Отидете към основна версия

3 118 52

Мъж е бил арестуван заради татуировка „Руски военен кораб...“

  • украйна-
  • русия-
  • татуировка-
  • война-
  • владимир путин-
  • путин-
  • руснаци

В Русия продължават репресиите срещу граждани, които са против войната в Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Няколко души в Русия бяха осъдени или обвинени за различни прояви на противопоставяне на офанзивата в Украйна, като част от продължаващите репресии в страната, при които стотици руснаци бяха изпратени в затвора, пише Франс прес, предаде БТА.

Жител на Волгоград, бившия Сталинград в южната част на страната, беше осъден на 12 години затвор за "държавна измяна", съобщават руските информационни агенции. 19-годишният младеж, който беше арестуван на летището, докато се готвеше да отлети за Турция, беше обвинен, че през 2023 г. е прехвърлил средства на организация, която е събирала пари за закупуване на безпилотни самолети и друго оборудване за украинската армия.

Украинският гражданин Павел Запорожец стана първият осъден за тероризъм украинец, отбелязва ТАСС. Според присъдата той е имал намерение да извърши бомбен атентат срещу руски военни и срещу мирни граждани по време на празничните мероприятия на 9 май 2022 г. в Херсон.

Всеволод Корольов, режисьор на документални филми, който през март беше осъден на три години затвор за публикуване на съобщения в социалните мрежи, осъждащи масови убийства в Украйна, за които е обвинена руската армия, увеличи присъдата си на седем години след обжалване, съобщи новинарският сайт Медиазона, специализиран в съдебни дела.

Корольов е активист, участвал в митинги в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, който почина в затвора през февруари. Той беше обвинен в разпространяване на "невярна информация" за руската армия.

Вчера руски съд обяви за "екстремистко сдружение" Александър Невзоров и съпругата му Лидия. Публицистът, бивш депутат и бивша звезда на руската телевизия, вече е в изгнание със съпругата си. Двамата вече са обвинени и преследвани за разпространение на "невярна информация" за армията. Сега съдът е постановил и конфискация на имуществото им, съобщава ТАСС.

Един човек е бил арестуван заради татуировка с лозунг, враждебен на Руската народна армия в Украйна. Той е обвинен в "дискредитиране" на въоръжените сили и "хулиганство", според руските информационни агенции.

Степан Зимин, който вече е осъждан на затвор за участие в мащабни демонстрации срещу Владимир Путин през 2012 г., си е татуирал на тила известния цитат, започващ с "Руски военен кораб" (бел.ред. Русский военный корабль, иди на х*й) - препратка към станалата известна реплика на украинските служители на бреговата охрана към руския крайцер "Москва", който ги призова да се предадат.

Впоследствие "Москва", флагманът на руския Черноморски флот и кръстен на руската столица, беше потопен от украински ракети. Руското министерство на вътрешните работи публикува видеоклип, в който Степан Зимин се извинява пред камера и обещава да премахне татуировката. Предстои му административно задържане.

От началото на конфликта в Украйна всяка форма на инакомислие е жестоко потискана от властите. По данни на неправителствената организация за защита на правата на човека "Мемориал" в момента в страната има 763 политически затворници. Хиляди други са подложени на съдебен тормоз или заплахи. Почти всички водещи опозиционери в страната са в затвора или в изгнание в чужбина, припомня АФП.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания