Отидете към основна версия

3 388 100

Войната на Путин в Украйна струва твърде скъпо на руснаците

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • война

Но новата руска нормалност изисква и това да не се критикува "специалната военна операция" - под заплаха от строги наказания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия произвежда оръжия ударно и всяка трета рубла от държавния бюджет отива за военните действия в Украйна. Сред руснаците обаче расте умората от войната. Това се дължи и на икономическите последици от агресията.

Забележително бе, че в новогодишната си реч Путин не спомена войната срещу Украйна директно, както и това, че той не се появи отново сред военните, а предпочете да се показва на фона на мирна и гражданска Москва. И ненапразно. Социологическите проучвания съвсем ясно показват умората на руснаците от войната. Това се дължи и на икономическите последици, коментира АРД.

Ако не бяха вездесъщите реклами по големите електронни билбордове в Москва, приканващи хората да се запишат като войници на договор за "специалната военна операция", човек почти не би разбрал, че се води война. Но тя си има своята цена. И се изразява не само с броя на убитите и ранените, който Русия третира като държавна тайна.

Държавен бюджет в затруднение

"Положението с държавния бюджет е несъмнено сложно", призна зам.-председателят на държавната Дума Александър Жуков. Заради "специалната военна операция" щели да бъдат похарчени много сериозни средства за отбранителната способност на страната, поясни той. В новия държавен бюджет всъщност се поставя рекорд - една трета от средствата ще отидат за държавния отбранителен и охранителен апарат.

Западните санкции промениха икономиката на страната в значителна степен, коментира АРД. И най-вече потребителското поведение, особено на жителите в градовете. Автомобилите, филмите, електрониката и козметиката от Запада са по-малко. Те са по-скъпи и се налага да се внасят по заобиколни маршрути чрез т.нар. паралелен внос - без официалното съгласие на производителите. Русия се опитва да открие заместители, свое собствено вътрешно производство, а все по-често - и от Китай.

Износът на нефт и газ за Запада, който е толкова важен за държавните приходи, също е спаднал. Русия се опитва да намери нови пазари. Президентът Путин повтаря почти предизвикателно - включително и в първата си медийна изява за тази година - че руската икономика не може да бъде унищожена от санкциите.

Няма промяна на курса за войната

"Когато западните компании напуснаха пазара ни, очакваше се срив. Смятаха, че фирмите ще фалират и хиляди ще станат безработни. Както и че хората ще излязат по улиците, за да искат хляб и работа. Вместо това имаме най-ниското ниво на безработица в историята на Русия с 2,9 процента", обясни руският президент. Според него инфлацията в страната е висока, но и тя била под контрол.

Руското оръжейно производство - танкове, ракети, боеприпаси - се е увеличило драстично. Посланието зад това съобщение на Министерството на отбраната е: няма да изчерпим резервите си. Мащабните, брутални атаки с дронове и ракети срещу Украйна през последните дни очевидно трябваше да подчертаят това допълнително. Те демонстрираха и това, че признаци за промяна в курса на Путин по отношение на войната срещу Украйна няма да има.

Не е сигурно как точно щеше да се развива Русия, ако не водеше война срещу Украйна. Сигурно е обаче, че страната щеше да бъде в много по-добро икономическо и социално положение, коментира германската обществено-правна медия.

Новата руска нормалност

Социологическите проучвания показват, че умората от войната сред хората се увеличава. Но новата руска нормалност изисква и това да не се критикува "специалната военна операция" - под заплаха от строги наказания. Това затруднява оценката на реалните настроения в страната.

В Русия няма критични медии, в които да се водят открити дебати за цената и целите на войната. Те са забранени и прокудени от страната. След няколко седмици, в края на февруари, ще започне третата година от началото на войната в Украйна. И няма никаква представа как би могъл да изглежда преходът към мира.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 49 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания