Отидете към основна версия

3 217 39

Дългата ръка на Кремъл! Испания разследва предполагаеми връзки на каталунските сепаратисти с Москва

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • кремъл-
  • русия-
  • хибридна война

В рамките на делото ще се разследват престъпления, свързани с държавна измяна и присвояване на публични средства във връзка с предполагаемите връзки на лидерите, подкрепящи независимостта, с Руската федерация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдията от Барселона Хоакин Агире е поискал от Върховния съд на страната да разследва бившия ръководител на Каталуния Карлес Пучдемон и друг бивш лидер на автономната област Артур Мас заради предполагаемите им възможни връзки с Русия, пише Europa Press.

В рамките на делото ще се разследват престъпления, свързани с държавна измяна и присвояване на публични средства във връзка с предполагаемите връзки на лидерите, подкрепящи независимостта, с Руската федерация, съобщи в петък испанската агенция, като се позова на решение на съдията.

Според решението целта на новото дело е "да се разследват, включително по искане на Европейския парламент", всички предполагаеми връзки с Руската федерация, "пътуванията и срещите на Пучдемон и неговите съмишленици, както и дейностите, които те са извършвали, които биха улеснили проникването на лица от руски произход на испанска територия с цел оказване на влияние върху финансовите структури и извършване на дейности за дезинформация, дестабилизация и промяна на социалния свят".

През февруари евродепутатите одобриха резолюция, в която предупреждават европейските служители и политици да не си сътрудничат с руските власти. В документа по-специално се твърди, че евродепутатите са изключително загрижени за предполагаемите връзки между бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон и Руската федерация. ЕП предложи случаите на каталунските евродепутати да бъдат предадени на Консултативния комитет за по-нататъшно проучване.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: