Отидете към основна версия

2 730 59

Един за всички, всички срещу канцлера! Крайната десница яхна фермерските протести

  • германия-
  • протест-
  • фермери-
  • алтернатива за германия-
  • олаф шолц

Освен маргиналните групи, основната крайнодясна сила в страната „Алтернатива за Германия“, се опита да спечели от протестите, които получиха широка обществена симпатия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Размахването на заподозрени знамена и дори плакати, призоваващи опонентите да бъдат изпратени на бесилото, очевидното присъствие на крайнодесни протестиращи при едноседмични блокади на трактори от фермери породиха страхове, че екстремистите се стремят да се възползват от протестното движение, предаде АФП.

По време на митинг тази седмица на германски фермери, ядосани от съкращенията на субсидиите, полицията отдели няколко десетки крайнодесни поддръжници от основната демонстрация. Екстремистите от групировката "Freie Sachsen" размахваха роялистки знамена и макети на германски политици, облечени като затворници по време на протеста в Дрезден. Те са сред радикални групи, за които германските власти все повече се страхуват, че се стремят да съдействат на демонстрациите, които започнаха през декември и се разпространиха в цялата страна. Протестите ескалираха миналата седмица, когато трактори блокираха пътища и предизвикаха масови безредици.

Друг голям митинг е планиран за понеделник в Берлин. Фермерите и някои от техните поддръжници опитаха да се дистанцират от крайнодесните групи. Но екстремистите изглеждат решени да се хванат за протестното движение. Групата "Freie Sachsen", която обединява монархисти, теоретици на конспирацията и крайната десница, публикува съобщения в подкрепа на фермерите онлайн.

Други групи, като неонацистката организация "Трети глас" и националистическото движение "Ein Prozent" (Един процент), призоваха за стачки и бунтове, според вътрешното министерство. Те са обвинени, че стоят зад спорни трикове по време на протестите, като поставяне на бесилки отстрани на магистрали и спиране на министъра на икономиката Робърт Хабек да слезе от ферибот. Хабек от партията на Зелените е любима мишена на протестите.

Подбиване на законните протести

Щефан Крамер, ръководител на разузнавателната служба в източната провинция Тюрингия, обвини крайнодесните групи, че "постоянно и систематично се стремят да подкопаят всяка форма на легитимен обществен протест".

От началото на протестите лидерът на федерацията на фермерите Йоахим Руквид многократно е настоявал: „Не искаме десни и радикални движения в нашите демонстрации“. Гневът на фермерите идва от решението на правителството да намали субсидиите и данъчните облекчения за дизелови и селскостопански превозни средства. Този ход беше част от усилията на коалицията на канцлера Олаф Шолц да намери спестявания, след като върховният съд на Германия постанови през ноември, че правителството е нарушило правилата за дълга. Решението направи огромна дупка в разходните планове на правителството.

Освен маргиналните групи, основната крайнодясна сила в страната „Алтернатива за Германия“, се опита да спечели от протестите, които спечелиха широка обществена симпатия. Партията казва, че възнамерява да превърне защитата на селските райони в централна част от кампанията си за ключови избори тази година в Тюрингия, Саксония и Бранденбург. Според наскорошно проучване на общественото мнение, поръчано от телевизионните оператори RTL и NTV, „алтернативата“ в момента се радва на над 30 процента подкрепа в трите източни щата. Създадена през 2013 г. като антиевропейска партия, преди да се превърне в антиимиграционна партия, „алтернативата“ се радва на възраждане, докато Германия се бори с нарастването на нелегалната миграция, както и със слабата икономика.

Въпреки присъствието на екстремисти на протеста в Дрезден, мнозина от участниците категорично отхвърлиха всякакви връзки с поддръжници на крайната десница, настоявайки, че единствената им цел е да подкрепят фермерите. "Не ги снимайте. Те не ни представляват", каза за АФП жена, която държи знак в подкрепа на фермерите, които пожелаха да не бъдат назовавани. 26-годишната Луиза Хохщайн, която управлява малка млечна ферма в региона, добави: "Тези митинги са за нашето бъдеще. Това няма нищо общо с десните екстремисти. Не затова сме тук".

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: