Last news in Fakti

11 Януари, 2024 19:04 4 397 196

При минус 34 градуса: десетки хиляди руснаци без парно

  • русия-
  • москва-
  • парно-
  • студ

Рекордните студове в Русия предизвикаха цяла серия от аварии на комуналните услуги, включително и в Московска област

При минус 34 градуса: десетки хиляди руснаци без парно - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

При минус 34 градуса десетки хиляди руснаци в Московска област останаха без парно в първите дни на януари. Защо? Кой е виновен?

Рекордните студове в Русия предизвикаха цяла серия от аварии на комуналните услуги, включително и в Московска област. В няколко града дори се проведоха протести с искания да се върне отоплението по домовете. Държавните телевизионни канали и властите мълчаха в продължение на няколко дни. Те обвиниха за авариите собствениците на котелното, които са извън граници. В същото време властите признават, че почти половината от комуналните мрежи в Русия отдавна се нуждаят от модернизация.

"Разбираме, че всяко търпение си има граници"

По време на новогодишните празници в Московска област е регистрирана най-ниската температура за последните 40 години - на 4 януари тя е била минус 34 градуса по Целзий. На този ден в Подолск излиза от строя котелната централа, която отоплява 170 домакинства, също и училища, детски градини и болници. Това са десетки хиляди души. Към 9 януари 7000 души са останали без отопление в апартаментите си, съобщават руските медии.

Местните жители споделят в социалните мрежи снимки на последиците от аварията: спукани радиатори, лед по стените на апартаментите и наводнени с вода стълбища във входовете. Един от жителите на Подолск иронично припомни, че в края на миналата година ръководството на града е получило наградата "Пробив на годината" за "Ефективно управление на ресурсите".

От публикациите в социалните мрежи става ясно, че властите са бездействали в продължение на няколко дни: местните жители са започнали да съобщават за проблемите още ден преди аварията, публикувайки в социалните мрежи видео на теч от топлопровода. Извънреден режим е въведен едва на 6 януари, а първото изявление е направено от губернатора на Московска област Андрей Воробьов едва на 7 януари.

Той обяснява проблема с бездействието на собствениците на централата и липсата на комуникация с тях. По информация на руската медия РБК персоналът на отоплителната централа до последния момент се е опитвал да се справи с аварията със собствени сили, но е пуснал допълнителния котел твърде късно - по това време топлопроводите в града вече са били замръзнали. Марина Сахарова, един от акционерите на централата, настоява, че причината за аварията не е в котелното, а в проблеми с топлопреносните мрежи в града - котелното е трябвало да бъде спряно именно заради аварии извън централата.

Кой е виновен за студа?

По време на среща с местни жители Воробьов заяви, че властите осъзнават, че "всяко търпение има граници" и че предприемат мерки за нормализиране на ситуацията. Според него виновниците за нарушението са собствениците на котелната централа, двама от които са в чужбина, и са обявили началото на национализацията на централата заедно с котелното. Правоприлагащите органи са започнали няколко наказателни дела.

В същото време руските медии съобщават, че "част от акциите" са собственост на държавната корпорация "Ростех", оглавявана от колегата на Путин от КГБ в ГДР Сергей Чемезов. През последните години заводът е бил ръководен от бившия охранител на Путин Игор Рудик и полковника от Федералната служба за сигурност Игор Кушников, който е обвинен в създаването на московска организирана престъпна група през 1990-те години.

На 9 януари самият Владимир Путин се намеси. Той е обсъдил ситуацията по телефона с губернатора Воробьов и ръководителя на Министерството на извънредните ситуации Александър Куренков. Всички държавни телевизионни канали, които до вторник сутринта мълчаха за инцидента, поставиха материала в началото на сутрешните си новинарски емисии.

Хората палят огньове по улиците

Жителите на на няколко района в Московска област се оплакват от прекъсвания на топлоподаването. В град Електростал хората започнали да палят огньове по улиците, за да привлекат вниманието на властите към липсата на отопление в апартаментите им. Един от местните жители споделя, че температурата в апартаментите им варира от 10 до 18 градуса по Целзий: "Невъзможно е да се стои вкъщи".

Локалните спуквания на тръбопроводи започнаха още преди застудяването по време на новогодишните празници. През декември бяха регистрирани аварии на топлопроводи в Калининград, Санкт Петербург (двама души бяха ранени), а в град Артьом в Приморския край 70 000 души останаха без вода за един ден.

В същото време регионалните власти съобщиха за увеличение на тарифите за комунални услуги, например в Калининград се планира сметките за отопление да се увеличат с 16% през лятото на 2024. В Московска област сметките за жилища и комунални услуги ще се повишат средно с 1-2 хиляди рубли, сега средният им размер в този регион е 7-8 хиляди рубли.

Лошо състояние на инфраструктурата

Сривовете на комунални услуги са традиционно и сезонно явление, което се повтаря всяка година в Русия. Това до голяма степен се дължи на лошото състояние на инфраструктурата. Светлана Разворотнева, заместник-председател на Комисията по жилищно строителство и комунални услуги в руския парламент, заяви, че 40% от комуналните мрежи се нуждаят от незабавна подмяна. Според нея през следващите две години правителството планира да похарчи 150 млрд. рубли за модернизация на системата.

"Продължаваме да експлоатираме комуналната инфраструктура, която е създадена по съветско време. Инвестирахме не в модернизация, а в поддържането на цялата тази остаряла инфраструктура", каза тя.

Константин Крохин, член на Комитета за предприемачество в сектора на жилищното строителство и комуналните услуги към Търговско-промишлената палата на Русия, смята, че авариите се дължат на твърде гъстото застрояване. Старата инфраструктура просто не е проектирана за такава гъстота на застрояване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    30 69 Отговор
    Господ да ги пази!Амин!

    Коментиран от #3, #8, #16, #25, #57, #163, #187

  • 2 Даже Господ Бог

    78 61 Отговор
    е срещу рашистите!
    Амин!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    68 26 Отговор
    В Сливен новият водопровод е наводнил километри от пътя

    Коментиран от #35

  • 5 Последния Софиянец

    87 32 Отговор
    В България само 16 процента от населението ползва парно.5 млн българи са без парно.

    Коментиран от #26, #39, #44, #46, #60

  • 6 Русофил

    58 21 Отговор
    Нищо им няма. Руснаците са издържливи и търпеливи.

    Коментиран от #34

  • 7 централата и фабриката

    27 14 Отговор
    на причинилите това вече е национализирана, само държавата трябва да се занимава с някой работи
  • 8 Русофил

    64 39 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Тя 3/4 от русията се кланя на Алах бе.

    Коментиран от #23

  • 9 Помак

    72 23 Отговор
    Смешно е да плашиш руснак със студ , куче със салам и жена с ... й.. :)

    Коментиран от #150, #186

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кой ги съчинява тия глупости?

    74 56 Отговор
    Няколко неудобни факта за Европейския съюз:

    Оказва се, че петте най-високи сгради в Европа са в Русия:

    1. Lakhta Center (Санкт Петербург) - 462 метра
    2. Кула „Изток” на комплекс „Федерация” (Москва) 374 метра
    3. Южна кула на комплекса ОКО (Москва) - 354,2 метра
    4. Кула 2 “Neva Towers” (Москва) - 345 метра
    5. Mercury Tower (Москва) - 338,8 метра.

    В Москва се строят още две най-високи сгради: One Tower 445 метра и Akhmat Tower 435 метра.

    В Санкт Петербург преди седмица откриха най-големият стадион за хокей в света.

    Това е страната, която сама води война срещу военния блок НАТО и на която са наложени всички възможни санкции и блокади, които можаха да измислят.

    Коментиран от #45, #109

  • 12 В сащ

    67 32 Отговор
    Милиони хора спът под мостовете в кашони

    Коментиран от #41, #48, #75

  • 13 Лъжи и пак лъжи

    31 22 Отговор
    Тук до кога бе?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Мишел

    40 8 Отговор
    Най засегнат е град Подолск, където авария в ТЕЦ на завода за патрони остави без отопление града.
    Заводът за патрони е е приватизиран при Елцин от германско акционерно дружество с анонимни собственици. След аварията бе взето решение заводът да бъде национализиран като стратегическо предприятие.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Швейк

    42 4 Отговор
    Като няма парно има водка !
  • 21 Нео

    60 22 Отговор
    Преди месец при нас нямаше ток в половин България, ние гледаме др страни!
  • 22 Ха ха ха

    34 36 Отговор
    Да мрът свинете фашистки

    Коментиран от #61

  • 23 Мдааа...

    28 14 Отговор

    До коментар #8 от "Русофил":

    А другата 1/4 вика Алах акбар.

    Коментиран от #29

  • 24 Гошо

    44 17 Отговор
    А по леко с тревогата за парното в Русия ,че стана авария стана, но всичко се отстрани за 2 дни Брех ,че ДВ са се загрижили ,та чак помощи на страдащите ще пращат още малко
  • 25 отчето

    18 13 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Дионисие ти нали си падаш по млади русначета перверзний!

    Коментиран от #30, #32

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Остап Бендер

    34 4 Отговор
    Путин да им нацепи дърва да се греят.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Кирил

    29 17 Отговор
    А говореха, че Европа щяла да замръзне....
  • 32 отчето

    18 15 Отговор

    До коментар #25 от "отчето":

    Гръм да те убие руски продажник!!!
  • 33 А бе

    32 29 Отговор
    Уж европейците щяха да измръзнат, пък те московците умряха от студ.

    Коментиран от #43

  • 34 И освен това са

    24 17 Отговор

    До коментар #6 от "Русофил":

    npocти и страхливи.
  • 35 А бе

    12 4 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Нещо по темата ще добавиш ли, или се правиш на разсеян?

    Коментиран от #50

  • 36 Българин

    15 22 Отговор

    До коментар #16 от "Отче Продажно":

    Те и в Укрия са само православни, особено върхушката, леко резнати хахаха дебил.
  • 37 Като нямат парно

    13 4 Отговор
    Да ходят на сауна
  • 38 12340

    7 5 Отговор
    Автор: Филанкишията
  • 39 Ха Ха Смях

    25 8 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    А в Русия колко процента са на парно? В Якутия, Чукотка и Магадан всички са на парно!?

    Коментиран от #56

  • 40 Кит

    29 13 Отговор
    На този ден в Подолск излиза от строя котелната централа, която отоплява 170 домакинства, също и училища, детски градини и болници. Това са десетки хиляди души.


    Елементарните пресмятания показват, че 170 домакинства могат да са "десетки хиляди души" само ако във всяко едно домакинство живеят заедно минимум 120 човека.
    Толкова по инфото!

    Коментиран от #114

  • 41 Швейк

    24 18 Отговор

    До коментар #12 от "В сащ":

    Копейките не сте от най грамотните!

    Коментиран от #47, #49, #55

  • 42 Не вярвам

    16 14 Отговор
    Това е пропаганда на прогнилия запад.
  • 43 Дойчето със зскуснвла новина

    26 16 Отговор

    До коментар #33 от "А бе":

    А по леко с тревогата за парното в Русия ,че стана авария стана, но всичко се отстрани за 2 дни. Хахаха

    Коментиран от #54

  • 44 реру

    21 12 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    В Русия пък си имат друга тревога...

  • 45 Ха Ха

    22 6 Отговор

    До коментар #11 от "Кой ги съчинява тия глупости?":

    Пък ние имаме най-високия пилон! Голяма гордост!
  • 46 Швейк

    14 9 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Майка ти и баща ти май са първи братовчеди!?

    Коментиран от #53

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Българин

    31 21 Отговор

    До коментар #12 от "В сащ":

    В Рассия милиони хора спят под мостовете без кашони!
  • 49 САЩисан вие на поляна

    23 7 Отговор

    До коментар #41 от "Швейк":

    Ако беше много грамотен, щеше да знаеш, че Швейк е синоним на иди0т при чехите.
  • 50 А ма

    6 5 Отговор

    До коментар #35 от "А бе":

    Бъди широко скроен, а не тесногръд либераст!
  • 51 реру

    21 4 Отговор

    До коментар #10 от "ХОЛОДОМОРА":

    Не е виновен Владимир Владимирович... Жените отново първи разкриха виновника и се организираха...

  • 52 Аз съм от ссср

    13 9 Отговор
    Дали ви вярва някой на глупостите?Че има много глупави хора във България има ама това си е чиста глупост.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Ха Ха

    24 15 Отговор

    До коментар #43 от "Дойчето със зскуснвла новина":

    Браво ще заслужиш копейка с тая самоотвержена защита на матушка.

    Коментиран от #58

  • 55 Пробит долар,

    8 2 Отговор

    До коментар #41 от "Швейк":

    Толкова си грамотен, че имаш 2 грешки в 1 изречение с няколко думи.
  • 56 КОТарАК

    8 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ха Ха Смях":

    За дърва чувал ли си, кух?

    Коментиран от #59

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Хахаха, просссс

    11 1 Отговор

    До коментар #54 от "Ха Ха":

    Има статии бре, чети точно от ДВ. Тази е старата им статия. Факти ще го напише след 1 седмица. А може и да го прескочи. Не са надежден източник на информация.

    Коментиран от #62

  • 59 Ха Ха

    2 4 Отговор

    До коментар #56 от "КОТарАК":

    Тъкмо контактувам с едно такова.

    Коментиран от #74

  • 60 А бе

    8 10 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Има много газофицирани семейства,което е равносилно на парно,жълтопаветен бедняко!

    Коментиран от #193

  • 61 ТрампЛин

    2 3 Отговор

    До коментар #22 от "Ха ха ха":

    А ти преди тях.
  • 62 Ха Ха

    15 12 Отговор

    До коментар #58 от "Хахаха, просссс":

    Какво ви кара толкова самоотвержено да защитавате чужда страна, ако наистина сте българи, много ми е интересно?

    Коментиран от #71, #78

  • 63 !!!?

    14 9 Отговор
    Путинов ГУЛАГ - всичко върви по план !!!?
  • 64 А стига бе

    12 10 Отговор
    А тук два милиона Българи стояха без ток цяла седмица . И то при минус 3 градуса !!!
  • 65 Фори

    11 9 Отговор
    Аз когато бях в Тюмен гледам дървени къщи ,но с парно и газ. Парно имаха навсякъде. Даже и спирките на транспорта бяха отоплени.
  • 66 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 12 Отговор
    пуслер искаше да разколебае, уплаши и разедини украинците – получи обединена нация, готова на всичко, за да защити независимостта си.

    - Искаше денацификация, но се оказа, че неговите войски действат по нацистки модел в окупираните територии, извършвайки военни престъпления на всяка крачка.

    - Искаше свиване на НАТО – поучи разширен Северно-атлантически блок с нови членове.

    - Искаше да наложи нов световен ред – „руский мир“, - оказа се в изолация и под санкции.

    2024 г. ще е преломна за рабссия, за жалост това ще стане чрез много кръв и жертви, по стара руска традиция. Защото пуслер изповядва теорията, че „ключеви за развитието на рабссия са военните, а не икономическите фактори“.
  • 67 Отец Дионисий

    6 8 Отговор
    И дай Боже по бързо да накаже това с богокса и токчетата от калния бункер и копейките продажни с децата им недоносени.
  • 68 😅😂😆.....

    10 8 Отговор
    Ко стана ве ушанки??? 😂 Нали Европа щеше да замръзва, без ток и парно.... Митрофанова да товари всички русофили, копейки и полезни идиоти на влака и в Сибир да секът дърва да стоплят нашите братушки и асвабадители😂
  • 69 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    8 9 Отговор
    Кармата на пycлеpoвич е да доведе руската империя на злото до нов разпад ❗ ❗
    И го прави. Списъкът му с "постижения" нараства с всеки изминал ден ❗ ❗
    пycлеp, освен всичко друго прекрасно, ще доведе до катастрофа и шпионската мрежа на Москва. Изгонените досега в Европа и Америка стотици руски шпиони със статут на дипломати са само върхът на айсберга. Тепърва ще бъдат разкривани още шпиони. Особено нелегали. Колкото повече недоволни има в Москва, колкото повече се оформя и разразява борба между клановете на властта, толкова повече засегнати и недоволни ще има. Ще текат като пробита лейка тайните им служби ❗ ❗
    Предателствата ще бъдат много. Умните руски служители с достъп до тайни ще гледат да получат убежище на Запад, като в замяна изтъргуват информацията, която знаят ❗ ❗
    Включително като предадат самоличността на агентурата на Кремъл в държавните по света, включително и у нас. А страната е в зона на нарастващ стратегически интерес❗❗
    Да го имате предвид това руски продажници, "четирихилядници" и вся остальная❗❗
  • 70 Фатки

    18 8 Отговор
    От 16милионна Москва 170 домакинства нямали парно няколко дни !? България от 6 милиона един милион нямаха ток 5-6 дена.Освен това Москва е 100% газифицирана. И директорите на топлофикацията са арестувани и привлечени под отговорност. А тук,кво?
  • 71 Хахаха просссс

    18 8 Отговор

    До коментар #62 от "Ха Ха":

    Истината.
    Лъжата ме вбесява. Имаше авария. Факт. Оправена е аварията .Факт.
    А тебе какво те кара да подкрепяш лъжата, без да си проверил фактите. Просто да плюеш по този когото мразиш ..... да си слагаш грях на душата. Твоя воля. Придържай се към истината, независимо дали ти харесва или не.
    БОЖИ ЗАКОН.

    Коментиран от #111, #122

  • 72 Последния Софиянец

    12 7 Отговор
    А в могучая няма и дърва, което е срам да тази велика държава!

    Коментиран от #77

  • 73 Руснак и американец си говорят:

    12 4 Отговор
    - Дмитрий, при нас е минус четиридесет градуса! Стоя на спирката и замръзвам до смърт! Какво правите в Русия в такъв студ, когато няма дълго време автобус?

    - Мъжете пият бира, а децата ядат сладолед.
  • 74 Българин

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Ха Ха":

    Обичайте се, кога ще е сватбата, шаферките и те ли са само мъже?🤭🤭🤭
  • 75 !!!?

    8 8 Отговор

    До коментар #12 от "В сащ":

    А в московските катакомби спят хиляди месни и гастарбайтери от провинцията...има документални филми за тях !!!?
  • 76 Последния Софиянец

    4 7 Отговор
    От това миене на чинии са ми постоянно мокри ръцете и не мога да пиша, а и в миалното долу няма нет, а и тоалетните ме очакват, та все забравям да ви кажа, че няма в мире по пропаднало, продажно, крадливо и лъжливо от пияния ватник и прегладнелия му проскубан балкански раб, а вие си говорете каквото си щете и аз бях заблуден като вас и чаках на оная опoвpъщаната да ме нахрани и се наслушах на лъжи и пиянски истории! Сега си бачкам и всичко е наред, рядко минавам тук да видя старите дрогаре до къде са потънали, понякога даже ми е жал за тях, но всеки си избира пътя, те хванаха тоя за Суходол и Гара Яна, а аз съм си Софиянец все пак, дори и мияч!
  • 77 сбъркал си адреса

    5 1 Отговор

    До коментар #72 от "Последния Софиянец":

    Там няма дърва , всички са на парно .

    Коментиран от #82

  • 78 Българин

    5 5 Отговор

    До коментар #62 от "Ха Ха":

    Българи сме, но ти не си!
  • 79 ТаУмВзе

    10 10 Отговор
    За две години,почти, Специална военна операция " загинаха над 490 000 кабзончици, а три пъти повече бяха ранени, някои от тях осакатени. Естествено че Путин ще набира нови и нови военнослужещи за войната срещу Украйна, защото ако загуби тази война, ще загуби и абсолютната си власт и живота си. Все пак Русия, която винаги е изоставала във военните технологии от ,,Запада", разчита на човешкия фактор. С кръв ще удавим германците, е тактиката на маршал Жуков. За това от 50 милиона жертви на ВСВ, 27 милиона са от СССР. Германците дават 6 милиона жертви общо , срещу СССР, Великобритания, Франция, Нидерландия, Норвегия, Полша, Югославия, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Демек Германия воюва от 1939- та година срещу,,Колективния запад", а от 1941- ва година воюва и срещу СССР. Е как тогава, Русия ще претендира че е победила ,,Запада" , след като е победила една страна от ,,Запада" с помощта на всички останали страни на,,Запада" ?

    Коментиран от #89

  • 80 Витанов

    4 4 Отговор
    Тежка комунална криза.Ще приключи към края на месец май.
  • 81 Диамантената ръка

    7 3 Отговор
    В 1824г. е така, като искаш топло палиш огън навън...
  • 82 Последния Софиянец

    6 5 Отговор

    До коментар #77 от "сбъркал си адреса":

    Хаха, то няма дърва, течаща вода и тоалетни, ти парно бълнуваш
  • 83 пешо

    7 8 Отговор
    не в русия а в германия са на студ , в русия газ бол

    Коментиран от #95, #154

  • 84 времето

    11 4 Отговор
    +20°C - Гърците си обличат пуловерите (ако ги намерят). +18°C - на остров Крит пускат централното парно отопление (не е шега) +15°C - В Хавай си включват отоплението (ако го имат). +10°C - Американците започват да треперят, руснаците сеят царевица. +5°C - Можете да видите дъха си. Италианските коли спират да палят. Норвежците се къпят на открито. Руснаците си проветряват къщите. 0°C - Водата замръзва в Америка, но едва започва да се сгъстява в Русия. -5°C - Френските коли спират да палят. -10°C - Започвате да планирате пътуване до Австралия. -15°C - Котката ви настоява да спи във вашето легло. Норвежците си обличат пуловерите. -18°C - В Ню Йорк засилват отоплението на максимум. Руснаците излизат за последен пикник за сезона. -20°C - Американските коли спират да палят. В Аляска започват да носят ризи с дълги ръкави. -25°C - Немските коли спират да палят. Повечето хавайци са мъртви. -30°C - Политиците започват да говорят за бездомните. Котката ви вече иска да спи в пижамата ви. -35°C - Твърде студено е за мислене. Японските коли спират да палят. -40°C - Планирате да си вземете двуседмична гореща вана. Шведските коли спират да палят. -42°C - Трафикът в Европа замира. Руснаците ядат сладолед. -45°C - Политиците започват да правят нещо даже и за бездомните. -50°C - Клепачите ви залепват, щом мигнете. В Аляска хората си затварят прозорците на баните. -60°C - Полярните мечки започват да мигрират на юг. -70°C - Адът замръзва. -73°C - Финландските специални служби

    Коментиран от #90

  • 85 Ха ха

    5 8 Отговор
    Как Кой е винавен за студа"! В тон на руската пропаганда - разбира се, че главтияг виновник е самият Студ!!! Путин веднага да го нападне със Севернокорейските оръжия и Ирански дронове.
  • 86 Уса

    6 7 Отговор
    За последните 80 години в Ню Йорк токът е спирал само един път в един квартал.

    Коментиран от #100

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 разбирач

    10 13 Отговор

    До коментар #79 от "ТаУмВзе":

    Със 120 хиляди човека , Русия нокаутира 1 300 000 укроармия и матира натото .

    Коментиран от #96

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Само питам

    7 0 Отговор

    До коментар #87 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Кой е целия Свет ? Тия дето днес ги съдят в Хага ли ?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 мхааа

    10 7 Отговор
    Копейки бегом в евтината путлерландия.
  • 95 от толкова газ бол

    7 6 Отговор

    До коментар #83 от "пешо":

    цели блокове са като замръзнали ледопади.радиаторите се спукали.
  • 96 Последния Софиянец

    13 8 Отговор

    До коментар #89 от "разбирач":

    Хахаа, около 400 000 ватника изпушиха през комините на креваторките, а други 900 000 чакат носилки протезиране, могилизацията не е спирала от първия ден на войната в блатницата!

    Коментиран от #103

  • 97 Последния Софиянец

    12 5 Отговор

    До коментар #93 от "времето":

    За мен е важно да ми обещават копейки и да плювам България и съюзниците й от заран, а ти си излизай и от града!
  • 98 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 5 Отговор

    До коментар #90 от "Последния Софиянец":

    Да Не говориш за укростан, там е така.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 ти сигурен ли си

    7 4 Отговор

    До коментар #86 от "Уса":

    Голямото спиране на тока .
    Как 100 електроцентрали и 22 атомни реактора в сащ и Канада излязоха от строя .
    Без ток остават Ню Йорк , Детройт ,Онтарио ,Отава ...
    Засегнати са 50 милиона човека ...
    14 август 2003 година . Хиляди хора излизат по улиците на Манхатън при 32-градусовата жега. Си Ен Ен съобщава, че заседналите в метрото пътници са обхванати от паника.
  • 101 така е брат

    3 3 Отговор

    До коментар #99 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    гнус 200 замина към запада във вид на инструктори , а гнус 1 200 000 в посока Киев .

    Коментиран от #116

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 разбирач

    2 4 Отговор

    До коментар #96 от "Последния Софиянец":

    То всичките са 120 000 . Кой тогава аргасва укрите на фронта ? Сами себеси ли бият ?

    Коментиран от #112, #134

  • 104 Викат,че Русия била велика.

    9 4 Отговор
    Никой не казва с кво.

    Коментиран от #113, #137

  • 105 Опера

    4 2 Отговор
    Веднага закон против подобен род недоволство! или когато стане минус 50 тогава да имат право на оплаквания
  • 106 Абе

    10 0 Отговор
    Не зная аз ли съм зле съсматематиката или автора,помислете си сами."На този ден в Подолск излиза от строя котелната централа, която отоплява 170 домакинства, също и училища, детски градини и болници. Това са десетки хиляди души"
  • 107 Пустиняка

    9 0 Отговор
    Тоа студ ако дойде у назе Альошата сам ше и се бега от Пловдив
  • 108 Снегурачка - пресаташето на мид коня

    11 2 Отговор
    След замръзването на украйна, европа сега е ред и на рф!
    Разликата е съществена! Ако замръзнала европа сега се грее на американски долари, то в русия няма и купейки!!! Ще бъде истинска чукотска зима в европейска рф🎅😂😂😂😂😂🗽🗽🗽🗽🗽

    Коментиран от #120

  • 109 Даа бе

    13 8 Отговор

    До коментар #11 от "Кой ги съчинява тия глупости?":

    Защо всички бежанци отиват в ЕС и САЩ,да не би да ги е страх от високи сгради? Защо всички деца на кликата на Кремъл са в САЩ,Великобритания и ЕС да не би и тях да ги е страх от високи сгради?НАТО не е военен блок,а отбранителен съюз!И се моли да не влезе в ролята на военен съюз .че ни ви виждам! НАТО не е нападал Русия!Русия нахлу в Украйна!Западните страни и САЩ и помагат,защото няма кой! А фашистките режими на С. Корея и Иран защо доставят оръжие на Русия,нали е самодостатъчна?И престанете с таи блатна опорка,че НАТО воюва с Русия!Ако беше така ,досега войната да е приключила.

    Коментиран от #126

  • 110 Българин

    2 4 Отговор
    А тука са стотици хиляди.. и то от 5 милиона население, а не 145 милиона
  • 111 Ха Ха

    8 7 Отговор

    До коментар #71 от "Хахаха просссс":

    Объркано русофилче си май? Хем пишеш, че нещо е истина, хем го обявяваш за лъжа! Страхотна логика? И как пък само руската истина защитавате?

    Коментиран от #117, #121

  • 112 Последния Софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #103 от "разбирач":

    Клошар изпаднал, ботокса могилизира 400 000 през 22 и 23г, после каза, че има още 390 000 доброволци, а и имаше армия 1 200 000, извади сметалото и смятай! И намали самагона.
  • 113 Велика и богата русия

    6 1 Отговор

    До коментар #104 от "Викат,че Русия била велика.":

    ....на дебиилнни коомуниисти и мизерни рускии манггалии!
  • 114 Недей да лъжеш

    16 3 Отговор

    До коментар #40 от "Кит":

    като партиен секретар от Тодор-Живково време. В Русия инвестиции се влагат основно в Москва, по-малко в Санкт Петербург и в още няколко големи града. В останалата част от страната е мизерия и разпад. Затова жените изпращат мъжете си на фронта без особени сантименти. Обезщетението за загинал е по-голямо от всички заплати и пенсии, които тези нещастни хора могат да получат до края на живота си. Да. Това е мрачно средновековие, към което ни тласкат българските русофили, путинофили и тям подобни изродофили.

    Коментиран от #123, #189

  • 115 Мемфис

    4 1 Отговор
    Няма проблеми! Кучетата по природа са издържливи животни.
  • 116 Отец Дионисий

    5 2 Отговор

    До коментар #101 от "така е брат":

    Стягайте се за чувала чадо и вие, къпете децата! Искат се жертви за дворците и яхтите на дед кабааев.
  • 117 Ха, ха, ами да!

    7 4 Отговор

    До коментар #111 от "Ха Ха":

    То русоофилл коомуунисттите имат обраттни виждания и усещания за реалните събития...🗽🗽🗽
  • 118 уйко калеко

    9 3 Отговор
    Каквато е без аналоговата им армия такива са им и КОМУНАЛНИТЕ УСЛУГИ.ПЪЛНА СКРЪБ.
  • 119 Българин

    4 11 Отговор
    Тука милзони студуват и гладуват 34 години!

    Коментиран от #142, #159

  • 120 Последния Софиянец

    10 2 Отговор

    До коментар #108 от "Снегурачка - пресаташето на мид коня":

    Нет денги, нет парно, нет ток, нет вода, нет яйца, всьо по график, сказал трус с токчетата от бункера!
  • 121 Хахахапросссс

    6 3 Отговор

    До коментар #111 от "Ха Ха":

    Обвинявам тебе в лъжа Даже не можеш да четеш с разбиране. Функционално неграмотен. Правилно съм те преценил, просссс.

    Коментиран от #132

  • 122 Ма много аварии, ма душко

    7 1 Отговор

    До коментар #71 от "Хахаха просссс":

    В 32 населени места от Подмосковието и Ленинградска област. Авариите в по-периферните области въобще не ги броят.

    Коментиран от #125

  • 123 Кви инвестиции бре?

    7 4 Отговор

    До коментар #114 от "Недей да лъжеш":

    От 2000 година Кремлин е под санкции, а след 2022 и последният инвеститор избяга с още 50 милиона руснаци от рф, за да отърват кожата!!!💲😂😂😂😂🗽😕
  • 124 Абе оня копейкин ,

    9 1 Отговор
    да не се гласи за евродепутат,Ами с Цомчо Плюнката да хващат лопатите и да ходят да ринат сняг.
    Да вземат и Болен,тамън да изтрезнее.
  • 125 Факти

    5 8 Отговор

    До коментар #122 от "Ма много аварии, ма душко":

    От 16милионна Москва 170 домакинства нямали парно няколко дни !? България от 6 милиона един милион нямаха ток 5-6 дена.Освен това Москва е 100% газифицирана.

    Коментиран от #130

  • 126 Копейка

    9 1 Отговор

    До коментар #109 от "Даа бе":

    Казано ни е на такива въпроси да не отговаряме или да размиваме или отклоняваме темата.
  • 127 ОМРЕАХМЕ ОТ СТУТ БЕЗ РУЦКИ ГАЗ

    4 3 Отговор
    БЕ СОРОСОИТИ ПРОДАЖНИ!
    ДЕД МАРОЗ
  • 128 9689

    2 3 Отговор
    DW,не ги мислете руснаците.Те са лесни.Гледайти при вас да не стане по студено.
  • 129 Панчаревската кметица

    6 6 Отговор
    факти пак ли се изходихте по голяма нужда срещу вентилатора

    Коментиран от #141

  • 130 Че те четат ли статията

    6 1 Отговор

    До коментар #125 от "Факти":

    Че говорим за Московска област. Те са обсебени като бесни кучета да плюят лъжи . Злобата ще ги довърши.Дърпат съдбата за опашката.
  • 131 Бесен-_ Язовец

    10 6 Отговор
    На руснака ако случайно му спре парното пуска газовата печка и се грее за 15 копейки 24 часа . Що ги четете избощо тези пропагандисти сороски те са още за малко в България.

    Коментиран от #135

  • 132 Ха Ха

    0 0 Отговор

    До коментар #121 от "Хахахапросссс":

    А бе важното е, че ти се разбираш, не се притеснявай.
  • 133 Сократ

    4 4 Отговор
    Ти да видиш. А какво стана с онези наши нещастници, при един малък сняг, останаха седмица без ток?

    Коментиран от #158

  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Шшш

    5 5 Отговор

    До коментар #131 от "Бесен-_ Язовец":

    При минус 35 да се грееш на котлон... Само в блатная ще го видите, страната с най-много природни ресурси.
    А, да не забравя, 15 копейки за 24 паса може да е било в далечния соц. Сега пенсионерите реват че не могат да си платят сметките

    Коментиран от #139, #184

  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 138 Моше

    1 1 Отговор
    7000 души!! Мале мале леле леле...много бе
  • 139 Бесен-_ Язовец

    3 7 Отговор

    До коментар #135 от "Шшш":

    Зарий се в краве гю.брето на топло 4ервей сороски

    Коментиран от #143, #147, #149, #155

  • 140 един

    5 2 Отговор
    Имат един кръгъл идиот в Кремъл/дето го изобразиха на икона/ от него да търсят отговорност!
  • 141 Ами да

    3 1 Отговор

    До коментар #129 от "Панчаревската кметица":

    Защото ти беше срещу вентилатора.
  • 142 😂.......

    8 2 Отговор

    До коментар #119 от "Българин":

    Къде видя тук в БГ милиони студуващи и гладуващи???, ти пиян ли си?
  • 143 Шшш

    11 2 Отговор

    До коментар #139 от "Бесен-_ Язовец":

    Руззкий мир

    Коментиран от #169

  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Т.П.нар

    4 5 Отговор

    До коментар #137 от "Кой вика че е велика????":

    Всеизвестно е ,че вие от ЛГБТ общността обичате да си връзвате обувките публично.

    Коментиран от #151

  • 146 Асеновград

    5 1 Отговор
    Тцтц уж най великата държава и много газ и аха а пък виж ти. Кофти управление " Кремъл"
  • 147 Даа бе

    1 2 Отговор

    До коментар #139 от "Бесен-_ Язовец":

    Я кажи, като те употребят големите хищници за тоалетни нужди с език ли се чистиш?
  • 148 Малии ква стана тя?

    7 4 Отговор
    Докато в загниващата америка на всеки безработен или с ниски доходи дават по 30 кг храна😂😂😂😂😂🗽🗽, без платно!!!🗽
    То в богата русия руснаците замръзнаха гладни , без филия хляб!!!
    И какво правят русофилите в българия за креммъл?
    Някога бкп събираше помощи, които продаде на кремъл за долари, а димитров обеща да финансира коминтерна с тези пари и замина за Берлин...но и в берлин е било студено и запалили райхстага да се сгреят..
    Сега бсп и възраждане не могат един хляб за путин да изпратят... Поне за митрофанка да й донесат малко леб и суджук да не си развали болшевишкката фигурка!! А братчедите от бсп да насекат една яйка дръва за руското писолство!
    Нищо не правят тези русофильовци! Все трябва от кремъл да ги размърдват...

    Коментиран от #153

  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 един

    4 3 Отговор

    До коментар #9 от "Помак":

    "Смешно е да",наливат се с алкохол да не чувстват студ и така докато издържи организма им!
  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Еш па тоа

    1 8 Отговор

    До коментар #134 от "А бе":

    Прочети нещо различно от медиите на дедо ти Сорос и тогава се напиняй!

    Коментиран от #162, #166

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Даа бе

    5 2 Отговор

    До коментар #83 от "пешо":

    От къде знаеш как е в Германия,след като по далече от другата махала на село не си мърдал.И в Германия газ бол!
  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 158 Разбра се

    4 0 Отговор

    До коментар #133 от "Сократ":

    Че възраждане са виновни менте филсофе.
  • 159 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 160 Абсолютно прав си

    5 1 Отговор

    До коментар #153 от "Нали ги":

    На пропаганда русофилкомунисститее мрат на теория, а на практика тикат деебилиите от глубинката на фронта!
    Такава е статистиката!
    Вече половин милион руски лумпени са груз200 и нито един кремълски комунист с изклюпение на женята пригожин и герасимов, но за тях няма данни, че са загинали!!! Може да са в Хага!!
  • 161 Бесен-_ Язовец

    3 6 Отговор

    До коментар #155 от "Ей, бесняк!":

    Грееш се на кюмбето с парц@ли и пластмаса вътре и се пишеш евроатлантик хахаха хахаха нещ.асник

    Коментиран от #164

  • 162 А бе

    7 0 Отговор

    До коментар #152 от "Еш па тоа":

    Написаното от мене е лично мнение и изобщо не ми пука,че не ти харесва кремълноиден "щастливецо"!!
  • 163 007

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Да изпукат до последния крепостен !!!🇧🇬🇺🇦🇺🇲🇪🇺🇧🇬
  • 164 Даа бе

    4 1 Отговор

    До коментар #161 от "Бесен-_ Язовец":

    А ти с какво се грееш натурализиран бедняко?
  • 165 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 166 Селяка

    1 2 Отговор

    До коментар #152 от "Еш па тоа":

    Еш му к.....,човека е прав.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Софиянеца

    1 3 Отговор

    До коментар #143 от "Шшш":

    Това е от Люлин 5
  • 170 Нищо

    11 1 Отговор
    Руснаците са си свикнали. Там винаги нещо няма, по-скоро винаги много неща няма. Така е било винаги. Руското управление винаги е било нефелно.
  • 171 Рядката

    8 3 Отговор
    Горките хора. Този джуджу ги мори, убива, замразява и пак си го избират. Интересно е как Русия да е голяма като водачът им е малък.И жалък, но безмилостен. Руснак
  • 172 Да, бе

    4 8 Отговор
    Аз не си пускам парното, щото сме зИлени та се не знае, ама ще се гъбаркаме с руснаците.. Стана ли ви топло, а на бензиностанцията... Как са цените. Жалък цирк с умрели мишки, едната се изживява като премиер.
  • 173 Маша

    6 1 Отговор
    Нигерия със сняг.
  • 174 Цецо

    3 9 Отговор
    Тези българи които учиха в Росия се завръщаха като специалисти,тези които учат в САЩ се връщат като предатели.
  • 175 Хахаха

    8 0 Отговор
    - Тате, ако комунизмът не работи защо има хора, които го поддържат?
    - Защото и те не работят, сине.
  • 176 Слава на Украйна, слава на героите!

    6 3 Отговор
    Пук.ни, руска мър.шо! Светът те ненавижда.
  • 177 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 178 Един Киро

    1 3 Отговор
    Статията е фейк.
    Първо има глобално затопляне ,следователно е +30 градуса .Не може при затопляне на планетата да има даже минус 3 градуса .Второ в Русия няма никъде парно отопление . Е това че е измислеслено в Русия не е важно .Просто там няма нищо ! Абе там има бензиностанция и ракети ;)
  • 179 Р.К.И.

    3 0 Отговор

    До коментар #177 от "От ЮАР":

    Доколкото разбирам имаш отношение към ЮАР? Хайде обясни им на "самодостатъчните", защо падна властта в най-богатата, с най - висок стандарт, изпреварилата с десетилетия другите държава. Ембарго (санкции)! Стана бавно, но онази държава беше прекалено богата ,за да стане бързо. Докото русията ще издържи докато изметат складовете - година, две.
  • 180 Евро Пейка

    0 0 Отговор
    Горките руснаци , сега трябва да си затварят прозорците
  • 181 Ти си

    0 1 Отговор
    ..... "Когато температурата на въздуха тук се повиши до минус 50°С, хората казват, че е станало по-топло, а за студено се счита, когато температурите паднат под -60°С", казва Илген Аргистахов, блогър от Оймякон в Якутия, най-студеното постоянно населено място на земята. Именно тук през 1933 г. е регистрирана най-ниската температура - от -67.7°C. "Зимите ни са студени, но в някои години има повече топли дни в тях, понякога дори се затопля до -40°C. Но неизменно всяка година при нас има температури от -60°С, - казва Илген. - Ако не се лъжа, при -56°С учениците имат право да не ходят на училище. Но възрастните работят при всякакво време." .......
    Та DW могат да си пускат всякакви опорки и пропагандни материали ...

    Коментиран от #183

  • 182 Карма застигна ботокса

    4 0 Отговор
    Хахаха.

    Путлер плашеше Европа със замръзване. Кармата е велико нещо.
  • 183 Съвземете се, смешно е

    4 1 Отговор

    До коментар #181 от "Ти си":

    Поне седни изгледай един филм за това какво се случва в Оймякон при такива температури. Никой нищо не "работи". излизат навън само в крайна нужда, иначе знаят, че и половин час да останат и са пътници.

    Аман от руски фантасмагории, докато си стоиш на топло в ЕС.

    Коментиран от #185

  • 184 Реват

    0 1 Отговор

    До коментар #135 от "Шшш":

    българските пенсионери, че сметките са пораснали до небесата! Кел файдал, че имаме парно, като стана невъзможно да го плащаме! Това вече важи и за другите неща като ток, вода...
  • 185 Р.К.И.

    3 2 Отговор

    До коментар #183 от "Съвземете се, смешно е":

    Колко и кои са видовете на планетата годни да живеят при такива условия? Хората не са сред тях. Вместо да се срамуват, че са ги набутали да живеят при нечовешки условия, те се гордият!
  • 186 Байно

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Помак":

    Имаш грешна представа за търпимостта към студ на руснаците.
  • 187 Българин

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    И кво стана сега спряха ни газа и вместо ние да изгинем от студ както ни обясняваха - те мръзнат а ние сме на топло ... хахаха 😂😂😂 Ей мъко руска края нямаш ...

    Коментиран от #195

  • 188 Дойче зеле

    1 1 Отговор
    Мога да им услужа с моята "сградна инсталация", но няма да им свърши работа, защото тя не топли, а само се плаща!
  • 189 Китин от Китен

    1 0 Отговор

    До коментар #114 от "Недей да лъжеш":

    Пресметнал съм, че ако 170 семейства са "десетки хиляди хора" / това твърди инфото/ , то всяко от тези семейства трябва да има поне 120 члена. Къде е лъжата тук, бихте ли пояснили?
  • 190 Ба хти....

    1 1 Отговор
    . .фейка. А защо руснаците не са блокирали с трактори Москва, както немците Берлин....некво инфо по въпроса, а шва.би.ше дъмп копфен?

    Коментиран от #191

  • 191 Има си причина

    1 2 Отговор

    До коментар #190 от "Ба хти....":

    "А защо руснаците не са блокирали с трактори Москва, както немците Берлин....""


    "Щото" първо ще ги арестуват за "дискредитиране" на "образцовото" руски абщество, след това ще ги малтретират, след това ще останат без трактори, а след това ще ги изпратят да работят в затворите.

    Някой да пита защо обществото в една диктатура не прави същите неща като обществото в една демократична държава, или си няма представа за какво говори, или се прави на дръж ми шапката.

    Коментиран от #192

  • 192 Айде бе ...

    1 2 Отговор

    До коментар #191 от "Има си причина":

    ....сериозно ли?
    Искаш ли да ти пусна линк към клипче от 2020г., да видиш как се справят полицаите в Хага с мирен протест, а от Франция искаш ли ... .аре у лево двоен аршин.
  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Какво си говорим

    1 0 Отговор

    До коментар #187 от "Българин":

    Мойто парно е на 35% пропиленгликол и не замръзва никога. Русия са сто години назад от България.
  • 196 Ани

    0 0 Отговор

    До коментар #177 от "От ЮАР":

    А ще трябва и да плащат на Укройна за белите дето направиха.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания