Отидете към основна версия

1 091 20

Румънският президент се оттегли! Пътят пред Марк Рюте към шефския пост в НАТО е чист

  • клаус йоханис-
  • нато-
  • румъния-
  • йенс столтенберг-
  • марк рюте

Букурещ печели позиции в рамките на алианса благодарение на стратегическото си положение на границата с Украйна и Молдова, които не са членове на НАТО

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Оттеглянето на румънския президент Клаус Йоханис от надпреварата разчисти пътя за избирането на нидерландския премиер Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Шейсет и пет годишният лидер заяви, че е информирал страните от Атлантическия алианс, че хвърля кърпата, съобщи в изявление Висшият съвет за национална отбрана, който е решил да подкрепи Рюте след това решение.

Това е окончателният край на интригата около следващия генерален секретар. Шансовете на румънския лидер, който разкри амбициите си през март, заявявайки, че иска да олицетворява източния фланг на Атлантическия алианс, поначало изглеждаха малки при американската подкрепа, оказана на Марк Рюте, отбелязва Франс прес.

Кандидатурата му обаче беше сериозна: Румъния печели позиции в рамките на алианса благодарение на стратегическото си положение на границата с Украйна и Молдова, които не са членове на НАТО. Тя също така граничи с Черно море, а там са разположени повече от 5000 войници на НАТО.

Но Клаус Йоханис не успя да убеди останалите 31 държави в алианса. Единствено Унгария, водена от националистическия министър-председател Виктор Орбан, го подкрепи, преди във вторник да се присъедини към силния фаворит Рюте.

Очаква се решението за назначаването на 57-годишния нидерландски лидер, което беше взето с консенсус сред държавите членки за този пост, който е запазен за европеец, да бъде обявено до срещата на върха във Вашингтон през юли.

Мандатът на Йенс Столтенберг приключва на 1 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: