7 Август, 2024 15:35 2 110 6

След седем години в изгнание! Сепаратист номер 1 се завръща в Испания, но го очаква арест (ВИДЕО)

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • каталуния-
  • независимост

Върховният съд на Испания каза миналия месец, че амнистията не трябва да се прилага за обвинение в злоупотреба срещу Пучдемон и потвърди заповедта за арест, срещу която е изправен

След седем години в изгнание! Сепаратист номер 1 се завръща в Испания, но го очаква арест (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на каталунските сепаратисти Карлес Пучдемон каза в сряда, че се завръща след седем години в самоналожено изгнание в Испания, където вероятно ще бъде арестуван заради ролята си в кандидатурата на региона за независимост през 2017 г, предава "Ройтерс".

Неговият арест и евентуално лишаване от свобода, преди да бъде изправен пред съда, може да отприщят нови сътресения в Каталуния и да развалят крехката коалиция, ръководена от социалистите, управляваща Испания, която разчита на твърдолинейната партия "Жунтс" на Пучдемон да приеме законодателство.

Като условие, поставено от "Жунтс" за законодателната му подкрепа за правителството на социалистическия премиер Педро Санчес, парламентът на Испания одобри през май закон за амнистия, целящ да позволи завръщането на Пучдемон от Белгия чрез отмяна на съдебни процедури срещу стотици сепаратисти, замесени в незаконния референдум в Каталуния през 2017 г.

Но Върховният съд на Испания каза миналия месец, че амнистията не трябва да се прилага за обвинение в злоупотреба срещу Пучдемон и потвърди заповедта за арест, срещу която е изправен.

Въпреки това Пучдемон каза, че остава ангажиран да присъства, когато каталунският парламент ще положи клетва за новия лидер на региона след изборите през май, на които Пучдемон завърши втори.

В сряда Пучдемон каза, че ще удържи на думата си и ще бъде в Барселона в четвъртък.

"Започнах обратното пътуване от изгнание", каза той във видео, публикувано на X, добавяйки, че възнамерява да присъства на сесията в четвъртък, която е готова да назначи социалиста Салвадор Иля за нов президент на Каталуния, слагайки край на повече от десетилетие на сепаратистки правителства.

Поддръжниците на Пучдемон планират да се съберат и да го приветстват в четвъртък сутринта на авеню в Барселона близо до регионалния парламент, подготвяйки сцената за потенциално драматичен арест, наблюдаван от репортери и минувачи.

Нито Пучдемон, нито "Жунтс" в сряда казаха дали той вече е влязъл в Испания.

Във видеообръщението Пучдемон каза, че арестът му би бил незаконен и произволен.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 К.О.Т.арАК 🐱

    4 6 Отговор
    свобода за ВОЛЖКА БГ ,кога?

    Коментиран от #2, #5

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    За Каталония бе ПУТарАК ‼️
    За Каталония е статията ‼️
  • 3 кан Алп

    4 4 Отговор
    Стига руско робство.Свобода за Волжките Българи!
  • 4 Оператор на права лопата

    4 4 Отговор
    Не могат да го арестуват. Той си е "излежал" каквото е имал. Поклон пред този човек, и в България ни трябва някой, който да ни отвори очите.
  • 5 Ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "К.О.Т.арАК 🐱":

    Тези, които в момента населяват Волжска България, нямат нищо общо с Котраговите българи. Те първи поемат ударите на монголотатарското нашествие и са унищожени. Едни са избити, други продадени в робство, а трети бягат на север при руските княжества и полагат основите на Руската държава. И ЧЕТВЪРТО - ТЕМАТА Е ЗА КАТАЛУНИЯ, ИСПАНИЯ И ПУЧДЕМОН.

    Коментиран от #6

  • 6 Х.БОЙ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ха ха ха ха":

    Те и траките бяха безследно изчезнали
Новини по държави: