Last news in Fakti

21 Февруари, 2014 09:44 1 470 0

В Киев договориха споразумение за изход от кризата

  • киев-
  • украйна-
  • насилие-
  • протести

Подготвяното споразумение предвижда договорки като предсрочни избори за парламент и държавен глава през декември и връщане на старата Конституция в страната от 2004 г., която отрязва правомощията на президента и засилва ролята на парламента

В Киев договориха споразумение за изход от кризата - 1
Снимки: АП/БТА

След продължителни и упорити преговори, продължили през изминалата нощ, е била постигната договорка за прекратяване на насилието между президента Виктор Янукович, лидерите на опозицията и външните министри на Франция, Германия и Полша Лоран Фабиюс, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски, съобщава Би Би Си.

За обяд е насрочено подписването на нарочен документ, който да сложи край на ескалацията на насилието от последните дни, отбелязва УНИАН.

В социалните мрежи изтече информация, че подготвяното споразумение предвижда договорки като предсрочни избори за парламент и държавен глава през декември и връщане на старата Конституция в страната от 2004 г., която отрязва правомощията на президента и засилва ролята на парламента. Все още не е ясно дали радикалните елементи от Майдана ще приемат споразумението.

В кървавите сблъсъци са загинали 77 души.

Протестиращи и опозиция обаче искат и незабавното сваляне на президента Виктор Янукович.

„Вече е ясно, че силите на мира в обкръжението на мира победиха ястребите“, заяви пред „Обозревател“ депутатът Анна Герман.

Президентът на Украйна Виктор Янукович е готов на предсрочни избори, заяви премиерът на Полша Доналд Тукс. Планът предвижда, че в десетдневен срок трябва да бъде създадено правителство на националното доверие, уточнява РБК-Украйна. Според медията през декември трябва да се проведат избори за парламент и държавен глава.

Малко по-късно френският първи дипломат Лоран Фабиюс не пропусна да отбележи, че преговорите са били много трудни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: