Отидете към основна версия

1 357 1

Мосад: Сочи е едно от най-безопасните места в Русия

  • сочи-
  • тероризъм
Снимка: AP/БTA

Часове преди откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи истерията за осигуряване на сигурността на състезателите ескалира постоянно.

Разположена близо до размирния Северен Кавказ столицата на Олимпиадата вече беше заплашена от серия атентати.

Как да се гарантира сигурността и как да се пресече тероризма журналистите от в. „Руски репортер“ разговарят с бивши високопоставени служители от израелската спецслужба Мосад. Оценката на специалистите по борба с терора е, че Сочи е едно от най-безопасните места в Русия.

Как да се води борбата със самоубийците-смъртници е един от най-актуалните въпроси в наши дни.

Разузнаване, разузнаване и пак разузнаване, дава рецептата бившият-заместник на службата Пини Меда. Според него не трябва да се чака дълго време, ако една жена, чийто мъж е бил убит за своята терористична дейност, напусне къщата си.

Терористичният акт е верига от хора. Един донася екплозивите, друг сглобява бомбата, трети търси подходящото място и време за атентата, четвърти намира подходящия човек за изпълнител.

Самият взрив е последната брънка. За разкъсването на тази верига са нужни внедрени агенти, разбиране на логиката на терористите, начина на вербуването на агентите и набирането на нужните парични средства.

По тази причина е необходимо да се следи, ако жена, чийто мъж е загинал, се изнесе от къщи. Не трябва да се чака спокойно дали тя ще се върне. Не тя ще се появи с гръм, посочва Пини Меда.

Според него на Кавказ, както и в Палестина все още в наши дни се гледат с недобро око на жена, която остава вдовица с дете на ръце. Тя става подвластна на строгите родови закони, които могат да я притиснат да стане атентатор самоубиец.

Това е дълга и продължителна война, ден след ден, нощ след нощ. Агентите събират информация и я предават на разузнаването, което я анализира.

Пини Меда отбелязва, че в Русия не знаят за предотвратените атентати, а само за успешните. Всички ние търпим поражения, няма стопроцентов успех и затова ние се стремим да минимилизираме загубите. Това не трябва да става с политиката на разрушаване на цяло село, за да убием терорист, съветва бившият началник от Мосад. Борбата с терора е сложен баланс между политика, морал, разузнаване и преследване, отбелязват експерти от израелското разузнаване.

Борбата с терористите е вербуване на агенти, активно гражданско общество и използване на електронни средства за шпионаж, твърди Йорам Швайцер, консултант към военното министерство по проблемите на международния терор.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Любопитни факти за Сочи 2014

    При всяко положение олимпиадата в Сочи вече се превърна от амбициозен проект в реалност. И независимо колко медала ще спечелят олимпийските й нацио ...
    07.02.2014
    2 004
    0
  • След часове светът ще е Олимпиада

    Няколко часа ни делят от грандиозното откриване на Зимните олимпийски игри в Сочи. Церемонията в руския град ще започне в 18:00 часа. В програмата ...
    07.02.2014
    1 053
    0
  • Сочи и призракът на 1980 година

    Остават часове преди откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи. През последните дни по традиция редица западни анализатори поставиха въпроса за ...
    07.02.2014
    2 977
    2
  • САЩ: Авиолинии могат да бъдат използвани за атентат в Сочи

    САЩ са обезпокоени, че терористи могат да използват директните полети до Сочи, за да извършат самоубийствени атентати, предаде Би Би Си. Пожела ...
    06.02.2014
    1 578
    1