Last news in Fakti

7 Януари, 2024 10:01 3 268 64

2024 г. - към глобален геополитически провал на Запада?

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • джо байдън

Евентуалното отлагане на украинските избори, провеждането на европейски, американски, руски и може би израелски избори ясно ще разместят картите на световната политика

2024 г. - към глобален геополитически провал на Запада? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

2024 г. и евентуалното отлагане на украинските избори, провеждането на европейски, американски, руски и може би израелски избори ясно ще разместят картите на световната политика. Това анализира на страниците на френския всекидневник Le Figaro Себастиен Бусоа, доктор по политически науки, изследовател на арабския свят и геополитика, преподавател по международни отношения в IHECS (Брюксел), научен сътрудник на Cnam Paris (Екип по отбранителна сигурност) и Северния център за трансформация на конфликти (NCCT Stockholm).

Процесът на деозападняване на света се ускорява с висока скорост от няколко месеца. Подкрепяните от Запада войни отдавна не водят до победи. Примерът със ситуацията в Украйна, както и тази между Израел и Газа, които монополизират вниманието на мнения, политици и медии, са двата бъдещи образа на глобалния геополитически провал на американците и европейците да наложат своя дневен ред. Все повече се говори за провал на Украйна и безизходица за Израел и Газа. 2024 г. и потенциалното отлагане на украинските избори, провеждането на европейски, американски, руски и може би израелски избори ясно ще разместят картите на световната политика. На Запад нарастват критиките срещу подкрепата за Украйна и Израел.

Ситуацията е същата и в Съединените щати, чиято безусловна подкрепа за Украйна и Израел в момента е поставена под въпрос и служи като лост за вътрешнополитическите дела. Това явление е съвсем скорошно, защото още преди няколко месеца и докато евентуалното преизбиране на Тръмп беше само мираж, американците все още масово подкрепяха тази финансова цена. Тази политическа и особено финансова подкрепа, която струва скъпо на Вашингтон, а също и на Брюксел, се обсъжда както никога досега и дори направо се поставя под съмнение; което не е така от две години за Украйна или от десетилетия за Израел. Западът показва посред бял ден своята неспособност да разрешава конфликти, подкрепян от ООН в упадък, и сега е широко критикуван вътрешно от населението, което вече не иска да плаща за далечни прокси войни или политики, които съсипват засегнатите страни . С изборите през 2024 г. (особено американските и европейските) западните мнения рискуват да сложат край на това финансово лошо управление. Тръмп ще постави Америка и американците отново в центъра на приоритетите на своя мандат.

2024 г. или годината на глобалните изборни катаклизми

Западняците са в капана на своите избори и невъзможността да водят дългосрочна политика. На всеки четири или пет години започваме от нулата. 2024 година отслабва западняците с броя на стратегическите избори или с отказа за някои от изборите. Отвъд продължаващите или дългосрочни войни, особено тези в Украйна и Газа, няколко западни държави и институции ще променят мнението си и стратегията си. Докато други ще видят своите лидери, които вече са на мястото си, да бъдат преизбрани и да пуснат корени в своите убеждения. Това все повече е слабостта на демокрациите: провежданите политики, колкото и радикални и прозападни да са те, са ограничени във времето и редовно се поставят под въпрос, докато срещу себе си имат лидери, които остават дългосрочно на мястото си и които просто трябва да чакат колелото да се завърти. Западът е изправен пред множество устойчиви и стабилни режими. Такъв е случаят с Путин, който знае, че повече от всякога възможната промяна в Белия дом, както и европейските избори ще отслабят подкрепата за Украйна. Това го устройва толкова, колкото и войната в Газа, която отвлече вниманието на Запада. Руският президент току-що обяви своята кандидатура за 2024 г. и желае да управлява до 2036 г. Бивш евродепутат ми потвърди това: тази сила, която Русия притежава, нито Съединените щати, нито Европа я притежават. Путин иска Украйна, дори и да му отнеме десет години. Европейците и американците вече няма да могат да подкрепят материално Украйна и ще трябва да я притиснат на масата за преговори.

Завръщането на Доналд Тръмп в Белия дом може да успокои антируските настроения, но и да прекрати финансовата подкрепа за Украйна. ЦРУ смяташе, че Москва е помогнала на Тръмп да бъде избран през 2017 г. Майк Джонсън, настоящият председател на Камарата на представителите и лоялен привърженик на Тръмп, в момента е в политическа желязна прегръдка и заплашва да предотврати кредитирането на гласове за Израел и Украйна, което би устроило Русия, която застана на страната на палестинците. Що се отнася до Европа, предстоящите европейски избори ще затвърдят мястото на крайната десница. Както ни казва същият бивш евродепутат: тези нови избраници предизвикват старите елити, които те често описват като корумпирани. Популистки, тези течения, които продължават да се надигат в продължение на двадесет години, осъждат подчинението на Европа на Съединените щати и са близки до режими с авторитарни тенденции в Европа и другаде. През 2024 г. президентски избори трябва да се проведат и в Украйна. Но Зеленски загуби популярност и изглежда иска да отложи изборите за своя собствена изгода. Най-популярният от сегашните украински представители е генерал Валери Залужни, който може да бъде бъдещият президент, ако изборите се проведат и ако Зеленски спре да уморява предимно западните си кредитори с лъжите си. В Израел колкото по-дълго продължава войната, толкова по-дълъг ще е мандатът на Нетаняху. Той обаче стана много непопулярен и все още протака делата си за корупция. Ако войната свърши бързо, той ще изхвърчи. И ще бъдат свикани нови избори, причинявайки месеци и месеци на нестабилност и допълнително отслабвайки на еврейската държава и нейния американски съюзник. Ето от какво се страхува бивш израелски посланик в сърцето на ЕС: израелската демокрация върви зле и войната е добър начин да забравим всичко това. Не можем да загубим войната, казва той, но ако я спечелим (това означава да унищожим Хамас, което далеч не е очевидно), Нетаняху няма да получи благодарност за това. За израелците той до голяма степен е отговорен за драмата от 7 октомври.

Украйна може да загуби подкрепата на Запада

Искахме да накараме западняците да повярват, че украинската война срещу Русия ще бъде бърза. До днес няма нито победа, нито крах на московския режим. Бивш посланик в Съединените щати и Русия потвърждава, че табуто най-накрая е премахнато: не само мненията започват да се уморяват от този конфликт и от цената, понесена от американците и европейците за подкрепата на война, която ние искахме да повярват, че е тяхна ; но днес в медиите и сред някои специалисти по Русия усещаме възможен крах на украинците, които са изкуствено държани на една ръка разстояние от Запада. Само преди три месеца, казвайки това, хората изглеждаха като про-Путин. Това вече не е така. От момента, в който западняците кажат стоп, вече няма доблестна украинска битка. Можем да намерим битката за похвална. Похарчихме много за украинската контраофанзива и тя беше провал. Опитахме всичко, но Русия до голяма степен устоя със своите съюзници. Това със сигурност е форма на победа за Глобалния юг, който се оформя: арогантността на Запада и увереността, че сме най-силните, работят срещу нас. В Близкия изток недоверието към западняците и американците само нараства. Цикълът на изтегляне на американците от Централна Азия и Близкия изток беше отправна точка за засилване на присъствието на Китай в Афганистан, в частност и на Русия в Сирия. Докато Съединените щати подкрепят Израел, който убива цивилни в Газа, мненията се надигат срещу Тел Авив. Катар, Обединените арабски емирства, Русия и Китай се стремят към прекратяване на огъня, докато Вашингтон налага вето на ООН, за да позволи на Израел да спре да атакува цивилни в Газа. Днес има фронт на отказ срещу Израел и в полза на палестинците, което отслабва позицията на Съединените щати, които ще бъдат все по-изолирани в бъдеще.

Междувременно Русия пуска корени в Близкия изток и Сирия, благодарение по-специално на съюзника си ОАЕ, който настоя за нормализиране на отношенията с Башар ал-Асад и за повторното включване на Сирия в Арабската лига. Неотдавнашното посещение на Путин в Персийския залив е доказателство за това окопаване. Абу Даби не прилага санкции срещу Москва и бидейки близък до Израел, очаква време да предложи свои решения за уреждане на израелско-палестинския въпрос, докато Катар управлява Хамас както може. Москва продължи съюзите си с нарастващ брой арабски страни по време на войната в Газа, а Емирствата започват да дразнят Вашингтон, като не прилагат санкции нито към Русия, нито към Сирия. Абу Даби, исторически съюзник на Запада, вижда как светът се променя и се приближава към Глобалния юг, защото знае, че Израел в крайна сметка ще бъде в голяма опасност без подкрепата на Съединените щати. Тогава Мохамед бин Зайед, президентът на Емирствата, ще може да се представи като посредник, когато Западът вече няма влияние там.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 48 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Свободен

    9 92 Отговор
    Ще очаквам щастлив путинофил да ми влезе в къщата да граби.
    Ще бъда добре подготвен!

    Коментиран от #7, #20, #55

  • 2 Гай Турий

    53 3 Отговор
    Западът не вярва, че Путин ще напада НАТО, затова не бърза да увеличава помощта за Украйна, смята британският военен експерт, полковник в оставка Ричард Кемп.
    „Украйна няма ясна стратегия за бъдещото водене на конфликта. Зеленски продължава да настоява, че Украйна ще върне цялата си територия, окупирана от Русия; въпреки че след очевидно твърде много обещания за лятна офанзива, той изглежда вече не говори за времето“.
    Изявленията на Зеленски за изместване на центъра на тежестта на войната към Крим и Черно море не са достатъчни, за да спре Западът да „държи ръцете си в джобовете“.
    Според Кемп Байдън и европейските лидери „не искат нищо по-малко от такова мирно споразумение, "в което Русия ще приеме членството на Украйна в НАТО в замяна на гаранции, че няма да има опити Украйна да си върне изгубени територии и то възможно най-скоро“. Те не вярват на думите на Украйна, че украинските въоръжени сили се бият за цяла Европа, която Русия, според Зеленски, ще атакува, ако победи Украйна. „Няма индикации, че президентът на САЩ или лидерите на Западна Европа наистина вярват в това. Ако вярваха, отдавна щяха да са направили всичко възможно, за да сдържат Руската федерация и да доставят на Украйна огромното количество оръжия, от които се нуждае, за да победи Русия“.
  • 3 ХиХи

    45 8 Отговор
    СССР се разпадна защото 50 г упраеляваха Републиканци. Сега 30 г широшоистите от ДП това е. Да си вземат прайдовете електрокарите и вятърничевия ток и да се изнасят на друга планета
  • 4 Майна

    86 7 Отговор
    Абсолютен провал..
    Хегемонията над човечеството от ционистите вече е утопия..
    Насреща е Нов Блок- Русия, Китай , Индия , Иран и всички остали репресирани от дълголетия...
    Хм, най- после..

    Коментиран от #26

  • 5 ПРОВАЛЪТ Е

    64 5 Отговор
    .......БЛАГОДАРЕНИЕ НА БАЙ из ДЪН.........
  • 6 Абе

    63 6 Отговор
    Имало и мислещи хора на запад.
  • 7 ХАХАХА

    42 7 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    Ти и сега си свободен ,много ти личи ,явно са сменили хаповете! ХАХАХА

    Коментиран от #9

  • 8 Защо да се доверявам на

    6 52 Отговор
    френски "четирихилядник"? Тенденциозно и пресилено, яко напъване да си напълни паничката. Веднага да се отлъчи и прати при господаря си на Изток!
  • 9 Имаш сериозен когнитивен дисонананс

    11 15 Отговор

    До коментар #7 от "ХАХАХА":

    и натрапчива маниакалност на тема хапчета!

    Коментиран от #11, #56

  • 10 гост

    70 3 Отговор
    В продължение на 500 години т.н. "Запад" просперира благодарение на технологичното и в частност на оръжейното си превъзходство, а от там и ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА СВЕТОВНИТЕ ПРИРОДНИ И ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ. В света няма нищо вечно. сега и други народи владеят новите технологии и осъзнават, че ресурсите са техни. Това променя настоящия световен ред. Просто "Западът" увисва без ресурси и хора.
  • 11 Свободен

    13 59 Отговор

    До коментар #9 от "Имаш сериозен когнитивен дисонананс":

    По-скоро си мисли, че ако Путин влезне във Варна, всеки който го е подкрепял тук ще влезе в дома на който си избере и ще заживее там.
    Разчитат на нов 9 септември, когато алкохолиците с партийна активност и образование до трети клас са се нанесли в къщите на лекарите.

    Коментиран от #19, #24

  • 12 За размисъл

    55 2 Отговор
    Според мен проблемите във външната политика на ЕС и на САЩ са простички - не можеш да налагаш собствените си ценности на друг, независимо от това, че са добри, а този друг живее в диктаторски режим. Изтокът не мисли като Запада. Народите трябва сами да узряват и решават собствените си съдби. И друго - колкото повече бъркаш в едно л@йно, толкова повече ще се умиришеш. Който разбрал - разбрал.

    Коментиран от #33

  • 13 Някой

    48 4 Отговор
    Само на слепите и тези с доста изостанало ментално развитие не им е ясно, че Запада вече се сгромоляса. Загуби позициите, които бе извоювал с кръв (не собствена) и насилие чрез последните 100-на години. Но колелото отново се завъртя. И тези, които бяха на върха, се оказаха отдолу. А тези отдолу, изплуваха.
    Нямам съмнения, че колелото периодично се завърта, когато изплувалите и оказалите се на върха, се самозабравят и почнат да безчинстват.
  • 14 Анонимен

    41 3 Отговор
    Пожелавам по често да четем подобни задълбочени анализи.За мен на Запад само в САЩ и Франция са останали истински медии.
  • 15 Само питам

    44 2 Отговор
    А бе козленцата , бе как допуснахте тая статея тук бе ? Ма това е направо ерес за господарите ви .
  • 16 дядо поп

    39 2 Отговор
    Вятър духна друг , Станойке!
  • 17 то вече е казано

    48 3 Отговор
    нокой да слуша:


    Знаете ли защо, аз нормализирах дипломатическите отношения с
    Китай през 1979г. ? От 1979 г. знаете ли колко пъти Китай е
    воювал с някого - нито един път. А ние сме във война",
    коментира той. САЩ е във война през всички 242 години от
    своята история, с изключение на 16 години, обяснява Картър.

    Картър определя САЩ като "най-войнствената нация в историята на
    света", поради склонността да се опитва да принуди другите да
    "възприемат американските ни принципи". Картър коментира, че
    вместо във война, Китай инвестира в собствената си инфраструктура,
    споменавайки, че Китай има 18 000 мили високоскоростна железопътна
    линия. "Колко мили високоскоростната железница имаме в нашата
    страна? Нула".

    "Изхарчихме, мисля, че 3 трилиона долара", допълва Картър за
    американските военни разходи. "... Това е повече, отколкото
    можете да си представите. Китай не е пропилял нито една
    стотинка във война и затова те са пред нас.
    Почти във всяко едно отношение".

    Коментиран от #34

  • 18 Редник

    35 2 Отговор
    Добър анализ, реалистичен. Скоро трябва да има мир.
  • 19 Николета

    29 2 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    Твоите идоли 145 години ни тикат пак в обятията на турската империя . И накрая ще успеят .
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Вятърът на промяната

    27 3 Отговор
    Запада е дува таратора .
  • 22 Жмуц

    28 3 Отговор
    Дали някъде има избори? "Избори" е една голяма лъжа. Всички правителства се назначават!
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    28 1 Отговор
    ХА ДУБРУТРУ, ДАМИНИ ГОСПОДА
    ❗🥸❗
    ДЕСЕТИЛЕТИЯ НИ ВОДЯТ НАГОРЕ,
    ПО СТЪЛБАТА ....КОЯТО НИ ВОДИ
    Н.А.Д.О.Л.У ❗❗❗❗
  • 24 Жмуц

    24 2 Отговор

    До коментар #11 от "Свободен":

    Руският елит отдавна предаде социализма за да станат капиталисти. Мислиш, че можеш да вземеш нещо от руски капиталист? Пробвай се! Как живеете с десетилетия назад?

    Коментиран от #58

  • 25 Верно ли

    37 3 Отговор
    Направо не мога да повярвам, че чета този анализ във Фатки! Крайно време е трезвомислещите да надделеят срещу истеричните крясъци и да започнем отново да живеем в някаква нормалност, че хората започнаха да се побъркват (както каза тези дни Клеър Дейли в европарламента) вследствие на тази "неолиберална" истерия.

    Коментиран от #27, #28, #38

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    23 1 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    Няма как да ти обясняват повече, че светлината в тунела е "СВЕТЛОТО БЪДЕЩЕ" ,
    когато те блъсне ТОВАРНИЯ ВЛАК ‼️
  • 28 Хм...

    5 26 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    Ако искаш да живееш в "някаква нормалност", за живей в Русия, Северна Корея или Иран.

    Коментиран от #30, #31, #35

  • 29 Ами да

    6 23 Отговор
    Светът няма да се отърве лесно от диктатурите, но ще се случи! За това са необходими още прогресивни демократични промени в САЩ и ЕС! Без това няма да може!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Саманта

    26 4 Отговор

    До коментар #28 от "Хм...":

    Ти що не ходиш в светлия краварник ? Или не ти допускат галошките там ? Ходи почисти на кравата под опашката , може и с език .
  • 32 "ЦРУ смяташе, че Москва е помогнала

    25 2 Отговор
    на Тръмп да бъде избран през 2017 г."

    Хахаха, егати лъжците.
    То се оказа че било измислица на Клинтъновите, както и подписите на ония 50 американски "разузнавачи".
    Ама жабарите явно са с една година назад.
  • 33 Да бе!

    4 25 Отговор

    До коментар #12 от "За размисъл":

    Виж Северна Корея! Мераците на диктаторите са за абсолютно господство! Такива ще бъдат и всички останали, ако демокрациите само ги гледат от страни!

    Коментиран от #42, #46

  • 34 Пак Картър

    15 2 Отговор

    До коментар #17 от "то вече е казано":

    "С изненада разбрах, че по време на моето президентство не сме хвърлили нито една бомба"
  • 35 Верно ли

    10 4 Отговор

    До коментар #28 от "Хм...":

    Мен, ако обичаш, не ме изпращай никъде! Можеш да се самоизпратиш някъде сам себе си, капиш!
  • 36 Ха ха ха

    21 4 Отговор
    Няма нужда от въпросителна накрая на изречението. Ще е и вече е грандиозен провала на колективния запад.

    Коментиран от #54

  • 37 Мис Ирка

    24 4 Отговор
    Усещате ли как придворните медии лека полека се отдръпват от голия цар
  • 38 А ми

    25 4 Отговор

    До коментар #25 от "Верно ли":

    и те усетиха жегата зад ъгъла и се опитват да вземат плавно завоя. Само за Мара и Жимбаза не ми се мисли. Не знам какво ще правят като отидем за тях.
  • 39 Урюрвкос

    20 2 Отговор
    е щом демокрацията е глобален геополитически провал то тогава изобщо имало ли е демокрация или е била само на книга....лозунг

    Коментиран от #43

  • 40 Перо

    24 3 Отговор
    Зеленият ционист, шут, анулира изборите! Ще прави монархия в Украйна, начело с него!
  • 41 Айде

    4 25 Отговор
    Видимо, САЩ и Европа не искат повече войни и диктатурите се надигат! Просто е! Но путин ще гризне дървото накрая и светът ще продължи да се развива!

    Коментиран от #44, #48

  • 42 така е

    25 2 Отговор

    До коментар #33 от "Да бе!":

    Спрямо "диктатора" бай Тошо - демокрацията в момента е едно недоразумение и загуба на индентичност . Да не забравяме че изгонихме 1/3 от населението извън държавата .

    Коментиран от #53

  • 43 Перо

    16 2 Отговор

    До коментар #39 от "Урюрвкос":

    Реално е като развитото социалистическо общество и последващия най-висш обществен строй комунизма, където на всеки ще е според нуждите и потребностите, всичко безплатно! Тук само няколко феодални олигарси видяха комунизма, но чрез БГ “демокрацията” /с Иван Костов и тиквата/!
  • 44 преди Путин да гризне дървото

    20 3 Отговор

    До коментар #41 от "Айде":

    по вероятно ти да ми гризнеш моркова .
  • 45 💠🔆♻️

    14 3 Отговор
    Хм, добро утро и след дъжд качулка.

    Аз това съм го казал много отдавна, в самото начало на Военните Действия и нахлуването на Русия в Украйна, че Войната в Украйна и настоятелството Украйна да води война която не може да спечели, вместо да подпише договорът на Минските Споразумения и “де - факто” да Федерализира Украйна като запази Неутрален Статус.
    По точно, и това което твърдя и днес, цитирам,
    “Войната в Украйна е “черен лебед”, (справка Нассим Талеб) която Война (“черен лебед”) ще преформатира световното политическо и геостратегическо (post - Cold War) и ще създаде нови реалности на геополитическата карта на света.

    Две години по - късно това е факт.

    Прибавете към това и случващото се в Близкият Изток.
  • 46 За размисъл

    11 1 Отговор

    До коментар #33 от "Да бе!":

    Във Всемира има закон, формулиран по много начини. Ето :
    Всяка сила има равна на нея противосила.
    Всеки си плаща за всичко, по един или друг начин.
    Колкото повече бъркаш л@йното, толкова се умирисваш.
    Да би мирно седяло не би чудо видяло.

    И има правило: Готви се за война, ако искаш мир. Но забележителното тук е , че не се казва ВОДИ война, а готви се, т.е противника да знае силата ти.
  • 47 инфо

    17 2 Отговор
    Достатъчно обективен анализ - един от малкото.
    Заслужава особено внимание следния цитат "... табуто най-накрая е премахнато: не само мненията започват да се уморяват от този конфликт и от цената, понесена от американците и европейците за подкрепата на война, която ние искахме да повярват, че е тяхна ..."
    Това (според мен) е най голямата лъжа на нашите евроатлантически ръководители!
  • 48 Мишел

    12 1 Отговор

    До коментар #41 от "Айде":

    САЩ винаги са излизали от икономическите си кризи, като са предизвиквали войни. При това колкото по голяма е кризата, толкова по голяма е войната.
    Сега опитват да прекратят настъпващата втора голяма депресия с войната в Украйна. Но сега нямат шанс да им се получи нещо повече от втори Афганистан.

    Коментиран от #52

  • 49 СЛОНА

    9 1 Отговор
    НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ
    ЧЕСТИТА КОЛЕДА!!!
  • 50 САТЪРА НА ХАНА

    15 1 Отговор
    ЩОМ ФРЕНСКИЯ ФИГАРО ГО ПИШЕ
    .... НАШИТЕ СИНИ КУЧКИ Е ВРЕМЕ ДА СИ КУПУВАТ БИЛЕТИ И ДА БЯГАТ НА ЗАПАД
    .... ЧЕ ДЯДО ИВАН ИДЕ :)
  • 51 💠🔆♻️

    2 11 Отговор
    Статията във Le Figaro, е повърхностна, авторът няма дълбочина на мислене, по скоро се занимава с временни последствия вместо да изясни дълговременните промени в политическото, геополитическото, икономическо и световното предизвикателство на Старият Свят или така нареченият Колективен Запад.
    Но това не са не неща за “балъци” па макар били те и френски.
  • 52 💠🔆♻️

    2 2 Отговор

    До коментар #48 от "Мишел":

    :) Хм, не точно, Alan Greenspan e - 13я Шеф на Федералният Резерв, се бореше със така наречената “зима” тоест възможна и вероятна Икономическа Депресия в Щатите (справка, Kondratiev Long Waves)
    По м/у другото Алън Грийнспан може би най добрия от всички Шефове на Федералният Резерв.
  • 53 Мда

    1 4 Отговор

    До коментар #42 от "така е":

    Изгониха го точно бай тошовците между 1986 и 1989. Анадънмо?
  • 54 Умен по цялата глава

    2 13 Отговор

    До коментар #36 от "Ха ха ха":

    Колективния Тоталитаризъм и Диктатури водят Война с Колективния Запад...Видяхме резултата от Студената война.Същия резултат ще е и от " горещата " Война...
  • 55 факуса

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Свободен":

    вашето е крадено,така сте свикнали соросоидите,най много да си свалиш гащите,вие сте все подготвени, наведени свободно
  • 56 факуса

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Имаш сериозен когнитивен дисонананс":

    явно си знаеш диагнозата
  • 57 Той провалът къкри...

    9 2 Отговор
    ...от минимум 4-5 години насам, просто днес не се търпи от смрад вече, на загорелия казан, в който се готви УСАта, в собственият си сос - лъжите им! Сега ги изоставиха всички, и Китай със прородните си изкопаеми, и РФ с неизчерпаемите си енергийни ресурси, и Африка с диамантите, природните метали, черноработниците и всичко останало, даже вече и оръжията на УСАта не впечатляват никого -> Путин явно им се подиграва кви са неграмотни във всяческо отношение!
  • 58 Свободен

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "Жмуц":

    Той руският елит никога не е бил от комунисти.
    Сега идеологията на Русия е двупластова - тези, които имат пари ги лъжат с квази пазарна икономика, а тези които няма - с обещания за връщане на комунизма.
    На православните пробутват поп, а на агресивните - пак поп, но с калашник.
    В руските глави сега е по-мътно от пречиствателната станция в Кубратово!
    А в главите на путинофилите е утайката на тази станция!
  • 59 Демократ

    4 12 Отговор
    Все едно четем анализ, написан в Кремъл от всемирните лъжци Путин,Песков, Лавров и Мария Захарова. Това е нагледно потвърждение какво прави руската пропаганда, за да изкара вероломния убиец Путин най-великия в света. Светът обаче е оцелял благодарение на цивилизацията и варварска Русия няма шанс да ръководи света, защото не разрухата,насилието и убийствата са двигатели на развитието напред.

    Коментиран от #61

  • 60 Иго

    7 2 Отговор
    Защо наркомана отлага изборите, защото изби обикновените ,а тарикатите избягаха!! В Русия има десетки кандидати за президентските избори - мълчание!! В САЩ един малоумен лунатик и другият е преследван и безброй измислени дела !!! ХА ,Ха на това ли викат евроатлантиците Демокрация ,това е мръсна дума, за заслепените и малоумните!!
  • 61 Тонката

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Демократ":

    Иска ви се да е така, но това за ваше огромно съжаление е жестоката истина, която ще ви удари в лицето с бейзболна бухалка!
    Можеш да заблуждаваш много хора дълго време, може да заблуждаваш някои хора известно време, но не можеш да заблуждаваш всички хора през цялото време! Рано или късно, истината лъсва!
  • 62 УдоМача

    3 1 Отговор
    А добро утро! :–)
  • 63 ЦРУ

    0 1 Отговор
    Нито Запада губи нито Изтока печели, само САЩ губи и само останките на Монголската империя печели
  • 64 Казуар

    0 0 Отговор
    Русия ще завладее света, икономиката и е по малка от тази на Италия. Навремето татко Сталин бълнуваше за световна революция.