Отидете към основна версия

4 429 196

При минус 34 градуса: десетки хиляди руснаци без парно

  • русия-
  • москва-
  • парно-
  • студ

Рекордните студове в Русия предизвикаха цяла серия от аварии на комуналните услуги, включително и в Московска област

Снимка: БГНЕС/ЕРА

При минус 34 градуса десетки хиляди руснаци в Московска област останаха без парно в първите дни на януари. Защо? Кой е виновен?

Рекордните студове в Русия предизвикаха цяла серия от аварии на комуналните услуги, включително и в Московска област. В няколко града дори се проведоха протести с искания да се върне отоплението по домовете. Държавните телевизионни канали и властите мълчаха в продължение на няколко дни. Те обвиниха за авариите собствениците на котелното, които са извън граници. В същото време властите признават, че почти половината от комуналните мрежи в Русия отдавна се нуждаят от модернизация.

"Разбираме, че всяко търпение си има граници"

По време на новогодишните празници в Московска област е регистрирана най-ниската температура за последните 40 години - на 4 януари тя е била минус 34 градуса по Целзий. На този ден в Подолск излиза от строя котелната централа, която отоплява 170 домакинства, също и училища, детски градини и болници. Това са десетки хиляди души. Към 9 януари 7000 души са останали без отопление в апартаментите си, съобщават руските медии.

Местните жители споделят в социалните мрежи снимки на последиците от аварията: спукани радиатори, лед по стените на апартаментите и наводнени с вода стълбища във входовете. Един от жителите на Подолск иронично припомни, че в края на миналата година ръководството на града е получило наградата "Пробив на годината" за "Ефективно управление на ресурсите".

От публикациите в социалните мрежи става ясно, че властите са бездействали в продължение на няколко дни: местните жители са започнали да съобщават за проблемите още ден преди аварията, публикувайки в социалните мрежи видео на теч от топлопровода. Извънреден режим е въведен едва на 6 януари, а първото изявление е направено от губернатора на Московска област Андрей Воробьов едва на 7 януари.

Той обяснява проблема с бездействието на собствениците на централата и липсата на комуникация с тях. По информация на руската медия РБК персоналът на отоплителната централа до последния момент се е опитвал да се справи с аварията със собствени сили, но е пуснал допълнителния котел твърде късно - по това време топлопроводите в града вече са били замръзнали. Марина Сахарова, един от акционерите на централата, настоява, че причината за аварията не е в котелното, а в проблеми с топлопреносните мрежи в града - котелното е трябвало да бъде спряно именно заради аварии извън централата.

Кой е виновен за студа?

По време на среща с местни жители Воробьов заяви, че властите осъзнават, че "всяко търпение има граници" и че предприемат мерки за нормализиране на ситуацията. Според него виновниците за нарушението са собствениците на котелната централа, двама от които са в чужбина, и са обявили началото на национализацията на централата заедно с котелното. Правоприлагащите органи са започнали няколко наказателни дела.

В същото време руските медии съобщават, че "част от акциите" са собственост на държавната корпорация "Ростех", оглавявана от колегата на Путин от КГБ в ГДР Сергей Чемезов. През последните години заводът е бил ръководен от бившия охранител на Путин Игор Рудик и полковника от Федералната служба за сигурност Игор Кушников, който е обвинен в създаването на московска организирана престъпна група през 1990-те години.

На 9 януари самият Владимир Путин се намеси. Той е обсъдил ситуацията по телефона с губернатора Воробьов и ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Александър Куренков. Всички държавни телевизионни канали, които до вторник сутринта мълчаха за инцидента, поставиха материала в началото на сутрешните си новинарски емисии.

Хората палят огньове по улиците

Жителите на на няколко района в Московска област се оплакват от прекъсвания на топлоподаването. В град Електростал хората започнали да палят огньове по улиците, за да привлекат вниманието на властите към липсата на отопление в апартаментите им. Един от местните жители споделя, че температурата в апартаментите им варира от 10 до 18 градуса по Целзий: "Невъзможно е да се стои вкъщи".

Локалните спуквания на тръбопроводи започнаха още преди застудяването по време на новогодишните празници. През декември бяха регистрирани аварии на топлопроводи в Калининград, Санкт Петербург (двама души бяха ранени), а в град Артьом в Приморския край 70 000 души останаха без вода за един ден.

В същото време регионалните власти съобщиха за увеличение на тарифите за комунални услуги, например в Калининград се планира сметките за отопление да се увеличат с 16% през лятото на 2024. В Московска област сметките за жилища и комунални услуги ще се повишат средно с 1-2 хиляди рубли, сега средният им размер в този регион е 7-8 хиляди рубли.

Лошо състояние на инфраструктурата

Сривовете на комунални услуги са традиционно и сезонно явление, което се повтаря всяка година в Русия. Това до голяма степен се дължи на лошото състояние на инфраструктурата. Светлана Разворотнева, заместник-председател на Комисията по жилищно строителство и комунални услуги в руския парламент, заяви, че 40% от комуналните мрежи се нуждаят от незабавна подмяна. Според нея през следващите две години правителството планира да похарчи 150 млрд. рубли за модернизация на системата.

"Продължаваме да експлоатираме комуналната инфраструктура, която е създадена по съветско време. Инвестирахме не в модернизация, а в поддържането на цялата тази остаряла инфраструктура", каза тя.

Константин Крохин, член на Комитета за предприемачество в сектора на жилищното строителство и комуналните услуги към Търговско-промишлената палата на Русия, смята, че авариите се дължат на твърде гъстото застрояване. Старата инфраструктура просто не е проектирана за такава гъстота на застрояване.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 44 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания