Тема: Украйна

11 Юли, 2024 19:18 2 385 90

Руските ракети убиха невинни деца, но не и истината

  • euvsdisinfo-
  • руски терористи-
  • руска пропаганда-
  • путин-
  • кремъл-
  • дезинформация-
  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • деца-
  • детска болница-
  • киев-
  • военни престъпления-
  • ес-
  • олена зеленска

Атаката се случи посред бял ден и кадри с висока резолюция показаха как ракетата пада непокътната в болницата, умишлено насочена към мишената си – това позволи на експертите да я идентифицират като руска крилата ракета Х-101

Руските ракети убиха невинни деца, но не и истината - 1
Снимка: EUvsDisinfo

EUvsDisinfo: Търсене на разногласия и обстрелване с ракети (оригинално заглавие: Seeking Rifts and Launching Missiles)

Кремъл знае, че дори най-зловещите тактики за сплашване – като изстрелването на крилата ракета срещу детска болница – няма да сломят съпротивата на Украйна, докато подкрепата от ЕС и НАТО продължава. Поради тази причина основната цел на руските кампании за дезинформация е да се отслабят ЕС и НАТО: за това се използва всяко реално или въображаемо пропукване в единството на членовете им.

„Двустранна“ визита

Пропагандистите съзряха потенциал за такова пропукване в посещението на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан в Москва на 5 юли и срещата му с Путин като част от неговата „мисия за мир“, както сам я нарича. Путин поздрави Орбан с думите, че „разбира“, че Орбан е дошъл „не само като наш дългогодишен партньор, но и като председател на Съвета на ЕС“.

Вярно е, че Унгария току-що започна шестмесечното си ротационно председателство на Съвета на ЕС. Въпреки това държавите членки и висшето ръководство на ЕС, включително върховният представител Жозеп Борел, бяха много категорични, че председателството не дава на премиера Орбан мандат да говори от името на ЕС по въпросите на външната политика.

Контролираните от руската държава издания и другите про-кремълски медии обаче експлоатираха докрай визитата на Орбан и реакцията на останалите европейски лидери. Посещението естествено предизвика голям медиен интерес и руските дезинформационни агенти с лекота разпространиха посланията си за разделение между европейските ръководители и даже поставиха под въпрос легитимността на ЕС и НАТО.

Уж в услуга на мира

Посещението предостави трибуна за манипулативните твърдения на Путин, че Русия е заинтересована от прекратяване на военните действия чрез преговори. Той очерта условията за такива преговори непосредствено преди конференцията за мира в Украйна през юни. Твърденията на Путин подхранват наратива, че Украйна и нейните западни съюзници удължават конфликта. Условията на практика означават капитулация на Украйна и следователно не са сериозна основа за прекратяване на войната.

И пак се убиват деца

За пореден Путин разкри истинските си намерения, когато военните му предприеха една от най-жестоките атаки срещу цивилни от началото на инвазията през 2022 г. Крилата ракета удари детската болница „Охматдит“ в центъра на Киев – най-голямата педиатрична клиника в Украйна за деца с рак и други сериозни заболявания. Болницата бе почти напълно разрушена и няколко души бяха убити. Наред с това нападения в цялата страна отнеха живота на повече от 37 души, включително три деца, и раниха над 170.

Дезинформационната мрежа на Кремъл бързо подхвана обичайния цикъл на отричане и отхвърляне. Пропагандните говорители коментираха, че болницата е била ударена от доставена от Запада ракета за противовъздушна отбрана. Руският представител в ООН стигна даже по-далеч – заяви, че това е норвежка ракета NASAMS и призова норвежките власти да предприемат мерки срещу престъплението, което всъщност е извършено от собствената му страна. Атаката се случи посред бял ден и кадри с висока резолюция показаха как ракетата пада непокътната в болницата, умишлено насочена към мишената си – това позволи на експертите да я идентифицират като руска крилата ракета Х-101.

Изправени пред тези доказателства, кремълските дезинформатори също се принудиха да публикуват кадри от руската ракета. Макар че изображенията недвусмислено потвърждават ролята на Кремъл в нападението, медиите просто ги представиха като доказателство, че ракетата представлява снаряд за противовъздушна отбрана. Дезинформацията не разчита непременно на фалшификати. Факти и автентични изображения могат да бъдат представени в изкривен контекст, за да подкрепят определени дезинформационни наративи.

Отговорът на руската медийна мрежа силно напомня на реакциите след обстрела на родилното отделение №3 в обсадения Мариупол, атаката на гарата в Краматорск, клането в Буча и свалянето на полет MH17. Пропагандистите наводняват информационното пространство с лъжи и изопачени твърдения, за да прикрият руското насилие и военни престъпления.

„Злият Запад“ и „алчната Украйна“

Циниците биха си помислили, че бомбардировките на 8 юли имат нещо общо със срещата на върха на НАТО, започваща на следващия ден – от 9 до 11 юли, т.е. че може би изпращат някакво нездраво послание. Лично циници като говорителя на Путин Дмитрий Песков и руското министерство на отбраната направиха връзката – казаха, че украинската „истерия“ относно цивилните жертви често се разразява точно в навечерието на срещите на върха на НАТО с цел да се осигури финансиране за военните усилия. Руската дезинформационна мрежа даде трибуна на тези съобщения и ги комбинира с внушения, че Украйна не знаела как да борави със системите за противовъздушна отбрана. Така че предоставянето на повече възможности за самозащита на Украйна уж водело до по-голям брой цивилни жертви.

Тези манипулативни послания обслужиха две цели едновременно: отклоняване на отговорността на Русия за атаката и предизвикване на разделение сред съюзниците от НАТО преди срещата на върха. Както обикновено Кремъл твърди, че повече подкрепа за Украйна ще доведе само до повече страдания – непрекъснато усилие за дискредитиране на алианса в очите на световната публика и за подклаждане на разделения.

Сюжетите от този вид не са новост и им се дава повече гласност именно в този момент, за да съвпаднат с медийното отразяване и да се чуят по-добре. Те твърдят, че Съединените щати и други западноевропейски страни искат да използват Полша, балтийските държави и Украйна като пушечно месо, за да отслабят Русия без лично да рискуват да пострадат, като същевременно етикетират НАТО като агресор. Обвиняването на НАТО, ЕС и самата Украйна за атаките на Русия срещу невинни украински деца се вписва в контекста на дезинформационните усилия на Русия за отслабване на противници, които не може да неутрализира по друг начин.

Бъдете бдителни и не се подвеждайте!

Други теми в тазседмичния преглед от EUvsDisinfo:

- „Честни избори“ е западно пропагандно клише

От няколко месеца Франция е подложена на засилени атаки от кампании за дезинформация, вероятно предизвикани от наложената на Русия забрана за участие в Олимпийските игри в Париж и от предложението на президента Макрон да изпрати военни инструктори в Украйна. По същия начин „англосаксонците“ са едни от любимите плашила на пропагандистите на Кремъл, които впрочем обичат и да се намесват в избори. Естествено руската мрежа за чуждо влияние и вмешателство не можа да се въздържи от намеса в неотдавнашните избори във Франция и в Обединеното кралство. Поражението на Консервативната партия във Великобритания беше обяснено от руското МВнР с това, че е тази партия е изпълнила всички поставени от глобалисткия елит задачи, включително разпалването на война в Европа и нарушаването на мирните споразумения. На всичкото отгоре, както обясни RT, самата идея за честно изборно състезание не е нищо повече от западно пропагандно клише.

- Олена Зеленска първа си купува новия модел „Bugatti“

Както вече споменахме, понякога дезинформаторите злоупотребяват с оригинални документи или изображения. А понякога просто си измислят на поразия – такъв е случаят с твърдението, че съпругата на украинския президент Володимир Зеленски, Олена Зеленска, е поръчала луксозен автомобил на стойност 4,5 милиона евро по време на посещение в Париж. Тя била станала първият купувач на този нов модел луксозен автомобил. Твърдението е толкова невярно, колкото и фалшивата фактура за плащането, разпространявана из каналите за дезинформация. Това послание е част от наратива за окалване на украинското ръководство и представяне на украинския президент като корумпиран.

- Украйна въвлича Беларус в конфликта

Като част от усилията да се представят Украйна и Западът като агресивни войнолюбци, тази седмица бяха разпространени твърдения, че Киев се готви да въвлече Беларус в продължаващия конфликт като дислоцира войски към границата с Беларус или като се опита да организира „провокация“. Няма доказателства за това и Киев отрече да премества свои войски към границата. Режимът на белоруския президент Лукашенко е близък съюзник на Русия и позволи на руските войски да нахлуят в Украйна и да изстрелят ракети от белоруска територия.

EUvsDisinfo/ превод: Представителство на Европейската комисия в България


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 79 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зИленски

    44 8 Отговор
    ИСТИНАТА Е оСЛОВНО ПуНЯТИЕ

    Коментиран от #41, #69

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 18 Отговор
    Дано се оправят децата! Здравето е най голямото богатство!

    Коментиран от #14, #64

  • 3 Все вИмето на ИСТИНАТА

    93 5 Отговор
    В интерес на ИСТИНАТА колко плащат за такъв напън?

    Коментиран от #30

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Феникс

    90 12 Отговор
    РУСИЯ Е СВЕТЛИНА И КОЛКОТО ЕВРЕЙСКИТЕ ВИ ГОСПОДАРИ СЕ ОПИТВАТ ДА Я ПОЧЕРНЯТ, ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ХОРАТА РАЗБИРАТ ИСТИНАТА.
    ..... Слаби сте, грешни сте И ВРЕМЕТО ВИ ИЗТИЧА.
    .... Знайте го.
  • 6 Злобното Джуджи

    78 11 Отговор
    "... Руските ракети убиха невинни деца... "

    Верно ли бе баджанак, я кажи как се казват "убитите" дечица ? Да не Стьопа, Андрей и Бандера, а ? 😆
    Те щото Американските ракети сигурно бонбони, сладолед и захарен памук пускат.
    Каквото са повикали украинците това са получили, не ги жали щом и Господ ги не жали .
  • 7 Отговорът

    89 11 Отговор
    А Украинските ракети какво убиха на плажа в Севастопол ?
    Лицемерни новини
  • 8 Уса

    72 6 Отговор
    Натовските и израелските ракети са помогнали на много повече деца по света
  • 9 Госあ

    69 9 Отговор
    Някой има ли достоверна информация поне колко деца са загинали при този инцидент, за който експертите от ООН говорят с вероятности ? Според мен е умишлен акт на бандерите, но може и да е от ПВО. Дори да руска ракета, случват се такива неща, я гледайте в Газа ! Там няма вероятности. Та, колко точно деца са загинали ?!? Знае ли се ?

    Коментиран от #15, #16

  • 10 Мирослав

    68 7 Отговор
    Безпомощните терористи от НАТО винаги мислят първо какъв терористичен акт да извършат, защото на фронта са гола вода и риби в джоба!
    Дай им да събарят мостове, болници и да свалят пътнически самолети и самолети с пленници!
    Този път не очакваха, че точно украински видеоклип ще ги изобличи. Смятаха, че покрай многото руски ракети ударили Киев ще мине и американската незабелязано.
    Добре е все пак, че няма нито едно дете пострадало
  • 11 Да поздравим Денис

    30 5 Отговор
    със смелото му силно завръщане!
  • 12 Госあ

    40 8 Отговор
    Иначе, най добре е украинските деца да бъдат по мазетата, докато русначетата ходят на училище 💁 За добро ! Тепърва се започва.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Злобното Джуджи

    45 8 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    "... поне колко деца са загинали...."

    Нула, zero, ноль.
    Дори в момента на удара с американската ракета няколко родилки спонтанно са родили. Те затова хората обожават Америката 😆

    Коментиран от #21

  • 16 1234

    51 6 Отговор

    До коментар #9 от "Госあ":

    Ми гледай видеото. ПВО ракетата има 22 кг експлозив, Х-101 над 400 кг. Виж взрива и прецени.

    Коментиран от #22, #29

  • 17 Фактолог

    63 5 Отговор
    За протокола - Няма нито едно убито дете, нито едно!
    Дори заместник председателката на тяхната военна комисия в парламента призна за американската пво ракета ударила болницата и че това е причината за по-малките щети.

    Коментиран от #39

  • 18 Верно ли

    50 5 Отговор
    Хм, че аз разбрах, че няма убити деца, а само няколко ранени. Има убити възрастни. И това било EUvsDisinfo. Поне знаем кой я пуска тази сълзлива дезинформация, сигурно са ги наели от офиса на зелето, да я съчиняват, а ние трябва да роним крокодилски сълзи, докато четем.
  • 19 Сиромах

    48 5 Отговор
    Лъжа и това си е истина!Ако беше нанесен удар с ракета Х-101, от тази болница нищо нямаше да е останало !Представяте ли си какъв кратер щеше да е след повече от 400 кг.тротил да се взриви?
  • 20 Чехите го казаха най-точно

    8 52 Отговор
    Световен отпадък е ватника🧐
    Боклука на Азия, искащ да съсипе свободата на Европа 🧐

    Коментиран от #23

  • 21 Госあ

    28 4 Отговор

    До коментар #15 от "Злобното Джуджи":

    И аз така знам. А тогава как се наричат такива материали ?
  • 22 Верно ли

    42 4 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Х-101 имат крила, а тази нямаше. Стига дрънкали глупости!

    Коментиран от #27

  • 23 1234

    26 2 Отговор

    До коментар #20 от "Чехите го казаха най-точно":

    Лош превод! Знаеш ли поне един западен език?
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ксаниба

    45 6 Отговор
    Ракетите бяха западни, а убийците на украинските деца от пролет 2014 до днес са окраинките бандеровци!!!
  • 26 Отстрани

    35 6 Отговор
    Трябва да признаем все пак, че американските ракети са високоточни - удариха детската болница в Киев без да убият нито едно дете. Ако бяха руснаците, болницата нямаше да я има, защото техните ракети са боклук, а самите те са варвари.
  • 27 1234

    36 5 Отговор

    До коментар #22 от "Верно ли":

    Много добре знам. Взрива беше малък от ПВО ракета. 400 кг щяха да разрушат сградата. Крилете на Х-101 са три метра.
  • 28 неприятен факт

    34 4 Отговор
    Значи там има детска болница, а ние още събираме капачки. Бесен съм.

    Коментиран от #33

  • 29 Госあ

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Такива неща аз не мога да оценявам !!! Не съм подготвен.
  • 30 Мда

    8 32 Отговор

    До коментар #3 от "Все вИмето на ИСТИНАТА":

    Руската пропаганда, подхваната от путинофилите, за пореден път бе разбита на пух и прах с доказателства.
    Вляво Х-101, пълно съвпадение със скрийншота по средата, а вдясно различаващата се АИМ-120.

    Коментиран от #36, #88

  • 31 Гост

    36 7 Отговор
    Срещатата на НАТО в Америка по новините не чух да се говори за Мир ,за прекратяване на войната ,а за въоражававе, и пари .Всеки може да прецени кой иска тая война .А тоя клоун трябва украинския народ да го съди
  • 32 Ами

    31 7 Отговор
    Истината е, че колективният запад губи и информационната война.
  • 33 1234

    33 5 Отговор

    До коментар #28 от "неприятен факт":

    И в Русия, и в Украйна във всеки по-голям град има детска болница. У нас няма що сме евроатлантици и ще трябва да си увеличим военния бюджет що ни критикуват съюзниците. Болницата ще почака. Пък и какво им е на капачките?
  • 34 ГОСТ

    27 5 Отговор
    Папагалите набедени за журналисти бол. Но изобщо имат ли си на хабер какво преписват от западните медии. Когато си бос в дадена област по добре си трай. Ако е руска ракета за която твърдят щеше да има кратер а не отсколки в съседните сгради защото противоракетната е с малък заряд но с много отсколки.И защо все се случват такива удари преди събиране на НАТО или срещи за Украйна.Нещо мирише.
  • 35 Жуп

    25 7 Отговор
    Шорошоидите може да скрият всичко но истината я има на снимки и ракетата е Норвежка, само жимбуль си мисли че некой му верва
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Павел Николаев

    24 5 Отговор
    Украинските (Бандерстанските) ракети убиха деца, но не и истината!
    Since 2014
  • 38 Истината

    21 1 Отговор
    Истината

  • 39 Ха Ха

    2 5 Отговор

    До коментар #17 от "Фактолог":

    Още малко и сам ще си повярваш.
  • 40 Тутю

    6 0 Отговор
    Имбулц жимбука на Кадировците булка
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Софиянец

    20 3 Отговор
    3 години непрестанна евроатлантическа пропаганда! Но от ден 1 до ден днешен е все така евтина и елементарна!
  • 44 Р.К.И.

    6 17 Отговор
    " Политици" ( ако са искрени ), като Си; Орбан; Радев, не разбират една елементарна истина.Не разбират тези "политици" елементарната истина, че за мир се говори по време на мир, по време на война се говори за война. Войната се спира с война! Ако крещиш отстрани "Мир", той няма да дойде от само себе си.

    Коментиран от #81

  • 45 ГОСТ

    15 2 Отговор
    На скъпаняците в тая държава са им дали много права да трият да не зачитат другото мнение а само тяхното но то не е и тяхно а са папагали.Е за това сме на това положение няма правителство и имаме заплатаджии като парламент.Къде сте бе журналисти нали трябва да сте коректив между народа и политиците. А не преписвачи и угодници на силните на деня.
  • 46 В.В.П.

    20 3 Отговор
    И коя е истината ?.Ами че Окропистан си загради територия която НЕе нейна .И също я продаде на Сащ и Англия..на военната машина .Истината е нейде по средата .Но в никакъв случай ,Окропите не са цвете за мирисане .не искат мир ,искат война с з РОССИЯ ..Имат я .Никой няма да мре заради режима в Киев .Който иска да заминава ..
  • 47 Баце ЕООД

    17 4 Отговор
    Украйна уби децата, а Русия се бие срещу фашисти
  • 48 В.В.П.

    14 2 Отговор
    НАТО е заплаха за Рф .Окраина с над 1200 км граница ,и над 40 млн ,население .е сериозна опастност за Москва ..След Майдана нещата излязоха от пътя ,и гражданска война .Намесата на сащ в тия процеси не са здравословни за Окраина .
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 мдаааа дааа

    13 2 Отговор
    Много е истинско за да е верно... че даже и в деня на сборището на НАТЮ...
    Чиста хибридна флашименция!!!

    Коментиран от #61

  • 51 В.В.П.

    12 2 Отговор
    Истината е че ,На Москва не и трябва територията на Окраина ..Едва ли е нужна ,при огромната територия дето притежава ..Иска Киев далеч от военната машина на НАТО.. Далече..
  • 52 Цензура

    18 2 Отговор
    Най-отвратителното е, че гнъсното сайтче, което това лeкeнце цитира, е финансирано от ДАНЪЦИТЕ на европейските гграждани, а единствената му работа е да разпространява най-долни ЛЪЖИ и бясна укрoпска пропаганда.
    Висша наглост е да се правят паралели с трагедията в Краматорск, където беше ДОКАЗАНО НА 100%, че атаката беше дело на укpoпските изверги, или с "родилното" в Мариупол, превърнато във военна база. Апропо - самата родилка, снимана там, впоследствие емигрира в Русия и каза, че снимките са били нагласени.
    По темата - останалите коментиращи вече са казали всичко. Ракета Х 101 с 400 кг експлозив (новите модели са с 800 кг експлозив), щеше да издълбае огромен кратер, вместо да разруши само частично една стара двуетажна сграда. И да - няма загинало нито едно дете.

    Мечтая да доживея деня, когато моралните изpoди, разпространяващи такава отвратителна и пълна с омраза пропаганда, ще си получат заслуженото.

    Коментиран от #56

  • 53 Руските ракети заличават нацисти

    12 5 Отговор
    И ще продължават да го правят ,до края на нацистите
  • 54 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 14 Отговор
    Понеже мисленето на нашенските путинови памперси не е от силните им черти да им се обясни, че всичко което става с опита на руска инвазия в Украйна е предвидимо и в икономически и в политически план. Последните две години / махаме първата половин година, когато Путин нападна суверенна страна, заграби заводите и складовете по крайбрежието и продаде заграбеното в Китай, Индия и няколко други дребни поддръжници на занижени цени/ Та оттогава всеки км украинска земя е застлан с руски трупове и цялата руска икономика изкарва в реален план по малко от разходите за войната. Та това е истината. Икономиката има закони и нито един султан не е успял да отмени или наруши.

    Коментиран от #59, #80

  • 55 Кочо Честименски

    16 1 Отговор
    Тоя сайт се превърна на рупор на лъжата. Бълват денонощни лъжи и измислици. Отврат журналистика.
  • 56 ГОСТ

    11 3 Отговор

    До коментар #52 от "Цензура":

    И аз съм за когато дойде видов ден такива само с мотиката на село.Забрана до медии защото едно е да си журналист да се поровиш в нета да провериш каква е истината да гледаш различни кадри друго е като папагал да преписваш и да твърдиш че е истина на чужда медия. Е едно нещо повторено няколко пъти не значи че е истина.А бе списвачи защото сте такива а не журналисти не разбрахте ли че вече има нет и хората имат достъп до двете истини не само до вашата пропаганда.
  • 57 Северозапад

    15 3 Отговор
    За да се реши окончателно този спор, предлагам рашките да пратят една Х-101 по съседната на болницата сграда. И веднага ще се види разликата.

    Коментиран от #60

  • 58 БАРС

    13 3 Отговор
    ТИЯ НЕ ПРИСТАНАХА ДА ЛЪЖАТ.ДНЕС РАШКИТЕ С ДОКАЗАНО ,НЯМА УБИТИ ДЕЦА ЛЬЖЕ ЗЕЛЕНЧУК.КАЗАХА НЕ СТИГА ЧЕ ЛЬЖАТ ЗА ДЕЦАТА ТА И ЗА РАКЕТАТА ЧЕ БИЛА РУСКА КОЯТО СИ Е ЧИСТА НАТОВСКА ПВО РАКЕТА.ИМА УКРАИНЦИ КОИТО КАЗАХА ОТ КЪДЕ Е ДОЛЕТЯЛА РАКЕТАТА ТАМ Е ИМАЛО ПВО
  • 59 ГОСТ

    5 2 Отговор

    До коментар #54 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Обясни ми как така рейтинга като БВП и ръст на икономиката определян от запада се вдига и то с санкции от този запад.Ние и без война не ги стигаме при нас процент и половина до два при тъй два до три ръст.

    Коментиран от #63

  • 60 Дякон Унуфрий Араллампиев

    8 2 Отговор

    До коментар #57 от "Северозапад":

    Енергията е равна на масата по скоростта на квадрат Приемаме че остатъчната маса е един тон а скоростта е на звука Енергията е Сто двадесет и три милиона джаула Ако беше риска ракета дори без заряд тази барака нямаше да я има
  • 61 Р.К.И.

    1 13 Отговор

    До коментар #50 от "мдаааа дааа":

    Най-тайната тайна на Кремъл е, че всъщност .... НЕ ЗНАЕ КАКВО ИСКА! Без логореята "капитализъм", "нацизъм", "имприализъм", да кажат какво точно искат. Не знаят. Те просто искат да ... искат.

    Коментиран от #71, #76, #85, #87

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Р.К.И.

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "ГОСТ":

    Ако на масата има сто лева и ние сме 10 човека около нея и си разменяме тези сто лева помежду си срещу стоки и услуги, имаме 1 000 лева БВП. Ако тези 10 човека работят за войната, те формално правят БВП, но резултатът изгаря в тази война. Не само не печелят, те губят тези 100 лева.
  • 64 и такива има

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Цитат:"Дано децата да се оправят".
    12 -кретена слагат минуси...
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Тореро

    5 1 Отговор
    Мазен пасквил
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Гай Турий

    15 1 Отговор
    Ракетата, която е ударила по детската болница е "патриот", разпознаат по аналогичните части, каквито са открили при свалянето на транспортния самолет Ил-96 с украинските военнопленници. Руските ВКС са ударили с 5 ракети цехове и складове в завод Артьом, където са ликвидирали 40 ракети щормшадоу, 25 скалп, 8 атакамс. Щети общо за над 200 милиона долара. Ударена е и радолокатора на с-ма патриот в Киев.
    Всичко друго са лъжи на укрите и техните господари.
  • 69 Странно

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "зИленски":

    Заличиха ми предния коментар, където писах, че това едно скръбно събитие. И нака Бог да прости загиналите и да излекува ранените. Но все пак, вместо да се говори и пуле само, дайте снимка на ракетата, щим е толкова добра, и нека хората саму да преценят на коя ракета прилича, на американска пво или руска атакуваща. Не разбирам защо се трие такъв коментар.
  • 70 Механик

    7 0 Отговор
    А как върви миналогодишната ПЕРЕМОГА?
    Зеленски кара ли си ваканцията в Крим?
  • 71 Много просто

    7 1 Отговор

    До коментар #61 от "Р.К.И.":

    Руските граждани Искат да живеят спокойно, без да им насочват ракети към столицата от територии, които са били напоени с кръв от техните отци и праотци.
    Другото, което искат е да защитят децата си от фашистка, нацистка и п... растка пропаганда. Друго, което искат е запада да не им навива макарони на ушите като украса. (рус).
  • 72 1234

    7 2 Отговор
    дайте поне едно твърдение да разгледаме: " Олена Зеленска първа си купува новия модел „Bugatti“:... "Твърдението е толкова невярно, колкото и фалшивата фактура за плащането, разпространявана из каналите за дезинформация. " и как го доказват, сложиха истинска фактура, или сложиха фактурата на първия купувач, или писмо от фирмата, не , само голи твърдения, че нещо е невярно. И аз как да разбера че другото е дезинформация, катоо тук има само тврдения без информация
  • 73 Фейк

    7 1 Отговор
    Русия разруши болница -1 сграда от болничен
    комплекс без кратер както в Газа , Фалуджа, Алепо
    а с повреден покрив - отломки ПВО
    Найс Фотошоп с ракети

    Макрон пази границата с Беларус в Славянск .
    Не може ли корейци да пазят тези на Русия на
    същото място ?
  • 74 а американските ракети ?

    4 1 Отговор
    Aгeнт Oриндж e прoизвeждaн и дocтaвян нa aмeрикaнcкaтa aрмия oт
    фирмитe Dоw Сhеmiсаl и Mоnsаntо, кoятo днec e чacт oт кoнцeрнa Bаyеr.

    Нaй-мacирaнo Aгeнт Oриндж e изпoлзвaн в нaй-интeнзивнaтa фaзa oт
    вoйнaтa във Виeтнaм – мeжду 1967 и 1968 гoдинa. Зa ocигурявaнe
    нa нeoбхoдимитe кoличecтвa oт вeщecтвoтo ca зaпoчнaли дocтaвки
    cъщo и oт гeрмaнcкия фaрмaцeвтичeн кoнцeрн Bоеhringеr Ingеlhеim и
    oт чeшкaтa химичecкa фирмa Spоlаnа. Oт Bоеhringеr Ingеlhеim ca
    дocтaвили нa Dоw Сhеmiсаl oбщo 720 тoнa трихлoрфeнoлaт.

    Oт химичecкия aгeнт имa пocтрaдaли cъщo и aмeрикaнcки вoeннocлужeщи.
    Cрeд кaтo при тях ce уcтaнoвявa връзкa мeжду уврeдeнoтo им здрaвe
    и диoкcинa e зaвeдeн групoв иcк oт вoйници cрeщу някoлкo фирми-
    прoизвoдитeлки. Прeз 1984 гoдинa e пocтигнaтo извънcъдeбнo
    cпoрaзумeниe, a oщe нa cлeдвaщaтa гoдинa 7 фирми cъздaвaт фoнд
    зa изплaщaнe нa oбeзщeтeния, в кoйтo пocтъпвaт 180 милиoнa дoлaрa.
    Прeз cлeдвaщитe 10 гoдини oт фoндa ca изплaтeни 197 милиoнa дoлaрa
    нa 52 хиляди вeтeрaни и нacлeдници нa пocтрaдaлитe.
  • 75 бомбим с мръсни бомби

    7 1 Отговор
    На 24 март 1999 г. НАТО предприема въздушни
    военни действия срещу Югославия. Бомбардировките
    са военна операция, извършена от 11 държави
    срещу Съюзна република Югославия по време на
    Войната в Косово. Това е първият случай, в
    който НАТО атакува суверенна държава.

    24 март: НАТО предприема въздушни военни
    действия срещу Югославия

    Ударите са прекратени на 11 юни 1999 г.
    Кодовото название на офанзивата е операция
    „Съюзна сила”, а в американския щаб тя е
    известна като операция „Благородна наковалня”.
    Това всъщност е и първата операция, в която
    НАТО атакува суверенна държава.
  • 76 Същото

    2 0 Отговор

    До коментар #61 от "Р.К.И.":

    което искаха Сащ от Куба и Китай в Корея.
    Да не ги налазва враждебен блок
  • 77 Да,бе

    5 1 Отговор
    И в Газа Руски ракети убиват палестински деца,нали бе джамбазоглу!Добре,че няма да имаш потомство да изплаща словоблудствата ти...Единственият плюс на мъжеложстворо.
  • 78 эрмак

    7 1 Отговор
    Стига лъгахте като сигани бе!
  • 79 Сократ

    8 1 Отговор
    Буча. Краматорск. ЗАЕЦ. Все руснаците ли бяха бе? Колкото и лъжи да постнете, няма да стане истина. Всички знаем истинското лице на фашистите от Киев.
  • 80 В Реален План

    8 1 Отговор

    До коментар #54 от "НАБЛЮДАТЕЛ":

    Икономиката им минава тази на Германия .
    С на Украйна е на асистирано дишане .
    Цяла Европа е в рецесия .
    Ф ..к Europe ? " В Нуланд
  • 81 В Минск

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Р.К.И.":

    По време на мир Б Джонсън говори за война
  • 82 А50

    5 1 Отговор
    Това ако беше руска ударна ракета щеше да има кратер на мястото на болницата, а не няколко паднали дувара. Т.к. окрайнските лъжи не хващат дикиш, киевската пропаганда ежедневно бълва глупости из правилните медии
  • 83 стамат

    5 1 Отговор
    този идиот който е писал статията да провери в нета(защото от там черпи информацията) алеята на ангелите!!!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Коментар

    3 0 Отговор
    Тогава защо укрите арестуваха момчето,което качи клипа с ракетата?Ако беше руска сега щеше да е провъзгласен за герой,а не да потулват случая и всякакви клипове.
    Тези укри помните ли как в началото на войната пишеха срещу Ангелите на Донбас?Май воюват с непълнолетни,а не с руснаците.Отвратително!
  • 87 Гюро

    3 0 Отговор

    До коментар #61 от "Р.К.И.":

    Мал.оу.мен ли си?! Или се правиш?
    Има един пътен знак - Спазвай дистанция! Ей това искат! Да не им препикават оградата Натуту с ракети и бомби! Пък иначе - Украйна в ЕС? Ок - да влиза, да излиза, после пак да влиза. Когато иска и колкото пъти иска, за това Русия няма никакъв проблем!
  • 88 Голям праз

    2 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мда":

    Кат си думаме за пропаганда, още чакам да мъцнеш за осмата не свалена ракета, дет се взриви в пет града. Не се срамувай, кажи нещо.
  • 89 ФАКТИ

    4 0 Отговор
    ФЕЙК ДО ФЕЙК.
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: