Last news in Fakti

7 Февруари, 2014 08:14 2 926 2

Сочи и призракът на 1980 година

  • сочи-
  • олимпиада

И не на последно място – Олимпиадата е за спортистите и домакините. И нека, докато стискаме палци за нашите любимци, да не забравяме, че състезанията са възможни заради дързостта, гостоприемството и любопитството на Русия

Остават часове преди откриването на Зимните олимпийски игри в Сочи. През последните дни по традиция редица западни анализатори поставиха въпроса за доколко е разумно да се хвърлят милиарди в организирането на пищни прояви.

Днес мнозина си спомнят, че през 1980 г. тогавашният Съветски съюз беше домакин на първите провеждани зад Желязната завеси Летни Олимпийски игри. В кратката реч на тогавашния лидер

Леонид Брежнев нямаше и следа от страховете на комунистическото ръководство

от растящата спирала на разходите и от възможността лавина от скандали, припомня Би Би Си.

Разсекретени наскоро документи показват, че още през 1975 г. висшето ръководство е обсъждало предизвикателствата провеждането на игрите да се превърнат в платформа за разкриването на провалите на комунистическата система.

„Някои другари ме съветват да приема възможността да платим малка глоба за провалената организация и да пратим всичко по дяволите“, пише до колега от Политбюро Леонид Брежнев.

В същото време Владимир Путин е силно ангажиран в провеждането на Зимната Олимпиада в Сочи. Чрез нея той иска да покаже Русия като велика и модерна сила, а себе си като световен лидер и реформатор. Той не пожали сили в лобирането пред Международния олимпйски комитет, в инспекциите по изграждането на обектите и не на последно място в готовността да приема забележки по промени на спортните съоръжения.

Все пак Леонид Брежнев и Путин са свързани – твърде скъпо и скандално .

Игрите в Сочи ще са най-скъпите в цялата история на олимпийското движение. Сумата набъбна до $50 млрд. като точната сметка ще е ясна след края на игрите.

Би Би Си с присъщата си британска ирония коментира, че само заглавията за скандалите около спортното събитие са дълги, колкото всички писти на Сочи.

Те включват твърдения за корупция и жалби за неплатени заплати на строителни работници, загриженост за правата на сексуалните малцинства в Русия и притесненията за сигурността.

„Олимпиадата вече е скандал“, отбелязва Лилия Шевцова, старши сътрудник в Карнеги център в Москва.

„Игрите са олицетворение на корупция, неефективност, ирационалност, крайна суета и грандомания. Това е загуба на пари в страна, която не може да си позволи един достоен живот за обикновените хора. Олимпиадата ми напомня за Мусолини и Чаушеску. Те също построиха бляскави проекти, които сега са паметници на абсурда“, отбелязва Лидия Шевцова.

Руските власти отхвърлят обвиненията, че олимпийските средства са неправилно похарчени или откраднати.

„Сметната палата и данъчната служба на Русия не са открили нито един случай на корупция, свързан със Сочи“, уточни председателят на Олимпийския комитет на Русия Александър Жуков. Той посочи, че не

трябва да се гледа едностранчиво на разходите за Олимпиадата.

Сочи имаше един в миналото, а в момента са изградени 20 нови трасета. Градът разполага с нова канализация, нова електроцентрала и модернизирана система за доставка на газ. Това не са само разходи за Олимпиадата. Изграденото ще се използва, за да привлича Сочи туристи. Градът е един от основните курорти в Русия, отбеляза Александър Жуков.

Ако през 1980 г. имаше единен фронт от 60 държави за бойкот на Олимпиадата в Москва, то днес няма подобна заплаха. В наши дни има рехави призиви за бойкот без реални последствия.

Когато преди почти десет години Владимир Путин се застъпи с всички сили за домакинството на Олимпиадата в Сочи, той имаше ясна цел: да покаже на света, че близо 20 години след разпадането на СССР новата Русия под негово ръководство е модерна и напредничава държава, коментира „Дойче веел“.

Още по време на планирането беше ясно, че става дума за мегаломански проект, който ще погълне милиарди. Но какво от това? Та нали Олимпиадата в Сочи трябваше да представи новия образ на модерна Русия! Тя трябваше да се превърне в триумф на Путинова Русия.

Като цяло Русия се е променила значително след разпадането на Съветския съюз - както в икономическо, така и в технологично отношение, отбелязва Дойче веле.

Президентът Владимир Путин знае, че Олимпиадата му предизвикаха полемика в чужбина. Той е наясно, че много от западните лидери не ще присъстват, брои „Дойче веле“.

Но Путин знае също, че повечето от руснаците ще бъдат залепени за телевизорите - по-загрижени за това колко медали страната им ще спечели, а не колко пари са изхарчени за шоуто.

И да припомним... Олимпиадите в Древна Елада са били време

за спиране на конфликтите между враждуващите градове

държави. Те са били форум за търсене на мирни и компромисни решения на конфликтите и споровете. Олимпиадата в Сочи е чудесен шанс за омиротворяването на Кавказ... Десетки състезания са били нужни в Античността, за да изкове духът на олимпизма.

И не на последно място – Олимпиадата е за спортистите и домакините. И нека, докато стискаме палци за нашите любимци, да не забравяме, че състезанията са възможни заради дързостта, гостоприемството и любопитството на Русия и нейните граждани. Олимпиадата в Сочи нямаше да е възможна, ако го нямаше духът в руснаците за промяна и да приемат предизвикателствата.....

Нека игрите започнат....   


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христо Христов

    0 0 Отговор
    ИНТЕРЕСНА И ОБЕКТИВНА СТАТИЯ. бРАВО!

    Коментиран от #2

  • 2 дедо стефчо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Христо Христов":

    Сполай ти, момко, за благите думи! :)
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания