Last news in Fakti

13 Февруари, 2024 21:12 1 972 16

Глас народен! "Алтернатива за Германия" ще победи всички партии от управляващата тройна коалиция на следващите избори

  • германия-
  • алтернатива за германия-
  • олаф шолц-
  • европейски парламент

За страна, измъчвана от нацисткото си минало, възходът на една националистическа партия е сериозен повод за безпокойство, отбелязва ДПА

Глас народен! "Алтернатива за Германия" ще победи всички партии от управляващата тройна коалиция на следващите избори - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) може да удвои резултата си на тези европейски избори в сравнение с предишните, сочи ново проучване, цитирано от БТА.

На миналия вот за Европейски парламент през 2019 г. партията събра 11% от гласовете, което ѝ отреди четвъртото място. Сега АзГ може да спечели 22%, което би я направило втора политическа сила, изпреварена единствено от десноцентристкия Християндемократически съюз (ХДС), показва изследването на института ИНСА, направено по поръчка на новинарския портал t-online.

Ако прогнозите в проучването се сбъднат на изборите през юни, АзГ ще събере повече гласове от всяка друга партия в сегашната тройна управляваща коалиция в Германия.

На частичното повторение на парламентарните избори от 2021 г. тази неделя в Берлин участниците в коалицията от Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия леко отстъпиха позиции, докато консерваторите и АзГ подобриха представянето си с по около 1 процентен пункт.

Повторението на изборите се наложи заради нередности на изборите през 2021 г. Вотът в неделя беше наблюдаван внимателно, тъй като от него може да се съди за настроенията на избирателите, отбелязва ДПА.

Проучването за европейските избори, което е направено между 8 и 12 февруари, показва, че при Зелените, които през 2019 г. бяха втора политическа сила, може да има голям отлив на подкрепа.

Възходът на АзГ в проучванията хвърли в ужас системните партии в Германия и предизвика разгорещени дебати в обществото като цяло.

През последните седмици десетки хиляди хора се включиха в антиекстремистки демонстрации в цялата страна.

За страна, измъчвана от нацисткото си минало, възходът на една националистическа партия е сериозен повод за безпокойство, отбелязва ДПА.

Проучването на ИНСА е направено сред 2101 германци, имащи право на глас.

Европейските избори ще се произведат между 6 и 9 юни. Германия ще гласува на 9 юни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОБИЧАМ МИРИСА НА НАПАЛМ СУТРИН

    49 0 Отговор
    ОТ АВДЕЕВКА ДО БЕРЛИН
    И НА ПЕЧЕНО БАНДЕРСКО
  • 2 Селянин

    69 0 Отговор
    "Всичко, което Западът не харесва, се обявява за руска пропаганда. "

    Пресен пример!!!
  • 3 те и копейките

    1 35 Отговор
    така
  • 4 Сандо

    1 40 Отговор
    Ще победи ако я пуснат на изборите.
  • 5 ЖЕКО

    50 4 Отговор
    И ПО ПЪТЯ СИ КЪМ ГЕРМАНИЯ РУСНАЦИТЕ ДА НЕ ЗАБРАВЯТ ДА ИЗРАВНЯТ СЪС ЗЕМЯТА ПОЛША КАКТО НАВРЕМЕТО НАПРАВИХА ГЕРМАНЦИТЕ, БИИИ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ НАПРЕД БРАТЯ РУСНАЦИ
  • 6 Последния Софиянец

    28 5 Отговор
    Възраждане също.
  • 7 Последния Софиянец

    14 8 Отговор
    Българите ще ги пакетират и обратно в България за да работят на минималната заплата

    Коментиран от #15

  • 8 Анонимен

    52 0 Отговор
    Еми като краварите диктуват и разсипват Германия, хората пък искат да си вземат властта в своите ръце и да си управляват в полза на народа. Вече нищо не функционира в Германия. Самоубиха си държавата и икономиката по нареждане на господарите.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Новия Световен Ред

    42 2 Отговор
    изисква нови партии с нови политики!Либералглобализма умре!Да живее национализма,той ще излекува болна Европа!Само Възраждане!!!
  • 11 Тошко

    40 1 Отговор
    Така се получава когато евро-търтеите навират на Сорос модела навсякъде.
  • 12 БСП за България и Радев

    34 3 Отговор
    Напротив! Алтернатива за Германия е единствената нормална партия в ЕС и верен партньор на другаря Путин
  • 13 Перо

    32 2 Отговор
    Да му мислят джендърите в Европа, вкл. в Германия и ПП/ДБ в БГ!
  • 14 Перо

    39 1 Отговор
    Абсолютни теми табу в БГ медиите са депортираните и пристигнали днес с чартърни полети в БГ мигранти от Австрия, също и интервюто на Путин за Фокс нюз! Такава ционистка цензура не е имало и по времето на Гьобелс!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 От страни

    15 1 Отговор
    Айде, аз съм за Сара Вагенкнехт да става канцлерка. Тя е умничка и убавица. И е смела. И е млада.
Новини по държави: