявят война на Рф ,София ще бъде изгорена ..Подобно на 1943/44..
  • 38 пенко

    2 0 Отговор
    ЕЙ --В БЪЛГАРИЯ МАЙКАТА Е СВЕЩЕННА --- ВСЕ ОЩЕ !?!?!?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 666

    2 1 Отговор
    ХОРА гарантирам че на руснаците им през Оная работа за БЪЛГАРИЯ и отдавна са разбрали що е "ФУРНАДЖИЙСКА ЛОПАТА " и изобщо не ни броят за хора само ние продължаваме да се надуваме имитирайки че сме много велики
    а най смешното че наскоро из вън България казах че съм Българин и ме погледнаха с съжаление и попитаха как оцеляваме там
  • 42 Ами правилно

    1 0 Отговор
    Запада губи пазар ,евтини суровини и активи...до 300 млрд колкото той открадна от русия Путин има още да наваксва
  • 43 Луд

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сиганин":

    А на запад как е . Децата на Фашистите са новите милиардери.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания