Last news in Fakti

20 Февруари, 2014 21:20 1 292 0

Янукович готов за предсрочни избори

  • украйна-
  • янукович-
  • външни министри-
  • германия-
  • франция-
  • полша-
  • избори-
  • киев

ЕС налага санкции на Украйна

Янукович готов за предсрочни избори - 1
Снимка: АП/БТА

Украинският президент Виктор Янукович по време на преговорите с представителите на ЕС е изразил готовност за провеждане на предсрочни избори тази година. Това беше обявено от полския премиер Доналд Туск, съобщи украинското издание Лiга Новости.

Обсъжда се документ, който дава възможност да се сложи край на насилието. Предвиждат се предсрочни парламентарни и президентски избори тази година, е казал Туск.
 

Външните министри на Германия, Франция и Полша, които днес пристигнаха в Киев, по време на среща с украинския президент Виктор Янукович са предложили  да се създаде преходно правителство. Това съобщи полския вестник Gazeta Wyborcza.

Тримата външни министри са предложили в следващите месеци да се формира преходно правителство, да започне конституционната реформа и да се проведат предсрочни парламентарни и президентски избори.

Полското издание отбелязва, че дипломатите са напуснали президентската администрация с "недоволни лица."

След пет часова среща с Янукович министри отидоха на среща с лидерите на опозицията. След това се очаква да се върнат при Янукович.

От своя страна опозиционния лидер Виталий Кличко отрече да има постигната договореност. Той обаче изрази надежда, че през нощта ще има положителни резултати, като отказа да отговори дали се планира среща с президента.

Бившият министър-председател Юлия Тимошенко заяви в декларация , че опозицията трябва да спре всякакви разговори с президента Виктор Янукович, предаде "Украинская правда". По думите й той е пряко отговорен за снайперисти срещу демонстранти. Според Тимошенко, подобни действия "преминават прага на всякаква садистична жестокост, която не може да бъде присъща на човешко същество". Не съществува прошка за такова нещо, смята Тимошенко. Тя е категорична, че всеки, който преговаря с Янукович, става съучастник в убийствата на невинни хора .

В Брюксел външните министри на страните от ЕС са постигнали съгласие да бъдат наложени санкции на отговорните за насилието в Украйна, съобщи италианският външен министър Ема Бонино. Наказателните мерки предвиждат визови ограничения и замразяване на активи, каза Бонино.

ЕС възнамерява освен това да наложи ембарго върху доставките на оръжие, на военна и специална полицейска техника за Украйна.

Русия определи евентуалните санкции като "тиранични" и съобщи, че президентът Владимир Путин изпраща представител в Киев, за да действа като посредник в разговорите с опозицията.

Американският Държавен департамент пък обяви, че налага забрана за пътуване на около 20 високопоставени представители на правителството заради кървавите сблъсъци. Имената им не се съобщават, но са били уведомени поотделно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: