Last news in Fakti

20 Юни, 2024 20:03 1 817 60

Той ще е новият генерален секретар на НАТО: Кой е Марк Рюте

  • нато-
  • марк рюте-
  • йенс столтенберг-
  • украйна

През октомври миналата година 57-годишният Рюте, който е историк по образование, вече забрави, че е искал да се оттегля от политиката и даде да се разбере, че се стреми към най-високия пост в НАТО

Той ще е новият генерален секретар на НАТО: Кой е Марк Рюте - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият шеф на НАТО Марк Рюте не е визионер, нито може да увлича с пламенни речи и новаторски идеи. Затова пък е майстор на компромиса, който умее да балансира между различни интереси и да се измъква от всяка криза.

Преди почти година, в началото на юли 2023, Марк Рюте беше решил да захвърли всичко. „Оттеглям се от политиката“, заяви той, след като беше прекарал 13 години на министър-председателския пост в Нидерландия – най-продължителното управление на премиер в държавата със 17 милиона жители. Какво го накара?

Дясно-либералната Партия на свободата и демокрацията (VVD), ръководена от Рюте, сметна, че политиката му спрямо бежанците е твърде мека и правителствената коалиция се разпадна. Така се стигна до избори, които бяха спечелени от десния популист Герт Вилдерс. Това бе вероятно най-голямото политическо поражение в живота на Рюте, който на 2 юли 2023 подаде оставка като премиер, но продължи да управлява служебно заради сложния процес по съставяне на правителство в Нидерландия.

Съвсем кратко политическо отстъпление

Но още през октомври миналата година 57-годишният Марк Рюте, който е историк по образование, вече забрави, че е искал да се оттегля от политиката и даде да се разбере, че се стреми към най-високия пост в НАТО. В продължение на месеци той водеше дискретна предизборна кампания сред държавните и правителствените ръководители, които познава отдавна от срещите на различни международни органи. И в крайна сметка успя да убеди повечето съюзници – като последователен привърженик на трансатлантическото сътрудничество и горещ поддръжник на Украйна.

Убеждаването на неговия основен европейски враг Виктор Орбан продължи малко повече. Марк Рюте трябваше да обещае на унгарския премиер, че по време на неговия мандат на Унгария няма да ѝ се наложи да участва в действия на Алианса извън територията на НАТО. Симпатизиращият на Русия Орбан изключи твърдо и оръжейните доставки. Либералният нидерландец и нелибералният унгарец неведнъж са се сблъсквали в рамките на ЕС. През 2021 година Рюте публично се закани на Орбан, че ако не му харесва в ЕС, може да напусне Общността. Точно тогава Орбан бе приел закон против ЛГБТИ-общността в Унгария.

С велосипед и пиано

Марк Рюте е известен с доброто си настроение и находчивите си забележки. В Хага той изминава с велосипед разстоянието от дома, в който живее, до официалната си резиденция. Веднъж се прочу с това, че свири на пиано в центъра на Хага.

Като генерален секретар на НАТО на него ще му се наложи да проявява повече сдържаност и дипломатичност, защото основната му задача ще бъде да балансира между противоположните интереси на 32-те държави от Алианса и да ги представя единни навън. Неговият предшественик, норвежецът Йенс Столтенберг, беше майстор на стоицизма. „Не се отклонявай от посланието си“ - бе рецептата за комуникационния успех на досегашния шеф на НАТО.

Майстор в разрешаването на кризи

„Истинското управление изисква способността да се вслушваш и да разбираш различните перспективи“, каза веднъж Рюте в една своя реч. Това би било подходящо мото и за ръководния пост в НАТО. „Той е истински майстор в разрешаването на кризи“, казва за Марк Рюте журналистката Шейла Ситалзинг, авторка на неговия биография.

„Марк Рюте бе премиер на хората, които не позволяват на правителството да им се бърка в работите, на онези, които никога не се оплакват от лош късмет. С премиер, лишен от компас и от котва, винаги се стигаше до някакъв компромис. Можехме да продължаваме да я караме по старому. Но всичко ставаше без плам и убеждение“, пише Шейла Ситалзинг в книгата си.

Много нидерландци дълго време бяха доволни от стабилността, която Марк Рюте гарантираше – въпреки смените в коалиционните мнозинства по време на финансовата криза и на пандемията. Все пак някои малки скандали дадоха отражение на имиджа му и той си спечели в Нидерландия прозвището „Тефлоновия Марк“.

Отношенията му с Тръмп са добри

Марк Рюте е подготвен за случай, в който САЩ отново биха могли да изберат за президент Тръмп и той се фиксира върху НАТО. Нидерландецът установи изненадващо добри отношения с Тръмп по време на първия му мандат. Тръмп дори го определя като приятел, макар либералният бивш премиер на Нидерландия да се обяви остро против икономическата политика на републиканеца.

Все пак като Марк Рюте за разлика от Тръмп подкрепяше доставките на оръжие за Украйна и дори предостави гаубици и бойни самолети от арсенала на нидерландската армия. По време на неговото 13-годишно управление страната не бе в най-добро финансово положение – едва тази година Нидерландия за първи път изпълни целта на НАТО за предоставянето на два процента от БВП за отбрана.

Руският управник Владимир Путин пък от години се отнася към Рюте с недоверие и неприязън – в контекста на това, че Русия най-вероятно носи отговорност за свалянето на самолета МН-17 над Източна Украйна през 2014 година. Машината на малайзийските авиолинии пътуваше от Амстердам към Куала Лумпур. Загинаха 300 души, повечето от които бяха нидерландци.

Той не е визионер

Както казва един европейски дипломат, в ЕС често наричат Марк Рюте „Господин не“. Той няма големи реформаторски планове и визии като Еманюел Макрон. Но пък се разбира добре с по-скоро хладния германски канцлер Шолц, както и с дясната италианска премиерка Джорджа Мелони. Двамата заедно поддържат практиката за изнасяне на процедурите по даване на убежище извън територията на ЕС.

Марк Рюте е нещо като известния илюзионист Хари Худини в политиката, смята неговата биографка Шейла Ситалзинг. Именно като фокусник Рюте успява да се измъкне от всяка криза – а тази способност определено би могла да му бъде полезна на новия пост като генерален секретар на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Как кой е

    6 17 Отговор
    Навремето клатеше нас за Шенген. Сега ще клати Русия.

    Коментиран от #9, #31

  • 2 Ейййхй

    10 1 Отговор
    Тва НАТО бе.
  • 3 КОТарАК 🐱

    5 25 Отговор
    историк и военен е страховита комбинация , водеща със сигурност към победа

    Коментиран от #34

  • 4 да де

    27 3 Отговор
    Честито на атлантиците уредихте се със стар ръждясал амбриаж за секретар на ОТАН
  • 5 Митре

    33 3 Отговор
    А също така е женен за мъж!...."Ценности"!
  • 6 Му ха ха ха

    10 0 Отговор
    Му ха ха ха ха ха 😂
  • 7 Нато

    23 3 Отговор
    Нато е терористична организация обслужваща интересите на сащ

    Коментиран от #12

  • 8 Емили с Тротинетката

    28 1 Отговор
    Рюте е водач на Прайда.

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Швейк

    2 5 Отговор
    Той е.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Иван

    16 1 Отговор
    Боклук.
  • 14 Злобното Джуджи

    17 4 Отговор
    "...Рюте е историк по образование..."

    Ако Рюте беше историк а не про3д историчар би трябвало да знае че срещу нажежен ръжен, Русия и Атом се не рита. Съвсем скоро ще може да си попълни лично зейналите дупки в образованието ставайки любезен домакин на два-три Сармата 😄

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хаха

    3 23 Отговор
    След избора на Рюте има данни, че едно джудже в Кремъл е започнало да псува.
  • 18 Иван

    7 0 Отговор
    Главния нацистки сатанински коварен равин във Вашингтон не е ли най-високия пост?
  • 19 Ксаниба

    20 1 Отговор
    За тая ЛГБТ комсолска подложка още преди 6 месо руското разузнаване бе се изсмяло из медиите, че просто няма кой друг да заеме поста освен тоя педерпудел
  • 20 Злобното Джуджи

    15 2 Отговор
    "..С велосипед и пиано..."

    Надали.
    За холандците типичното не е велосипед и пиано , а дилдо и вибратор 😆😆😆

    Коментиран от #23

  • 21 Как кой

    3 15 Отговор
    Рюте е някой който много обича руснаци
    По негово време донбаските терористи свалиха самолета с холандците
  • 22 Копейкоброяч

    3 11 Отговор
    На която и Уикипедия да напишеш....ху ..ЙЛО,...винаги излизат десетки сайтове и само един... монголоид....
    Абе ,... МАНИ

    Коментиран от #27

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Роко

    16 2 Отговор
    Това всичко в ЕС е шуробаджанащина.Тоя в неговата държава го свалиха ,защото не го бива вече ,и хайде в Нато да си шеф на всички.
  • 25 Шопо

    3 4 Отговор
    Он че ви опраи сичките.
  • 26 Джефри Сакс

    16 4 Отговор
    Запада е в паника , видя се на срещата в Швейцария . Никой не ги бръсне .

    Коментиран от #35

  • 27 Атина Палада

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Копейкоброяч":

    Хахаха , така е наистина
  • 28 Злобното Джуджи

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Костадин Костадинов":

    Коце, моята работа е да съм Българин.
    Ти работи и бъди "холандец" - дилда и вибратори в холандско бол 😁

    Коментиран от #33

  • 29 Джеки кочан

    14 1 Отговор
    Европейски некадърници . Вече ги няма старите политици и старата школа . Сега всички се назначават по партийна линия и да са послушни . Разни акушерки , адвокати , пожарникари и тем подобни .
  • 30 Ти да видиш

    10 0 Отговор
    да вземе да иде с колело до резиденцията си, че и на пиано свирил! Чутовни подвизи са това, няма равен! Лелеее, нямам думи......
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ГОСТ

    5 1 Отговор
    Затова пък е майстор на компромиса, който умее да балансира между различни интереси и да се измъква от всяка криза. Тоя до преди година ни спираше за Шенген а бил балансирал. Ако нашите го подкрепят ще си плуят в пазвите. Тоя устоя докато се появи и втори и след това клекна за да използва гласа ни за собствена изгода.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК 🐱":

    До каква победа писанке, джендърски оргаз,,,?
  • 35 Така е

    2 12 Отговор

    До коментар #26 от "Джефри Сакс":

    От 190 държави по Света,...Само Ким дебелото и Мъдуро подкрепят официално фашистката Хунта в кремля! ФАКТ !
    Дори и уж." Приятелски" Китай и Аятоласите, Официално са с НЕУТРАЛНА ПОЗИЦИЯ.
    Провери фактите за да не ставаш за посмешище, петух
    )))))

    Коментиран от #42

  • 36 Тома

    6 0 Отговор
    Марк го познаваме от джипката на бати Бойко когато караха с 200
  • 37 Ганчев

    2 8 Отговор
    Нископлатени копейки и душевно болни русофили да не коментират.Това е за отбелязване.
  • 38 Как върви 4 месечния щурм на Ха'рков

    2 8 Отговор
    И Волчанск, копейки?
    Станаха ли отново....маскалски... НАВСЕГДА?
    Хахахахахахаха

    Коментиран от #39, #44, #50

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Иван

    11 1 Отговор
    Русия за какво ще сваля самолет с туристи, странно е - не е ли по-логично - някой да иска да изглежда, че Русия сваля самолети, не е ясно и това е интересно.

    НАТО от какви кризи ще се измъква, впрочем - така и не станаха симпатични - много слаба реклама, наистина - непознати. Знам - че се борят за мир.

    То мир има и така или иначе - или друго си е да се воюва за мир, по-правилно е.
  • 41 Доста си

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Костадин Костадинов":

    Тъпи4ък

    Коментиран от #55

  • 42 ха ха ха

    10 1 Отговор

    До коментар #35 от "Така е":

    Видяхме го в Швейцария .Направо подкрепа и чудо . Даже "лидерите" се разбягаха като видяха провала на срещата . Отидоха на футбол ...
  • 43 Павел пенев

    7 1 Отговор
    Неговите фокуси в НАТО няма да минат.
  • 44 върви ,върви

    4 0 Отговор

    До коментар #38 от "Как върви 4 месечния щурм на Ха'рков":

    Волчанск сдаде багажа.
  • 45 Братя...не сте много тука във форума но

    6 2 Отговор
    Братя...не сте много тука във форума но на Украйна и трябва помощ. Хайде към фронта. Да помагаме на киевските евроатлантици. Знам че сте смели хора които са готови да умрат за Америка. Нали така пишеме по коментарите? Утре в 10 вечерта ви чакам на Нос Калиакра. От там ще потеглим с гумените лодки подарени на българският военно морски флот от САЩ, и ще ударим омразните руснаци в гръб през Крим! Тази изненадваща атака ще шашне руснаците и те ще дислоцират силите от Авдеевка в нащо направление и така ще дадем глътка въздух на ВСУ! Не забравяйте да минете през сексшопа да си вземете оръжия и други артикули от първа необходимост. Чакам ви!!!
  • 46 Марк Рюте

    7 1 Отговор
    Яс съм г.ей
  • 47 хммм

    3 1 Отговор
    Пионка на ФАЩ!
  • 48 Без коментар

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Костадин Костадинов":

    Раздаваш го интелектуално, нещо. 😂 Къде остави селския диалект?

    Коментиран от #56

  • 49 Пилотът Гошу

    4 1 Отговор
    Поредният безхаберен клоун … пионки, прокарващи плановете, спуснати от горе …. Пишман историк с 0 дни свършена реална работа начело на военен алианс …. Нещо като пожарникар - премиер …
  • 50 Ванга

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Как върви 4 месечния щурм на Ха'рков":

    Много руснак ке погине у вълчето село.
    баба Ванга
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Хаха

    4 1 Отговор
    Нидерландската мека китка ще дозакопае натю
  • 53 Сатана Z

    3 1 Отговор
    Кой е Рюте?
    Този ,който ще изпрати български войски на Източния фронт.
  • 54 Етюр

    3 1 Отговор
    Толкова думи за да кажат, че е хлъзгав като змия.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Увреден бюрократ

    5 1 Отговор
    Този е тефлонов от върха на пръстите на краката до темето. Перфектен администратор, който без да трепне би хвърлял в пещи дори и малки деца, ако такава е директивата на началниците!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 жотем

    1 1 Отговор
    Стол-тумберг це норвежки г..ей,а този е холандски пе..ст.
Новини по държави: