Last news in Fakti

14 Януари, 2024 19:19 2 708 59

Един за всички, всички срещу канцлера! Крайната десница яхна фермерските протести

  • германия-
  • протест-
  • фермери-
  • алтернатива за германия-
  • олаф шолц

Освен маргиналните групи, основната крайнодясна сила в страната „Алтернатива за Германия“, се опита да спечели от протестите, които получиха широка обществена симпатия

Един за всички, всички срещу канцлера! Крайната десница яхна фермерските протести  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Размахването на заподозрени знамена и дори плакати, призоваващи опонентите да бъдат изпратени на бесилото, очевидното присъствие на крайнодесни протестиращи при едноседмични блокади на трактори от фермери породиха страхове, че екстремистите се стремят да се възползват от протестното движение, предаде АФП.

По време на митинг тази седмица на германски фермери, ядосани от съкращенията на субсидиите, полицията отдели няколко десетки крайнодесни поддръжници от основната демонстрация. Екстремистите от групировката "Freie Sachsen" размахваха роялистки знамена и макети на германски политици, облечени като затворници по време на протеста в Дрезден. Те са сред радикални групи, за които германските власти все повече се страхуват, че се стремят да съдействат на демонстрациите, които започнаха през декември и се разпространиха в цялата страна. Протестите ескалираха миналата седмица, когато трактори блокираха пътища и предизвикаха масови безредици.

Друг голям митинг е планиран за понеделник в Берлин. Фермерите и някои от техните поддръжници опитаха да се дистанцират от крайнодесните групи. Но екстремистите изглеждат решени да се хванат за протестното движение. Групата "Freie Sachsen", която обединява монархисти, теоретици на конспирацията и крайната десница, публикува съобщения в подкрепа на фермерите онлайн.

Други групи, като неонацистката организация "Трети глас" и националистическото движение "Ein Prozent" (Един процент), призоваха за стачки и бунтове, според вътрешното министерство. Те са обвинени, че стоят зад спорни трикове по време на протестите, като поставяне на бесилки отстрани на магистрали и спиране на министъра на икономиката Робърт Хабек да слезе от ферибот. Хабек от партията на Зелените е любима мишена на протестите.

Подбиване на законните протести

Щефан Крамер, ръководител на разузнавателната служба в източната провинция Тюрингия, обвини крайнодесните групи, че "постоянно и систематично се стремят да подкопаят всяка форма на легитимен обществен протест".

От началото на протестите лидерът на федерацията на фермерите Йоахим Руквид многократно е настоявал: „Не искаме десни и радикални движения в нашите демонстрации“. Гневът на фермерите идва от решението на правителството да намали субсидиите и данъчните облекчения за дизелови и селскостопански превозни средства. Този ход беше част от усилията на коалицията на канцлера Олаф Шолц да намери спестявания, след като върховният съд на Германия постанови през ноември, че правителството е нарушило правилата за дълга. Решението направи огромна дупка в разходните планове на правителството.

Освен маргиналните групи, основната крайнодясна сила в страната „Алтернатива за Германия“, се опита да спечели от протестите, които спечелиха широка обществена симпатия. Партията казва, че възнамерява да превърне защитата на селските райони в централна част от кампанията си за ключови избори тази година в Тюрингия, Саксония и Бранденбург. Според наскорошно проучване на общественото мнение, поръчано от телевизионните оператори RTL и NTV, „алтернативата“ в момента се радва на над 30 процента подкрепа в трите източни щата. Създадена през 2013 г. като антиевропейска партия, преди да се превърне в антиимиграционна партия, „алтернативата“ се радва на възраждане, докато Германия се бори с нарастването на нелегалната миграция, както и със слабата икономика.

Въпреки присъствието на екстремисти на протеста в Дрезден, мнозина от участниците категорично отхвърлиха всякакви връзки с поддръжници на крайната десница, настоявайки, че единствената им цел е да подкрепят фермерите. "Не ги снимайте. Те не ни представляват", каза за АФП жена, която държи знак в подкрепа на фермерите, които пожелаха да не бъдат назовавани. 26-годишната Луиза Хохщайн, която управлява малка млечна ферма в региона, добави: "Тези митинги са за нашето бъдеще. Това няма нищо общо с десните екстремисти. Не затова сме тук".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хммм

    90 1 Отговор
    Само така!! Бой по фюрера Шолц!

    Коментиран от #12

  • 2 Мълчанието на агнетата

    89 0 Отговор
    Ха, как се разчуруликахте по актуални
    за Европа теми, които са вече от месец !
    кВо се случва с вас бе !

    Коментиран от #43

  • 3 Виж ти

    2 65 Отговор
    Копейките са на мисия
    Да не ги надушат обаче истинските нацисти че ще стане лошо
  • 4 Следващите избори

    72 2 Отговор
    AFD ще са мнозинство.
    Да му мислят глобалистите
    и разните там зелени.

    Коментиран от #36

  • 5 Дякон Унуфрий АраллампиевА

    79 1 Отговор
    Ако Шолц не подаде оставка утре протестите ще прераснат в гражданско неподчинение

    Коментиран от #10, #13

  • 6 Още

    58 0 Отговор
    50 милиарда за победа... давай... давай...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Н е се г р и ж и

    49 0 Отговор
    За Германия.Ме посъветва някакъв американски п у д е л.Така,че п р о б л е м няма.Всичко върви по план.Американски план
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Соваж бейби

    52 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дякон Унуфрий АраллампиевА":

    Ами тогава стискам палци да не подаде оставка искам нещо повече не само революция в цяла Европа.Анархия тип търсещи правата си от масата бедни и отрудени хора

    Коментиран от #11, #18

  • 11 Искали полюсия казаха

    2 49 Отговор

    До коментар #10 от "Соваж бейби":

    Абе циркаджии вие не искате революция вие искате да окрадете богатите за да сте по-равно затънали и нещастни

    Коментиран от #15, #45

  • 12 кнаус 485

    56 1 Отговор

    До коментар #1 от "хммм":

    Германия не е това,което беше......ЕС не е това,което беше преди да вземе нас и другите соц.държави.....разрухага е близо,но гледащите не виждат идващото.....

    Коментиран от #17

  • 13 ХАХАХА

    22 7 Отговор

    До коментар #5 от "Дякон Унуфрий АраллампиевА":

    Вервай си ! Доста години са дресирани, така че едва ли ще преминат в неподчинение!

    Коментиран от #23, #25

  • 14 Иванушка 🇷🇺

    64 1 Отговор
    Германците здраво загазиха и объркаха.
    Рецесия, инфлация, беднотия и гладни селяни. Не бих искал да съм германец, а още по-малко да се казвам Улаф. Каква ирония - как някога просперираща държава, локомотива на Европа само за две години се превърна в грохнал трамвай под антидържавното управление на ватмана Улаф. Мизерията е пълна ))
  • 15 ХАХАХА

    43 1 Отговор

    До коментар #11 от "Искали полюсия казаха":

    Тези богати преди да са станали такива са ограбили де що се движи дори и в момента крадат ,аре бегай оттука с богаташите ! Тук не е за такива като тебе.

    Коментиран от #21

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Уррааа

    2 35 Отговор

    До коментар #12 от "кнаус 485":

    Имат ли яйца само ми е интересно

    Сега ще ви кажа какво ще се случи другари..след като неонацистите са на тия протести най-вероятно полицията ще ги разчисти при нужда безкомпромисно
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гневен

    15 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Да ти са изфърфуля на фасона аз на тебе.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Уррааа

    3 45 Отговор

    До коментар #15 от "ХАХАХА":

    Индианец..икономиката се движи от хора с мозък..всеки може да е сервитьорка и да иска справедливост..говориш в момента за държави със най-ниски нива на корупция в света..и богатите там са богати защото са бачкали..когато ги окрадете всичките ще бъдете еднакво зле всеки път така става с тия революции

    Коментиран от #29

  • 22 Френски мароканец

    20 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГРЪКА АЛКЕОС":

    Хайде идвай чакаме те, усигурена ти е работа на улицата няма проблем има много работа.
  • 23 На въпроса на студенти

    36 1 Отговор

    До коментар #13 от "ХАХАХА":

    В голям американски университет, защо толкова дълго време не са се случвали съществени промени в човешката история, професорът отговоря:
    Десетилетия може да не се случи нищо съществено но за няколко седмици могат да се случат такива събития, които не са се случвали десетилетия.

    Коментиран от #26

  • 24 Бг зърнар

    3 15 Отговор
    Буря в чаша вода.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Кво ни интересува

    5 17 Отговор

    До коментар #23 от "На въпроса на студенти":

    Нещо си казано в американски университет?

    Коментиран от #32

  • 27 Гошо

    42 1 Отговор
    "протестите, които получиха широка обществена симпатия" Ти да видиш чудо Е бива ли така сега ,точно когото се води епична битка за каузата на правите краставици и евроатлантическите ценности ,тия германци да забиват нож в гърба на демокрацията

    Коментиран от #40

  • 28 Механик

    42 0 Отговор
    Тотално интелектуално окастрени и ментално-недостатъчни хора пишат статии.
    Каквое това "заподозрени знамена"? В какво стги заподозрели, бе? Нямат дръжки ли или подозирате, че не са ушити правилно?
  • 29 ХАХАХА

    25 3 Отговор

    До коментар #21 от "Уррааа":

    Много мозък имат богатите , за кражби и далавера! Икономиката се движи от хора ,които работят , а от паразити от които си и ти !

    Коментиран от #31

  • 30 Дякон Унуфрий Араллампиев

    28 2 Отговор
    От сряда протестите започват в Белгия и Холандия Явно процесът е необратим
  • 31 Уррааа

    5 7 Отговор

    До коментар #29 от "ХАХАХА":

    Много ти е сложно на тебе
    За да печели една фирма и да плаща заплати е нужно кадърно управление да не говорим за модерна икономика където има конкуренция и един произведен слаб продукт ти закрива фирмата..ако си мислиш че можеш да управляваш компания която въвежда технологична иновация на всеки 3-5 години тогава незаслужено си в работническата класа

    Коментиран от #56

  • 32 Ми ако следиш

    30 1 Отговор

    До коментар #26 от "Кво ни интересува":

    Какво се случва из Европа и какво се мъчат да скрият медиите, може да се сетиш кВо ни интересува !
    Все пак и из цялата сбирщина там се намират разумни хора.
  • 33 Гай Турий

    33 1 Отговор
    Дойде времето американската пионка Шолце да се спасява в Патагония. Бягайбоклук!
  • 34 инфо

    13 3 Отговор
    Елементарник. На тебе само копейки са ти в празната кратуна.
  • 35 Бай Дън

    27 1 Отговор
    Олаф честито успя да възкресиш Хитлер, твоята Украйна те доведе до тук.
  • 36 ХА ХА

    16 1 Отговор

    До коментар #4 от "Следващите избори":

    Итересно: защо бъдещи управници не прекратяват поразийте на предишни управници, ами ги затвърдяват и увеличават.
    А живота на народа преминава в надежди, ама говежди.
    И тия афд ще са същите, само дето сега са по гладни.

    Коментиран от #38

  • 37 Бай Дън

    28 1 Отговор
    DW къде спите що не отразявате или когато става въпрос за Русия може да драскате глупости.
  • 38 КанцлерАкт

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "ХА ХА":

    Виж първото ЗАДЪЛЖИТЕЛНО посещение на всеки нов канцлер на СоциалЛанд къде е и ще си отговориш на въпроса.

    Коментиран от #46, #53

  • 39 май работата върви на автогол

    22 1 Отговор
    А у нас ?
    А у нас всичко е ОК , нали така драги ми сънародници !
  • 40 кой за какво учил кой как се "уредил "

    17 1 Отговор

    До коментар #27 от "Гошо":

    Хубава ирония ама май не е никак смешно. Всъщност на мен въобще не ми пука защото това е резонен процес . Каквото са си "поръчали" с иди...ма си това и ще получат всички включително и ние . Без Германия няма ЕС , всъщност без силна Германия няма ЕС а това май е на прага да се случи .
  • 41 това е мой протест

    9 0 Отговор
    Не плаюайте данъци и ще се сетят . Аз лично не плащам повече данъци докато фаш. хунта на Сглобката е на власт

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Калпазанин

    24 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мълчанието на агнетата":

    Да подчертаем, протестите ескалираха миналата седмица. И да питаме нашите "свободни медии" вие сега ли разбрахте за тях да ви..............
  • 44 ...

    1 14 Отговор
    Путлерасти. Не се радвайте на АФД. Тя ще ви върне 300 000 българи и над 1 000 000 роми. Внимавайте кво си пожелавате.
  • 45 Соваж бейби

    12 1 Отговор

    До коментар #11 от "Искали полюсия казаха":

    На кой гръб са станали богати бе ?Да не отварям тема за императори ,царе ... та и днес реални такива се издържат за сметка на данъкоплатеца и като добавим мигранти ?....как ,кой е строил в какви условия на работа,слугини не знам си какви още да има едно лесно и някой с тоалетна хартния да изтрива или подмива когато свърши с изхождането!Всяко търпение си има край
  • 46 ХА ХА

    11 0 Отговор

    До коментар #38 от "КанцлерАкт":

    Аз въпрос нямам, защото знам затова и не гласувам от 97 когато брикета от драгалевци започна реформата с жълта боя и булстат за всяко такси и касови апарати за сергийте на пазара.
  • 47 ХА ХА

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "това е мой протест":

    Не е проблема във фащ хунтата, и рф хунтата ще ти иска данъци.
    Проблема е че коя и да е хунта не се пита като иска данъци, тия от които ги иска от къде ще вземат за да ги платят.
  • 48 Баба ти

    13 1 Отговор

    До коментар #42 от "От ЮАР":

    Ти колко милиона открадна, че се криеш в миша палата в южна негрия?! Ела в България и даваа съвети, върни откраднатото, душма нин.

    Коментиран от #58

  • 49 ХА ХА

    2 8 Отговор

    До коментар #42 от "От ЮАР":

    Точно така е, ама купейките искат да са роби.!?!?!?
  • 50 Мнение

    16 1 Отговор
    Крадецът вика дръжте крадеца! А то най- големият екстремист е Улав Шолц и всички управляващи в неговото правителство,са екстремисти и трябва да бъдат съдени за слугинаж на САЩ!
  • 51 Мнение

    17 0 Отговор

    До коментар #42 от "От ЮАР":

    Самото германско правителство е фашистко, като и българското о, неразумни июроде!

    Коментиран от #54

  • 52 Ха ха ха

    22 1 Отговор
    никакви"десни екстремисти" не са! Алтернатива за Германия е закона партия,която спорд прогнозитеще управлява в Германия!Партиите на статуквото там ги е толкова страх от"Алтернативата",колкото в България от Възраждане!Това е бъдещето,глобализма и джендъризма си отиват!Партиите и нпота на сорос ще бъдат забранявани!

    Коментиран от #57

  • 53 ХА ХА

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "КанцлерАкт":

    Всички като влезнат в мола отиват на най-голямата сергия.
  • 54 ХА ХА

    0 7 Отговор

    До коментар #51 от "Мнение":

    Мани го германското, ама българското ако беше фашистко, ти и тия като теб отдавна щяхте да сте история.
  • 55 Редник

    4 0 Отговор
    Всяко стадо си има мърша. Най много е мършата сред управляващите. Факт!!!
  • 56 Голям праз

    0 2 Отговор

    До коментар #31 от "Уррааа":

    Явно нямаш никакъв идея за какво става въпрос?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: