Отидете към основна версия

2 318 0

Милицията в Киев стреля с бойно оръжие

  • украйна-
  • протести-
  • полиция-
  • киев

Вътрешният министър на страната е издал заповед

Снимка: БТА

Вътрешният министър на Украйна е подписал заповед, с която разпорежда да се раздадат бойни оръжия на местните полицаи и позволява тяхното използване, съобщава "Ройтерс".

Виталий Захарченко е позволил оръжието да се използва в съответствие със Закона за милицията в страната. Преди това на правораздавателните органи е било разрешено да прибягват до оръжието единствено при самозащита. В същото време вътрешният министър призова въоръжените протестиращи да предадат своето оръжие и посъветва опозиционните лидери да осъдят радикалните действия.

През последното денонощие в Киев загинаха десетки протестиращи вследствие на ескалацията на напрежението и употребата на огнестрелно оръжие. Появиха се и телевизионни кадри, показващи как полицейски служители използват пушки срещу демонстрантите. Ранените са над 1000.

Същевременно обмудсманът Валерия Лутковская заяви, че заповедите на вътрешния министър ще доведат до престъпления.

"Нито един международен стандарт не позволява на правоохранителите да стрелят, за да убиват при потушаване на масови безредици. Напротив, международните документи призовават към минимални щети при употребата на сила. Иначе такива действия се явяват престъпление", се казва в изявлението на Лутковская. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: