Last news in Fakti

19 Юни, 2024 10:51 2 058 48

Тревоги в НАТО: Русия може да подкрепи ядрената програма на Северна Корея

  • нато-
  • ракети-
  • северна корея-
  • ким чен-ун-
  • владимир путин

САЩ обвиниха Северна Корея в доставката на десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси на Русия за използване в Украйна

Тревоги в НАТО: Русия може да подкрепи ядрената програма на Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО е загрижен относно подкрепата, която Русия може да окаже за ракетната и ядрената програма на Северна Корея, каза ръководителят на Алианса във вторник, когато руският президент Владимир Путин започна първото си посещение в уединената страна с ядрено оръжие от 24 години.

Путин, който е на държавно посещение за разговори със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, обеща да задълбочи връзките в търговията и сигурността и да подкрепи Севера срещу САЩ, близък съюзник на неговия силен съперник Южна Корея.

САЩ обвиниха Северна Корея в доставката на "десетки балистични ракети и над 11 000 контейнера с боеприпаси на Русия" за използване в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на съвместен брифинг за пресата след разговори с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че войната на Русия в Украйна се подкрепя от Китай, Северна Корея и Иран, като всички искат да видят провала на западния Алианс.

"Ние, разбира се, също сме загрижени за потенциалната подкрепа, която Русия предоставя на Северна Корея, когато става въпрос за подкрепа на техните ракетни и ядрени програми", каза Столтенберг.

Той каза, че това и подкрепата на Китай за военната икономика на Русия показват как предизвикателствата пред сигурността в Европа са свързани с Азия и добави, че на срещата на върха на НАТО следващия месец във Вашингтон ще се види по-нататъшно укрепване на партньорствата на Алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония.

Столтенберг каза, че на някакъв етап трябва да има "последствия" за Китай.

"Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения със страните в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", каза той.

Столтенберг каза, че е твърде рано да се каже какви могат да бъдат тези последствия, "но това е проблем, който трябва да разгледаме, защото да продължим, както правим днес не е жизнеспособно".

В понеделник говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че Вашингтон следи отношенията между Северна Корея и Русия "много, много отблизо", тъй като "може да има някаква реципрочност... която да засегне сигурността на Корейския полуостров".

Във вторник говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза на брифинг, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея е "тенденция, която трябва да бъде от голямо значение за всеки, който се интересува от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров".

Тя отбеляза, че в изявление на Путин и китайския лидер Си Дзинпин от среща на върха през май бяха подчертани политическите и дипломатически средства като единствения начин за разрешаване на корейския въпрос и добави: "Надяваме се, че това е послание, което Путин ще предаде на Ким в техните дискусия."

На брифинга със Столтенберг Блинкън каза, че посещението на Путин в Пхенян е знак за неговото "отчаяние" да засили отношенията със страни, които могат да подкрепят неговата война в Украйна.

Той добави, че подкрепата на Китай е позволила на Русия да запази отбранителната си промишлена база, доставяйки 70% от вноса на Москва на машинни инструменти и 90% от микроелектрониката. "Това трябва да спре", каза той.

Миналата седмица заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл каза, че Вашингтон е загрижен от това, което Русия ще даде на Северна Корея в замяна на оръжия, доставени от Пхенян.

"Твърда валута? Енергия ли е? Възможности ли са, които им позволяват да развиват своите ядрени или ракетни продукти? Не знаем. Но сме загрижени за това и наблюдаваме внимателно", каза той.

Висшият американски служител по контрола на оръжията, заместник-държавният секретар Бони Дженкинс, каза, че вярва, че Северна Корея има желание да придобие бойни самолети, ракети земя-въздух, бронирани превозни средства, оборудване или материали за производство на балистични ракети и други модерни технологии от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боруна Лом

    27 3 Отговор
    КИМ Е! ТИ СИ ТИ ДРУЖЕ!
  • 2 Зевс

    68 3 Отговор
    Предлагам Русия да подкрепи и кубинската ракетна програма ;)

    Коментиран от #11

  • 3 да де

    55 2 Отговор
    Кофти, а!
  • 4 Глупости

    48 4 Отговор
    Северна Корея вече има достатъчно ядрено оръжие. По-добре да се приеме в ядрения клуб и да подпише за неразпространение, защото като нищо може да го подхвърли на ннякой друг заинтересован - Иран например. Ама аз ли да уча атлантистите на дипломация?

    Коментиран от #10, #15

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    41 2 Отговор
    натоВИЯТ САЩисани от появата от дълбините на океана на повърхността в Кубински води ‼️‼️
  • 7 Правилно

    43 1 Отговор
    Да я подкрепи колективните как подкрепят фашагите които винаги се отбраняват а вършат обратното
  • 8 Искаме Мир, а не НАТО !

    65 2 Отговор
    Колко страни до сега е нападнала Северна Корея и колко Сащ ??
  • 9 факуса

    57 2 Отговор
    требеше да помислите преди да почнете майдана в осрайна,сега ще се тревожите докат русия не ви излекува тревогите
  • 10 факуса

    27 1 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    те така са се главозамяли в величието си,че не слушат никой,само те са прави
  • 11 любител

    42 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    прав си пич не да подкрепи ами направо да им достави да се наакат краварите.
  • 12 Правоверен Евроатлантик

    45 1 Отговор
    Северна Корея и САЩ все още са официално във война. Нямат подписано мирно споразумение. Краварите отказваха да го подпишат. Така поставиха Южна Корея, Япония, Хавай и Калифорния на прицел. Ей така САЩ се грижат за международната сигурност.
    Без тях двете Кореи отдавна щяха да се обединят по мирен път.
    А сега Путин ще вдигне жегата да видят САЩ хубаво ли е. Лошото е, че от всичкото това дрънкане на оръжие накрая някой може да направи голямата беля и всички ще го отнесем.
  • 13 Бойкот на алчните от О.Л.Х.

    29 2 Отговор
    Жълтият шишко пак ще ги накара да се презапасяват с памперси...
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Пакистанец

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "Глупости":

    Мисля че Иран също вече имат атом
  • 16 Дедо ви...

    25 2 Отговор
    Нищо ново, още при предната среща на Путин с Ким тези договори бяха подписани. За тези дето не са разбрали Северна Корея е предоставила РФ 3 000 000 снаряди, а запада да една година не може да събера и 300 000!!!

    Коментиран от #48

  • 17 Хохо Бохо

    31 3 Отговор
    Щом 404 има право "сама" да решава дали да е в нато или не, защо Русия да няма право сама да реши с кой, какви съюзи да сключва? Що така бе лгтб войнолюбци?
  • 18 Лицемери

    25 2 Отговор
    Лицемери,лицемери!!!! Направо ми се драйфа от вас.
  • 19 Мощно захранване на местните будали

    8 3 Отговор
    Розия е все още велика!!!Лапай Гуджо мръвки!!Бре,че бонаци са останали в БГ!😂😂😂👏
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ко се плашат

    21 1 Отговор
    Толкова, те нали руснаците бяха слаби и некадърни…
  • 22 Мамооооо хегемона какво му се пише......

    15 1 Отговор
    B нaчaлoтo нa тaзи гoдинa иĸoнoмичecĸaтa opгaнизaция БPИKC (вĸлючвaщa Бpaзилия, Pycия, Индия, Kитaй и Южнa Aфpиĸa) ce paзшиpи c oщe 4 дъpжaви: Eгипeт, Иpaн, Eтиoпия и OAE. Oбaчe вeчe имa oщe 29 ĸaндидaти, ĸoитo иcĸaт дa ce пpиcъeдинят ĸъм БPИKC c eдин или дpyг cтaтyт. "Извecтия" пoлyчи тexния пълeн cпиcъĸ oт дeлeгaция нa eднa oт cтpaнитe oт БPИKC, ĸoятo взe yчacтиe в cpeщaтa нa външнитe миниcтpи нa гpyпaтa в Hижни Hoвгopoд, пpиĸлючилa минaлaтa ceдмицa.

    Cпиcъĸът вĸлючвa: Aлжиp, Aзepбaйджaн, Бaнглaдeш, Бaxpeйн, Бeлapyc, Бoливия, Beнeцyeлa, Xoндypac, Bиeтнaм, Зимбaбвe, Индoнeзия, Kaзaxcтaн, Kyбa, Kyвeйт, Mapoĸo, Hиĸapaгya, Hигepия, Πaлecтинa (мoжe дa ce пpиcъeдини ĸaтo дъpжaвa-нaблюдaтeл или пapтньop в диaлoгa), Πaĸиcтaн, Ceнeгaл, Cиpия, Taйлaнд, Typция, Угaндa, Чaд, Шpи Лaнĸa, Eĸвaтopиaлнa Гвинeя, Epитpeя и Южeн Cyдaн.


    Bcичĸи тeзи дъpжaви ĸaндидaти ca зaинтepecoвaни дa ce пpиcъeдинят ĸъм opгaнизaциятa БPИKC. Bъпpocитe, cвъpзaни c ĸaндидaтитe и фopмaтa нa пpиcъeдинявaнeтo им ĸъм гpyпaтa, щe бъдaт peшaвaни нa "cpeщaтa нa въpxa" нa БPИKC в pycĸия гpaд Kaзaн пpeз oĸтoмвpи, нa нивo лидepи нa cтpaнитe. Зaтoвa вce oщe нe e яcнo дaли в Kaзaн щe бъдe oбявeнo зa нoвo paзшиpявaнe.

    B cъщoтo вpeмe, нe вcичĸи oт избpoeнитe cтpaни ĸъм мoмeнтa ca пoдaли oфициaлнo зaявлeниe зa пpиcъeдинявaнe ĸъм БPИKC. Bce oщe нe e яcнo ĸoи cтpaни c ĸaĸъв cтaтyт щe ce пpиcъeдинят ĸъм opгaнизaциятa - ĸaтo пълнoпpaвeн члeн нa гpyпaтa или ĸaтo дъpжaвa пapтньop, дoпълвaт cъбeceдницитe

    Коментиран от #41

  • 23 Сократ

    18 3 Отговор
    Ще стане весело, когато в укрия се появят севернокорейски доброволци
  • 24 за 2 години добре се срещат

    10 1 Отговор
    е на някой това не му харесва . обявени войни няма . 3 световна няма . крякането е унищожително и безцелно . но който е обиден да хленчи . в българия програма нямат натовците .

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хората в Европа си играят футбол!

    4 18 Отговор
    Само ушанките играят на войници!

    Коментиран от #28

  • 27 Предложение

    11 1 Отговор

    До коментар #20 от "Да знаете ! От мен !":

    Иди на Запад да напляскат твоето розово дупенце мигранти от Магреба.
  • 28 Сократ

    17 1 Отговор

    До коментар #26 от "Хората в Европа си играят футбол!":

    Коментирай тогава това, което се случи на мача укрия Румъния. Коментирай какво викаха румънските запалянковци на стадиона.
  • 29 2049

    9 1 Отговор
    Запада да го дух.а, в небитието на историята, свещената Римска империя ще вьзраждат психопатите, католици аут сте, знаем истинското ви лице, фащисти извратени, ю. Ди
  • 30 Минувач

    10 1 Отговор
    И след време резултатът, който ще постигнат САЩ и тоя Запад ще бъде:
    1. Украйна няма да успее да изтласка руската армия и ще бъде принудена да отстъпи територии, да се откаже от НАТО, да признае руско-езичното население, да не го преследва, да обяви за противозаконни нацистките организации и да ги девоенизира. Украйна ще бъде принудена да го направи, защото с или без западни оръжия, то тя няма мобилизационния потенциал на Русия, както общото количество оръжия на Русия, колкото и да получава от Запада. А колкото повече се забавя, толкова нараства риска за нея Русия да завземе още територии. Ситуациата е да избира лошо или още по-лошо.
    2. Колкото повече продължава войната, толкова повече се засилват връзките на Русия с Иран и Сев. Корея. Така САЩ и Западът в крайна сметка освен загубата на позиции в Украйна, ще получат и още много по-силни Иран и Сев. Корея отпреди, защото Русия помага с военните им програми за ракети, сателити, разузнаване, а може би и с ядрените им програми. Яка набутвация за САЩ след десетилетия изолация и санкции срещу тези 2 държави.
    3. Колкото повече продължава войната, толкова се заздравяват и връзките на Русия с Китай и особено важно е ОГРОМНОТО засилване на БРИКС. Невиждан е подема им, десетките молби за членство и бягане от долара. Ударно трупат злато. Сауд. Арабия не подписа за петродолара и явно това е първата им стъпка. Да, знам, че тяхната валута е свързана с долара и повечето им държавни резерви са в долари, но това е знак
  • 31 Минувач

    10 0 Отговор
    ...но това е знак. Знак, че ще искат да натрупват резерви в други валути отсега нататък, както и няма да се учудя, ако както Китай, започнат лека полека да се освобождават от тях.
    4. Продължаването на войната в Украйна удари политически силно и Европа, и САЩ. Досегашният Запад загуби лесното си управление и сега ще се бори с десните партии. А в САЩ републиканците набират сила.
    И за слепец са видни лошо предвидената ситуация и резултати за Запада и САЩ. И всяко продължаване на войната ще затвърждава тези икономически и геополитически разгром за Запада.

    Коментиран от #35

  • 32 анон

    9 0 Отговор
    ойрогеьове в шок и ужас :)))
  • 33 456

    12 0 Отговор

    До коментар #24 от "за 2 години добре се срещат":

    Реално ТСВ се води. Светът е в 3 СВ. Това, че още не падат бомби в Европа и не е обявена гласно незначи че я няма. Въпрос на време е. И ще стане до края на лятото.
  • 34 Шеф-готвач

    11 0 Отговор
    Тенджерата под налягане на Третата световна война вече ври! Въпрос на време е да избухне.
  • 35 456

    6 0 Отговор

    До коментар #31 от "Минувач":

    Изпускаш, че СА се освобождат от доларовият запас който е в акции и ценни книжа. Отделно изкупуват бизнес във ФАЩ, и след това го прехвърлят в СА.

    Коментиран от #38

  • 36 666666

    12 0 Отговор
    Вие подкрепяте укрите ,а Ким подкрепя Русия. Нищо по различно.
  • 37 Х. А Х О Л

    8 1 Отговор
    Путин е твърде добър, трябва да действаме като Израел, да изравним всичко със земята и тогава можем да прекратим войната за два дни. Още няколко бомби трябва да бъдат хвърлени срещу Великобритания и Франция. Това е, войната ще свърши. Медведев трябва да е президент, почти всички руснаци мислят така
  • 38 Минувач

    11 2 Отговор

    До коментар #35 от "456":

    Това и писах - че няма да се учудя, ако СА почнат да се освобождават от доларовите си позиции в резерва си. Не съм го прочел, но казваш, че процесът вече е започнал. Знам за Китай - имат над 1 трилион резерви в долари, но вече разпродадоха мисля към 200-300 милиарда. Отделно всички яко трупат злато. Говори се, че новата валута на БРИКС ще бъде на 20% обезпечена със злато, също така немалко проценти и със суровини и залежи. Няма да е просто принтирана хартия. Вероятно всички освен САЩ и пуделите им се готвят за огромна финансова световна криза, която се удари света, когато доларът започне лавинообразно да отслабва. Новата валута ще стане силно привлекателна, заради обезпечеността си със злато и ресурси, както и затова, че зад нея ще стоят редица от най-големите икономики от топ 10. Зад нея ще стоят и гарантират 44% от населението на света (след разширението на същза и над половината), ще стоят най-големите ПРОИЗВОДСТВЕНИ икономики, ще стоят държавите в света с най-нисък дълг, ще стоят държавите, които държат повечето изкопаеми, суровини, производсто на храни. Засега Западът има само едно - технологиите, но и там губят позиции, където Китай прави чудеса в последните години.

    Коментиран от #40

  • 39 Луд

    10 0 Отговор
    Всеки път когато Северна Корея изстреля ракета веднага се публикува статия ,видиш ли те се готвят за война . А през това време Америка е изстреляла няколко стотин пъти повече ракети , ама от мирните.
    Няма да е все така.
  • 40 456

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Минувач":

    Още една информация от днес : централните банки се освобождават от несигурният долар и са закупили близо 30% повече злато.
  • 41 Коцето Въз

    2 4 Отговор

    До коментар #22 от "Мамооооо хегемона какво му се пише......":

    Кога си заминава5 долара и еврото да ги обърна в бриксове

    Коментиран от #42, #44

  • 42 456

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Коцето Въз":

    Ти си дръж доларите. А ние какво ще правим си е наш проблем.
  • 43 Изобщо не се

    10 0 Отговор
    тревожа от това! Северна Корея е нормална страна. Ако САЩ не бяха убивали корейците масово в корейската война (след войната това го подтвърди американски генерал), нямаше днес да имаме две Кореи (подобно на Германия, преди обединението) и този военно-настроен Ким!
    Ким и неговото поведение е лесно обяснимо. Те (Корея, но и други по света) ненавиждат САЩ и Запада, заради тяхното лицемерие и отвратително отношение към другите народи по света. Нека Русия им даде най-новите военни технологии, та ако Западът успее някога да унищожи Русия безнаказано, то Корея да ги унищожи и отмъсти за Русия!
  • 44 Минувач

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Коцето Въз":

    Трябва да гледаш и тълкуваш събитията, както и насоките. Доларът няма да се сгромоляса изцяло, никой не казва това. Също така опонентите на Запада няма как и не искат да се освободят от долара за една нощ. Нали всяко прибързано разпродаване на американските ценни книжа, ще доведе до рязък спад на цената им, а с това и загуби на продавачите. Разпродажбата е тиха и спокойна, набутвацията на купувачите (американските пудели) ще се усети по-късно, когато дойде обезценяването. Но процесът е дълъг и ще отнеме няколко години поне.
    А защо сега може да се случи, като досега не се е случвало - ами защото никога е нямало сегашната ситуация. Сега Китай не са онзи Китай, като в миналото. Преди Китай беше натискан от САЩ да им купува дълга, само и само да осигурят пазари в САЩ. Но Китай забогатява все повече, вече населението им не е онова бедното население, вече само с вътрешно търсене могат да покриват голяма част от пазара си, както и другото - технологично избухнаха супер много. За Индия е същото. СА вижда, накъде духа вятъра и не подписаха за петродолара. Конкурентната система на СУИФТ сега се използва в БРИКС. Войната в Украйна отвори очите и разкри за света заплахата и хватката, която предствалява САЩ. Независимите държави гледат кои са в огромен дълг, кои произвеждат стоки, кои имат повечето ресурси, кои произвеждат храни, кои са за равноправност и кои са за златния милиард. Процесите са в ход, ще говорим пак след 10-на години. Помни ми думата!
  • 45 Хлъц

    3 1 Отговор
    Над тридесет пудела+ самите те,наливат милиарди кеш,и още толкова,в най различни системи въоръжение,но не са съгласни,Ким да доставя на руснака!?.Ама тези,изобщо нямат връзка с главния мозък.Кой сте вие бе,издуханите,лежащи на стара слава,че да определяте световният ред,кой с кого да търгува, да общува? Вкарахте цяла Европа в капана, за да разруши икономиката си.с измислен враг.Треперехте от страх,че Европа с нейното евро,мощна промишленост,технически и научен потенциал,+ ресурсни доставки от Русия,щеше да насмете зеленият ви тапет на бунището.за максимум десет години.Затова и запалихте незалежная - през нея да създадвате проблем и на руснаците,и на цяла Европа.За Европа - успяхте,и то здраво: За руснака няма да ви мине номера.Но вече и незалежная унищожихте за десетилетия напред.

    Коментиран от #46

  • 46 456

    4 1 Отговор

    До коментар #45 от "Хлъц":

    Те ако имаха мозъци в главите тези, а и още други военни действия нямаше да ги има и щеше да има мир. ФАЩ + са военнолюбци, но само те да размахват меча, а другите да си дават главите за сеч.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо ви...":

    АЛОО СЕВЕРНА КОРЕЯ ИМА 38 ЗАВОДА ЗА СНАРЯДИ ...МОЖЕ ДА ЗАСИПИ ЦЕЛИЯ ФАШИСТКИ ЕС
Новини по държави: