Отидете към основна версия

4 166 19

Сенатът на САЩ гласува окончателно пакета от помощи за Украйна тази седмица

  • сащ-
  • сенат-
  • конгрес-
  • украйна-
  • помощ

Ако бъде одобрен, той ще отиде в Камарата на представителите на Конгреса

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Сенатът на САЩ подкрепи провеждането на окончателно гласуване тази седмица на законопроекта за пакетна помощ за Израел и Украйна, който не съдържа разпоредби за затягане на контрола по южната американска граница, предаде ТАСС. Срещата беше излъчена на уебсайта на горната камара на законодателния орган.

Сенаторите се съгласиха да ограничат дебата до 30 часа по законопроекта, предвиждащ допълнителни бюджетни средства от повече от $95 милиарда, от които $60,06 милиарда се предлага да бъдат използвани за подкрепа на Украйна, $14,1 милиарда за помощ на Израел. 66 сенатори се изказаха в подкрепа на това, 33 бяха против.

По този начин окончателното гласуване на законопроекта може да се състои на 14 февруари или по-рано. Ако бъде одобрен от Сената, той ще отиде в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. Преди това този законопроект премина няколко процедурни гласувания в Сената, последното от които се проведе на 12 февруари.

Говорителят на долната камара на законодателния орган, републиканецът Майк Джонсън, каза на 12 февруари, че документът, който се разглежда в Сената, не адресира „най-сериозния проблем, пред който е изправен“ САЩ. „Без да получи никакви предложения от Сената за промени в граничната политика, Камарата ще бъде оставена да продължи работата си по тези важни въпроси“, написа той в X. Преди това Джонсън вече беше нарекъл предложението на Сената „съзнателно неприемливо“.

Сенатът на Конгреса на 4 февруари представи пакетни споразумения за отпускане на допълнително финансиране през фискалната 2024 година, която започна в Съединените щати на 1 октомври 2023 г. Те обединяват средства, които да затегнат граничния контрол на южната граница и да помогнат на Израел и Украйна. Лидерът на републиканското малцинство в горната камара на Конгреса Мич Макконъл предложи да се отделят средствата от споразуменията и да се разгледат отделно приоритетите за Израел, Украйна и други, касаещи националната сигурност, след като бившият президент на САЩ и неговият съпартиец Доналд Тръмп се противопоставиха на споразумението.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 22 гласа.

Свързани новини