Отидете към основна версия

3 015 3

Руски военни окупираха летища в Крим (обновена 11:27)

  • украина-
  • крим-
  • руски военни-
  • янукович

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков нарече руското присъствие -въоръжена инвазия

Снимки АП/БТА

Руските военни сили блокираха две стратегически летища  в украинския регион Крим, пише Би Би Си.

Летище Севастопол бе окупирано от въоръжени униформени, заяви министърът на вътрешните работи на Украйна.  Арсен Аваков нарече руското присъствие „въоръжена инвазия“.

На летището са пристигнали над 10 камиона и няколко бронетранспортьора с военни с каски и бронежилетки. Според военни източници те са там, за да не допускат "идването на някакви бойци". Интерфакс-Украйна съобщава, че военните са се разположили по пистата и чакат някаква команда. 

"Мъжете, които патрулират около летището, разполагат с бронирани превозни средства. Като в капан в летището се намират украинските военни и граничари", каза Аваков.

"Смятам, че това, което се случва е въоръжена инвазия и окупацията е в нарушение на всички международни споразумения и норми", заяви от страницата си във Facebook вътрешният министър.

Руският Черноморски флот, който има база в Крим, отхвърли обвиненията, че участва в блокирането на военното летище на полуострова.

Военните също така са поели контрола и над друго основно летище в Крим - Симферопол тази сутрин. Униформените мъже развяват руски знамена.

ИТАР-ТАСС цитират летищните власти, които съобщават, че международното летище Симферопол работи нормално и полетите са редовни. Преди няколко минути на летището се е приземил пътнически самолет на авиокомпанията "Аерофлот", летял от Москва. На борда му са се намирали много руски и чуждестранни журналисти, туристи и жители на Крим. След това бе обявено и кацането на самолет, който пристига от Киев.

Според кореспондент на ИТАР-ТАСС по периметъра на летището, обикалят няколко облечени в камуфлажни униформи и бронежилетки, въоръжени лица. 

Новоназначеният премиер на Украйна Арсений Яценюк поиска незабавното въвеждане на най-строги мерки за икономии в страната и за предприемане на действия за възстановяването на реда.

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов свика извънредна среща на началниците по сигурността заради събитията на Кримския полуостров. Той обвини руските сили, че участват в "ескалация" на случващото се и предложи на парламента да одобри документ, в който се отправя призив към Русия да уважава териториалната цялост на Украйна. 

Отношенията между Русия и Украйна са обтегнати, откакто украинския президент Виктор Янукович, който в момента се намира в Русия бе свален от власт.

"Никакви подразделения от Черноморския флот не са се придвижвали към района на Белбек край Севастопол и изобщо не са участвали в блокадата му", опроверга информацията говорител на флота в официално изявление. 

Това напрежение особено осезаемо се усеща в Крим, където преобладават про-руските нагласи. Анализатори виждат региона като „основно бойно поле“ между новите лидери на Украйна и тези, лоялни към Русия.

В четвъртък, про-руски въоръжени мъже нахлуха в парламента в Симферопол и издигнаха руския флаг.

Междувременно, като допълнително предизвикателство към Киев, Янукович се готви да даде пресконференция днес. Вчера той обяви, че не приема новата украинска власт и все още е законен президент на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Крим поиска помощ от Путин

    Новият премиер на Крим Сергей Аксьонов, назначен на 27 февруари, днес излезе с извънредно съобщение, в което се обръща към руския президент Владими ...
    01.03.2014
    2 172
    1
  • Съдбата на Крим ще се реши на референдум

    Митингите на поддръжници и противници на отделянето на Крим от Украйна заставиха Върховния съвет на автономната република да приеме решение за пров ...
    27.02.2014
    1 497
    0
  • Русия „съблазнява“ Крим с $5 млрд.

    Министерството на икономическото развитие на Русия се е обърнало към руските бизнесмени с молба да вложат в Крим $5 млрд., съобщава в. "Комерс ...
    27.02.2014
    2 220
    1
  • Крим минава в руски ръце?

    Напрежението в Украйна ескалира през изминалата нощ след като въоръжени лица превзеха сградите на местния парламент и правителството на автономната ...
    27.02.2014
    7 783
    2
Новини по държави: