Last news in Fakti

19 Януари, 2024 09:59 2 064 46

Забрана на "Алтернатива за Германия"?

  • алтернатива за германия-
  • германия-
  • олаф шолц-
  • кристиан линднер-
  • фридрих мерц

Първият аргумент е, че забраняването на партии третира само симптомите, но не и причините за определени позиции

Забрана на "Алтернатива за Германия"?  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трябва ли да се забрани дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“? В тази разгорещена дискусия преобладават скептичните гласове. Какви са техните аргументи и може ли обществото само да се очисти от радикалните сили?

Не стихват гражданските протести срещу дяснопопулистката партия “Алтернатива за Германия” (АзГ), след като стана ясно, че нейни членове са участвали в тайна среща, на която са обсъждали как да изгонят милиони чужденци от страната. В отговор хиляди излязоха по улиците на големите германски градове, за да се обявяват против плановете на десните.

Много от демонстрантите настояват и за забрана на партията. Против подобна идея обаче застават редица политици, включително финансовият министър на Германия Кристиан Линднер и председателят на ХДС Фридрих Мерц, пише АРД. Аргументите им заслужават внимание, смята журналистът от медията Макс Бауер.

Какви са аргументите против забрана на АзГ?

Първият аргумент е, че забраняването на партии третира само симптомите, но не и причините за определени позиции. Противоконституционните и дясноекстремистки виждания са дълбоко вкоренени в част от германското общество, пише Бауер. Точно те са довели до издигането на нацистите, до Втората световна война и Холокоста. И все още тлеят в обществото, четем още в коментара.

Вторият аргумент е, че борбата срещу подобни възгледи е задача на жизнената демокрация, с други думи - на обществото. Забраната на една партия би означавало на обществото да му се отнеме тази задача.

И третият - ако враждебни спрямо конституцията партии не бъдат забранени, политиците ще са просто принудени да им се противопоставят политически. Една забрана не може да реши въпроса истински.

Гражданското общество не може да се справи само

Тези аргументи са добри, защото залагат на едно просветено гражданско общество, което е в състояние само да реши своите проблеми с враговете на свободата и демокрацията, пише Макс Бауер в АРД. Но тъкмо тук се крие и големия проблем - идеално гражданско общество няма, особено в наши дни. Обществеността се промени, а ТикТок, Екс и Ютюб сериозно допринасят за тази промяна. Тези медии не са места за смислен дебат и изслушване. Алгоритмите на социалните медии са фокусирани върху бързите стимули, шумните глъчки и постоянното нарушаване на табутата.

В подобна ситуация “Алтернатива за Германия” плува изцяло в свои води. Предразсъдъци и злоба, детски инат, деленето на света на „наши и ваши“, на истински германци и опасни чужденци – подобни схеми са до голяма степен определящи за обществото в социалните мрежи, където спокойният размисъл, диференцирането, търпението и емпатията са все по-рядко срещани. Демократичната култура понесе толкова удари, че гражданското обществото вече не успява само да държи десните екстремисти далеч от властта.

Политиците трябва да бранят демокрацията

Това е горчива констатация с оглед на германската история, в която гражданското общество веднъж вече е изоставяло демокрацията и е избирало човеконенавистния фашизъм, следващ максимата "ние срещу тях". В подобна ситуация хората на отговорни позиции не трябва просто да прехвърлят топката обратно на онези, които сега излизат да протестират срещу "Алтернатива за Германия”, четем още в коментара, публикуван в АРД.

Конституцията не остава сляпа за подобни ситуации, смята авторът. Тя разполага с инструменти да брани демокрацията - например чрез забрана на политически партии и отнемане на основни права на десни екстремисти. Но политиците са длъжни да изковат щита, който да пази демокрацията. И времето за това е настъпило – именно сега.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНТИФАШИСТ

    85 7 Отговор
    Забрана на ЕНП партията на Ротшилдите в Европа

    Коментиран от #15, #20, #21

  • 2 Пич

    66 6 Отговор
    Нека пробват ! Но после да не реват , като последва " Нощта на дългите ножове " !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бонев

    92 2 Отговор
    Това го чета за трети път тука. Либерастите мръв пикаят че алтернативата върви към първа политическа сила.

    Коментиран от #7

  • 5 Боро

    35 25 Отговор
    Гледах тези протести по немските телевизии. 90% от демонстрантите бяха араби, китайци, негри и всякаква мигрантска паплач. Може и цигани да е имало, но те са по-светлокожи.
  • 6 Урюрвкос

    49 2 Отговор
    Трябва ли да се забрани републиканската партия в Щатите? това е въпросът който Тръмп зададе на висшия съдебен орган. От отговора зависи дали ще се раздели обществото пак както преди 160 год със съответните последици.
  • 7 Дааа

    38 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бонев":

    Не са либерасти, а обикновени нацисти!
  • 8 От Германия

    48 11 Отговор
    Алтернатива за германия не е нито фашистка нито крайно дясна А просто АНТИИМИГРАНТСКА партия която се опитва да отвори очите на хората в германия За грешките които направи меркел в имигрантската политика.Точно това не се харесва и не пасва на системните партии И се опитват чрез фалшиви обвинения и манипулации да ги изкарат фашисти и да ги отстранят Защото излязоха на първо место в.рейтингите. Едно уточнение да не бъдат бъркани с нашия копейкин За разлика от нашия РУСОРОБ АФД са патриоти не мразят Нато и ЕС не са русофили , не ходят в руски посолства ,не поддържат путин, и войната му в украйна.
    Пс.Този политик на Ход от снимката е бивш член на партията Хдс на меркел

    Коментиран от #11, #45

  • 9 Досега

    50 3 Отговор
    само фашисти са забранявали партии!Сега пак искат да го направят- няма да стане!!!

    Коментиран от #13, #16

  • 10 ЕВРОНЮЗ

    48 2 Отговор
    Ако трябва нещо да се забранява то това са НПО - тата. Стоят си в сянка и тормозят законни правителства ако не играят по каубойска музика
  • 11 Не си прав а Възраждане!

    51 3 Отговор

    До коментар #8 от "От Германия":

    На конгреса на Алтернативата в Германия се каза,че черпят опит от Българската партия Възраждане! Възраждане е приета от всички западни партии,които са настроени против глобализма!Апропо: В България всеки който не е съгласен с водената проамериканска политика е обявяван за руски агент!В такъв случай 80%от българския народ сме такива!И се гордеем с това!

    Коментиран от #14, #17

  • 12 Виж сега

    36 0 Отговор
    Хората ги искат не искат емигранти които източват системата им.
  • 13 Да ама

    2 39 Отговор

    До коментар #9 от "Досега":

    Ако става въпрос за копейкин той е за забрана .Защото партиите които хитлер забрани и АФД сега бяха и са патриотични партии които работе62ха за немските интереси.За разлика от копейкин който е открит русофил работещ за чужди интереси Вреден за страната си.Такава партия трябва задължително да бъде забранена И ще бъде забранена във всяка демократична държава .
  • 14 Копейкин

    3 32 Отговор

    До коментар #11 от "Не си прав а Възраждане!":

    Не го познават достатъчно в АФД И не са положили усилия да го опознаят Немеца е коректен трезвомислещ патриот В Афд не им минава и през ум че копейкин брани руския интерес пред българския За тях той е националист като тях за какъвто и той се представя там.По нареждане на кгб и митрофанова Заблуждава немците и други националистически партии в Европа Само въпрос на време е да го разкрият че мрази ЕС Нато и америка и че е руски агент в страната си.

    Коментиран от #23

  • 15 А забраняването на партии

    30 0 Отговор

    До коментар #1 от "АНТИФАШИСТ":

    какво общо има с претенциите за демокрация?
    Забрана на медии.
    Принудително инжектиране.
    Или пък демокрация с намордници !
  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 23 Отговор

    До коментар #9 от "Досега":

    Значи Путин е фашист ,той направо вкарва лидерите им в затвора
  • 17 Хахахаха

    1 21 Отговор

    До коментар #11 от "Не си прав а Възраждане!":

    Тъй като за разлика от теб познавам добре групите и партии е европарламента Аз не виждам в коя група може да отиде копейкин В ЕС Има крайно десни и леви НО НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ ГРУПИ НЕ Е АНТИ ЕС АНТИ НАТО АНТИ АМЕРИКА ...ЗА ПУТИН ЗА РУСИЯ ПРОТИВ УКРАЙНА . Няма такава група в Европарламента която пасва копейкин Но дори и да излъже и се намърда в групата на салвини афд вилдерс Австрийската ОФП рано или късно ще го разкрият И ще го изгонят Руски партии в ЕС няма! Копейкин най добре ще е да не участва в Евроизбори той не е Европейска партия И няма работа там!!
  • 18 Исторически парк

    19 0 Отговор
    Страх ги е ,защото знаят че азг е първа сила 😉
  • 19 Павел пенев

    21 1 Отговор
    Демокрацията в ЕС е такава,че вече започват да закриват партии. Какви идиоти се подвизават в този ЕС .
  • 20 Търновец

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "АНТИФАШИСТ":

    Някои Германци наричат банка Ротшилд "Банката на Луцифер" и заедно с банка Рокъфелър те контролират финансов ресурс и собственост за поне 50000 милиарда долара, Двете банкови династии имат голямо влияние в либералния блок на ЕП с най вече Зелените спонсорират ислямизация и Турцизация на ЕС, примерно преди време Тюркяни родени в Германия дойдоха на Турската граница и опитаха да пречат на гранипарите
  • 21 Търновец

    2 18 Отговор

    До коментар #1 от "АНТИФАШИСТ":

    Чували ли сте за покойния професор Хилберт от Кьонигсберг университет - най успешния математик на 20 век, имаше и други водещи математици и физици. След 1945 Русите закриха университета - един от най добрите университети в Европа и брутално изгониха от домовете им поне 500000 Германци, същото сториха с Японците е Сахалин и Курилите а да не говорим Как Русите дадоха Северна Добруджа на Власите

    Коментиран от #22

  • 22 Стършел

    20 2 Отговор

    До коментар #21 от "Търновец":

    Не ,,Русите", а енгилизите и франчулята дадоха Добруджа на Ромъния, и къде бе подписан НЬой -- в Москва? Чети ,,търновецо" Чети!
  • 23 факуса

    7 1 Отговор

    До коментар #14 от "Копейкин":

    за да си толкоз навътре явно и ти си нечий агент

    Коментиран от #36

  • 24 ЕСССР трябва да се разтури!

    18 1 Отговор
    Ще ги забранят друг път. Най-много Германия пак да се раздели на ГДР и ГФР. Оситата и така се чувстват втора ръка хора в собствената си страна, а са набрали доста на сегашното Политбюро и вече открито го показват. Германия не е виждала такива протести от ВСВ насам.
    И дори мисирските ни цензурирани медии вече не могат да скрият това.
  • 25 Дойче веле 🚾

    18 1 Отговор
    Трябва да бъде забранено
  • 26 От ЮАР

    0 20 Отговор
    Едно е ясно - всички партии, които се финансират и подпомагат от враждебни сили (Путлерова Русия), по дефиниция трябва да се закрият, а Русия финансира всички крайнодесни и фашизоидни сили в Европа. Не е нужно дълго да се умува. Европа отдавна трябваше да затвори всички Руски канали за въздействие, пропаганда, пране на пари, контрабанда и пр. Главата на змията се мачка, докато е малка. Сега ще се затруднят, но ще стане!

    Коментиран от #33

  • 27 Фъш КИА

    15 0 Отговор
    Забраната на партии не бешкли един от признаците на фашизма?
  • 28 И аз така миля

    16 0 Отговор
    У нас трябва да се забрани крайно либералната екстремистка партия на ППДБ
  • 29 Перо

    16 0 Отговор
    Пак паника при унтерменшите от DW! На идващите избори Алтернатива за Германия ще бъде първа политическа сила! В САЩ, в два щата правят опити да забранят Тръмп, сега и в Германия, ционизма се бори с манипулации и престъпни методи да ограничи германците от избор! Нелегалните примати-престъпници нямат място в Германия!
  • 30 Нищо не разбирам

    19 0 Отговор
    Значи, хората с огромно болшинство гласували за дадена партия, трябва да се забрани за да не управлява.
    .. за да управлява партия с малцинство..

    Извинявайте, но когато малцинството управлява мнозинството, не е Демокрация, а Тоталитаризъм.
  • 31 От Германия

    13 0 Отговор
    Изкривяват нещата до неузнаваемост.
    Вече сте „крайно десен или дяснопопулисти “, ако се противопоставяте на това да бъдат тормозени хората от непроверени мъже мигранти, поканени в страната ви масово от правителството!

    Когато осъждате всяка критика като „крайно дясна/дяснопопулистка“, когато използвате закони, за да не позволявате на хората да говорят за проблемите, с които се сблъскват, когато преследвате собствените си граждани за сметка на нелегални имигранти, е съвсем логично в един момент гневът на хората да избухне. И за всичко това са виновни единствено и само правителствата, които се подчиняват сляпо на глобалистите.

    Коментиран от #40

  • 32 Някой

    14 0 Отговор
    Това би било фашизъм в най-добрите му нрави. В Германия нищо от миналото не е забравено.
    А уж живеят в демокрация...
  • 33 Мнение

    9 3 Отговор

    До коментар #26 от "От ЮАР":

    С какво ги финансира бе въшльо! Нали путлерова Русия е най-бедната в света?
  • 34 Мда

    3 4 Отговор
    Като гледам трябва да се избият всички мислещи хора по света, че да останат боклуците комунисти демократи да се сношават на воля.
  • 35 Естествено

    0 9 Отговор
    че ще ги забранят.
  • 36 А да

    0 9 Отговор

    До коментар #23 от "факуса":

    Не съм агент а просто съм здрав човек За късмет не съм болен от русофилия Тази болест те прави зависим като наркотик действа !!! Замъглява мозъка и те прави зомби За съжеление за цял живот!!! Поразява най често не образовани предава се и по наследство Може и да ти се инжектира и получаваш облаги Но ставаш руски роб !
  • 37 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 0 Отговор
    ФАШИЗМА НАСТЪПВА ЩЕ НИ ЗАБРАНЯТ ВСИЧКО ПРОСТО НЯМА ДА ИМАМЕ МНЕНИЕ
  • 38 Съдията Дред

    9 0 Отговор
    Откога политик да обсъжда репатриране на незаконно пребиващи лица стана противоконституционно ? Самите германски власти ежегодно ни връщат стотици до хиляди нелегални, за които са преценили, че няма никаква възможност да са им от полза. Откога това някой без твое разрешение да влезе в домът, да седне на масата ти, и да поиска легло , и това до края на живота му, е конституционно право? Пък и забранят ли ги, те ще гласуват най вероятно за Сара Вагенкнехт, и пак същия резултат в парламента им.

    Коментиран от #41

  • 39 Момченце

    6 0 Отговор
    Алтернатива за Германия иска да изгони любовниците на онезичките! Естествено е, че ще искат да я забранят.
  • 40 А да

    2 9 Отговор

    До коментар #31 от "От Германия":

    Ако ти си в германия аз съм в танганайка. По скоро си в български малък град или в санкт петербург
    Редактора вижда че лъжеш и от къде пишеш Може да потвърди!!
  • 41 Не е верно

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Съдията Дред":

    Сара вагенкнехт е лява а избирателите на афд са десни За нея няма да гласуват Тя не е и антиимигрантски настроена. И няма нищо общо с програмите на афд.
  • 42 Така Така

    5 0 Отговор
    АFD е единсъвената надежда за спасение на немският коптор
  • 43 Мнение

    9 0 Отговор
    Напълно 100% фашистката медия DW е против дясната "алтернатива за Германия"?
    Хаххаха
    Тия лъжливи немци с цялата си фалива история,като половината от тях са гети влязаха в някаква луда самоунищижаваща се действителност.
    По-добре скоро да се разпадне "обединена" Германия ,която включва взаимноизклщчващи се националности.
  • 44 М3 голд

    8 1 Отговор
    Каква абсурдна статия. Германците излезли на протест срещу тази партия, защото тя била против мигрантите. Точно обратното, DW. Не пишете небивалици или Факти грешно интерпретират. Тази партия започва да пречи, защото като тайфун ще измете т.н. демократи, а всъщност - васали на САЩ. Тази партия ще възроди убивана Германия. Ще подаде ръка на Русия - за евтина енергия и пазар, срещу зачитане руските искания за сигурност. Тази година ще е интересна.
  • 45 Минувач

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "От Германия":

    Не те знам от Германия ли си или от Патагония, но за да говориш, че АзГ били нещо в разминаване с Възраждане, явно си доста неук и непросветен! А дори казваш и за Нато и Ес и позицията на АзГ. Ами, като си толкова голям разбирател, да беше взел да свалиш програмата на АзГ от нета и да я попрочетеш, не е голяма, един пдф файл към 70 и няколко страници беше. А там щеше да прочетеш много, ама много неща неща и политики, които са 1:1 с идеите на Възраждане. Щеше да прочетеш, че те са за идеята за народната демокрация - за референдумите. Щепе да значеш, че те искат референдум за връщане на марката вместо еврото, щепе да прочетеш, че те, както и Възраждане са за симала национална армия, която да е в състояние САМА да си защитава суверинитета, а не да разчита на Нато и чужди войски. Щеше да знаеш, че те защитават християнските ценности и семейството, а не ЛГБТ и многополовите, Щеше да знаеш, че те искат борба с демографията и анти-имигрантски политики, които да не разредят местния германски народ, идеали и ценности. А ти да не мислиш, че не знаят ако Костадинов е руска марионетка? И кога той е ходил на тайна среща там? Кога въобще е ходил освен онзи прием за някакъв празник и то с много други хора? Дали не го разследват нон стоп и не биха излязли веднага платените медии с евентуални разкрития... Къде са?
  • 46 Госта.

    0 0 Отговор
    Сахалин и Курилските острови нас не ни интересуват а за твое сведение Северна Добруджа е дадена на Румъния след изрично настояване на Франция на Берлинския конгрес.Австро-Унгария настоява на Балканите да НЯМА ГОЛЯМА СЛАВЯНСКА държава и понеже Русия е била изтощена се съгласява.Както е казано "От двете злини-по малката".Не е политкоректно но отново Австрия ни спира.