Отидете към основна версия

3 656 39

Стратегическа визита! Канцлерът заминава за Пекин

  • германия-
  • китай-
  • олаф шолц-
  • си дзинпин

През 2023 година Китай беше за седма поредна година най-важният търговски партньор на Берлин, като се очаква да остане такъв и за 2024 г. според първоначалните статистически данни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Олаф Шолц ще посети Китай на 15 и 16 април заедно с бизнес делегация, е заявил пред Ройтерс източник, свързан с планирането на визитата, пише БТА.

Азиатско-тихоокеанския комитет на германския бизнес и Германската индустриална федерация са изпратили покани до различни компании техни представители да придружат Шолц, допълни източникът, но не уточни за кои точно фирми става дума.

Говорител на германското правителство отказа да коментира потенциалното пътуване, заявявайки че е прието публичните събития на Шолц да се обявяват в петъка преди провеждането им.

За последен път Шолц посети Китай през ноември 2022 г., когато се срещна с президента Си Цзинпин. Канцлерът настоя Си да убеди Русия да прекрати инвазията си в Украйна.

През 2022 година Китай беше за седма поредна година най-важният търговски партньор на Германия, като се очаква да остане такъв и за 2023 г. според първоначалните статистически данни.

Тази седмица Шолц е на посещение във Вашингтон, където ще обсъди войната в Украйна и други въпроси с президента Джо Байдън.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: