Отидете към основна версия

2 922 165

Каква е целта на празнословните ядрени заплахи на Русия

  • euvsdisinfo-
  • ядрени заплахи-
  • ядрени бомби-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • нато-
  • руски терористи-
  • руска пропаганда-
  • медведев-
  • владимир путин-
  • кремъл

Тези кухи ядрени заплахи служат на Кремъл и неговите поддръжници като средство за информационна война

Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Да запеем ядрената песен! (Let’s get nuclear!)

Тактиката на Кремъл не търпи развитие, а става все по-изродена и коварна. Тя включва перчене на тема ядрено оръжие, дискредитиране на демократичните процеси в ЕС и даже стига до мащабна дезинформационна кампания, наречена Операция „Претоварване“. Чрез всичко това пропагандистите на Кремъл не спират да сеят разделение и недоверие.

Цяр срещу немощ

Когато внезапно ги обземат мисли за това, че животът е кратък или че са станали старомодни, някои хора си купуват примерно спортна кола. Ето че обаче други, в търсене на вълшебно лекарство за възстановяване на изгубената им мощ, прибягват до празнословни заплахи с ядрени оръжия. Последният пример за лекомислено говорене за ядрена заплаха, сякаш небрежен разговор на вечеря около масата, дойде от Лавров – той отправи ядрени заплахи по повод предстоящите доставки на изтребители Ф-16 за Украйна. Медведев не остана по-назад и даже надмина безумните приказки на Лавров като се включи със свои собствени заплахи за ядрен апокалипсис - Медведев настоява, че този път Кремъл изобщо не блъфира, че ще използва ядрени оръжия.

Лудостта настрана

Като оставим цялата лудост настрана, тези кухи ядрени заплахи служат на Кремъл и неговите поддръжници като средство за информационна война. Това информационно оръдие разполага с множество бойни глави.

Първо, ядрените заплахи се опитват да изкривят изчисляването на риска от страна на вземащите решения в западните столици и да повлияят на общото ниво на военна подкрепа, която Украйна получава от западните страни. Второ, те имат за цел да подхранят страховете сред западните граждани и да намалят обществената подкрепа за усилията на Украйна да се защити срещу бруталната инвазия на Москва. Трето, на по-тактическо ниво, говоренето на ядрена тематика се стреми да ограничи способността на украинските въоръжени сили да използват изцяло своите военни способности – например срещу концентрацията на сили във вътрешността на Русия. И накрая, шоуто с дрънкане на ядрени оръжия, излъчено пред руската публика, представя застаряващите кремълски ветерани като все още мощни и силни мъже.

Операция „Претоварване“

Наскоро публикуваният доклад за Операция „Претоварване“ на организацията „CheckFirst“ разкри как кръгове, свързани с Кремъл, провеждат мащабна кампания за дезинформация. Кампанията е насочена срещу проверители на факти, новинарски редакции на медии и научни изследователи в световен мащаб, като цели да изчерпи техните ресурси и да манипулира надеждни информационни екосистеми, така че те да прокарват проруска пропаганда и политическия дневен ред на Кремъл.

Операция „Претоварване“ използва многопластова стратегия, която включва координирани имейл кампании, използване на „Телеграм“-канали за хостване и разпространение на съдържание, мрежа от неавтентични акаунти в „Екс“ (бивш „Туитър“) и разпространение на манипулирано съдържание чрез свързани с Русия уебсайтове като мрежата на „Правда“. Операцията смесва реални с изфабрикувани събития, разпространява истории с продължение и имитира реномирани медии, чрез което сее руската пропаганда, като в същото време се опитва да заблуди и „задръсти“ надеждни медийни организации и проверители на факти и да изчерпи ресурсите им.

Как Кремъл се опитва да манипулира изборите

Между 6 и 9 юни се провеждат изборите за Европейски парламент в 27-те държави членки на ЕС. Стотици милиони хора имат право на глас в най-мащабното проявление на силата на демокрацията в Европа. Изборите ще дадат мандат на Европейския парламент за следващите пет години и ще доведат до избор на следващ председател на Европейската комисия и комисари. Руснаците се опитват да опетнят лидерите; да всяват недоверие, съмнение и разделение; да наводняват социалните медии и информационното пространство с неистини; както и да внушават чрез отклоняване на темата, че „аз може и да не съм прав, ама и ти не си безгрешен“. Всички тези усилия имат за цел да вгорчат атмосферата, да обезсърчат хората да гласуват и да манипулират или изкривят дневния ред в навечерието на европейските избори. Изглежда, че тези манипулативни практики също така подготвят почвата за наративи, с които ще се оспори легитимността на изборните резултати и ще се атакуват следизборните процеси. Наред с всичко останало, те се прицелват в легитимността на Съюза като цяло.

Не се заблуждавайте – насърчаваме всички, които имат право на глас, да участват в изборите и да допринесат за укрепването на нашия Европейски съюз.

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- В изопачените дезинформационни фантазии на Кремъл Русия се бори с глобалистките режими, за да спаси Европа. Тези манипулации отчаяно се стараят със своя морален патос да представят Русия като бастион на „традиционните ценности“ и моралното благоприличие, и същевременно да обвиняват западните страни в морален разпад. Такива разкази изкривяват и подкопават основните принципи на прогресивните ценности като правата на жените, етническите и религиозните малцинства, ЛГБТ групите, и други. В действителност руските дезинформатори проектират болестите на собственото си общество върху другите. Действията им произтичат от дълбоко вкоренената руска завист към либералните общества и техния прогрес.

- Руските държавни и свързани с Кремъл рупори за дезинформация продължават усилията си да делегитимират президента Володимир Зеленски с фалшиви наративи. Те твърдят, че той вече не е президент и трябва да бъде мобилизиран в армията. Разкази от този род целят – освен нанасянето на удар по авторитета на Зеленски и стабилността на Украйна – да осуетят успеха на предстоящата среща на върха за мир в Швейцария и да подкопаят обществената подкрепа за Украйна. Конституцията на Украйна е ясна и опровергава твърденията на Кремъл: не могат да се провеждат избори по време на война и президентът на Украйна упражнява правомощията си до встъпването в длъжност от новоизбран президент.

- В опит да подкопаят ЕС, контролираните от Кремъл медии разпространяват дезинформационни наративи с изфабрикувани твърдения като този, че „Европейският съюз все повече отнема суверенитета на страните членки“. Тази дезинформация има за цел да заблуди публиката и да отклони вниманието ѝ от факта, че европейските държави са суверенни и вземат суверенни решения за собствената си вътрешна, икономическа и външна политика и политиката им за сигурност. Европейският съюз е ясен по въпроса за националния суверенитет: всички държави членки остават суверенни и независими; те са решили да обединят част от своя суверенитет в области, в които си струва да работят заедно.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 78 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания