7 Септември, 2024 20:39 3 562 39

Адолф Хитлер - почетен гражданин?

  • германия-
  • фашизъм-
  • адолф хитлер

През последните години много германски общини са се дистанцирали от фюрера като техен почетен гражданин - най-вече като сигнал срещу обществения и политически завой надясно

Адолф Хитлер - почетен гражданин? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

4000 общини в Германия са направили навремето Адолф Хитлер почетен гражданин. След смъртта му това звание отпада, но мнозина и до днес не са се дистанцирали от него. Ученици от едно градче край Бон се борят срещу това.

Десетокласниците от гимназията в Бад Хонеф, близо до Бон, от няколко седмици са в плен на идеята да пишат история. И да се погрижат градчето, което има 25 000 жители, официално да се раздели със своя известен почетен гражданин Адолф Хитлер. Учениците искат заедно със своя учител Томас Рот да отправят ясно послание срещу крайнодесните идеи, макар и десетилетия по-късно. "Живеем в този град, затова неговата история естествено ни интересува. Запитахме се дали днес с нашето влияние не можем да променим нещо в историята и почетното гражданство на Хитлер, поради което всеки от нас изпрати по един мейл на кмета", разказват пред ДВ инициаторите.

В крайна сметка под предложението се подписват над 1363 граждани на Бад Хонеф - пет процента от населението, което е необходимият минимум инициативата да бъде разгледана в градския съвет. Учениците са много доволни от постигнатия успех. "Повечето хора, с които говорихме, изобщо не знаеха, че Хитлер е почетен гражданин на Бад Хонеф. Мнозина подписаха незабавно. Ако преди година някой ни беше казал, че можем да постигнем нещо толкова голямо, нямаше да му повярваме. Но напоследък се срещат все повече десни екстремисти - най-вече в социалните млежи - и срещу това трябва да се води борба."

Хиляди германски градове се гордеят със своя почетен гражданин Хитлер

Бад Хонеф прави Адолф Хитлер свой почетен гражданин на 5 април 1933 година - месец след победата на националсоциалистите на изборите за Райхстаг. Малкият град край Рейн е един от първите, които връчват това звание на Хитлер - до 1934 година те стават общо 4000.

След самоубийството на Хитлер на 30 април 1945 година титлата му на почетен гражданин отпада автоматично, но в Бад Хонеф например тя и до днес не му е отнета символично. Пред ДВ учителят Томас Рот казва: "В рамките на нашите проучвания намерихме наред с благодарственото писмо на Хитлер и един протокол от заседание на градския съвет от 1983 година. Предшествениците на днешната Зелена партия са били внесли предложение, което така и не е било подложено на гласуване. Това ни подтикна да се задействаме".

Инициативата на учениците веднага получава подкрепа. Кметът Ото Нойхоф не крие радостта си от начинанието: "Гордеем се с учениците, защото тази инициатива наистина е чудесна. Те са разбрали, че могат да окажат влияние върху политиката. И са научили, именно с оглед на последните избори в Източна Германия, че трябва да проявяваш активност".

Дистанцирането от Хитлер се извършва на три етапа

През последните години много германски общини са се дистанцирали от Хитлер като техен почетен гражданин - най-вече като сигнал срещу обществения и политически завой надясно. Процесът преминава на няколко вълни, казва за ДВ историкът Томас Шлемер. Първата започва веднага след края на Втората световна война, а един от първите градове, които отнемат титлата на Хитлер, е Кил.

В следвоенните времена антинационалсоциалистическият импулс е много силен, но след това в Германия се стига до обрат, свързан с отношенията извършители-жертви. Много от лицата, отговорни за жестокостите по време на нацизма, изведнъж започват да се възприемат като невинни жертви, принудени от нацистката върхушка да извършват неща, които не са искали да извършат. И Германия временно "замразява" преосмислянето на историята си.

"През 1970-те и 1980-те години тезата е - почетното гражданство на Хитлер приключва с неговата смърт, въпросът вече не е актуален. Същевременно обаче сблъсъкът с нацисткото минало получава нов импулс през януари 1979 година с излъчването на американския сериал за Холокоста - той поражда много силен интерес към времената на националсоциализма."

Важна символична стъпка за начало

В този период от 40 години попада и първият неуспешен опит на Бад Хонеф да се дистанцира от почетния си гражданин Адолф Хитлер. Но ето, че сега, 91 години след даването на титлата, градът вече наистина иска да затвори тази неособено достойна глава от историята си.

Според Томас Шлемер това е закъсняла стъпка с голямо символично значение - израз на процес, който е в ход в цяла Германия. Той обаче подчертава, че още по-важно е да се има предвид това, което следва в настоящето: "Какво доведе дотам, че демокрацията се руши? Какви поуки могат да се извадят, ако днес отново ни се наложи да защитаваме демокрацията? Подобни актове на символично дистанциране са голям шанс извън въпроса за почетното гражданство на Хитлер да се заемем по-интензивно с историята на градовете ни в периода между 1930 и 1950 година".


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kaлпазанин

    0 0 Отговор
    Цитат“замислих се дали можем да променим историята" и можете ли ????
  • 2 Факт

    2 1 Отговор
    Германия е аут от играта те нямат технология за клечка за зъб да произведат.

    Коментиран от #33

  • 3 ТаУмВзе

    3 0 Отговор
    Благодарение на Хитлер има Германия, благодарение на Сталин има Европа! ХАХХАХАХ
  • 4 българин

    4 3 Отговор
    Добре че бяха САЩ да спасят СССР от разгрома, а след това Европа от глад и комунизъм.

    Коментиран от #9, #37

  • 5 Kaлпазанин

    1 0 Отговор
    Можете като ,пишете истинската история за Хитлер .австрийски евреин.за да се осъществи мечтата замисраелска държава бил използван от друг евреин Ротшилд отвъд голямата локва ,съвета им го е дал Махатма Ганди трябвало да направят много голяма жертва и затова единия използвал другия за да се промени отношението на хората по света за да бъдат съжалени ,един да стиснеш за вратъ 1000 почват да пищят ,а колко ще загинат е просто статистика

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Kaлпазанин

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    И в Берлин кой влезе като победител бря ,и ти нещо си прекалил с енергийните прахчета ,оня ден ви думнаха 700 понтики в Полтава ,на чували не може да ви се смогне умирисаха орталъка че и ток няма за хладилните камери

    Коментиран от #12

  • 10 тъп рублофил 😂😂😂

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kaлпазанин":

    Направо марсиянците са им го казали.
  • 11 Стига му дрънкахте кокалите на Хитлер!

    2 0 Отговор
    Каквито и престъпления да е извършил, Бог вече му е въздал. По-добре се заемете със сурсула, шолци и другите полезни идиоти, които ви съсипаха държавата в угода на чужд интерес.
  • 12 българин

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Kaлпазанин":

    С какви танкове, влезнаха?! а с какви оръжия и патрони стреляха?! а облеклото?! а фабриките пренесени с кораби и сглобени в СеСеРе?!
    ГъZa трябва да им целувате на "краварите".

    Коментиран от #22

  • 13 Запознат

    0 1 Отговор
    80 години по-късно фашизма се прероди в рашия.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Сатана Z

    0 0 Отговор
    В снимките на DW се пише всеки ден по няколко хвалебствени статии за Адолф уж под формата на възмущение,но между редовете читателите разбират,че самото напомняне за фюрера е част от плана им за реанимация на фашизма в Европейския Райх.
    Хайл!
  • 16 копи пейст

    0 0 Отговор
    Хитлeр ocвoбoждaвa Гeрмaния oт Мeждунaрoднитe бaнкoви кaртeли. Кoгaтo Хитлeр cтaвa кaнцлeр нa Гeрмaния, гeрмaнcкият нaрoд нямa рaбoтa, нямa пaри и глaдувa. Eдин вaрeл пълeн cъc cтo милиaрдa мaрки нe мoжe дa купи, дoри eдин хляб пo тoвa врeмe. Мнoгo гeрмaнци живeят в бaрaки, тъй кaтo бeзбрoй дoмoвe и фeрми ca били иззeти oт бaнкитe нa Рoтшилд/Рoкфeлeр. В книгaтa cи, „Мaгиятa нa пaритe“ oт 1967 г., прeзидeнтът нa Рaйхcбaнк, Д-р Ялмaр Хoрac Грийли Шaхт рaзкривa гoлямaтa тaйнa: „Дрaмaтичнoтo oбeзцeнявaнe нa мaркaтa зaпoчвa cкoрo cлeд „привaтизирaнeтo“ нa Рaйхcбaнк, или ocтaвянeтo и в ръцeтe нa чacтни инвecтитoри.“ C други думи, oтгoвoрнocт зa cлeдвoeннaтa хипeринфлaция пoeмa нe прaвитeлcтвoтo нa Гeрмaния, a пo-cкoрo чacтнaтa цeнтрaлнa бaнкa в Гeрмaния, кoятo имa мoнoпoл върху cъздaвaнeтo нa пaритe. Нeмcкaтa икoнoмикa бивa рaзбитa и oпуcтoшeнa oт бaнкeри…, дo приcтигaнeтo нa Хитлeр. Cлeд кaтo бивa избрaн, Хитлeр oткaзвa дa игрae пo cвиркaтa нa Рoкфeлeр/Рoтшилд и eднo oт първитe нeщa, кoитo прaви e дa oпрaви кoрумпирaнaтa, бaзирaнa нa дългoвe финaнcoвa cиcтeмa. Тoвa cтaнaлo, чрeз eмитирaнe нa coбcтвeни пaри. Нoвитe пaри нe били oбeзпeчeни cъc злaтo или другa чуждa вaлутa, тъй кaтo вcичкo тoвa билo в ръцeтe нa cвeтoвнитe бaнкeри, a били oбeзпeчeни c трудa нa caмитe нeмци. Прaвитeлcтвoтo плaщaлo нa рaбoтницитe cъc ceртификaти, a c тях рaбoтницитe плaщaли зa другитe cтoки и уcлуги, кaтo пo тoзи нaчин ce cъздaвaли и дoпълнитeлни рaбoтни мecтa. В oтгoвoр нa нoвaтa б

    Коментиран от #17, #18

  • 17 копи пейст

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "копи пейст":

    ...В oтгoвoр нa нoвaтa бaнкoвa cиcтeмa нa Гeрмaния, eврeйcкoтo cвeтoвнo гocпoдcтвo oбявявa вoйнa нa Гeрмaния чрeз бoйкoт нa гeрмaнcки cтoки. Зa двe гoдини бeзрaбoтицaтa в Гeрмaния изчeзвa, a зa пeт гoдини oт нaй-бeднaтa cтрaнa, Гeрмaния cтaвa нaй-бoгaтa cтрaнa в Eврoпa.
  • 18 Райнхард

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "копи пейст":

    Мога само да стана и да те аплодирам. За незапознатите препоръчвам книгата"Черния Обелиск" на Ремарк...✋
  • 19 Отец Чапаев

    0 0 Отговор
    Сега е почетен гражданин на казана в ада.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Хахаха

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "българин":

    Инсче Сталин щеше да завладее света. Страх лозе пази
  • 23 Артилерист

    0 0 Отговор
    Браво на тези ученици и техния учител. Наистина напоследък десният екстремизъм или по-разбираемо казано новият фашизъм се възражда. Това най-отчетливо вече се е случило в Украйна. Там поне половината население са рускоезични, но и хляб няма да ти дадат в магазина, ако не го поискаш на правилен украински...

    Коментиран от #26, #39

  • 24 Почетен Гражданин

    0 0 Отговор
    На Газа
  • 25 Дедо Джо

    1 0 Отговор
    Бабини деветини. Всеки немец боготвори Хитлер, защото постави отново Германия на картата след първата световна. С американско финансиране, но все пак. Руснаците не унищожиха Германия и сега берат плодовете.
  • 26 Дедо Джо

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Артилерист":

    Фашизмът се възроди в цяла Европа. Факт. Това ли беше идеята на ЕС? Срам и позор.

    Коментиран от #29, #36

  • 27 "ВРАГ НА НАРОДА"

    0 1 Отговор
    ADOLF БЕШЕ АБСОЛЮТНО ПРАВ И ВИНАГИ ЩЕ Е В СЪРЦАТА НИ!
  • 28 Мдааа

    2 0 Отговор
    Гледайте ги тези германци, какви са xaxaви, вместо да се загрижат за живия нацист Зеленски в Украйна, който управлява, като "президент" узурпирал властта и заради него умряха досега вероятно над полoвин милион хора те се загрижили за гражданството на Xитлер, който е умрял преди 80 години!?!? Живите нацисти гледайте ве дойчовци, живите не отдавна умрелите!
  • 29 Перо

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Джо":

    Ционизмът с разложителните програми ще доведе фашизма!
  • 30 Хайнц Клинг

    2 0 Отговор
    Фюрерът беше велик човек и един ден историята ще го оправдае!
  • 31 Седемте Рилски

    0 0 Отговор
    Бандера беше прав
  • 32 Анонимен

    0 0 Отговор
    Той ще възкръсне от пепелта и ще дойде отново,чакайте го.
  • 33 Бай араб

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Факт":

    И тогава аз откъде да си взема клечка за зъб ?
  • 34 Нищо чудно до украинското

    0 1 Отговор
    ЗНАМЕ В ГОЛЯМА ОБЩИНА В СОФИЯ ДА СЕ РАЗВЕЕ И ПРЕЧУПЕНИЯ КРЪСТ НА ХИТЛЕР АКО НЕ ВНИМАВАМЕ КОЙ НИ ВОДИ И НАКЪДЕ. АКО СЛЕД ГОДИНИ ГЕРМАНИЯ СТАНЕ ФАШИСКА СЛЕД НЕЯ ЕВРОПА ПОЛША ФРАНЦИЯ ЧЕХИЯ СЛОВАКИЯ И ТАКА НАТАТЪК.
    КАКВО ПРАВИМ НИЕ АКО СМЕ В ОГРАНИЧЕН ШЕНГЕН И
    ПАРИТЕ СА ЛЕВОВЕ ЩЕ СЕ ОКАЖЕМ ЩАСТЛИВЦИ ЧЕ НЕ СА НИ ПРИЕЛИ В ШЕНГЕН И В ЕВРОЗОНАТА.
    НО АКО СА НИ ПРИЕЛИ В ЕВРОЗОНАТА И ШЕНГЕН ПО ПЛАНА 3ти РАЙХ КМЕТОВЕТЕ ТРЯБВА ДА РАЗВЕЯТ ЗНАМЕТО НАХИТЛЕР и да поздравяват Хай Хитлер.
  • 35 Бил

    0 0 Отговор
    Е културен човек, винаги е поздравявал с дясната си ръка...
  • 36 Гордостта на Тарра

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Дедо Джо":

    Фашизъм имаше в Италия докото в Германия е нацизъм .. по голямо зло е в Италия пренесло се в Украйна
  • 37 Бензъл

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "българин":

    Кои сащ.Които избиха коренното население на Америка ли.
  • 38 Национал Социализъм

    2 0 Отговор
    Абе ще го търсите фюрера ама няма да го намерите
  • 39 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Артилерист":

    Какво общо има между десният ексремизъм и Хитлер?
    Хитлер е национал социалист. И наистина е построил истинска социалистическа държава, за разлика от бившите така наречени социалистически държави.
Новини по държави: