Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 17:23 1 563 3

Опасни маневри в Южнокитайско море! Манила се скара на Пекин

  • китай-
  • южнокитайско море-
  • филипини-
  • скарбъроу

Плитчината Скарбъроу е разположена в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините, но Китай също предявява териториални претенции спрямо нея, което я прави една от най-оспорваните територии в Азия

Опасни маневри в Южнокитайско море! Манила се скара на Пекин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Филипините обвиниха Китай в "опасни и блокиращи" маневри по време на патрул на техен кораб в Южнокитайско море този месец, съобщава "Ройтерс".

Бреговата охрана на Манила посочи, че по време на деветдневен патрул близо до плитчината Скарбъроу на нейния 97-метров кораб BRP Teresa Magbanua, четири кораба на китайската брегова охрана са наблюдавали плавателния съд над 40 пъти.

Присъствали са и четири кораба на китайската морска милиция.

Плитчината Скарбъроу е разположена в рамките на изключителната икономическа зона на Филипините, но Китай също предявява териториални претенции спрямо нея, което я прави една от най-оспорваните територии в Азия и точка за възникване на конфликти.

Манила отбелязва, че корабът ѝ е в района, за да защитава филипинските рибари "от по-нататъшен тормоз" на тяхното традиционно риболовно място.

"Корабите на китайската брегова охрана извършиха опасни и блокиращи маневри в морето срещу BRP Teresa Magbanua четири пъти, като китайските кораби минаха пред носа на кораба на филипинската брегова охрана два пъти", се посочва в съобщението и се добавя, че китайските кораби "безразсъдно" са пренебрегнали международните правила за предотвратяване на сблъсъци в морето.

Китай има териториални претенции спрямо почти цялото Южнокитайско море, където се извършва търговия с кораби за над 3 трилиона долара годишно. Неговите териториални претенции се припокриват с изключителните икономически зони на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней.

На свой ред китайското външно министерство заяви, че плитчината Скарбъроу е суверенна територия на Пекин и дейностите на китайската брегова охрана в района са законни.

"Китай изисква от Филипините да зачита териториалния суверенитет и морските права и интереси на Китай и да спре дейностите по морски нарушения. Китай ще продължи твърдо да защитава своя териториален суверенитет и морски права и интереси в съответствие със закона", подчертават от ведомството.

През 2016 г. Постоянният арбитражен съд в Хага заяви, че претенциите на Китай нямат правно основание - решение, което Пекин отхвърля.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    8 0 Отговор
    Много се наяде тази въшка и сега не можеш да я изгониш от челото....
  • 2 хаха

    6 5 Отговор
    Китайците са царе на плагиатството. Маркировката на тяхната брегова охрана е досущ, като на Щатите.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.